Afganistan’da Rabia isimli bir kadın, covid semptomları ile doktora gidiyor. Doktor ona ilaç yazıyor ve reçetede kadının ismi yer alıyor.
Rabia eve geliyor ve kocasından ilaçlarını almasını istiyor, ancak kocası, başka bir erkeğe adını açıkladığı için onu döverek öldürüyor. Sünni Hanefi fıkhına göre haklı görülen koca hiç bir ceza almıyor.
Afganistan’da kadınlar isimleriyle anılmıyor; evin en büyük erkeğinin eşi, annesi, kardeşi, kızı...
Kısaca kadınlara isimleri ile hitap edilmiyor, adeta görünmez kabul ediliyorlar. Afgan kanunlarına göre, bebeklerin doğum sertifikalarında sadece babalarının adı yazılıyor, anneler yine görmezden geliniyor.
Ne evlendiklerinde düğün davetiyesinde, ne de öldüklerinde mezar taşlarında isimleri var!!! Ancak Afgan kadınları buna dur demeye karar veriyor ve tam 3 sene önce “where is my name?” “Adım nerede?” kampanyasını başlatıyor. Kampanyanın sözcüsü, 28 yaşındaki Laleh Osmaney, bu hareketi şu sözlerle anlatıyor. “Afgan kadınlarının, çocuklarının kimliğinde ve doğum belgelerinde isimlerinin yer alması bir kadın hakları değil, insan hakları hareketidir. Kadınlar, hayattaki rollerinden önce birer bireydir.
Önce erkekler tarafından yok sayılan varlıkları, zamanla kendilerinin de bunun varlığını unutmasına sebep oluyor.”3 yıl sonunda, bu kampanya başarıya ulaştı. ve Afganistan başkanı Ashraf Ghani, 17 Eylül 2020’de kadınların isimlerinin çocuklarının doğum belgesi ve kimliklerinde olması kanununu onayladı. Ancak Afgan kadınların önünde upuzun bir yol ve sonsuz mücadele var!!!
Afganistan'da kadınların isimlerinin olmaması hakkında ne düşünüyorsunuz?
Farkettimde dünyanın hiçbir ülkesinde İslam ülkeleri kadar kadını değersiz eleştiren, yok sayan bi ülke yok Niyeyse hep İslam ülkelerinde kadın üzerinde baskı ve yoksayma, şiddet gibi yanlış davranışlar var Halbuki islamın kutsal kitabında kadınların erkeklern emaneti hep yazılır Ama bizim toplumun erkeklerin deki emanet anlayışı emanete hıyanetmiş meğer çok yazık!
Her toplumun ideolojisi , yaşam biçimi , algısı çok farklıdır ne yazıkki böyle geriden gelen toplumlarda var. Kadını yok sayma onları geri plana atma , küçük görme ve daha birçok şey. Ama ben inanıyorum elbet bir gün böyle toplumların ideolojileri çürütülecek bu tarz şeyler dinden çıktı artık tamamen saçmalık.
İslamiyet bu değildir İslamiyet kadına değer verir Peygamberimizin hutbesinde bile mevcut kadınlarınıza iyi davranın gereksinimlerini giderin onları koruyup kollayin diye Afganistan kafasına göre yasa uyduruyor cahiliye devrinden kalmışlar resmen iyiki Türkiye de yaşıyorum böyle haberleri gördükçe halime şükrediyorum
Ben de okumuştum evde erkek yoksa bir kız erkek olarak giyinip para kazanıyor ve kadın kimliğini unutuyor geleneğin adı da var burkan du sanırım Atatürk olmasaydı galiba biz de bu kadar olmasa da bu düzen gibi bir düzene sahip olacaktık kadınların eğitim alması ilerlemesi böylesi zihniyet de zor hala da var aslında çoğunluk değil şükür ki
İnanılır gibi değil. Kıyamet yaklaştı nerdeyse halen duyduğumuz geri kafalılığa bak. Bu sebeple karısını öldürüyor ve ceza almıyor. Çıldırmamak işten değil. İlâhi adalet yerini bulur mutlaka kimsenin yanına kâr kalmayacak.
Pek çok uzağa gitmeden kendi ülkemizden bile bir örnek vere bilirim. Bazı düğün davetiyeleirnde kadınların ismi yazmıyor. 😟neden diye hep kendime sormuşturum