Ister istemez duyuyoruz. Yok benim hic umrumda olmaz diyen de büyük ihtimalle farkında değildir. Alfred Adler'e göre hepimizde aşağılık duygusu vardır. Topluma uyum sağlamakta daha çok zorlanan bireyler bu duyguyla baş etmekte de zorlanır. Çünkü toplum karşısında kendini yetersiz hisseder ve çoğu zaman bu hissi egosunu tatmin etmeye çalışarak bastırır. Bunu yaparken diğer insanları hor görebileceği gibi kendini toplumun benimseyeceğini düşündüğü bir başarının arkasından koşarak da yapabilir, veya farklı yollar da bulabilir. Tabi ki çoğumuz psikolog değiliz ve bizim diğer insanlara tanı koymamız yargılamak olur. Ama en azından belirli durumların daha iyi farkına varabilmek için herkese temel psikoloji eğitiminin verilmesi gerektiğine inanıyorum. Özellikle fiziksel bir eksikliği olan insanlar bu duruma daha yatkındır. Götü yere yakın olandan korkacaksının da doğruluk payı var yani. Öncelikle insan kendini anlamaya çalışmalı, sonra etrafındaki insanlara doğru yönlendirmeler ile yardım etmeli.
Evet, sadece güvenilir biri olduğum konusunda maalesef çaba saef ederim. Bunu yapmamın en büyük sebebi de toplumda yok olan güvenin yeniden tesis edilmesi için, bir kişilik ordu da olsam mücadele etmeye değer.
Hiçbir zaman kanıtlama gereği duymadım hatta öyle bir yapım var ki kanıtlamam gereken durumlardan vazgeçtim çoğunlukla. Bu iyi bir şey mi kötü bir şey mi hala çözemedim.. Kendimi ispatlamaya gerek duymuyorum çünkü bu hayatta menfaatin daha yaptırımının yüksek oldugunu gördüm. Hiçbir özelliği olmayan insanların sırf birilerine menfaati oldugu için değer gördüğünü gördükten sonra açıkçası birilerine birşey kanıtlamanın çok da gerekli olduğunu düşünmüyorum..
Öyle bir gerek duymuyorum, ama insan bazen iç güdüsel olarak farkında olmadan kendini kanıtlama çabası içine giriyor olabilir. Başkasının kanıt istemesi de hakarettir.
Kanıtlamaya çalışmak aşağılık duygusunun eseridir. Sürekli olarak ben buradayım, yaptım, başardım diyen insan aslında gizliden gizliye ilgi odağı olmak isteyen insandır.
Bırakın da insanlar sizi fark etsin. Böyle bir durum içerisinde değilim.
Ohoooo ne zaman kendimi kanıtlamaya çalışmıyorum ki diye sormak lazım. Başkaları için yaşar oldum. Mühim olan kendimim. Kendim için yapmalıyım ne yapacaksam. Ama gel gör egoya laf geçirmek zor.
Olur öyle şeyler insan bazen takdir edilmek ister kendini kıyaslar etrafındakilerle ben umursamıyorum kimseyi ama etraf zorluyor komşunun çocuğu yapmış sen de yap hesabı