Önemli ölmüş kişiler için bazı dönemlerde saygı duruşu yapılıyor peki saygı duruşu sırasında fatiha içten okunuyor mu? toplu olarak aynı anda ve farklı yerlerde saygı duruşu daha fazla katılımcı alıyor ancak ölmüşler ardından kurandan bir dua olarak yasin dışında fatiha sık okunuyor. Ölmüşlerin ruhuna sevabına diyerek. katılan daha çok olmasına rağmen saygı duruşu fatiha yerini tutmaz elbette ama sizin görüşünüz nedir? Ben saygı duruşu yapmak istemiyorum dua okuyacağım demek hakkımız olmalımıdır?
Ölü napsın saygı duruşunu mk saygını mezarına özen göstererek göster... Dua müminin silahıdır... inancı olmayan için bir şey diyemeyiz elbette ama yeni gençliğin aklına böyle şeyler sokmasınlar...
İşte önemli nokta da bu alimler bile kuranı diriler için okunması indiğini vurgular kıyamet suresinde de geçer fakat sevabına okunan yasin ve Fatiha suresinin ölen kişiye sevabı ulaşıp ulaşamadığını Allah biliyor ancak saygı dinimizde mevcut fakat anmak için 1 dakika kurandan sure ile eş tutulamaz bence dua okunması teşfik edilmiyor saygı duruşu sonrası ruhuna fatihaha ile duyuru yapılmıyor saygı duruşu yaptın bitti yeter gibi
Aynen öyle bu soruyu ben daha önce de sormuştum kendi kendime neden fatiha okumuyoruz diye ya da neden onların ruhu için bir yasin okunmuyor diye. Atatürk için bu zamana kadar saygı duruşlarının yanında dualar olunsaydı adam şimdiye cennetteydi
Ya diğeri de teşfik edilmeli Müslüman bir ülkede şehitler başta olmak üzere vatan için bayrak için kim ne yapmış bu mertebeleri hak etmişse en azından her durumda değil tabi camide saygı duruşu istemek olmaz genellikle fatiha okunur yine saygı duruşunun sonrası yoksa bir mani bazı durumlarda 1 dakşkalıkta saygı duruşu sonrası ruhuna fatihaha diye duyuru makbul olacaktır. İkisi aynı anda olacak yerler olmadığının farkındayız ama olduğu anlarda yapılması daha iç rahatlatıcı olur. Yoksa kişi saygı duruşu sırasında içinden fatiha da okur o bilinmez. Bunda kötü bir şey yok. İfade ediş biçimimizi yanlış anlamasın kimse
Ayağa kalkmak ayrı ona ne şüphe ama hayatı boyunca eğitim hayatı boyunca diyeyim örnek Atatürk çelenk töreni anma töreni vs törenlerde hep kıpırdamadan 1 dk saygı duruşu yapmış bir çocuk Hiç fatiha okumamışsa kurandan bir dua olan fatiha sevabına gitmiş gibi olmaz bence
Bunlar boş düşünceler. Neden o saygı duruşunda kaçınız fatiha okudu kaçınız durdu şeklinde ciddi bir anket yapmayı düşünmüyorsun? Kimin durduğunu kimin okuduğunu nasıl tartıp da aman durmayın üstüne de fatiha okuyun da tam olsun diyebileceksin? Dua nedir dersen , kalpten dilektir , bir sihir çubuğu değildir. Okursun kendin içindir , okumazsın kendi içinden gelmez. Ya da dua bilmiyor olabilirsin.
Ancak konu kalbinde ise , zaten o saygı duruşunda çok şey hissedersin ; Ya da kafan isimlere takılıyorsa Atatürk gibi , sen art niyetli ve maksatlısın simgeler üzerinden fikrine yol açmaya çalışıyorsun demektir. O maksatla da vatan kurtulmaz , anca fikir şeydersin o kadar.
Pek, bayrak için ayağa kalktığında saygı duruşuna mı geçersin ellerini açıp fatiha mı okursun ve neye kime ? Buna vereceğin cevabı merak ediyorum
Art niyet güderek asla soruyu sormadım hatta sorum detayında isim kullanmadım gelen yorumlar üzerine akla gelen ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olduğu için örnekledim sadece ben saygı duruşu yapmıyorum demek zaten salakça ve saygısızca olur ama şöyle olmalı sanki Duyuru yapılıyor ya saygı duruşu için ardından da ruhuna fatiha diyerek yine bir duyuru yapılsa daha bütünleyici olacaktır. Atatürk veya şehitlerimizi yermiyor öyle bir düşünce ilede sormadım.
Bayrak içinde zaten şehitler vatan için farklı görevlerde bazen görevi gereği vatan için çoğunluk tarafından casus olarak hain olarak ilan edilip ölenler bile gelir akla Mehmet Akif Ersoy gelir konuyu çarpıtmak düşüncem asla olmsdı
Kimsenin dini ya da milli duyguları ve katılım şekilleri kimseyi ilgilendirmez ki. Bu olsun ben rahatlayayım demek olur bu o kadar ama , kafa da bulandırır. Neticede saygı duruşu camide , dua da anıt ya da anmalarda yapılmaz, iki konunun karışmaması daha doğrudur.
Tut ki Putin ülkemize geldi dan diye öldü. Göndermeden önce saygı duruşu mu fatiha mı ya da ikisi birden mi?
Zaten ben her açıdan bu konulara vakıfım diye detay vermedim kişisel görüş felsefi yaklaşım sergiledim merakı olan ya da bu anlamda yaklaşım ne ölçüde doğru ne ölçüde yanlış olur diyerek bir tartışma başlattım beyin fırtınası oluşmuş oldu. Olumlu olumsuz her görüşe saygı duyuyorum ve teşekkür ediyorum
Saygi durusu normal islamda yeri var islam sadece kurandan ibaret değildir hem oluye saygı duruşu yapilip ayni zamanda fatiha okunabilir ve saygi durusundan sonra da fatiha okunabilir islamda fatiha da yasinde okunabilir ölmüşlerimize
Ayağa kalkmak ayrı ona ne şüphe ama hayatı boyunca eğitim hayatı boyunca diyeyim örnek Atatürk çelenk töreni anma töreni vs törenlerde hep kıpırdamadan 1 dk saygı duruşu yapmış bir çocuk Hiç fatiha okumamışsa kurandan bir dua olan fatiha sevabına gitmiş gibi olmaz bence