Hepimiz zaman zaman başımıza gelen şeyler hususunda kuşku ve endişeye düşeriz. “Acaba bu neden benim başıma geldi de bir başkasının değil. Bu bizim hatamız mıydı, yoksa bize haksızlık mı yapıldı. Başımıza gelenler imtihan mı ceza mı?
Kısacası şu şekilde balım; kader diye birçok dalı olan bir ağaç var. Bu dalların bazısı illa ki tutacağımız dallardır yani imtihandır. Ayrıca bu dalların bazısını tutma iradesi tamamen bize aittir. Bu irade sonucu tuttuğun dallarda başına hoş olmayan şeyler gelince imtihan değil ceza olur. Yanlış yolu seçen biziz sonuçta.
İnsan başlı başına karmaşık bir yapıya sahiptir. Dünyevi işlerle bazen öylesine gark oluruz ki işin ilahi boyutundan münezzeh kalırız. İnsan Allah tarafından bazen Şura suresinde emir buyurduğu gibi bizleri mallarımızla, mülklerimizle ve bazen sevdiklerimizle imtihan eder. Bazen başımıza gelenler o musibetler bizim imrihanımızdır ve insan yaşamı boyunca imtihan içindedir. Gelen bela ve şer o kadar açıktır ki bunların neden başımıza geldiğini gayet tabi biliriz lakin bunu kibir ve acizliğimizden dolayı kendimizle bütünleştiremeyiz. Yalnız şu da var ki Allah her yaptığımız kötü işlerde başımıza musibetler verseydi, inanın ki başımızı bunlardan kaldıracak zamanımız olmazdı.
Allah verdiği bu bela ve musibetleri bizlere verdiğini tam olarak açıklanmamış, bizden sadece ve sadece kesin bir teslimiyet beklemiştir. Bizlere şükrün ve hamd'ın, duanın güzelliğini ve sayısız nimetlerini vermiştir. Bilinmesi gereken bilinçli bir dua ve samimi bir teslimiyettir.
Başımıza gelen bela ve musibetler karşısında hamd olsun. Ezelden bu güne ve ebede verilen tüm nimetler için de şükür Eda etmek gerekir. Rabbim verdiğini kolay, verdiğini kalbimize sevdirsin İnşaallah.
Günaydın, Elbette ki İMTİHAN... Belki daha kötü şeyler olacaktı hayırlısı böyle imiş der susarım 🙄 Her şer de bir hayır vardır ya da hayırda şer olabilir... Allah neylerse güzel eyler... Allah hakkımızda hayırlısını versin inşallah 😔
Başımıza gelenlerin çoğu imtihan ama bazı şeylerin bu dünyada da cezası vardır, yine de belki o cezalar bile bir imtihan olur bize. Bazıları ise yaptıkları iyiliklerin bile karşılığını bu dünyada alır, ahirete bir şeyleri kalmaz. Genel olarak imtihanlardan ders almıyoruz ve sınav tekrarlanıyor. Geçemiyoruz. Geçtikten sonra da yeni sınavlar geliyor önümüze. Ölene kadar böyle devam ediyor. İşin tuhafı önce dersi alıp sonra sınava girmiyoruz. Önce sınav oluyoruz, sonra dersi almamız gerekiyor.
Ödül, ders, şükür sebebi, duaların kabulüdür başımıza gelenler... O dersi geçene kadar dersi almaya devam edersin ) Diploma yoktur... Yeri gelir vasfını kaybeder, aynı dersi tekrar alırsın...
Dua ederken balık istersin, duanın karşılığı oltadır... Tekrar dua edersin misina gelir... Balığı kaçırırsan, sabırla diğer balığı beklersin... Balıkla ruhunu değil nefsini beslersen, nefsin büyür ve daha çok acıkır... Aynı balığı tekrar tekrar tutmak zorunda kalırsın...
Peygamberimizin başına gelenler kimsenin başına gelmemiştir. Hakarete uğradı, aç kaldı vb mücadelesi hiç bitmedi. Allah resülü ne hata yapmıştır ki bunları yaşamıştır.. yani her şey imtihan. Emin olun Allah hatalarımızdan dolayı bizi cezalandırmak da acele etseydi vay halimize vay. Zira hiç birimiz masum değiliz.. İmtihan kardeşim, imtihan.. Sabrımız, davranışımız, bize verilen akıl gibi bir lütfu kullanıp kullanmayışımız, Seçimlerimiz vs vs bu imtihanın bir parçası..
Her ikiside. Allah insanları mallarıyla, canlarıyla, evlatlarıyla sınar. Ceza kısmına gelecek olursak; ne yasatirsan bir baskasina onu yaşamadan ölmez bir insan. Kotu bir sey yaşadığında dönüp geriye kendini sorgulamalısın bu başıma neden geldi!
Başımıza gelenleri ben bir ceza olarak görmüyorum. Ne yaşıyorsak tercihlerimizden ve kendi kararlarimizdan dolayi yaşadığımızı düşünüyorum.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Aklıma bile gelmeyen şeyler başıma geldi. Yaptığım bir hatanın bedeli miydi yoksa imtihanım mı hiç bilmiyorum Bildiğim tek şey Allah'a olan inancım çok büyük yara aldı Sadece bunu biliyorum :(