Dikkatimi çeken konulardan biridir. Şahsen bende bazen yaptığım oluyor. Örnekleyecek olursak; - Nerelisin? Xxx Şehirliyim ya oranın insanları yobaz olur kötü olur vs - Ne iş yapıyorsun? Xxx işi yapıyorum sizler hep yalancısınız... Örnekler bu şekilde uzar gider. .Sizinde istem dışı ön yargılı ve genelleme yaptığınız oluyor mu?
Neden genelleme yapıp insanları aynı kefeye koyarız?
Hepimiz doğduğumuzdan beri dış dünyada bir takım olaylara insanlara maruz kalıyoruz haliyle kafamızda bir şeyler ona göre şekil alıyor. Babamız ve gördüğün tanıdığın tüm babalar kötüyse nefret ediyorsun baba kavramından babalıktan ben gibi. Genelleme aslında kendimizi korumamızda güzel birşey, tanımadığımız insanlarla konuşmamak gerektiğini söyleyen anamız bütün yabancıları haliyle tek kefeye koyar buda bizim faydamıza birşey ama konu şehirleri meslekleri kategorize etmekse ya buda iyi birşey aslında. Hiçbirimizim a şehri ve b şehrine zoru olduğunu sanmıyorum fakat a şehrinde kötülük görürse ona değil diğerine gider bu gayet normal birşey. Fakat genellemeyi kafasına göre ota poka kullananlar beyin yoksunu net. Şey gibi Müslümanlar terörist kürtler kötü falan iğrenç şeyler bunlar.
Bunu bana en yakınımdaki kişi söyledi beni tenzih ederek de olsa canımı yaktı bu düşünce tarzı. Benim büyüdüğüm şehire buranın insanı yobaz dedi. "Yobaz nedir? " diye sorduğumda ise "başı kapalı kadınlar, şalvar giyen amcalar, takke takan cocuklar cevabını aldım. Yobazlığın kelime manası çözdüğüm bulmacalardan aklımda kalmış ben de düzelttim. "Kaba , saba, anlayışsız" dedim. Ayrıca başkalarını rahatsız edici bir sekilde dini yozlaştıranlara da kullanılan bir terimmiş. Buna rağmen yobazlık'tan kasıtları onlara göre başı kapalı insan.. Bunun üzerine Roger Garaudy 'nin YOBAZLIKLAR adlı kitabını alıp bir güzel okudum. Öğrendiğim gerçek beni hayrete düşürdü. Yobazlığa yobazlık demenin de bir yobazlık olduğunu ileri sürüyordu, mantıklıydı da.. Bu bağlamda satanistler, nihilistler, ateistler, deistler, bilime tapanlar, siyasetle yatıp kalkanlar, gereksiz fanatiklik yapanlar hepsinin yobaz olduğunu öğrendim. Artık genelleme yapan insanlara karşı bir panzehir geliştirdim duymazdan, görmezden gelerek akıl sağlığımı koruyorum. Sevgiler :)
Bu kültür ile alakalı maalesef. Bahsettiğin genellemeler ile yetişen bir toplum ister istemez etkileniyor, doğal geliyor. Zamanla kaybolacaktır, en azından ben öyle ümit ediyorum. Birde gerçekten çok alıngan olmamak gerek, bu tür sözler duyduğunuzda, karşınızdaki insanı tanıyorsanız, bunun bir art niyet değil, ağız alışkanlığı olduğunu anlamalısınız, uyararak vazgeçirebilirsiniz.
Toplumun "günahkar" dediği, " bu şehir insanı böyledir " dediği ruhlar çoğunlukta kendini varoluş zanneden hadsiz bireylerin kıskandığı ruhlardır. Kimsenin yol'unu, kimsenin toprağını yargılamamak gerekir. Zira, hangi adımların nereye varacağını bilemezsin.
Nefret kelimesinden hoşlanmam ama en nefret ettiğim şeylerden biridir beş parmağın bile beşi de ayrıyken aynı anadan babadan olan kardeşler bile farklıyken genelleme nasıl yapılabilir kul hakkına nasıl girilebilir
Benim de bazı durumlardan ötürü genelleme yaptığım oldu açıkçası. Daha sonra genelleme yaptığım çevreden bir arkadaş ile tanıştım ve genelleme yaptığım için kafamı kuma gömesim geldi jsjsjs Ön yargı gerçekte çok berbat bir şey, bunu o gün anladım.
Eminim yok. kuran 3/5 b. eyinsizi baz alip genelleme yapma. kanal 7 dizisi değil gercek hayat. kaldi ki bubtarz dedikodulari kadinlar yapio genelde. ben de bir kadin olarak eminim ki cogu insan artik boyle seyler demiyor.