Arkadaşlar Benim Sosyal fobi diye bir hastaligim var daha yeni öğrendim Herkes beni icine kapanik biri olaraq taniyordu bende öyle oldugumu saniyordum hep belki bir psikoloji hastaligimin var diye dusunuyordum ama ne oldugunu bilmiyodum daha yeni keşf etdim sosyal fobiyi ogrenene kadar bunlarin benim bir huyum/parcam oldugunu dusunuyordum bunun icin intihari cok dusunuyordum ogrendikden sonra cok rahatladim. Şu an bakkala bile gidemiyecek haldeyim eger gidersemde gidene kadar nasil soylicem almak istedigin seyi ya soylemezsem ya kekelersem gibi durmadan dusunuyordum her gece ağlar hale duşdum artik. Bikdim herseyden 1 aydan fazladir telefon kullanmiyom akrabalar annemi ariyo bu cocuk nereye kayboldu diye. Buyuk hadeflerim var ama bunun sadece hayal olarak kalmasini istemiyorum. Yalniz Dişari cikmak bir yere gitmek benim icin kabus cehenemme gitmek benim icin daha iyi. Ne kadar boyle olmaya devam edicem bilmiyorum psikologa gitmek istiyorum ama nasil soylicem bunu aileme ya beni anlamazsa ve ya psikolok beni iylesteremezse bunlardan cok korkuyorum. konusurken heyacanlanmaya baslayinca kekelemeye ve duraksamaya basliyorum en cok bu ağırıma gidiyor etrafimda bu yuzden ne saygi kaldi ne bisi sanki en dibdeyim ve bunlar asla iylesmiyicek ve bunlar benim bir parcam gibi geliyor bunlari dusundukce dahada kotu oluyorum. Bu yuzden universiteye girmek istemiyorum bunlari universitede yasamak asla istemiyorum. Okudugun icin teşekkurler önerini bekliyorum...
Cevabın nedir?
En İyi Cevaplar
+1 yılSaçmala be kardeşim. Ne intiharı? Bunalıma girmiş genç ve şımarık zengin kızı mısın ki ''Ühühühühü kimse beni sevmiyor artık yaşıyamıyciiim'' moduna girmişsin öyle. Sakin ol sakin. Bir kere seninkisi çaresiz bir dert değil. Sonra kafaya takacak bir durum da değil. Muhtemelen yolda giderken yanında yörende birileri geçerken güldüğü anda sen psikoza giriyorsundur. Bana mı güldüler? Yoksa benimle dalga mı geçiyorlar? Evet evet kesin bana güldüler. E tabi boy yok pos yok tip yok evet evet kesin bana güldüler. Iyy ne acınası adamım tarzı düşünceler falan. Hepsini boş ver. Tüm o olumsuz düşünceler beyninin panik odasının fazla çalışmasından kaynaklanıyor. Ben sana kesin reçeteyi yazıyorum. İşe yaraması tamamen senin anlayıp anlayamamana bağlı. Öylesine okuyup tercihini bunalıma girmekten yana kullanırsan şüphesiz anlamazsın. Ama görür gözle okursan ve üstünde biraz düşünürsen anlarsın. İşte senin reçete:,
Hiç kimse senden daha üstün değil. Hiç kimse senden daha değerli değil00 Yorumla
Bir psikoloji öğrencisi olarak bir klinik psikoloğa kesinlikle danışmalısın. Anlattığına göre ciddi boyutta. Öncelikle sakın korkma fobiler terapiler ile kolayca düzeliyor. Bunu söyleyeyim. Uzman bur psikoloğa kesinlikle kesinlikle danış. Emin ol düzelecek. Sosyal fobiyi terapiler sayesinde yenebilirsin için rahat olsun. Üniversiteye gitmek istememeni geçtim bakkala bile gidemiyorum diyorsun. Hiç durma kesinlikle psikolojik yardım almalısın. Ama bundan kurtulabilirsin moralini bozmaya gerek yok. Uzman klinik psikolog bu işi çözer.👍
019 Yorumla- +1 yıl
yanlis anladin universiteye gitmeyi orayi gormeyi cok istiyorum ama malum bakkala bile zorla gidiyorum. Bu salgin bittiginde psikologa gitmek icin kendimi zorlucam . Size bir sorum var benim konusmam ( az da olsa kekelemem ve kelimeyi agizimdan cikaramam ) fobi yle alakali bisey mi ayri bir hastalakm, Cok rahat oldugumda sorun yok. Ama en kucuk heyacanda itibaren cok kotu oluyorum. Ailemlemnen bile konusurken duraksamaya falan basladim. Fobi den en cok konusmam ağırıma gidiyor
- +1 yıl
Üniversiteye girmek istemiyorum demişsin buradan çıkarım yaptım bende. Sosyal fobin kekelemeni tetiklemiş olabilir eğer küçüklükten beri kekelemiyorsan. Terapiye başladığında kekeleme sorunun için kekelemeyi düzelten terapistlere yönlendirilebilirsin diye düşünüyorum. Bunu psikoloğun ile paylaşırsın. Bu fobilerin temelinde kaygı bozukları yatıyor genelde sosyal fobi çok yaygın bir şey bende de var azıcık. Ama bunu kendim aşmaya çalıştım üniversiteye başladığımda klüplere katıldım aktiftim. Derslerde söz almaya konuşmaya zorladım. Siniftaki çoğu kişiyle iletişim kurmaya çalıştım. Yurtta kaldigim icin iletisim becerilerim gelisti. Yaz tatilinde dil kursuna gittim. Orada bir arkadaş edindim. Yeni insanlarla tanıştım. Bunlar beni rahatlattı. Yakinda youtube kanalı açmak istiyorum. Sende ufak adımlarla başlayabilirsin. Şunu düşün bence gerçekten neden korkuyorum insanlara rezil olmaktan mı vs. Kesinlikle psikoloğa danış ben daha psikolog olmadım daha. gittigin psikolog klinik psikolog olsun. Devlet hastanelerindeki gitme. özel kliniklerde çalışan klinik psikologları tercih et. Bu fobiyi yenmen için maalesef üzerine gitmen gerek. Bakkala gitmeye çalış ilk önce kendine güven bu sefer başaracağım gibisinden motive et. Küçük adımlarla başla.
- +1 yıl
Bence ilk önce kendine yeni hobiler edinebilirsin. Sosyallesmekten korkuyorsan yalnız başına yapabileceğin hobiler edinebilirsin. Mesela enstrüman çalmak resim yapmak fotoğraf çekmek olabilir. Belli konular üzerine araştırma yapabilirsin. Kendi kendine video çekebilirsin kekeleme sorununu çözmen için. İlk önce kendine inan bu sorunların üstesinden gelebilirsin psikoloğa gitmekten çekinme. Psikologlar karşısındaki kişiyi asla yargılamazlar.
- +1 yıl
Bence ilk önce kekeleme sorunu çözmelisin. İnternette kekeleme ile ilgilenen terapsitler var. Sen bence önce bunun üzerine git sanırım sosyal fobin kekeleme yüzünden oluşmuş. Ama sen yine de klinik psikoloğa danış. Intiharı da düşünme bu sorun çözülebilir ve unutma herkesin başına gelebilir.
- +1 yıl
Cok iyi resim yetenegim vardi durmadan resim cekiyordum eskiden gitar calmayi cok istiyorum ama ders almam lazim o da olmaz youtube 'a bilgisayar ile ilgili dersler veriyordum bir ara , son 2 yildir da fizike bilim insanlarina kafayi takdim kitablar falan okuyorum ama okulda fizik matamatik falan hepsi 0 hocalar ailemi tanidigi icin sagolsunlar kiyak geciyolar bana mesela hoca soru soruyor bilsem bile asla cevab veremiyorum ve okuldaki imajim aptal ve mal
- +1 yıl
Ne demek. Umarım faydalı olmuştur. Bildiklerimi aktarmaya çalıştım. Ama klinik psikolog değilim maalesef daha. Kekelemelik bildiğim kadarıyla stresten kaynaklanıyor çevredeki kontrol edemediğiniz olaylar vs. Ama ne kadar makale okusanız da bunu pratiğe dökmek zordur yardım almadan. Siz ümitsizliğe kapılmayın. Yaşınız daha çok genç. Daha hayatın başındayız. Pozitif düşünün. Biraz sabırlı olmak gerekiyor. Ama sonunda bunu yeneceksiniz eminim.
+1 yılbende de vardı arkadaş edinemez derslere katılamazdım bile psikiyatriste gittim bir süre depresan ilacı kullandım ve şu an gayet rahat konuşabilen özgüvenli biriyim benim tavsiyem kendine daha fazla acı çektirme tedavi ol en kısa sürede yoksa ilerde kendine çok kızarsın keşke erkenden yardım alsaydım diye..
07 Yorumla- +1 yıl
ailene anlattın mı?
- +1 yıl
annnene tüm yaşadıklarını ve bunlar yüzünden neler hissettiğini anlat ve doktara görünmek istediğini söyle bir yerden başlaman lazım ilerde daha çok üzülmemen için
- +1 yıl
tek seferlik topla cesaretini söyle en fazla ne diyebilir ki kötü hissettiğini anlat böyle devam edersen daha mutsuz olursun emin ol (kendimden biliyorum)
AI Persona’ya Sor
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
8
Cevap
10Cevap
Toplumda herkes birbirini aşağılıyo bu bir gerçek bundan kimsenin kaçışı yok her zaman görüyorum eğer başkalarını memnun etme çabası içine falan giriyorsan bunu bırakmaya çalış çünkü asla olmayacak bir şey bu karşılıklı değer verdiğin insanlar haricinde kimseyi memnun etme zorunluluğun yok
21 Yorumla
+1 yılNe demek üniye gitmem istemiyorum ben üniversiteye gitmek için bu sene afedersin ama bir yerlerimi yırttım. Neyse bunu aklından çıkar bir önce. Sonrada çık dışarı git duş al saçlarını yap giyin dışarıık sahile git yürü biraz ya da spor da yapabilirsin ama evde değil etraftaki her insan bakıyomuş gibi görünür çünkü bakıyolar yapcak bir şey yok ama evde kaldıkça daha kötü olur yapma böyle önce haftada bir sonra iki üç filan gün belirle dışarı çık ve kendine zaman ver öyle intihar filan gibi saçma şeyler de düşünme 😡
00 Yorumla
+1 yılSöylediğin şeyin ismi utangaçlık ve heyecandır 😀 Dostum bunun nedenini araştırmalısın yetiştirilme tarzın mı belli bir dönem yaşadığın travma mı ona göre psikiyatır eşliğinde kısa bir süre hareket etmelisin. Birde bir antidepresan kullanmalısın. Sonrada seninle aynı hobi ve fobilere sahip insanlarla sosyalleşmeye çalışmalısın sosyal medya iyi bir başlangıç sonra gerçek ortamlara gidersin diğer saygılı insanlarlada sosyalleşirsin.
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılInstagramın varsa oradan sadece arkadaş gibi (asılma yürüme vs olmadan) konuşabiliriz. Bazen seni hiç tanımayan birileriyle konuşmak iyi gelebilir. Bu konuda çok zorluk yaşamıyorum ama çevremden olmayan beni hiç bilmeyen birisiyle hep uzaktan konuşmayı rahatlatıcı bulmuşumdur. İstersen hesabımı verebilirim.
09 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılHesabının adı ne?
Cevap sahibi+1 yılFake hesap da açabilirsin istersen gerçek hesabını vermek istemiyorsan
Cevap sahibi+1 yılBoşver benimde fake zaten. Şimdi mesaj attım ama bir eksik var: Sen yoksun :(
- +1 yıl
Bendede konuş fhhuvkbkcug :)
Cevap sahibi+1 yıl@Nedentamamamaneden Yukarıda dediklerim geçerli olacaksa neden olmasın?
- +1 yıl
TM olur
Cevap sahibi+1 yıl@Nedentamamamaneden demek yerine instagram hesabını vermelisin
Gizli Üye(25-29)+1 yılBir yerden başlaman gerek dostum. Korkularınla yüzleşmelisin
11 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılSeninki kadar ileri duzey ddgil ama bende de ayni rahatsizlik var okulda sirf bubyuzden parmak bile kaldiramazdim. Ayrica üniye gidicem 1 2 ay sonra napicam bilmiyorum. insanlarla iletisom kuramiyorum
11 Yorumla- +1 yıl
Bendede vardı ama yeniyo gibiyim sen hangi şehirdesin
- Aile & Toplum konusunda 888 cevap paylaştı.
+1 yıltedavi olabilirsin ancak psikiyatri sana yardım eder ve atlatırsın
00 Yorumla
+1 yılbirader bırak öyle kal insan içine çıkıp da sahte insanlara aldanma yoluna bak
00 Yorumla
+1 yılsosyallesirsen aşarsın.. diğer insanların senden cokta farklı oldugunu düşünme..
05 Yorumla- +1 yıl
iyi bir arkadas bul onunla gezin vs sana öğretsin muhabbetleri birde sosyal bir iş bul.. bu arada kimse seni yemiycek korkma bendede vardı eskiden aştım
- +1 yıl
ufaksın daha özgüvenin artar zamanla
+1 yılÖncelikle sorununu büyültmeyip küçültmeni öneririm. Çekim yasasına göre sorunu uzaklaştırman için düşünmemen gerek. Bir psikologdan profosyonel yardım almanızı öneririm.
05 Yorumla- +1 yıl
Evet ama sakinleşip düşünürse fili varlığını unuttuğuna bile inandırabilir kendini
- +1 yıl
Burada demek istediğim çok büyük bir şey değil sadece çekim yasasına dikkat et dedim. Gözünde büyütürsen sorun da büyür, küçültürsen sorun da küçülür.
- +1 yıl
Bu arada yanlış yazdım unutmak için farklı aşamalardan geçmesi gerek bu platformda yeniyim silinememesi ve değiştirilememesi biraz sinir bozucu ama umarım yanlış anlamazsın.
+1 yılKnka bendede var ama yendim gibi aynı şehirdeysek gel buluşalım farklı şehir ise instagramın varsa konuşalım
00 Yorumla
+1 yılCinsel videolar izlemeyi falan bırak onlarda sosyal fobi yapıyor
02 Yorumla- +1 yıl
Ayn psikolojiyi kötü etkiliyor bende bir ara yaşadım ama bıraktım şimdi iyiyim
+1 yılBu durum bende de olmuştu 6 ay hiç dışarı çıkmamıştım. Şimdilerde de var Ölsem gene istemem Olduğum yere gömsünler İnsan içine girmek istemiyorum
05 Yorumla- +1 yıl
Aklıma hikikomorileri getirdin :D
- +1 yıl
@BIGgunsSMALLguy o ne ya
- +1 yıl
Bütün sorumluluklardan bunalma ve kendini yetersiz görme ve bunlara sahip olduğundan dolayı kendini evde güvende hissetme duygusu gibi bir şey sanırım. Japonyada kullanılan bir terim. Vakitlerini evde çoğunlukla televizyon oyun bilgisayar anime izleyerek geçirirler diye biliyorum.
- +1 yıl
Okulu ve iş hayatını bırakıp eve kapanıyorlar. Akrabaları da maddi destek sağlıyor. Kulağa harika geliyor değil mi?
- +1 yıl
@BIGgunsSMALLguy tv izliyorum boş boş Eskisi gibi değilim artık Acıktığım için bile kendime kızıyorum 😔
+1 yılSosyal fobi bir hastalık değildir kendini işe ver hiç bir sorunun kalmaz
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılİşe başlayınca iyi oldu bende de vardı
00 YorumlaBende de var konuşalım mı ozelden
04 Yorumla- +1 yıl
Bendede var isterseniz konuşalım?
+1 yılAtlatıyor gibiyim
17 Yorumla- +1 yıl
Evet
- +1 yıl
Evet üniversite öğrencisiyim
- +1 yıl
Evet seninki kadar ağır değil galiba psikoloğa gitmeyi düşünüyor musun
Deneme
00 Yorumla
Devamını Gör(3)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Selamlar,
Bir kere hiçbir zaman kendinize belli bir hastalık ismi takıp o şekilde tanımlamayın.
İnsanlar zaman zaman belli duygusal durumlardan geçebilir. Bu durumların çoğu geçicidir. Bunlara önem vermez ve hayatınıza devam ederseniz kendi kendine ortadan kalkarlar.
Ama size bunlara bir "hastalık ismi" verip. Benim "falan filan" rahatsızlığım var derseniz onu kalıcı hale getirme riskiniz olur.
İkinci olarak şu anki durumu zihninizde üreten sizsiniz. Örneğin; bakkala gitmeden önce zihninizde "bakkala gidip konuşamadığınızı ve bakkalın, oradaki müşterilerin size güldüğünü ve rezil olduğunuzu" film gibi zihninizde oynatıyorsunuz. Beyninizde bunu gerçekten oluyor zannedip ona göre tepki veriyor.
Örneğin; yatağının altında canavar olduğunu hayal eden çocuğun korkudan yataktan çıkamaması gibi. Ortada canavar falan yok o sadece çocuğun zihninde.
Bunun güzel tarafı o filmi ne kadar iyi çekiyorsanız aynı şekilde güzel bir film de çekebilirsiniz.
Bakkala gittiğinizi, çok sevdiğiniz bir dondurmayı aldığınızı, oradayken bakkalla şakalaştığınızı çıktıktan sonra bir arkadaşınızı görüp birkaç dakika sohbet ettiğinizi ve yarın kahve içmek için sözleştiğinizi. Eve dönerken karşı cinsten biriyle göz göze geldiğinizi ve onun size gülümsediğini. Bunları yaşadıktan sonra mutlu şekilde evinize dönüp keyifle dondurmanızı yediğinizi konu alan bir filmde çekebilirsiniz beyninizde.
Kontrol sizde. Yönetmen sizsiniz. Korku filmi çekip korkmak yerine güzel filmler çekip neşelenin. Siz bunu yaparsanız "gerçek dünya" dediğiniz dünyada buna dönüşecektir.
Kısacası. Kendinize "hastalık ismi takmayın" ve zihninizde sizi sıkan filmleri değiştirip mutlu filmleri oynatın. Başlarda biraz zor gelecek ama inanın bunu bir kaç kere yapın bakın tüm psikolojiniz nasıl değişiyor.
İnsan istediği anda hemen değişebilir.
Sevgilerimle.
Cevabiniz icin cok tessukurler hocam size bir soru sorucam işinizle alakalimi degilmi bilmiyorum ama benim konusmam (yani bazen kekelemem ve kelimeyi agzimdan cixaramama ) soyal fobiyle mi alakali? yoksa ayri bir hastalik mi bu arada bilgisayarlarla aram iyi oldugundan cok sayıda makale ve kitab okuyorum (sessiz) bunlarinda faydasi olmuyor belkide diyafram nefesine fokuslanmaliyim
Sesli okumalısın
@Feministhanımm o zamanda ya biri duyucam diye cok tedirgin oluyorum
Selamlar. Bugün bir çok ünlü konuşmacının çocukken “kekeme” oldukları gerçeği vardır. Akıcı ve güzel konuştuğunuzu düşünürseniz ve konuşurken “başkaları beğenir mi” diye düşünmeyi bırakırsanız düzelir. Aynı anda hem gaza hem frene basarsanız arabanız tabii ki hoplayıp durur. Kendinizde hastalık aramayın. Sevgilerimle