Çağımız ile uyum sağlayabilen tabular var mı?Sizin tabularınız neler ya da bu tabularda değişim meydana geldimi? Sizin için bu tabular ne kadar önemli?
Türk toplumunda yazılı olmayan tabulaşmış kurallar neler ve gerekli mi?
Ben geleneklerime bağlı kalmayı severim tabularım bunlar. Ama öyle hurafeler vs gibi değil büyüğün küçüğe sevgisi küçüğün büyüğe saygısı toplumun kendi içindeki iletişimindeki saygı sevgi sınırlarını koruması tarafındayım ben. Batının unutturmaya çalıştıklarına inatla bağlıyım
Toplumda tabulaşmış bazı kurallar aslında nezaketen gereklidir. Bazı kuralların ise hiç gereği yoktur. -Başkalarının haklarına saygılı olmak -Kendi Haklarını korumak -Güvenilir olmak -Doğru söz konuşmak -Büyüklere saygı ve Küçüklere sevgi göstermek -Konuşurken nezaket kurallarına uymak -Gönül almak -Güler yüzlü olmak -Yaşlılara Yardım etmek -Özürlülere yardım etmek -Apartmanda yaşıyorsan yüksek ses çıkarma -Başkalarının kapısının önünü arabanla kapatma Bunlar yazılı olmayan toplum kurallarından bir kaçıdır bence ama bunları uygulama konusunda sıkıntılar yaşamaya başladık. Gereksiz olan tabulaşmış durumlarda şunlardır ve bunlar genelde kitle (Mahalle) baskısından kaynaklanıyor. -Kadın , Erkek arkadaş olamaz ayıplanır. -Kız çocuğu gece dışarı çıkmaz -Sevgili olursan gizli yaşamak zorundasın -Evinin içinde rahat konuşmamak gerekir (Dinleyenler var) -Erkekler küpe takmamalı -Kızlar mini kıyafet giymemeli -Kadın sakız çiğnerse ayıplanır. Ve bunun gibi sayılabilecek bir çok şey var aslında say say bitmeyen :) Bence gerekli olanlar nezaket kuralları olarak tanımlanmış kurallardır. Gereksiz olan şeyler de mahalle baskısından kaynaklanan kurallardır. Herhangi bir tabum yok ben olayların gelişme ve sebep yönlerini ayırt edip ona göre davranırım :) :)
Anne babaya saygı mesela yazılı değil ama gerekli ve güzel. Kadın eşine uymalı anlayışı var her kesimde olmasada mesela bu yanlış. Bunun gibi kimi gerekli kimi değil.
Büyüklerin yanında sigara içilmez, ayak ayak üstüne atılmaz, buyukler konuşurken küçükler lafa giremez.. gb gb tabular sadece yetişen çocukların özgüvenini kırıyor Bana göre çocuklara yetişkin gibi muamele edilmeli ve söyledikleri herşey dikkate alarak dinlenmeli. Tavır ve davranışları böyle sacmalıklarla kısıtlanarak içe dönük , toplumda kendini ifade edemeyen bireylere dönmesine izin verilmemeli. Yabancı ülkedeki çocuklar bizim yetişkinlerden daha özgüvenli, sizce neden?
kisilerin tabulari olmali ama bu tabular topluma mal olmamali yani sana uygun gelen tabu bana mecburen uygulanmamali! maalsef Türk toplumu zamaninda "Kadı" ve türevleri kisilerin kendi kafalarinda cizdigi tabularin topluma mal olmasina sebep olmustur bunun asil nedeni de biat kültürümüzden gelmektedir! Türk toplumu arastirmak, gelistirmek,ögrenmek yerine biat etmeyi tercih etmistir bu nedenle tabular da topluma mal olmustur.
-Doğru sözlü ve güvenilir olmak -Büyüklere saygı, küçüklere sevgi göstermek -Hoşgörülü ve alçakgönüllü olmak -Yaşlılara, çocuklara ve özel bireylere yardım etmek -Konuşurken nezaket kurallarına uymak -Otobüse ve metroya binerken, sinema ve tiyatroya girerken sıraya girmek -Başkalarının fikir ve düşüncelerine saygı göstermek
Bunlari tabu olarak nitelendirmem yerine örf ve adet olarak nitelendirmek uygun Bazi kurallarin var olmasi toplumca bir arada yasamanin gerekliligi ayni zamanda diye dusunuyorum
Sağlıklı ve düzenli bir toplum için geçerli elbette. Düğün ve cenazelere n'olursa olsun katılınır. Düğünde kim ne getirdiyse ya aynısı ya bir fazlası gider.
Tabular birilerine maddi manevi sosyal psikolojik bir zarar veriyorsa bu tabularda ısrar edilmemeli ama sırf ayar oluyor bir takım diye gelenek görenek bırakılmamalı