Merhabalar..Dünden bu yana sanki tüm sorunlar bitti. Tesadüfen keşfedilen kitap kurdu, felsefe kitaplarını yemiş yutmuş, adeta bir bilge küçük adam kıvamında olan 10 yaşındaki Atakan Türkiye'nin gündemine oturdu. Haber kanalları birbiriyle yarışıyor ama durum gittikçe çığırından çıkıyor. Zira bu durum, annesini kameralar önünde azarlayıp susturmaya çalışan küçük bir çocuk için eğitim mi? kitap okumak mı? yoksa anneye saygı mı konusuna doğru konu evrildi bile...
Edepsizliğin başladığı yerde, edebiyat biter. -M. Akif Ersoy
Bir adaşım ise Atakan Kayalar ise ürkütücü tespitlerde bulunmuş..
Bu rimeli akmış çocukta , hal ve hareketlerinde beni rahatsız eden hatta ürküten bir şeyler var adını koyamadiğım ; ifade edemediğim.. Psikologlar ne düşünüyo merak ediyorum , çevreden alışık olmadığımız için midir hiç sağlıklı gelmiyo durumu #atakankayalarpic.twitter.com/yesVlCIgqV— Funda GEDİK 🙇 (@Fndgdk25) February 20, 2020
Canan Karatay hocamız ise durumdan vazife çıkarmış adeta..😂
Freud, yaptığı keşifleri, çok okuma yapmamasına borçlu olduğunu belirtmiştir.
Schopenhauer de şunları yazar: “Çok fazla, yani neredeyse bütün gün okuyan ve arada düşünmeksizin, eğlence yahut meşgale ile kendisini eğlendiren kimse, yavaş yavaş kendi kendine düşünme yeteneğini kaybeder. Tıpkı at üstünden inmeyen bir adamın, sonunda yürümeyi unutması gibi. Birçok eğitimli insanın durumu bundan farklı değildir; okumak, onları ahmaklaştırır. Çünkü her boş vakitte okumak ve sürekli olarak sadece okumak; zihni, mütemadiyen elle çalışmaktan daha fazla felç edici bir etkiye sahiptir, zira bu ikinci durumda uğraş, kişiye kendi düşüncelerini takip edebilme imkanı sunar. Nasıl ki yabancı bir cismin ağırlığı üzerinden hiç eksik olmayan bir çelik yay sonunda esnekliğini kaybeder; başka bir kimsenin düşüncelerini sürekli olarak üzerinde bir baskı yahut tazyik unsuru olarak gören, koruyan bir zihin de körelir, keskinliğini kaybeder. Sürekli yiyerek, bir kimse midesini bozar ve böylelikle büyün vücuduna zarar verirse, zihin de düşünce malzemesiyle lüzumundan fazla beslenerek boğulabilir.” Bu çocuk, bu kadar çok okumaya devam ederse, ondan sadece Wikipedia’nın vücut bulmuş bir hali olur. Çocuk, çocukluğunu yaşamalı.
Rousseau, şunları yazar: “Anneler, kendi çocuklarının olağanüstü olduğuna o kadar inanmışlardır ki ve süper çocuklar yetiştirmeye kendilerini o kadar adamışlardır ki, çocuklarının hareketlerinin ve sözlerinin yaşıtlarından daha olgun olmasını sevinçle karşılarlar. Oysa çocuk, bir çocuk gibi davranmalı ve öyle yaşamalıdır.”
ben dünyaca ünlü Sefiller kitabını 3 yaşımda okuyup bitirdiğimde kimse beni gündeme oturtmamıştı ama.. okuma yazmayı 2 yaşımda öğrendiğimi bilselerdi yine hiç hiç gündem olmazdım.. annesiyla olan diyaloğa takılanlar olmuş.. okulum benim 2 sınıf atlamamı önerdiğinde de annem bunu reddetmişti.. böyle bir şey şimdi sözkonusu olsa , annemi topa tutanlar da olurdu değil mi.. veya ben de böyle bir çocuğa dönüşseydim misal? büyüyüp küçülmüş çocuklar oldum olası bana çok itici gelmiştir.. tamam çok ileri zekalı olabilirler.. ama o yaşta o bilinc düzeyine böyle bir zeka yüklendiğinde, çok fazla ilim ve bilim tahsil eden bazı hoca veya bilimadamları nasıl , ilimleri zekalarını aştığında anormal birine dönüşürüyorlarsa , o ilmin altında eziliyorlarsa , küçük bir çocuğa da aynı şeyler olabiliyor.. çocuk , bilinç düzeyi belirli bir noktaya gelmeden önce , henüz doğru yanlışı veya bazı melekeleri veya muhakeme yeteneğini veya hayat tecrübesini edinmeden , bilgi seli altında kalınca , sonuç böyle oluyor... bu çocuk için üzülüyorum.. kolay bir hayatı olmayacak.. çok özel bir eğitim ile , yaşıtlarıyla benzer bir hayat yaşayarak en azından ruhsal dengesi fazla bozulmamış bir deha haline gelebilir ileride.. kontrolsüz güç güç değildir diyor ya hani.. bu bir... veya , şahin marka arabanın içine Bugatti veyron motoru koyup gaza basarsan ne olur _ ? araba dağılır değil mi.. "henüz" çok küçük.. doğru eğitim şart.. uzman eğitmenler , uzman eğitim sistemi ve uzman pedagoglar eşliğinde.. yoksa yazık olur bu çocuğa. var benim öyle bir arkadaşım.. sonunda evinde kapandı.. saçları ve sakalları her ikisi de göbeğine kadar uzadı... çalışmıyor.. sadece içiyor ve bilgisayarda oturuyor odasında.. 40 yaşına geldi hiç çalışmadı , kız arkadaşı bile olmadı.. ama zeka kapasitesi çok çok aşırı.. ama yanlış eğitim.. sonuç ... aynı şey.
Bu çocuk da diğer zeki çocuklar gibi şahsen gurur duyulacak bir şey bulamıyorum. Insanlar gurur hayranlık duyuyor oysaki bunlar için çok çok erken. Zekâ kibirle beraber yol alır. Çocuk umarım hak ettiği eğitimi alır, sosyalleşme sürecinde umarım başarılı olur.
Alacağı eğitim her ne olursa olsun eğitim sosyalleşme içgörü ve mütevazilik olmazsa bu bu zekası kendisine çok zorluk çıkaracak. Bakmayın insanlara hepimiz hayran hayran bakarız överiz sonraki süreci asla kimse düşünmeyecek.. herkes unutacak. Ailesi bunun farkına varmalı. Onlara çok büyük bir sorumluluk düşüyor. Yolları çok uzun be düşündükçe ailesine üzülüyorum çocuğa acıyorum. Işleri zor Allah yardımcıları olsun. Atakan gibi çocuklar ülkemizde çok peki ülkemiz de Atakan lar için ne kadar yetenek okulları var. Ayrıca Atakan a iyi bakın konuşmaları ezber üzerine yorum değil. Işte bu tehlike saçıyor. Iyi yönetilen bir süreçte Atakan ve Atakan gibi diğer değerli çocuklar topluma, ülkeye, en önemlisi dünyaya, herşeyden daha önemlisi kendisine kendilerine faydalı olabilirler.
Atakan ve Atakan gibiler iyi yönetilmemiş eğitim sürecinde suça eğilimi artan bir bireye de dönüşebilir. Topluma kazandırmayı öncelik edinmeleri gerek. Buna çok ihtiyaç var. Ailesi için çok zor. Toplum için bir hayranlık unsuru. İnsanlık için iyi yetişirse gurur olur. Allah yardımcısı olsun.
Susma hakkımız var mı? Eleştiriye başlayınca çok acımasız olabiliyorum ben. 😏
Anası çocuğa mama yerine kitap yedirmiş galiba. Gerekli sevgiyi ve ilgiyi verebilselerdi çocuk bu kadar ukala olmazdı. Çocuk sonuçta nasıl yetiştirirsen öyle devam eder. Çocuğa suç bulmak veya taşıyabilceğinden fazla şeyleri yüklemek ne konuda olursa olsun saçmalık.
hani ülkemizde sürekli kıyaslama var ya. hani bu kıyaslamaları çok severiz. acılar üzerinden de kıyaslamalar yaparız. Tabi ki Atakan'ı tebrik ve takdir ediyorum. Bahtı açık olsun ama kaç kişi intihar etti. Ne sitede ne de haber kanallarında kimse önemsemedi. Tabi ki güzel şeyleri hep konuşalım kötü şeyler hiç olmasın, konuşmayalım. İstemeyiz. Ama gözümüzü de kapatıp görmezden gelirsek halimiz nice olur?
Bir yerde bir acı varsa, ama böyle ciğerden gelen gerçek bir acı, Işte oraya rahmet yağar... Hiç bir acı çektirenin yanına kalmaz.. Bilerek, isteyerek, sorumsuzca mutsuz eden muhakkak mutsuz olur. . Gerçekten içi yanan, gerçekten içini yakanı bir sözüyle alt-üst edebilir... Edilen ah'lar bir zaman tutar.. Çektirilen acı havada asılı kalmaz, çektirenin başına düşer..!
Küçük yaşta çok kitap okumuşluğun vermiş olduğu bir bilmişlik ile sen bilgesin sen farklısın sen şöylesin sen böylesin gazlarının vermiş olduğu kibirli ruh halinin birleşmesinden ortaya çıkan ahanda böyle bişey. Tip ürkütücü tavırlar 60 yaşındaki adam tavrı bedensel hareketi karşısındakinin her zaman üstünden bakan ifadeyle bezenmiş bir insancık. Bakın bu çocuk sadece bilmiş. Sıradan bir gıcık olduğumuz çok bilmiş çocuk sendormu. Biraz daha farklı olmasının sebebi çok kitap okumuşluğun vermiş olduğu bir diksiyon güzelliği. Ammavelakin bizim medyamız da az şeytan değil bir günde bulutların üstüne çıkarp bir günde yerin dibine batırdığı için 10 yaşındaki çocuğa travma yaşatması muhtemel. Binanaleyh bu çocuk felsefe çocuğu değil oyun çocuğudur çocuk kitap okumak istiyor diye her istediği yapılmamalı oyun da oynamalı yaşıtlarıyla ve annesine de yol yordam öğretmesine sert bir dille karşı çıkılmalı. Nihilizmden bahsetti dün yahu millet korkmasında ne yapsın.
Bir sosyal medya balonu. Bir çok videosunu izledim. Ezberletilmiş psikolojisi ile oynanmış çok bilmiş tavırlar edinmiş bir çocuk. 2 gün sonra buna eğitim için görevlendirilen profesörler durumunu çakar gün yüzüne çıkarırlar. Sonra kaybolur gider ki olacağı da o çünkü kitap bilgi birikim bilmem ne yok. Bir proje olarak görüyorum ben bakın bu eğitim sistemi böyle bir çocuğu harcadı gitti diye haberler çıkartacak bir senaryonun parçası. İki soruya verdiği cevaptan bu anlaşılıyor. Okuduğun okulda ne olması gerekiyor? Çok fazla ödev olmamalı. Türkiyeye buradan ne söylemek istersin? Okuyacağım okulda çok fazla dezenfekte işlemi sık sık yapılmalı. Malum korona virüsü var okula bulaşmamalı :) Bu cevapları veren biri abartıldığı kadar zeki ve akıllı değil bir balondur :)
Ki bundan çok daha başarılı bir çocuk vardı 8 yaşında 7 8 basamaklı çarpma işlemlerini kafadan yapabilen. Eğer o çocuktaki zeka ise bunda ki hiç bir şeydir. bu çocuğun psikolojisi ile acayip şekilde oynamışlar bakışlar konuşma vs vs ben bir plağım diyor
Gelen bir son dakika bilgisini de paylaşayım. Aile ilk tv programına 15 bin lira karşılığında çıkmışlar. şu an çağıran tv kanallarına ailesi menajeri olarak bizler 150 bin lira talep ediyoruz diyorlarmış. Pazarlık vs yapıyorlarmış. Milli eğitim bakanlığı iletişime geçtiğinde de yurtdışı eğitimi talepleri olmuş. Yavaş yavaş düşünceler ortaya çıkmaya başlıyor :)
İntegramda bırı paylaşmıs orda gördüm açıkcası henuz kendısını ıncelem fırsatım olmadı. Ancak bu yaşta bir çocuğun okuması gereklı olan şeyler bunlar degıl bence. Bellıkı annesı babası kıtap manyagı ve cocuk konusma tarzı hal tavrı bellıkı anne babadan yı kopya etmıs ama ben dogru bulmuyorum. Kitap hersey demek degıldır.Çocuk olmak sokakta oynamaktır. Koşmaktır , sokaklarda kirlenmektır. Aşırı kitap bağımlılııgı ınsanı gercek hayttan koparır. Okumak guzeldır ancak bunu hayat ıle harmanlamak gerekır yoksa o kıtap sayfalarında hayatınız kaybolur gıder jhayatın kendısı kıtaptır zaten. Ben anne babasını egıtımlı fakat cahıl oldugunu dusunuyorum çunkı okumakla egıtımlı olmak cok faklı seylerdır.Ülkemız egıtımlı okumuş cahil cennetıdır. Hatt dünyada ilk 3 te olabılırız belki ilk başta dünyadanın hıc bır yerınde bu kadar okumuş ve bır okadar cahil mıllet fazla yoktur bunu her sektorde her egıtım dalında görmek mumkun
Şişirilmiş, egolu ve terbiyesiz bir çocuk. O yaştaki çocuğun top peşinde koşturması gerekiyor. Ezbere konuşuyor gibi geldi bana. bir tane de bizde var (akraba çocuğu) Çocuğa einstein miş gibi davrana davrana laf arsızı, saygısız veletin teki oldu. Yeni nesil çocukları hep böyle fazla zekadan değil, fazla ego yüklenmesinden kaynaklı.
Çocuk kısa sürede Türkiye’deki insanların yüzde doksanından daha fazla kitap okudu die aşır olgun ve erdemli tavırlar beklemek yanlış. Nihayetinde 10 yaşında bir çocuktan bahşediyoruz... Okuduğu kitaplar ona bakış açıları ve bilgi kazandırabilir fakat 10 yaşın verdiği ilgi odağı olma, dikkatleri üzerinde tutma isteğini ve yaşıtlarının düşüncelerini kimse umursamıyorken, kendini kanıtlamaya çalışma isteğini söküp almaz. Bunu unutup kaç yaşında insanlar 10 yaşındaki çocuğu linç etmeye çalışıyor. Tipine, tarzına hiç hakları olmayan hakaretvari söylemlerde bulunuyor... Ailesine tavırlarını normal diyemeyiz fakat memlekette ailesini döven küfreden nice çocuklarda gördük biz.. bu hakkı var anlamına gelmiyor ama çocuğu eleştirmeye kalkarken 250 kitaba takılıp kalmamak, onun da yeri gelip çocukluğunu yapacağını unutmamak gerekiyor. ..
Çocukken bende çok kitap okurdum ve bu kitaplar çok önemli bir eserlerdi genelde ama bir şeyi unutmadım hiçbir zaman insan sosyal bir varlıktır eğer ki sosyal varlık olduğunu unutursa hayatta asla başarılı olamaz çünkü doğru iletişimi kuramaz.
Bir kere ahlaki olarak iyi yetiştirilmemiş çocukların zekası topluma faydalı olmaz, insanlık yararına bir şeyler yapmaz ve hatta zararına dahi çalışabilir.
Ve dahi de olsa çocuk çocukluğundan mahrum kalmamalı. Ailesinin yetiştirme tarzında da sorun var bu muhakkak ama belli ki çocuğun zihinsel gelişimide sorunlu biraz. Umarız daha fazla medya oyuncağı edilmez.
Ne diyeceğimi bilmiyorum bir tuhaf çocuk, biraz ukala gibi halleri de var ama küçük çocukların çoğunda var az da olsa ukelalık. Yani öyle okumadan okudu durumu da yok gibi, okumuş baya. Çocuklarda belli bir özellik olursa çevresel ilgi artar bir miktar şımarmalar, ukelalıklar, egolar başlar ama genelde normaldir bu, abartılı olmadıktan sonra. Şeye benziyor çocuk kanal d'de bir dizi vardı orada ünlü oldu dizinin adını unuttum sonra küçük ağada oynadı. O da böyleydi konuşmaları bu kadar ukela gibi olmasada. Bir tanıdık çocuk vardı böyle ama kitap okuduğundan değil doğuştan gibi bir şey siyasetle ilgili falan çok enteresan şeyler söylerdi biraz deli giydi dedesine bağırırdı elektronik mühendisliği bitirdi çocuk normalleşmiş. Zamanla duruluyor herkes.
Bence bu çocuk ezberci yani bazı şeyleri bu çocuk üzerinden prim yapmak için ezber yapılmış ve bana inandırıcı gelmiyor. Gözü kapalı matematik uzmanı kız çocuğu elbette bu çocuktan daha akıllı olduğunu düşünüyorum. Dahi olan Mustafa Kemal Atatürk Paşa dahi bu kadar kitap okumamış iken bu çocuk mu okumuş? Bana hiç inandırıcı gelmiyor, bu çocuk uyku yeme içme gezme ya da başka aktivite yapmıyor mu? Bence sadece prim yapmak ve çocuk bana hiç normal gelmiyor..
O kadar kitap okuduğu sadece ailesinin ve çocuğun iddası. Ailesi bu işi ticarete dökme peşinde.Çocuk süper şekilde Bilgi kopyalıyor ama bu onu filozof kılmaz.30-40 sayfa subjektif Bilgi kopyalamayla dahi ilan edilmesi komik, Ama Zeki çocuk belli. Yakın çevresinde kim varsa onu örnek aldığı da belli ailesi de bu özelliğini keşfedip biraz şişirip piyasaya sürmüş çocuğu. Amaç bu kaos ortamından çocuklarını kurtarmak.
11-12 yaşlarında.. O yaşlarda ortalama zeka üstü çoğu çocuğun bilime ve felsefeye merakı oluyor. Bir dahi mi sosyopatmı olduğu bir kaç sene ortaya çıkar zaten
Bir çok kişi küçük yaşlarda olgun bir karaktere sahiptir. Yok bu çocuk yok diğer çocuk özel diye ayrılmamalı çünkü her çocuğun farklı yetenekleri vardır farklı özellikleri vardır aslında evet çocuk baya olgun tavır sergiliyor fakat çok olumsuz bir yani var "Ego"su ve kendisini üstün görme durumu. Bana ayrı eğitim verilmeli filan demesi etik değil. Evet felsefe açısından baya seviyorsun felsefeyi ama başka çocuğa baktığında matematik dehasıdır senin yaşında bu kadar felsefeyi seviyorsan bunları bilmeli bence bu kadar olgun bir yapıya sahipse. Özellikten çok erdemli insan olması gerekir :)
Eğitimi eleştirerek boyundan büyük laflar eden, ahlak eğitimine yer verilmesi gerektiğini söyleyen ve kendisi ahlaktan bir haber olan, medyanın abarttığı, ailesinin şaşırdığı minik bir çocuk sadece. İleride büyük bir adam olur mu bilmem ama, küçük bir ilgi manyağı yarattıkları kesin!
İşte aradığım yorum. Psikolojisi ile oynanmış bir kaset diyorum ben buna ezberletilmiş şeyleri söylüyor mantıksız cevaplar veriyor. eğiminin nasıl olması gerektiğini soruyorlar korona virüs okula bulaşmasın diye dezenfekte edilmeli sık sık diyor mesela :) 1 ay sonra eski yaşamına eski okuluna döner. Canlı yayında öğretmeninin hiç bir şey öğretmediğinden bahsetmiş bir çocuk sonuçta. başarısız bir proje yani kim tutuyorsa ipini başarısız bir kukla projesi
@Ayarsız-06- Bunu normal bir çocuk yapsa "çocuk işte" diyip geçeriz. Fakat buna onu bile söyleyemez kimse. Çünkü kendinin çocuk olduğunu da kabul etmiyor. Annesi bile hiç "çocuğum" kelimesini kullanmıyor farkındaysanız. "Aşmış biri" tarzında kelimeler sarf ediyor.
Asıl soru bugüne kadar neredeydi de bir anda ortaya çıktı. Beklemekteyim kim ilk önce "beklediğimiz mehdi" diyecek diye. Bu ülke bir lastik parçasını denge bilekliği diye sahiplemiş, bir çarkı, stres çarkı diye döndürmüş milyonlarca insanın olduğu bir yer. Ve o insanlar bir yere gitmedi halen aramızdalar ve yine bir saniye gözlemlemeden, düşünme zahmetine girmeden sadece medyanın magazinleştirdiği bir şeyi sırf kalabalıktan pay çıkarıp önde saflarda yer almak için, okunmuş olduğu iddia edilen kitapların ağırlığını bile kestirmeden, gereksiz methiler düzen bir güruhla karşı karşıyayız. Çokta şey yapmamak lazım.
@Apoliteist zaten okuduğu kitap yok 5 ayda 250 kitap diyorlar. 10 yaşına kadar neredeydi de 5 ay da o kadar kitap okudu diye sorarlar adama :) Bazı şeyler ezberletilmiş söyleniyor. Mesela cumhurbaşkanı olacam adaleti düzeltecem eğitim sistemine şunu yapacağım diyor bunu söylerken yanında kadın bir avukat bozuntusu var kamera açmadan ezberlet açınca söylet. Çocuğa bir kitap soruyor duydum diyor okudum demiyor. Yani bazı gruplar tarafından sırf zeki diye ortaya atılmış bir projeden ibaret. Milli eğitim bakanlığı iletişime geçiyor aile ile aile diyor ki bir çok özel kolej teklif yaptı ama siz çocuğumuzu yurtdışına gönderin. Yurtdışına gönderince diyecekler ki yeteneklerimizi yurtdışına gönderiyorlar. Yurtdışına göndermeyince de diyecekler ki eğitime değer verilmiyor açıkça bir proje zaten buradan belli oluyor. Çocuğu ilk yayına çıkaran cnntürk 15 bin lira vermiş aileye. Sonraki çıkarmak için arayanlardan aile 150 bin istiyor. Çocuğa ezberletilen dışında bir şey sorulunca sapıtıyor. Mesela cnntürkte soruyor türk halkına ne söylemek istersin çocuk diyor ki benim okutulacağım okulda sık sık dezenfekte işlemi yapılmalı malum gündem de korona virüsü var okulum virüsten korunmalı. Yani burada ortaya çıkan şey bir grup tarafından bir şekilde ortaya atıldığı. 10 gün sonra kaybolur gider.
Bence ezber filan yapmıyor , baya baya okumuş belli. Yalnız ailesinin kitapların içeriği hakkında biraz daha dikkatli olmaları gerekiyordu. 10 yaşındaki çocuk için çok çok ağır Kitaplar. Kişiliği oturmadan bozulmuş ne doğru ne yanlış o kadar okumasına rağmen bilmiyor. Ve bu kadar şeyi şimdiden öğrenmek öğrenmeye çalışmak çocuğu hasta edebilir. Atakanın geleceği parlak gözüktüğü gibi de tehlikeli. Tabiki çok iyi yerlerde olması topluma kazandırılması tarafındayım. Fakat zamanında ne kadar filozof varsa çok okumaktan ya öldürüldü ya da intihar etti. Eğer çocuğa iyi bir şekilde müdahele edilmezse ya kendi için kötü olucsk ya da toplum için , çocuk ilerde cumhurbaşkanı olucsm diyor , bu kadar egoist ukala yetişen biri, özelliklede eğitim olarak ilk önce ahlak eğitimi verilmeli diyen bir çocuğun annesine kameralar önündeki tavrını sergilemesi onun tutarsız olduğunu gösteriyor böyle yetişmeye devam ederse vay ülkenin haline...
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Çocuklar gördüklerini taklit eder, cok kolay yonlendirilebilirler de. bir dönem evde kufretmeye basladim, zktir diyorum kızınca. Bir gün melegim abisine hadi zktir odamdan dedi :)) Basımdan asagiya dökülen kaynar sular eşliğinde özür diledim, ozur dilettim ve bir daha boyle bir olay yasamadik. Kizimi videoya almis ve yayinlamis olsaydim herkes muhtemelen terbiyesiz vs gibi laflar edecekti ona.. Oysa o yaşına uygun davranip rol modelini taklit ediyordu sadece.
Burda da tamamen bir çocuğun ailesinin eserini izliyoruz. Cocukla zerre ilgisi yok
Kristal ve indigo cocuklarla ilgili yazi okudum ve bu cocuktan korktum. Cocuk asiri saygisiz annesine babasina karsi. Ve anne babada tuhaf annesi ezberden ve baski altinda gibi konusuyor babasida dalga gecer duruslu. Cocugun gözleri zaten basli basina ürkütücü. Ve cocuk cok bilgili gibi görünüp ici bos. Basit sorulara bile cevabi kitaptaki cümleler gibi eger öyle birsey okumamis düsünmemeis olunca soruyu geciyor. Durusu hareketleri gözleri fazlasiyla ilginc
Karmaşık konuların bir önemi yok ben olsam ona tek ve en basit soruyu sorardım "neden varsın bu dünyada?" Eğer bu soruya mantıklı bir cevap verebiliyorsa akıllı derim yok yoksa Allah bu beyni yalan yanlış bilgi çöplüğü yapalım diye vermedi bize
entresan ve cok zeki bir cocuk. Aynı zaman da itici. Bu cocukta büyüdüğünde seri katil olabilecek bir hava var üzgünüm ama. (Bknz; Atalay Filiz) . Çok zeki insanlar da bir gariplik oluyor cunku. Akıllılık ve delilik arasında cok ince bir cizgi var Annesine bu yaşta böyle davranabiliyorsa ileriki yaşlarında ne yapar düşünemiyorum. Psikolojik bir tedavi görmesi şart, zeki okusun etsin ama davranışları cok normal değil, insanlara nasıl davranması gerektiğini öğrenmesi lazım.
Her yaşın kendine özel güzellikleri vardır. Okuyup kendisini geliştirmesi, hedeflerinin olması ve bu doğrultuda ilerlemesi güzel bir şey. Fakat aşırıya kaçmamak gerek. Kendi yaşına uygun şekilde davransa çok daha iyi olur. Felsefe başlı başına kafa karıştırıcı bir şey küçük bir çocuğun bu denli içine girmesi bence şu anlık doğru değil.
Kitap okuması gerçekten güzel bir şey ama okuduğu kitabın içeriği çok önemli. Bu yaşta felsefe kitabı okumak mantıklı gelmiyor. Çocuk daha kendini yeni yeni keşfedecek, ergenlik döneminden sonra düşünceleri değişecek. Resmen kitaplar çocuğu ele geçirmiş, şu an yaşının çocuğu değil. İleri zekalı da olabilir ama çok bilmişlik bu çocukta olan. Artık olan olmuş, nasıl başladıysa öyle devam eder.
Türkiyede gündemin balonlar üzerine kurulu olduğunu düsünüyorum. ne derece aptal oldugunu annesine olan tutumu ile ve boş çenesi ile gösteriyor. zaten bu cocuk yani böyle saçmalaması normal. yok anarsiymis yok nihilizm mis hayatin aci yumruklarini yiyince görüŕ dunyanin ne oldugunu. tabi bir kitap yazip milleti dolandirmaz ise.
Aslında dikkat çekmesi gereken bir konu yok ortada. Gösteri toplumlarında her sey gösteri malzemesi oluyor. Kafasini kullanmayi bilen ve erken gelisim gosteren bir cocuk var. Ee gelişsin dursun. Biz bunu bilsek ne olur bilmesek ne olur? Birkac kisi komplekse girip iki üç gün kitap okurlar sonra yine eski hal. Gündemi gereksiz yere mesgul ediyorlar. Ayrica cocuklarin yapisini da bilirsiniz ilgi cekmeye ve simarmaya bayilirlar.
Yaşı küçük, 10 yaşında. Bu yaştaki çocukların annelerine davranışlarını görüyoruz. Ya da sadece ben görüyorum; anneye karşı gelmeler, küfür etmeler, birçok konuda zorlamak ve dahası.. Tabii normal kılınacak bir şey değil.
Yaşına ve medyanın o yaştaki çocuğa vermiş olduğu fazla ve kontrolsüz özgüvene bağlıyorum. Böylesine zeki bir çocukla oturup yaptığının yanlış olduğunu anlatınca hak verecektir. Ki söylediğim gibi daha çocuk. Yolun başında, bu tür şeyler aşılır.
Twitter'daki saçma sapan yazılara baktım. Ben utandım yahu. Rimel, akıl sağlığı yerinde değil, garip çocuk ve dahası birçok saçma sapan yakıştımalar içeren yazılar mevcut.
Millet oturduğu yerden sallasın dursun. Zodiac kaçar. 🤧
Ben aslında çocuğu sevdim bilgiye aç ve bu yaşta bu kadar çok şey öğrenebildiyse geleceği güzel olacak ama şimdi diceksiniz ki önce saygı terbiye ya tabikide öyle ama çocuk henüz 10 yaşında biz o yaşlarda çok mu iyi davranıyorduk annemize babamıza bu ilere düzelecek bişey ergenliğide atlatsın yolu açık olacak böyle yargılamayın küçücük çocuğu hayattan öğrenecek şeyleride var daha
''Olması gerekenlerin adını iyilik yapmak koymuşlar'' Sagopa'nın da dediği gibi olması gereken böyle olmalı zaten. Haberlerde örnekleri çok. Sıradan basit bir iyilik bile anında gündem olup kahramanlık hikayesine dönüşebiliyor. Kimsenin kimseye iyilik yapmadığı ve çocuklarımızın tablet telefon ve bilgisayar oyunlarına gömüldükleri bir dönemde, normal insan görmenin ufo görmek kadar şaşırtıcı olduğunu ve hiç iyiye gitmediğimizi anlayabiliyoruz bu tür haberler bize bunu gösteriyor.
ilk başta aşırı sempati duyup, bir anda gözümde antipatik bir hal aldı. Özellikle Annesine karşı tavrı ve kibirli sözleri ile ama çok küçük yaşta olmasından kaynaklı diye düşünüyorum. Doğru eğitim ve kendininde dediği gibi ahlaki değerler ve saygı üzerine güzel bir eğitimden sonra çok iyi yerlere gelebilir...
Benim bir akrabam da aynen bu cocuk gibi idi.. hep super super derlerdi.. okula baslamadan okumanyazma ogrendi ingilizce ve almanca ogrendi.. konusmalari ve tavirlari hep boyle idi.. bana dérdi senin yasina gelince ben doktorluk yapiyor olacam diye... şu an fetoden 11 sene yedi.. Isin sonu oyle olmuyor... akil fikir biseylerle karistirilmasin..
Bir çocuk bu kadar gündemde olmamalı bence. Hakkında Hem iyi hem kötü düşünenler var. Ama unuttukları şey çocuğun yaşı. Üstün zekalı veya değil Sorun bu değil o ne olursa olsun bir çocuk. Şu an çok farklı duygular içinde olabilir ki kendisi zaten gelişim dönemlerinden birinde. Ne bu kadar övülmesini doğru buluyorum ne de bu kadar sayfa sayfa yerilmesini. Umarım yolu ve bahtı açık olur.
Ülkemizde 10 yaşındaki bir çocuğa yapılan yorumlari gördükçe üzülüyorum küfurler, hakaretler ve aşagilamalar o daha bir çocuk sizde büyük olarak ona küfür etmek yerine doğruyu göstermemiz gerekirdi. Yorumlara bakiyorum herkes bir eleştirmen olmuş herkes once 10 yasinda yaptigi seyleri dusunsun sonra karşısındakinin cocuk olduğunu bilip elini vicdanina götürerek konuşsun. Yorum yapan bazi kişilerin platondan haberi bile yok gelmiş çocuğa küfür ediyor.
ben izledim hayranlıkla izledim diyemem bu cocukta bir sorun var evet okuması falan iyi de yani okumus etmiş konusuyor zeki gibi konularda lafım yok belki üstün yetenekli de olabilir ama bir sorun bir sıkıntı bir taklit var gibi özünden ve çocuklugundan uzaklaşmış gibi benim çocugum olsaydı ciddi anlamda endişelenirdim
Çocuk çocukluğunu yapmalı diye düşünüyorum ben.Çok bilmemeli, bilmediğini bilmeli ve sormalı.Çocuk sempatikliği denilen şey önemlidir, bu çocuk bana itici geliyor...
Evet üstün zekalı, evet yaşıtlarına göre çok daha fazla bilgiye sahip fakat bu çocuk ömrü boyunca asosyal kalacak ve mutsuz olacaktır...
Devlet bu çocuğa sahip çıksın ve en iyi şekilde eğitimini vererek vatana millete faydalı bir vatandaş olarak yetiştirsin derim ayrıca...
Kitap okumak iyidir ama herşeyin fazlası zarar. edepsiz ne kadar okursan oku.. şimdi kurandan bı ayet tam ayet metnini hatirlqmadim Google girip yapıştırmak da zahmetli geldi aşağı yukarı ayet böyleydi cuma suresi sorumlu tutuldukları kitaba uymayanların durumu ciltlerce kitap taşıyan merkebin durumu gibidir.. fakat kesin olarak bildiğim şey ana baba hakkı ile olan ayetlerin fazlalığı.. ben ne kadar kitap okursa okusun ilerde böyle bir çocuktan ne dosta ne kendine ne memlekete fayda gelir kaç kişi böyle bir kişi ile arkadaş olur ki..
Atakan Kayalar hakkında şimdilik olumlu ya da olumsuz bir şeyler söylemek ne kadar doğru bilmiyorum. Ancak bunu zaman gösterecek. Şimdilik kitaplarla barışık olduğu kadar, doğayla ve yaşıtlarıyla zaman geçirmesi, daha olumlu ve sağlıklı olacağını düşünüyorum.
Bazı insanlar özeldir doğuştan belli niteliklerle gelirler bu da öyle bir çocuk diğer çocuklar gibi yaşamasını beklemek yanlış bence yapılacak en doğru şey devlet tarafından doğru eğitimi almasını sağlamak daha da gelişmesi için teşvik etmek ve psikolojik destekte sağlamak
10 yaşında 250 kitap okumak ile filozof olunmaz deha olunmaz daha yaş konusunda ilerleme yok eğitim yanlış eğitim gerekir ve sürekli olarak kendini yenilemesi gerekir bu demek değildir ki bence 250 kitap okumak ve filozof olma aynı durum bile olamaz deha insan herşeyi net anlar ve ayrıntılı bir şekilde araştırma yapar inceler ve gözlemleme yapar bilgi birikimi üretir ve onu göre konuşma seviyesi ile kendini belli eder Atakan için durum kritik bence eğitim bir kez daha gözden geçirilmesi lazım
İstediği kadar akıllı, ileri seviyede, haarika donanımlı bir çocuk olsun annesine o hareketi yaptı ya,çıldırdım. Annesinin yerinde olsam kameraların önünde ağzına iki tane patlatırdım baksınlar bir daha yapabilir mi öyle şeyleri
Çocuğun hareketleri tasvip edilecek gibi değil. Ama millet 10 yaşındaki çocuğu adam yerine koyup sallıyor. Kendileri o yaşta daha 3 cümleyi biraraya getirip konuşamıyordu. Ülkede eleştrilecek milyonlarca şey varken çocuğa sallanması saçma. Birazda bilerek satılık meydyanın gündem değiştirmesi. Bilerek halkı oraya yönlendirmesi
Cocuk yasta insanlarin unlenmesine bu kadar abartilmasina ve tecrubesiz bir insanin cok okumakla yeterli olamayacaginin bir simgesi olacak bu cocuk ilerde belki populerlik vs ama bu cocuklar sonra yalnizlasirlar. Insanlara ustten bakarak kendilerini soyutlarlar ve mutsuzluk kacinilmaz sin olur onlar icin
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Henüz sadece 10 yaşinda bir çocuk. Neden istediği sskilde hayatinı yaşamasina izin vermek yerine herkesin bir yorumu ve eleştirisi olmak zorunda. Sizene kimene banane. Toplum olarak gelişmek yerine geri gidiyoruz. Üzucu bir durumdayız. Allah sonumuzu hâyır etsin
3
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Ebeveyn çocuğa peygamber muamelesi yapmış devamlı. Sen mucizesin, sen eşsizsin tavırları her fırsatta işlenmiş. O ise kendini Allah sanıyor. Umarım biraz büyüyüp aklı başına geldiğinde bu tavrını değiştirir. Lakin 7de ne ise 70de o kaidesi aklımızı kurcalamıyor değil.
Çok yanlış bir şekilde ailesinin de sanırım cahil olması nedeni ile medya maymunu olmak üzere. Üstelik okuduğu kitaplar yaşının çok üzerinde. Dilim söylemeye varmıyor ama proje çocuk sanki. Umarım yetkililer bu yavrunun medya önünde harcanmasına göz yummazlar. Yazık olur
Vlla annesi ne kadar salak okusun cocugum okusun cocugun cocuklugunu almış elinden haberi yok kadının.. hani belki biz okuyamadık oglum okusun mevzularından cocugunu bu kadar okusun etsin diye rahat bırakmış belli ama yani kesinlikle hoş degil cocuguna allahı bile ögretememiş zaten cocuk evrim falan diyor buyuk ihtimal ateist veya deist olur.. yazık yani
Pohpohlayıp önüne mikrofon serersen böyle olur işte. 20sinde kibirli bir birey olcak bu gidişle ayrıca okumak tek basına bişey değildir daha 10 yasında hayat tecrubesi 0. Abartılıyo güzel ülkemde hersey ayrıca bu yasta felsefi kitaplar bu çocuk için ne kadar uygun. Hayvan ciftliği yazarının önemli birkaç cümlesi var onu kimse biliyo mu acaba?
Bişey düşünmüyorum çocukla alakalı da insanların negatif düşüncelerini anlamış değilim. Gayet mantıklı konuşan bir çocuk. annesine saygısızlık da yapmamış. Yani her gördüğünüz şeye de atlamayın be kardeşim. İlla her konuda fikriniz olmak zorunda değil. Her popüler şeye atlamayın.
Okuduğu kitaplar ile din dışı ideolojik akımı servis etmek için uyarlanan bir zavallı çocuk ve anne babası bu gibi akimlar hep oldu ve olacak 4 yasinda hafız olmuş bir çocuğu reklam etmeyen bu güç ve sistem atakan adlı bu genetiği değişmiş çocuğu servis ettiler dünya çok şeye gebe bakalım ne cikacak
İleride narsist bir birey olacağı o kadar belli ki.. Üzücü.. Keşke ailesi ahlak konusunda susmayı tercih etmeselerdi. Yani sırf özgüvenli yetişsin diye çocuğa hiçbir müdahalede bulunmamak pek de ahlaki ve mantıklı bir hareket değil.
3
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Ben sahsen uyuz oldum bu cocuga. Cunku onu gordugum zaman neleri basaramadigim ve asla basaramayacagim, ve onun benim yasima geldiginde nelere sahip olacagi aklima geliyor ve hayata lanet ediyorum ve sanirim bu cocugu sosyal medyada linc eden pek cok insan da benzer hisleri yasiyordur.
Şu çocuğa edilmedik hakaret kalmadı. Sizene çocukluğunu yaşıyor Ya da yaşamıyor. Ailesi var sonuçta bu bizi ne ilgilendirir. Yok bu çocuk cüce, yok filozof, yok gözleri Tuhaf. Kimisi cin bile olur demiş. Allah akıl fikir versin
niye kızıyoruz onu anlamadım :) cocuk cok zeki bu cok net belli ve ozel egitim almali ailenin cocuga yetememeside anormal degil kaldiki bir terbiye sorunu yasadiginida dusunmuyorum. sadece daha ciddi ve ozel bir egitime tabi olmaliki bunu ufaklikda cok net belirtmis bence harcaniyoruz diye cunku harcamaya merakliyiz.
Bu çocuktaki omnipotans beni biraz ürkütmüyor değil.. Ukala olabilir bilmiş olabilir ama ne olursa olsun bilginin peşinden koşması güzel birşey... Arkadaşım yok gözüne şunu mu çekmiş bunu mu çekmiş sanane a benim şaşırmış arkadaşım sanane? Ne zaman toplum olarak birşeyler yargılamaktan kusur aramaktan vazgeçeceğiz? Ben bu çocuğun yaşındayken dünyadan haberim yoktu. Neymiş çocuksa çocukluğunu bilmeliymiş niye dar bir kalıba hapsedilip körelleştirilsin sebeb ne yani?
Şimdiden ukala bir insan olacağı belli Aynı zamanda böyle çocukların hiç arkadaşı olmaz kimseyle anlaşamazlar çünkü beyin yapıları farklı asosyal biri olup çıkar
Once terbiye sonra bilgi terbıyen edenin olmassa ister dunyanın zekısı ol hıc bısey fark etmez ama edebinle terbıyenle ol sevgi saygı goster bilgin olmasa bile herkes tarafından sevilir sayılırsın. Cocugu gordugumde mutlu oldum ama yaptığı hareketten dolayı cok sasırdım