Evet arkadaşlar bu devirde nerden baksan altın pahalı olmasına rağmen 1 ev parası altın takılıyor ve bu takılar kimde kalmalı? Şahsen evlenecek olsam erkek tarafına veririm onların emekleri borcları vs hiç umrumda değil böyle şeyler peki sizce? Her gelin haketmiyo burası da var.
Düğün takıları; er kişi askere gidip de 2 3 sene dönmezse, şehit düşerse, amansız hastalığa yakalanırsa gelin kötü yola düşmesin diye takılır. Geleneğin sebebi buydu. O zamanlar da evi kız tarafı dizer, "ev"lenmek de buradan gelir. Gelinin çeyizinde tüm ev için gerekli şeyler olurdu. Orta Asya'da ise çadır kültüründe, kadın çadırı kendisi diker, erkeğini kendisi seçerdi. Erkek de kurulu düzendeki eve girerdi. Şimdi erkek evi dizer, düğünü yapar, vs vs tüm masrafları üstlenir. Kadınlar da kariyer yapabiliyor. O yüzden o altınlar düğün borcunu kapatmaya kullanılabilir.
Hukuken ortaktır. Vicdanen ve ahlaken de öyle olmalıdır. Gelgelelim ev parası takıya, Türkiye'nin Güney Doğusunda yaşayan toplumların kültürlerinde altın takmak yoğundur orada ki düğünlerde ev parası çıkabilir de, batıda yapılan düğünlerde sadece düğün masrafı çıksa yeter. Gördüklerim ve duyduklarım çok komik rakamlar. Eğer fazla paranız yoksa batıda nikah yapın en iyisi. Düğün zarar. Ya da genel nikaha herkesi çağırın, düğünü 50-100 kişilik ömür boyu göreceğiniz gerçek dostlarınız için yapın yiyin için eğlenin. Ne derleri bırakın. Borcu onlar ödemiyor sonuçta 😂
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Kanunen kadının hakkı. Ama hak mı değil tabi. Adam gece gündüz yıllarca çalışıp biriktiriyor bir düğün yapıyor dımdızlak fakir bir kız alıyor. Sonra kız boşanmak istiyor veya kusurlu davranışları huyu nedeniyle mecbur boşanıyorsun. Sonra gitti paralar emekler tüm birikim. Ne yaptı da kazandı bu altınları bu kadın?
Altın gelinindir. Para erkegindir. He iki tarafta uyumlu insanlarsa bu ortaktır ortak yatırımda kullanılabilir. Ama ayrılma sürecine girildiğinde kanunlarda altin ve para gelinin hakkıdır der. Ayrica kız tarafına paralar gökten yağmıyor onlarda masraf yapıyor.
Medeni Kanuna göre Nişanda Takılan Takılar Kız Tarafına Aittir Düğün sırasında hangi eşe takılırsa takılsın, tüm takılar (bilezik, çeyrek, tam vb. tüm altınlar), kadına aittir. Erkeğe takılan takılardan sadece erkeğin kullanımına özgü olabilecek nitelikte olanlar (Örneğin, erkek kol saati) erkeğe aittir. Düğünde takılan diğer tüm takılar; hangi eşe kim tarafından takıldığına bakılmaksızın kadına aittir.
Kural olarak düğün sırasında takılan ziynet eşyaları, kim tarafından, kime takılırsa takılsın, kadına bağışlanmış sayılır ve artık kadının kişisel malı sayılır. Ne var ki mahkemece; tarafların düğünlerinde damada takılan 1 adet bilezik , 4 adet yarım altın, 47 adet çeyrek altın damada ait olduğu kabul edilerek sadece kadın SADECE PARALAR VE ERKEĞİ İLGİLENDİREN HEDİYELER ERKEĞE AİTTİR ZİYNET EŞYALARI MAL OAYLAŞIMINA SÖZ KONUSU OLMAZ
Zaten gördugum kadarıyla davetliler kimin tarafındansaa önceliği ona vererek takı takılıyor çok nadir her iki tarafa da takanlar var. Bence erkeğe takılanlar erkege kadına takılanlar kadına kalmalı.
Altın sevmiyorum ama eşi tarafından kadının altınların alınmasını da dogru bulmuyorum..
takanın hakkı.. cunku onlar al kardesım ye ıc benden sana karsılıksız hedıye demek degıldır.. onlar emanetdır borctur! kım ne getırdıyse sende o oranda ona gotureceksın zamanı gelınce.. ayrılık gerceklesırsede kıme tarafı ne getırmısse onu alıp gıtmelı.. sızın taa uzun yoldan gelıp kuzenınız oldugunuz ıcın altın bılezık taktıgınız seyı bosanınca kadın alıp bana taktılar dıye gıotuıremez bu melanet erkege takılamazkı zaten!.. herkes tarfının taktıgı alsın gıtsın mevzu bu kadar basıt..
Yaa neden takılmasn illa aşiret mi olması lazım? Milletin parası var takıo 2 hafta önce şahit oldum 3kilo altın 55 bin para TL takıldı geline araba anahtarı takıldı. Ne şans var millette
Öyle düşünme gittiğin yerinin durumu iyiyse bal gibi oluyor.. Akrabamz cok fakirdi öyle bir kısmet ki mesela 3 fabrikası olanla evlendi görücü usulü, neler var hayatta
Düğünde takılan altınlar ve paralar geline aittir. Öylede olmalı ziynet sonuçda. Kadında bu altınları babasının hayrına millete dağıtmıyor hani😊 yeri zamanı gelince ailesi için kullanır. Biz kadınlar ne cefakarız ya
Ya bi s. cefakarmış kurnazız, şeytanız demiyorda kime ne takıldıysa altın, para o tarafa aittir gelinle damata bile ait değildir kimse sizin melek yüzünüze takmadı o altınları, paraları anneniz babanız için taktılar. Hop hemen cukkalıcanız hemen ziynet olması sadece kadina ait olmasi için yeterli bir şey değildir. Sana verilen mehir sadece senin şahsına aittir. Sana mehir harici takılan bilezikler ödünç olarak takılmamışsa onlarda senin şahsına aittir.
Kıza takılanlar kız tarafına, erkeğe takılanlar erkek tarafına kalır. Daha önce altın taktığı insanlar gelir altan takar. imc usulü yani herkes birbirine zor gününde destek olmak için altın takar. O altınlar bozdurulur borçlar ödenir
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Bence altın evlenen kadın we erkege ait tir altını tek basına kadının dmk yanlıs olur erkek o altınlar icin yıllarca calısıp cabalayıp disinden tırnagından biriktiripte alıyor o altınları - bence evlenen kadın we erkege 200er milyarlık senet imzalatcaksın bosanalım diyen o 200 milyarı karsı tarafa ödeyip öyle bosansın haliyle iste o zaman sıkar bosanmalar altın benim demeler 🤗🤗 we birde keske cogu kadın sizin gbi düsünse keske? Niyemi? Cogu kadın takılan altınları benim dıyıp ya kösesine koyuyor ya da ailesine weriyor iste bundan sonrasında ayrılmalar bosanmalar geli geliveriyor bence altınlar o temelleri yeni atılan ailenin ortak malıdır wdm gereken yerde bozdurulup harcanmak icindir altını süs diye koluna takıp esini borclar icinde süründüren kadınada ne diyim bilmem ki 🤔
Geline takılan gelinin, damada takılan damadın olur. Ama tabi şu da var, aile oluyorsun, herşey ortak olacağı için birlkte ortak pay olarak almaları en güzeli.
kimin akrabası takdysa onun alilesine verilir bizde kınada kız ailesi düğünde erkek ailesi alır Amaaaa erkek ailesi almayıp geline ve oğluna bahşedebiliyor bazen...
Kimin hakkı derken damat ile gelinin hakkı yani hiçbirnin ailesi alamaz! Kadın da durur takar eder her neyse ev alınırken araba iş kurulurken verir eşine böyledir ben böyle biliyorum akrabalarım hep böyle
Evlilikte sen-ben denir mi? Biz diyip ortak olarak karar verilir. Ne yapılması gerektiğine ortak karar verilir. Altınlar gelinle damada veriliyorsa onlar karar verir. Anneler ve babalar değil.
Yani işin aslına bakılırsa günümüz de düğün masrafları genel olarak erkek tarafı karşılıyor ve ciddi rakamları buluyor bu yüzden takılan takılar erkek tarafının olması lazım ama bunun dışında kadın zaten evlilik şartı olarak altın vs istiyor bunlar kadının hakkı
bizim urfada heps damat tarafında kalır damat onları eşinden almaz ama ev araba yeni bir iş yapacaksa satar karısı sorun etmez kulağunda ki küpeye kadar verir kocasına kimse de karışmaz karışamaz..
Her türlüsü saçmalık. Artık düğün istemeyen, vizyon sahibi biri olmak daha mantıklı. O para ile güzel bir tatil ve yurtdışında evlilik şeysi olabilir. Takılarında canı cehenneme.. kfjaj
Koskoca hayatı paylaşacağın insanla bunun kavgasını yapcak değilim müşterek bir hayata başlayacağımız için en iyi şekilde değerlendirilmeli bence senın benım degıl bizim kelimesi kullanılmalı be 3. şahıslar devre dışı kalmalı...
Anne babaların kim ne takı taktıysa onun ailesine gitmeli kızın dayısı 1 cumhuriyet mi takmış bu kızın anne babasının oğlanın dayısı tam mı takmış oğlanın anne babasının Böyle olmalu bence
Erkeğin hakkı eğer beni istiyorsa altını çok görmeyecek bu laflar biyana ama insan olsun insan! Beni sevsin benden başkasına bakmasın o zaten benim en büyük zenginligimdirr🥰
En İyi Cevaplar