- Aile & Toplum konusunda 815 cevap paylaştı.
+1 yılGörmek suç değil görürsün ama sonrası devam etmez abaza gibi
Bakmak suç ağzı sulanmış aygır gibi
Baktiran mi
Şimdi kavgası çıkar
Modern diye diye iyice sapıttınız azıttınız
Her yeriniz açık miniler teşhir edilmiş gibi
Ne gerek var edepli giyinmek varken
Çok kız itiraf etti yakıştığı için değil ilgi çekmek için yaptığını yoksa kimse süslenip bir tarafını açıp suratina 10 kilo sıva yapıp evinde oturmaz değil mi
Her yerini açıp yarış içinde olup ilgi odağı olmak hoslarina gidiyor
Giyen en büyük suçlu
Bakanda hak ediyor diye damga vurmaya hakkı yok40 Yorumla
En İyi Cevaplar
- Aile & Toplum konusunda 497 cevap paylaştı.
+1 yılGöz ucuyla süzmek, bakmak ve önüne dönmek suç değil, güzeldir bakarsın. Baktırmak diye bir tabir yok. Fizik ve hatlar gayet iyidir, giyinmesini de biliyordur ve seksilik katabiliyordur, kadınsı olabiliyordur, kendinde olanı en güzel haliyle tasarlamıştır. İkisi de suç değildir. Sadece doğamızda yer alan beğenme/beğenilme gibi olguları saçma bir şekilde olumsuz bir şeymiş gibi görüyorsunuz. Suç mu demiş ya? Tanrıya sor onu, o yarattı diyorsunuz. Ben de kadın olsam, iyi hatlarım olsa, oldukça seksi giyinirdim, çünkü o seksi elbiseleri taşıyacak kalitede fiziğim olmuş olurdu.
11 Yorumla- +1 yıl
Tanrı değil Alakh diyeceksin. Açık saçık giyinmek haramdır. Büyük azap vardır. Bakmakta yasaktır. Ama baktiran en büyük azabı çekecektir. İnsanların bakmasına neden olan o. Ayrıca şeref namus kavramı var. Şerefine düşkün insan gotunu başını açıp herkese sunmaz sadece kocasına gösterir. Seni. Karina herkes bakacak onu hayal edecek türlü türlü düşüncelerle nasıl iJn veriyor bazı erkekler anlamıyorum. Kıskançlık yok. Dini ürünleri yiyenler kiskanmaz. Kadınlarda çok basit kendini teşhir eden kadın basittir.
- Aile & Toplum konusunda 726 cevap paylaştı.
+1 yılEn çok suç bakan da. Ama bazıları da karşı taraf baksın diye resmen çıplak giymediği kalmış. Bir kadın olarak bile benim dikkatimi çekecek kadar açık giydiyse erkeğin bakması gayet normal. Bu örnek başıma geldiği için açıkçası baktiran kisi için ben utandım resmen. Ama bu demek oluyor ki baktiran sürekli suçlu olacak diye bir şey yok. Bazen suç onda oluyor ama genellikle bakan kişi suçlu. Kapalı kişilere bile bakıyorlar o yüzden kişi abaza ve çapkın ise her türlü bakar. Ve kızlar bu durumu fark ettiğiniz an o kişiyi hayatınızdan çıkarın. Gözü dışarda olan insandan hayır gelmez.
31 Yorumla- +1 yıl
Bakan trilyonluk bir zengin itiyse "erkek", zengin degilse "abaza" oluyo dmi :))) mesela senin orana burana bir unlu baksa : "murat boz, kenan imirzalioglu veya burak ozcivit " vs vs. O zaman da ayni boruyu oter misin? Yoksa k. cin basin ayri mi oynar? Durust olun durust!!! Su dediklerine kendi vicdanin bile inanmiyir eminim... Laf tursusu sadece...
Baktıran niye suçlu olsun ki hatta baktıran kimdir nedir diye sormak daha mantıklı. Herkes istediğini giymekte özgürdür. Kimin ne düşüneceğini akıllara yer etmek kendini kısıtlamaktır. Modern çağda yaşıyoruz keşke kafa yapılarımız da çağa kendiliğinden uyum sağlasa.
44 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
224Cevap
- Aile & Toplum konusunda 15,9b cevap paylaştı.
+1 yılBakan suçlu gadası
10 Yorumla Erkek bakar.. cunki kadin onun icin bir nimettir..
Ama kuranda ilk emir erkegedir..
Gozlerini haramdan sakinsinlar diye
Sonra kadinlara der..
Lakin ki tesettur emri kadinadir..
Cunku erkegin zaafi var..
Bu da normal...
Ciplaklar kampinda bile bu boyledir..
Az arastirsaniz gorursunuz1239 Yorumla- +1 yıl
Arkadaş Hz Muhammed ve sahabelerin olduğu ortam şu an ki ortamdan daha rezildi. Peygamber efendimiz sahabeler nasıl bakmadıysa isteyen de bakmaz. Allah göz kapağını boşuna yaratmamış
- +1 yıl
Bir erkeğin yaşamı boyunca en çok ilgisini ve dikkatini çeken şey kadınmış
- +1 yıl
Allah insan fıtratını en iyi bilendir Allah bu yüzden Tesettürü emretmiştir ama bazı kişiler Allah’tan daha çok bildiklerini zannediyorlar ne yazık ki !
- +1 yıl
İnsanlar Allah’a itaat etmiyorlar Hüküm Allah’ındır ve Allah’ın kanunları geçerli olmalıdır ama şu anda Allah’a isyan ediyorlar kendi kurdukları sistemde işte böyle çöküyor
- +1 yıl
Mü'minûn Suresi - 71 . Ayet:
Eğer hak (hukuk ve düzen) onların keyfî arzularına uysaydı muhakkak ki gökler, yer ve bunlarda bulunanların düzeni bozulurdu. Hayır! Biz onlara şan ve şereflerini getirdik, fakat onlar kendi şereflerine sırt çevirmektedirler. - +1 yıl
Yasin Suresi 10. Ayet:
Onları uyarsan da, uyarmasan da onlar için birdir, inanmazlar. - +1 yıl
Hangi kavim olduğu fark etmez o ayetler herkes için geçerlidir
- +1 yıl
Ayrıca biz Müslüman bir kavim miyiz sanki sadece lafta öyleyiz ben Kurana soruyorum ne kadar Müslümanız diye daha siz Müslüman olamadınız diyor
- +1 yıl
Müslümanlık bakımından şu anda bence sınıfta kalırız zaten İslam Devletindede yaşamıyoruz Müşrik bir devlette
- +1 yıl
yaşıyoruz
- +1 yıl
@Abdülhamid__Han ın kadınlarla biraz sorunu var sanırım :D
- +1 yıl
@Abdülhamid__Han siz once sırtınızı kapatmayı öğrenin ben de o pis görüntüyü görmek istemiyorum
- +1 yıl
Ne alaka ayrıca ben dikkat ediyorum benim giydiğim hersey diz kapağımın üstünde ayrıca kimseye göbeğimi açıp göstermiyorum ama kızlardaki bakıyorum iç çamaşırlarını görüyorum yani artık bu kadarıda fazla oluyor yani bari hiç giyme çıplak dolaş daha iyi
- +1 yıl
Pardon düzeltme yapıyorum diz kapağımın altında ve geçen özellikle pantolonu buna dikkat ederim aldım
- +1 yıl
@Abdülhamid__Han sen de bakma ben de bakmıyorum sadece erkekte nefis yok kadında da var unutma kişilik karakter meselesi her kadın ya da erkek bakmıyor bakmak istemeyen kafasını çevirip geçiyor. Kişinin karakterine bağlı
- +1 yıl
Ama siz öyle değilsiniz en azından benim gibi giyinseniz tamam derim ama Avrupa’da bile göremeyeceğimiz şekilde kıyafetler giyiyorsunuz
- +1 yıl
Bunun nefis ile alakası yok ister istemez bakıyorsun mesela düz yolda yürüyorsun yola bakıyorsun arkadan bir kadın önüne geçiyor bu durumda ne yapacan yana baka baka mı gideceksin bakmaman için ya kör olman lazım ya da göz bandı takman lazım
+1 yılBakmak "suça" girmez... Fiili bir eylem değildir çünkü. Bakılmasını istemiyor ve rahatsız oluyorsan da bakılacak nitelikte olmamalısın o zaman. Ha bakıp ta laf atıp rahatsız etmek, taciz vs. gibi şeyler olursa bunlar "suç" ve cezai yaptırımı olması gereken ahlaksız pisliklerdir. Ama "bakmak" diye bir suç yoktur arkadaşım.
40 YorumlaBakmanın bir suç teşkil etmemesi normaldir, sonuçta sözlü ya da fiziksel bir taciz ortamı yok ortada. Her bakmak beğenmek, istemek anlamına da gelmez, insan beğenmediği ve çirkin bulduğu birine de bakabilir merakla. Mesela birinin kalçaları güzeldir ve güzel olduğu için de bakılabilir ya da çirkindir çirkin olduğu içinde bakılabilir. Hemen beğendi anlamına gelmez. İnsan bakışının temel sebebin de merak vardır.
40 YorumlaModernliği orasını burasını açmak, inançlı olanları yobazlıkla suçlamak, inançlı olmayı da kendileri gibi olmayanları dinsiz ilan edip her açık giyineni (en iyimser tabirle) "hafifmeşreplikle" suçlamak olarak anladığımız sürece bu konuları konuşmaya daha çok devam ederiz.
Bakan dikkatini çektiği için bakıyor, baktıran da dikkat çekmek için öyle giyiniyor/davranıyor.
Bakmanın da baktırmanın da bir yeri vardır adabı vardır. İpin ucu kaçırıldığında suç olur.30 Yorumla
+1 yılher ikiside cunku yoldan cagtay gecse sevgilimi yari yolda birakip merhaba sizi cok begeniyorum derim bir hatira fotorafimi cekebilirmiyiz aceba sizi etiketlerim sonra'dan derim... ama suc bende mi onda mi yari yolda kalmis sevgiliyin mi hahhaa
39 Yorumla- +1 yıl
güzelsin biliyon dimi
- +1 yıl
@BirKiloKavurma
ne alaka? - +1 yıl
NEDEN ERKEKLER DISLIKE ATIYOR
- +1 yıl
- +1 yıl
- +1 yıl
Aile & Toplum konusunda 3,8b cevap paylaştı. Ikisi de suclu. Misal en yaygin olan sey erkek bakar kadin baktirir genelde.. Erkek dedigin gozlerine sahip cikacak , kadin da dikkat cekmekten imtina edecek. Ama herkes egosu ve nefsi icin yasar hale geldi. Hepimiz sucluyuz yani.
70 Yorumla
+1 yılerkeğin en çok ilgisini çeken kadındır. bu yadsınamaz. atıyorum oturduğun mahallede hırsız var. sen altınlarını ortaya koy. banane kardeşim çalmasın o da diye söylen. oldu mu şimdi? Erkeğin gözü hırsız eli gibidir, hele ki bu zamanda, sen ortaya serersen ister istemez uzanır.
10 Yorumla
+1 yılBen baktıran kadınlara hayranlıkla bakıyorum. Kendine güvenen, kendini seven insana saygı duyuyorum. Mesela düzenli spor yapan, standartlarını koruyan, giydiğini yakıştıran kişilere saygım sonsuz. Tembel, kendine bakmayan, yürürken bile ağır yürüyüp selülitlerini gizleme çabası içerisinde olanlara çok gıcığım. Bilmem neden.
10 Yorumla
+1 yılBakan suçludur. Dinde bile tesettür kadınlardan önce erkeklere gelmiştir, önce onlara “bakmayın” denmiştir.
Günümüze gelince; şu anda açığa da kapalıya da bakılıyor evet ama açık giyinen bir kadın başkasının ona bakıp bakmamasını düşünmek zorunda değil, çünkü o kendinden sorumlu. Bakan kişi de öyle, bakmayabilir ama bakmayı tercih ediyor, o da kendinden sorumlu ✩12 Yorumla- +1 yıl
Kimse kafanıza silah dayamıyor. İrade sağlam olsa böyle şeyler olmaz. Sizin nefsinize de biz mi sahip çıkalım, daha kendimizinkine çıkamıyorken.
Edep çerçevesinde giyinip Edebinde bakarsan kimse suç işlemez sonuçta ekolojik bir döngü Arap kültürü değil şu an yaşadığımız Türkiye laik bir cumhuriyet herkez özgür bir şekilde çarşaflı ve başörtülü insanımıza hakaret etmeyecegimiz gibide dekolteli vücudu nu on planda tutan insanlarımizada sapıklık yapacagimiz anlamına gelmez...
20 Yorumla
+1 yılGörmek suç değil ama bir defa gördün sonra köşeyi dönmeden bide bakim dersen 😡 kıyametin kendisidir alamet değil.. 😂
70 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 8,1b cevap paylaştı.
+1 yılTürkiyede kadınların değil erkeklerin kendini terbiye etmesi gerekir.. bakmak zorunda değil erkekler.. bazı şeyleri meşru gibi göstermeyede benzer bu iş şöyle düşünelim kadının tecavüze uğraması kadının şuçu mu.. buda buna benzer işte.. irade ve ahlaklı kalabildiğin sürece dikkatini çevreye değil kendine verirsin..
10 Yorumla
+1 yıltahrikin ceza kanunlarında indirimi var. Kadın baktirtmayacak adamda gözlerine sahip cikacak. Azıcık insan olun nefsimize bir dur diyin .
60 YorumlaBakmak suç değildir. Çünkü insanın doğasında güzele yönelim vardır. Fakat bakmak görmeye dönüşürse kadın için de erkek için de suçtur. Zaten neden kalıplaşmış düşünceler var onu da anlamış değilim neden bakan dendiğinde erkek baktıran dendiğinde kadın geliyor akla. Bu zihniyetten ne zaman kurtulacağız merakla beklemekteyim🤣
40 YorumlaEvin kapısını penceresini açıp sonrada hırsıza hırsızlık yaptığı kızabilir misin? kızamazsın e hırsızdır çalar yani sonuçta 2 kere 2 dört bende bakarım yalan yok ama birazda yokluktan oluyo bence 2 3 hafta plajda takılayım gözüm alışıyo bakmıyosun bir süreden sonra
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 1,1b cevap paylaştı.
+1 yılAynı kafesin içinde aynı iki maymun, biri bazı şovlar yaparken diğeri de kafasıyla bunun izini sürüyor, ben burada ayrım yapılacak bir farklılık görmemekteyim, her ikisi de yeteri kadar içi boş olan bir olgunun içinde yer bulmuş kendine, biri kendini avutarak, diğeri de kandırarak ve her ikisini de aptallık adlı bir virüs yönetmektedir.
00 Yorumla
+1 yılKadınlar erkekler gibi düşünmediği için açık kısa dar giymeyi sadece kendi çerçevelerinden değerlendiriyorlar. Bu tarzı sevdikleri için tercih ediyorlar "erkekler bakmasın, ben onlar baksın diye giymiyorum " diyorlar ancak erkekler kadınlar gibi düşünmüyorlar onlarda "açık giyinmiş bende bakarım, o da giymeseydi" diyorlar. Kadınlara erkek gözüyle bakma fırsatı verilse %90'ı kesinlikle açık, kısa, dar giymezler.
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılBaktiran suçlu kardeşim erkek nefsi azgın en ahlaklısi edeplisi de bakıyor tamam marifet zaten bakmamakta asıl hakikatli iman da bu bakmamasi ama erkek yaratılış gereği ilgisi arzusu var zaten kadınlara bakıyor ama asıl suçlu yine kadın açma bakılması hoşuna gidiyor ki açıyor
30 Yorumla
+1 yılİlk önce baktıran sonra bakan.. aç adamın önüne yemek bırakırsan ve bunu yememesini söylersen bu zulüm olur.. aç adam ise kendine helal olmayan şeyi yediği için aslında yine kendine zulüm etmiş olur.. günün sonunda herkes ettiğin bedelini bulur
10 Yorumla
+1 yılİkiside suçlu değil. Laf atan veya daha ilerisini yapmaya çalışan suçlu. Laf atmak kişisel bir sorun. Karşıdakinin özel alanına girmek asıl suç. Göz bu bakar ve kadınlar sadece baktırmak için giyinmez.
10 Yorumla
+1 yılHristiyan bir kızda bunu soruyor ve cevabı aşağıdaki link’te izlemenizi tavsiye ederim:
https://youtu.be/w--daGNL2VQ10 Yorumlabence bunun bir suç olarak yorumlanması saçma. bakmak son derece normaldir ve eyleme geçmediği sürece kişinin kendini bağlar. baktırmak demeyelim de insan neden kendine bakım yapar. önce özsaygısından sonra da çevre tarafından beğenilme kaygısından. bu bir nevi ihtiyaç sonuçta.
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 17,9b cevap paylaştı. Kötü gözle bakmak suçtur.
1148 Yorumla- +1 yıl
Niyet önemli değildir göz gördüğünü işler bunun çözümü Allah’ın nizamına uymaktır başka yolu yoktur.
Oy vermek şirk mesela ben iyi niyetle oy veriyorum diye bişey olamaz bende gideyim iyi niyetle Zina yapayım o zaman. - +1 yıl
Mü'minûn Suresi - 71 . Ayet :
Eğer hak (hukuk ve düzen) onların keyfî arzularına uysaydı muhakkak ki gökler, yer ve bunlarda bulunanların düzeni bozulurdu. Hayır! Biz onlara şan ve şereflerini getirdik, fakat onlar kendi şereflerine sırt çevirmektedirler. - +1 yıl
@Abdülhamid__Han oy vermek sirk mi? Saltanat ve bir ailenin reayasi (koyunu) olmak dimi HAK? :))) kuranda bakara suresinde "raina" demeyin diye uyardigi halde insanlari Allah, Allaha inat kurana inat su sacmalamaniza bak... Yazik, kim zehirledi sizi boyle? Allah'a saygin olsa kuranla inatlasmazsin...
- +1 yıl
Demokrasi sisteminde Oy vermek şirktir evet
- +1 yıl
Çünkü Demokraside çoğunluğun dediği olur ve insanların yapmış olduğu kanunlar geçerlidir
- +1 yıl
Ama İslamda Allah’ın kanunları geçerlidir ve Allah’ın dediği olmalıdır
- +1 yıl
Cumhuriyet farklı bişey Demokrasi farklı bişey kavramları iyi öğrenmen lazım
- +1 yıl
İslam Cumhuriyetide olur Halife olucak kişiyi oy kullanarak seçebilirsin ama Allah’ın kanunları geçerli olur yine onları kimse değiştiremez
- +1 yıl
@Abdülhamid__Han arkadasim sacmalama, Peygamberimiz Medine'de kurulan devletin lideri iken hem muslumanlarin hem de gayrimuslimlerin lideri idi. Kendisini peygamber olarak gormeyenlerin de lideriydi ve devlet lideri olarak karar verirken sahabe (arkadaslari) ile beraber ortak karar verirlerdi. Birbirlerini desteklerlerdi "salli ala" desteklemek demektir. Peygamberin devlet yonetmesiyle kurani birbirine karistirma. Kuran anayasa kitabi veya dayatma kitabi degil. Dileyen inanmakta ya da kufurde de ozgurdur, Allah bundan defalarca bahseder kuranda. Ayrica kuran aksine insanlari kolelestirmeyi, saltanati ve reaya olmayi yasaklar. Peygamberin kurdugu devlet de zaten saltanat degildi, peygamberden sonraki hicbir lider babadan ogula sekilde yonetime gecmedi, 4 halife diye adlandirilan liderler "secilmis" insanlar ve bunlar hicbir zaman kimseye kurani dayatmadi veya tek baslarina hukumdarlik da etmedi, hep halkla dayanisma icindelerdi. Ne zaman ki emevi musrikleri ortaya cikti, bu sistemi gidip saltanata cevirdiler ve bircok muslumani kendi musriklikleri yuzunden sehit ettiler. Peygamberin en yakinlari dahil. Saltanatin despotlugunun oldugu her yerde zalimlik hukum surer. Kardes katli, baba katli, taht kavgalari vs. Kurani oku ve dogru anla bence mesaji arkadasim
- +1 yıl
“Kim Allah’ın indirdiği ile hükmetmezse işte onlar kâfirlerin ta kendileridir.” (Mâide, 5/44)
“Kim Allah’ın indirdiği ile hükmetmezse işte onlar zalimlerin ta kendileridir.” (Mâide, 5/45)
“Kim Allah’ın indirdiği ile hükmetmezse işte onlar fasıkların ta kendileridir.” (Mâide, 5/4 - +1 yıl
Bence sen İslam’ı hiç anlamışsın İslam’ı hiç bilmiyorsun gerçekten çok yazık
- +1 yıl
Allah bütün hükümleri Kuran’da bizlere söylemiştir
- +1 yıl
Sadece Cezai hükümler yok tabi ama Cezai hükümler olarak örnek vermek gerekirse Maide 38 ve Nur Suresi 2. Ayet’e ne diyeceksin?
- +1 yıl
Neden mesela Miras konusu deryalarına kadar yazıyor?
- +1 yıl
@Abdülhamid__Han ya kardesim Allah'in emrettigi gibi hukmetmek zaten insanlara ozgurlugunu vermektir. Kuran insanlari tek bir adamin kontrolune vermez. Bu sistemi Allah kuranda "firavunluk" diye niteleyip onu negatifliyor zaten, sen kurani okurken sarhosca mi okudun? Miras vs gibi hukumleri ya da helal haram gibi kavramlari Allah "hitap ettigi insanlara" ogutluyor ama bunlari devlet yoluyla dayattirmiyor. Yani bunlari inkar etme secenegini de sana birakiyor. Hukum sahibi Allah'tir, ahirette soracak bunlari, hukmu insanlara vermiyor yani, hukmu insanlara biraksa o zaman hukumdarlarin altinda yasayan halka da kulluk vasfini hukumdarlarin tasarrufuna verirdi. Ornegin miras konusunda muhatap ebeveyn'dir, o ayette devlet liderini degil babayi ogutler. Baba bu mirasi Allahin taksim ettigi takdirde odemezse hukmu Allah ahirette verecektir. Bu yuzden bu inisiyatifi "babanin edecegi vasiyete birakiyor" Yani bunlari alin da devlete kanun yapin demiyor. Baba vasiyetinde ozgurdur. Eger bu devlet kanunu yapilsa insanlarin kurana uymama ozgurlugu olmaz zaten devlet tarafindan zorla dayatilmis olur. Oysa Allah dinde hicbir seyde "zorlama yoktur" der; kisaca hukum Allahindir. Ornegin icki haram ama bu haramin muhatabi bireyin kendisidir. Devlet kisiye bu harami dayatamaz, yani ister icki icersin ister icmezsin. Sorumluluk da ozgurluk te bizzat sana aittir. Allah tarih boyunca dini ruhbanliga donusturenleri lanetlemistir. Dinin ruhbani olmaz, devlet de dini sahiplenemez ; dinin sahibi Allah'tir. Daha bunu fatiha'nin 4. ayetinde soyluyoruz "Malik'i yevmid din" diye. Kurani asil sen anlamamissin guzel kardesim biraderim
- +1 yıl
Bakara Suresi 256. Ayet:
Dinde zorlama yoktur. Çünkü doğruluk sapıklıktan iyice ayrılmıştır. O hâlde, kim tâğûtu tanımayıp Allah’a inanırsa, kopmak bilmeyen sapasağlam bir kulpa yapışmıştır. Allah, hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir - +1 yıl
Tağut nedir peki?
- +1 yıl
Allahin kuranda devlet idarecilerine ogutledigi tek sey; adalet ve hakki gozetmektir. Dini sahiplenmeleri ve din uzerinde tasarruf hakkini ne bir sinifa ne de tek bir adama ne de bir kitleye vermez. Dinin tasarrufu Allah'indir. Insan bu tasarrufu ustlenmeye kalkarsa gidip te onun ticaretini yapip insanlari somurmeye kalkar. Asil bu sirktir. Allah kimseyi hukmunde ortak kilmaz cunku.
- +1 yıl
Tamam bekle bende ayet ile cevap verecem ben delil olmadan konuşmayı sevmem
- +1 yıl
Casiye Suresi 18. Ayet:
Sonra seni de din konusunda bir şeriat sahibi kıldık, ona uy; bilmeyenlerin heveslerine uyma. - +1 yıl
İslamda kesinlikle ve kati surette Demokrasi ve Laiklik yoktur bunun var olduğunu söyleyen kişi küfre girmiştir ve Kafir olmuştur
- +1 yıl
@Abdülhamid__Han şeriat denince aklina "Iran" geliyorsa hapi yutmusun kardesim. Seriat zina edenin ya da islama uymayanin kafasini kolunu bacagini kesmek demek degildir :) seriat adaleti uygulamak demek yahu. Iste devlet idarecilerine buyrulan yegane sey dedimya bu "Turkcesini dedim adalet diye" . yoksa devletin gorevi helal veya haramlari kanun yoluyla zorla dayatmak degildir. Bunlar Allah ile kul arasindaki hukumlerdir. Yani Allah>devlet>kul seklinde degil. Boyle olsaydi "devlet" Allah ile kul arasinda "ortak" olmus olurdu. Asil bu sirktir. Allah kuranda kac ayetinde "hukum sadece Allah'indir" diyor biliyor musun? :) senin dedigin sistemi uygulayanlar Tarihin basindan beri Israilogullari ve hristiyanlardi. Vatikan ve Papaligin dogus sebebini anlatiyorsun sen bana; insanlarin kendisini hukumde dinin ortagi gorup yonetici bir ruhban sistemi olusturmasi yani... Islama uyarladigin sey bu. Allah'in kuranda devlet idarecilerine tek verdigi inisiyatif "adaletle halki yonetmeleri". Bunun haricindeki kurandaki diger tum hukumler, helal ve haramlarin muhatabi devlet degildir; bizatihil Allah ile direkt kul arasindadir (aracisiz olarak).
- +1 yıl
Ya bu saydiklarin bikere devletin eline verilmis inisiyatif olsa insanlarin dine uymama ozgurlugu olmazdi ki. Mecburen yaparlardi. O zaman ozgurluk ve imtihan da olmazdi. inanmayanlar mecburen inaniyormus gibi yapmak zorunda kalirdi. Bahsettigin sey islam degil zorbalik ve ikiyuzluluk sistemi :)
- +1 yıl
Şeriat denince aklıma İran gelmiyor ama Kuran’da Cezai Hükümlerde yer alır birazdan onlarıda atıcam
- +1 yıl
Maide Suresi 33. Ayet:
Allah’a ve Resûlüne savaş açanların ve yeryüzünde bozgunculuk çıkarmaya çalışanların cezası; ancak öldürülmeleri, yahut asılmaları veya ellerinin ve ayaklarının çaprazlama kesilmesi, yahut o yerden sürülmeleridir. Bu cezalar onlar için dünyadaki bir rezilliktir. Ahirette de onlara büyük bir azap vardır.
Maide Suresi 38. Ayet:
Yaptıklarına bir karşılık ve Allah’tan caydırıcı bir müeyyide olmak üzere hırsız erkek ile hırsız kadının ellerini kesin. Allah, mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.
Nur Suresi 2. Ayet:
Zina eden kadın ve zina eden erkekten her birine yüzer değnek vurun. Allah’a ve ahiret gününe inanıyorsanız, Allah’ın dini (nin koymuş olduğu hükmü uygulama) konusunda onlara acıyacağınız tutmasın. Mü’minlerden bir topluluk da onların cezalandırılmasına şahit olsun.
- +1 yıl
Bunlarıda mı biz uygulayacağız?
- +1 yıl
Osmanlı’da Laiklik mi vardı ki isteyen istediği şekilde ibadetini yapıyordu bize bunu Laiklik mi sağladı ki Avrupadaki Aydınlanma Çağını incelersen Laiklik’in apaçık Ateizm olduğunu görürsün
- +1 yıl
@Abdülhamid__Han kardesim gosterdigin ilk ayetler "yani oldurmekle ilgili olanlar" muslumanlara karsi eline silah acip savas acanlara karsi kendini savunmak icin savasmakla ilgili. Toplumun isledigi bir harami devlet eliyle cezalandirmak icin degil lutfen ayetleri baglamindan koparma; savas halinden bahseden ayetler bunlar. Zina konusunda da yine bu ayetler "devlet kanunlarina" seslenmiyor. Yani zina eden bir insanin cezasi 100 celde'dir ve bu evli olup ta zina edenler icin gecerli. Bu zinanin ispati icin en az 4 sahit olmasi gereklidir ve bunun cezasi "celde" yani cilde 100 kere vurularak yakinlari icinde utandirilmasidir" ve buna ragmen tovbe edenler icin Allah cok bagislayicidir der Allah. Bu cezanin muhatabi da yine devlet-polis-jandarma vs degil tabiki... Elalemin karisi ya da kocasinin utandirilmasi devlete ya da elin polisine dusmez. Yakinlarinin inisiyatifine kalmis bisey ki zaten burada yaralama ya da oldurulme gibi bisey soz konusu degil; amac toplum icinde bu cirkinligi yapanin utandirilmasi.
- +1 yıl
Ya ne salladın be Demokrasi Dinini İslam diye göstermek için 40 takla attın yani Hüküm Allah’ındır ve yöneticiler Allah’ın hükümlerini terk ettiler ve Kurandan başka kendilerine kitap edindiler önemli olan Allah’a inanmak değil zaten Allah’a itaat etmek Müşriklerde Allah’a ibadet ediyordu Hac yapıyorlardı sadaka veriyorlardı Namaz kılıyorlardı peki bunlar niye Müşrikti çünkü diyorlardı ki biz Allah’a inanıyoruz ama Allah bizim hayatımıza karışmasın özgürce yaşayalım yani Allah’ın ekonomide ne işi var Allah’ın siyasette ne işi var siz istiyorsunuz ki Allah’ın hükümleri sadece gökyüzünde olsun yeryüzünde bizim dediğimiz olsun böyle bir Din yok Hüküm Allah’ındır yazar evet ve Allah’tan başka kimse hüküm koyamaz Milletvekilleri hüküm koyamaz madem öyle neden Şeriat mahkemesi yok Müslümanlar için neden bunu Türkiye’de istemek yasak İngiltere’de ve Yunanistan’da var mesela neden burda yok?
Yani apaçık her şey belli aslında hani her şey görünüyor hacısından tut hocasına hepsi faiz yiyor çünkü sistem onları buna mecbur bırakıyor Demokraside bir Din’dir Partilerde bu Din’in Mezhepleridir. İslam teslim olmaktır bizde Teslim olduk bu yolda ilerleyeceğiz çünkü bir millet Allah yolunda yürür Allah’ın Dini için Cihad ederse Allah onu Aziz eder ama Allah’ın yolundan çıkıp Tağutların yolunda giderse Allah onu zelil eder ! - +1 yıl
@Abdülhamid__Han tam aksine musriklerin derdi ozgur olmak degil halka uyguladiklari zorbaligi terk etmemek, atalarindan kalma zorbalik hukumranligini devam ettirmek, kadinlari dogar dogmaz topraga gommek, kolecilige devam etmek ve Allah'a boylece atalarini ortak kosmakti. O "çagri" filmindeki gibi bunlar heykele takip heykelleri Allah'a ortak kosmuyordu. Kurani okursan eger mekke musriklerinin Atalarini, kavramlari ve despotlugu Allah'a ortak kostuklarini rahatca gorebilirsin. Senin yanlisa dustugun nokta "bireyin bizzat kendisine" ogutlenen seylerin sanki devlete kanun yapilmasinin ogutlenmesi gibi algilaman. Ya bir sey devlet kanunu olarak uygulanirsa insanlarin inkar etme ozgurlugu olur mu? sirf sunu dusunsen olayi anlayacaksin. Hem hukum Allah'indir diyorsun hem de bu hukum yetkisinin devlette olmasi gerektigini savunuyorsun; bu ne perhiz ne lahana tursusu be kardesim? Kendinle celisiyorsun resmen. kuran devlet yoneticilerine kanun yapsinlar da devletin kulu olalim diye inmedi! Kuranin muhatabi devletin araciligi degil bizzat biziz biz.. Sensin, benim... Devlet idare edenlerle ilgili ayetler var zaten bunlarin vasfi zikrediliyor zaten kuranda "devlet idarecileri" diye. Ve onlarla ilgili ayetlerde bahsedilen tek sey hak ve adaletin uygulanmasi, halka adil davranilmasi; adaletin uygulsnmasi. Sen ise kuranin tum ayetlerini devlete kanun olarak uyarliyorsun. Sacmalama yani...
- +1 yıl
Devleti oluşturan Bireylerdir ve Bireyleride oluşturan Devlettir sen nasıl bir sistemde yaşıyorsan ona göre tabi olursun Allah Tağutları inkar etmemizi emrediyor yani bu Sosyalizm olur Liberalizm olur Faşizm olur bu bütün ideolojileri red edip sadece Din-i Mübin-i İslam’a yönelmemizi söylüyor işte Tağut budun senin istediğin Allah yaratan ama hayata müdahil olmayan bir Allah siz bunu istiyorsunuz siz sadece insanları afyonluyorsunuz Gerçek İslam’ı anlatmıyorsunuz insanlara sizin gibiler yüzünden bende Ateizm’e doğru ilerliyordum Sosyalist olmuştum Karl Marx’in kitaplarını okuyordum sen tabi Tevhid’i ortaya koymazsan İslam’ı ortaya koymazsan böyle olur ayrıca sen hırsızlık yapanın elini kes bakalım Devlet seni ne yapıyor direk hapise atar çöktü senin sistemin yani o kadar a p t a l c a konuşuyorsun ki dayanmak mümkün değil söylediklerine. Zina yapmışsa 100 sopa at bakalım seni şikayet etsin o kişi bak bakalım seni ne yapıyorlar yani çok boş konuşuyorsun gerçekten sanki bişey olsa yine Devlet’in mahkemesine gidecen Anayasa’ya göre hüküm verilecek yani çok boş yapmışsın aşırı boş yani
- +1 yıl
Kehf Suresi 26. Ayet:
De ki: “Kaldıkları süreyi Allah daha iyi bilir. Göklerin ve yerin gaybını bilmek O’na aittir. O, ne güzel görür; O, ne güzel işitir! Onların, O’ndan başka hiçbir dostu da yoktur. O, hükmüne hiçbir kimseyi ortak etmez.”
- +1 yıl
@Abdülhamid__Han Bence tartısmayalım kardesim, sen fikrinde sabitsin, ben de fikrimden dönecek değilim. Allah kim yanlışta ise ona doğruya dönmeyi nasip etsin diyelim. Böylece kırgınlık nefret olmadan tartışmayı sonlandırabiliriz.
- +1 yıl
Yahu zaten senin fikrin falan kalmadı ki sen sadece işine gelmediği için bir çıkış yolu arıyorsun bulamıyorsun yani artık kabul et ayetlerle delilerle zaten sana ispat ettim daha ne yapayım 😀
Yani en azından harcağım emeği takdir et 😀 sen bana daha Kurandan bir Ayet bile atmadın ben sana kafamdan ezberimde olan ayetleri attım neyse Allah hidayet versin ne diyelim umarım şu Kemalizm’inden ve Batı’nın bize dikta ettiği bütün ideolojilerden kurtulursun - +1 yıl
@Abdülhamid__Han Kardeşim ben senin dediğin her şeye cevap veririm. Senin geçtiğin yollardan çoook uzun zaman önce geçtim. Ben Kuran'ın müslümanıyım, kuran dışında herşeyi reddetmiş biriyim. Bana bir şey ispat da etmedin, de bu tartışmada bir sonun olmadığını bildiğim için kapatıyorum sadece egonu tatmin etmek için değil. Ayetleri kafana göre anlayan ben değilim sensin. Dedimya baştan beri aynı şeyi yapıyorsun: Allah'ın insanlara bizzat "bireye" sunduğu ayetleri "devlet kanunlaştırmalı" gibi saçma sapan bir şeyi savunuyorsun bana iki saattir. Yahu "KANUN" = (eşittir) dayatma ve zorla uygulattırma demektir. Asayiş ve adalet haricinde kanunun dayattığı her şey "zorbalığa" girer. Allah'ın ayetleri "DESPOTLUK" ile dayatılamaz. O zaman oluşacak toplum zaten "samimi müslüman" olmaz, ikiyüzlü olur. Vicdanında kabul etmediği ve uygulamak istemediği şeyleri kanun zoruyla yapmak zorunda olmuş olur, dolayısıyla imtihan da olmamış olur. Daha bu kısmı 2 saatte anlayamadın ben de bu yüzden tartışmayı kesiyorum şimdi utanmadan tahrik ediyor ve "bana cevap veremedin kuranla ispatladım" diyorsun. Bence sus ve sana saygıyla konuyu kapatmış kişiyi tahrik etme. Emin ol senin bu dönemlerinden çoook uzun zaman önce geçtim ve Kuran'ı okuyarak zaten dinimi kabul etmiş biriyim ben. Ama sen mukallitçe "yani papagan gibi ezberletilmiş şeyleri" taklit ederek kuranı çarpıtıyorsun. Mesela müslümanlara "askeri saldırı" olma durumunda müslümanların savaşmasıyla ilgili ayetleri gelmiş bana "haram işleyene haramı kanunla dayatmak" konusuna uyarlamaya kalkıyorsun :) Bunu yapan adamla daha bir şey tartışılmaz ki, kendini "ayetle bir şeyleri ispatlamıyor" tam aksine ayetleri "tahrif ediyorsun" ... Kuran'ın muhkem ayetlerini resmen müteşabihe çevirmeye kalkıyorsun ya. Yahu "... dinde zorlama yoktur (bakara / 256)..." bu ayet sana ne ifade ediyor acaba?
Din, devletin malı değildir. Dolayısıyla devlet zoruyla din dayatmak "İSLAMIN TEMEL PRENSİBİNE" aykırıdır bikere. - +1 yıl
Devlet zoruyla din dayatanlar tarih boyunca Allah tarafından lanetlenmiştir. Çünkü dinin tekeli insanın eline geçerse dinde tasarruf hakkını da kendinde görür; Oysa "malik'i yevm'id din" yani din gününün sahibi ve hüküm sahibi Allah'tır. Senin saçma fikrine uyarlarsak dini o zaman hiçkimse kuranın muhatabı olamaz, devlet despotluğunun muhatabı olur. Sen bana gelmiş Firavun sistemini "İSLAM" diye dayatmaya calısıyorsun. Allah insanlara hükümlerini açıklamış ve bunları "ister uygulayın ister küfredin, size kalmış" diyerek özgür bırakmıştır. Kuranı devlet tekeline alamazsın, alırsan "vatikan" gibi olursun. Oysa Allah ruhban sınıfını yasaklar. Peygamberimiz insanlara din konusunda ancak "elçi" olmuştur, yani "hükmetmemiştir"
Biz onların ne konuştuğunu iyi biliyoruz. Sen onların üzerinde bir zorba değilsin. Uyarılarımdan korkanlara sen bu Kuran ile öğüt ver. (Kâf Suresi / 45)
Anladın mı güzel kardeşim? Allah dinde Peygambere sadece elçilik görevi vermiş, onlara dini zorla dayattırmamıştır. Oysa senin savunduğun "tekelleştirme ve kanunlaştırma" zaten zorla dayatmak demek. Şunu bir dakikalığına düşün;
Muhammed sadece bir elçidir ve ondan önce de nice elçiler gelip geçmiştir. (Al'i İmran / 144)
- +1 yıl
Lütfen konuyu kapat ve inandığın şeyleri inanmak istediğin gibi kabul et. Bana Kuran dersi vermeye kalkma yani, emin ol hayatımın yarısını kuran okumak ve üzerinde düşünmekle geçirdim. Elhamdülillah dinimi de sadece Allah'a özgülemiş biriyim. Yani müslümanım. Ancak senin savunduğun şey "İSLAM" değil, "DESPOTLUK". Haydi iyi geceler...
- +1 yıl
Kur’an’da aile hayatından, ticarete, boşanmaktan evliliğe, zekâttan cezalara, diyetlerden nafakalara, dünyadan ahirete kadar hemen her alanda bahisler var da, hayatımızın önemli bir dilimini oluşturan Devlet, siyaset hakkında hiçbir şey niye olmasın?”
- +1 yıl
Nisa Suresi 105. Ayet:
İnsanlar arasında Allah’ın sana gösterdiğine göre hükmedesin diye hakkı içeren kitabı sana indirdik; hainlerden taraf olma!
Maide Suresi 44. Ayet:
Şüphesiz Tevrat’ı biz indirdik. İçinde bir hidayet, bir nur vardır. (Allah’a) teslim olmuş nebiler, onunla yahudilere hüküm verirlerdi. Kendilerini Rabb’e adamış kimseler ile âlimler de öylece hükmederlerdi. Çünkü bunlar Allah’ın kitabını korumakla görevlendirilmişlerdi. Onlar Tevrat’ın hak olduğuna da şahit idiler. Şu hâlde, siz de insanlardan korkmayın, benden korkun ve âyetlerimi az bir karşılığa değişmeyin. Allah’ın indirdiği ile hükmetmeyenler kâfirlerin ta kendileridir.
Evet Dinde zorlama yoktur ama doğruluk sapıklıktan ayrılmıştır. Ve İslam Tağutları red etmemezi söylüyor yani bütün ideolojileri red edip sadece Kuran ve Sünnet yolundan gidin diyor.
İslam Devleti diye bişey yokmuş 😀 git kardeşim işine benimle sen dalga mı geçiyorsun Osmanlı neden 632 yıl Şeriat ile yönetildi İstanbul’un ismi neden İslambol idi onlar anlamamış Kuran’ı sen ve Fransızlar mı anlamışta Laiklik’i icat etmiş 😀 - +1 yıl
Hz. Muhammed (s. a. v)’in kurduğu Devlette heralde Laik Devlet İslam Devleti değil 😀
- +1 yıl
@Cesur8901 aynen kardeşim öyle ama bazı cahil kafalar halen daha İslam’ı anlayamadılar ya da anladılar işlerine gelmedikleri için gizliyorlar
- +1 yıl
Ahzap Suresi 36. Ayet:
Allah ve Resûlü bir iş hakkında hüküm verdikleri zaman, hiçbir mü’min erkek ve hiçbir mü’min kadın için kendi işleri konusunda tercih kullanma hakları yoktur. Kim Allah’a ve Resûlüne karşı gelirse, şüphesiz ki o apaçık bir şekilde sapmıştır
Baktiran sucludur net hatta cogu soyluyorda bundan para kazananida var kizlar kiyafette ozgurlukten bahsederler ama erkek esofman giyse onunuz belli oluyo diyor millet olarak degisik bir kafamiz var 😂
10 YorumlaBakan da suçlu baktıranda erkek dediğin gözünü haramdan koruyacak kadın da kendini örtecek bu Kur’an da böyle yüce kitabımız böyle emrediyor. Uyarsan yanmazsın uymazsan yanarsın. Tabi bu müslümanlar için geçerli modern insanlar için değil. Onlar daha modern olma peşindeler.
00 Yorumla
+1 yılMerhaba,
Mutlaka bakan, suçlu.
Kadın çıplak olsa dahi, dönüp bakmaya kimsenin hakkı yok.
Kadın bilene, nefes bilmeyene nefistir.30 Yorumlaeğer kişi açık saçık giyinmiş kendine baktıracak şekilde giyinmiş ise bakan sadece göz ucuyla baktı ise baktıran suçlu yok bakan bir daha bakmış ise bakan da baktıranda günaha girer
10 YorumlaHer şey , zevklerimize ve özgürlüğümüze çok düşkün olmamızdan kaynaklanıyor. Kızlar özgürlüğü bulunmaz nimet gibi görüyor, erkekler ise zevkini tatmin edecek şeyleri.
10 YorumlaEğer çok abartı olursa baktıran suçlu olur. Onun dışında bakan
51 Yorumla
+1 yılBakan çünkü bir bayan olarak istediğimizi giymekte özgürüz ve bakanlarıda açıkçası umursamamak gerekli çünkü tanımıyoruz bakanlarında kendisi utansın 😉
10 Yorumla
+1 yılBakan bir kere bakarsa göz kaymıştir bakmistir ama defalarca bakarsa suçlu ammaaa kadında baktirmayacak tabii ben sırf bu yuzden dışari cikmaya korkuyom yaz aylarinda etraf çok fena 😀
10 YorumlaKara Murat benim diye haykırıcaz şimdi. Ama en çok en fazla %90 bakan suçludur. Ee baktıranda sırf baksınlar diye giyiyordur belki de...
20 YorumlaHer bakan kötü gözlemi bakıyor peki belki öylesinede bakmış olabilir kötü gözle bakıyorsa o onun ayıbı
21 YorumlaBaktiran suçlu baktiran yuva yıkan kadınlar pisss yılanlar
30 Yorumla
+1 yılAçık giyiyorum sevdiğim için, bakan oluyo tabiki göz bu yani suçlu bir taraf yok bence
33 Yorumla- +1 yıl
@oski35 bu kanıya nerden vardın gerçekten bravo 🤦
+1 yılHer ikisi de suçlu. Biri teşhir ediyor, biri inceliyor.
30 YorumlaBaktıran zaten ilgi çekmek dikkatleri üzerinde toplamak için giyiniyor benim ilgimi ver dikkatimi de çekmiş ise benim bir suçum yok
10 Yorumla
+1 yılsilah zoruyla baktirmiyo kimse içinde yoksa bakmaz iradesine hakim olamayıp da kimse milleti suclamamali
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 597 cevap paylaştı.
+1 yılYaz sıcağında pantolon mu giyek abazanlar bakmasın diye bence bekçiler bize bakan abazanlara ceza yazmalı!
11 Yorumla Yer ve zaman göre değişen bir durum bu. Çünkü kimis hep bakar ama bir anda görür ve göz ve beyin ona takılır. Yani suçlular varsa eğer bunlar ortak.
10 Yorumla
+1 yılBakan suçlu yanında kız arkadaşı var olmasaydı normal olabilirdi ama kız arkadaşı varken görgüzüsler gibi bakmak
10 Yorumla
+1 yılFal sandım,
Bakanada, baktıranada suç var.
Hani bazen "neden İslam kapanmamızı istiyor?" Derler ya,
işte bu yüzden.10 Yorumla
+1 yılbu resımde bakan suclu.. cunku o sagır dılsız ve kör olması gereken bır durumu yaşıyor.. ben baksam masumum:)
10 Yorumla
+1 yılKimse baktırmak için giyinmez ne saçma sorular kadınlar erkekler için yaşamıyor
50 Yorumla
+1 yılKim suçlu bilmem. Ama şunu bilirim. Kızlar bu konuda çok iki yüzlü. Bakan yakışıklıysa ya da zenginse problem yok. Hatta hoşlarına bile gidiyor. Tam tersiyse direkt sapık, abaza.
56 Yorumla- +1 yıl
@oski35 Ne mesela?
- +1 yıl
İyi dediiin vallaha kral aynen de öyle 👏👏👏
- +1 yıl
Kadinsin ama sana denebilecek tek sey: adamsin! :)))
+1 yılBenim eşim yanımda olacak. Biri bakacak ve baktıran suçlu diyecek.. Ana. sını...
30 YorumlaKöpeğe "Halktan yetenekli!" diyen mi suçlu yoksa halk mı?
Neyse, lanet olsun!
Bak yine Contra konusuyor kafamın içinde.10 Yorumla
+1 yılTahrik edici bir elbise. Bakan da baktıran da suçlu bence.
10 Yorumla
+1 yılBaktiran diye birsey yok isteyen istedigi gibi giyinir herkes gözlerine sahip ciksin.
10 Yorumla
+1 yılAncak bencil insalar toplumun teamüllerine aldırış etmezler
10 YorumlaÇıplak gördümmü bakarım. Bakmak suç değil ellemek suç 😀
10 YorumlaAslında herkes bakan der. Bence bakan değildir baktıktan suçlu.
10 Yorumla
+1 yılBaktıran ne demek? Herkesin özgürlüğü var giyim konusunda. Bakan kişinin suçluluğu tartışılamaz.
10 Yorumla
+1 yılBunların hepsinin oluşmasında parmağı olan ana kaynak suçlu, yani tanrı
10 Yorumla
+1 yılNeden böyle bir soru sorma gereği duydun ki? Site zaten kızgın karışacak buralar
10 Yorumla
+1 yılİkisi de suçludur ama baktıran daha çooooook suçudur
10 Yorumla
+1 yılGenellememek gerekir ama teşhirci kadınlar suçludur.
10 Yorumla
+1 yılBence elbiseyi çıkaran insanlar suçlu kızlar elbise giymeyi seviyor işte mk :D
10 Yorumla
+1 yılYani sokaktan geçince bakılmasını istemeyen, baktırmayacak şekilde giyinir ama bu devirde baktırmak istemeyen imkansız nerdeyse ;) bekar kızlar için en azından :)
10 Yorumla- Devamını Gör (296)
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat