Selamlar. Bugün Dünya İyilik Günü.. Eminim sitemizde konuya dair harika yazılar olacaktır. Ancak ben olayın başka bir tarafından bakmak ve sorgulamak istedim İyi niyetli iyi kalpli olan insanlar genellikle 'Saf' 'Enayi' diye adlandırılır. Çünkü onların iyi niyeti anlaşılamaz. Kandıran, kıran, dolandıran, sert çıkan, bağıran, menfaati için her türlü iki yüzlülüğü yapanlar ise el üstünde tutulur. İşine bilen, akıllı adam / kadın olur..
Kadın erkek ilişkilerinde bile durum böyle; Bir erkek, cadaloz, dominant ve üst perdeden konuşan kadınlara şöyle bir farklı bakarken genelde aldatılan kadınlar iyi kadınlar olur. Evini önemseyen, saçını süpürge edip az parayla yetinen..
Hem cinslerim de de durum aynı; Çalışkan, evine bakacak olan, seni seven, incitmeyen, saygı duyan, efendi erkeği değil, tam tersini severiz Hatta efendi adama 'Saf' denir çoğu zaman..
Ben bu işi çözemedim arkadaşlar. İyilik, neden enayilik sayılır?
Dünya iyilik gününde kendimizi sorgulayalım; İyi insan olmak enayilik midir?
Öyle bir zamanda öyle bir duygudayken sordun ki soruyu kelimeleri yazmama buradaki karakter sayısı yetmez. Şuradan başlamak istiyorum bugün dünya iyilik günü olması böyle bir günün olması ne kadar doğru bilinmez çünkü iyilik belli günlerde yapılan bişey olmamalı.. hayatın her yerinde ihtiyaç duyulacak bişey bu.. İyilik merhamet ile gelen bişey.. bazen öyle bir şey yaparsın ki önem senin için önemsiz olan bişey karşındaki için hayata bakışı değişebilir.. bazen ise öyle bir şey olur ki elinden bişey gelmez ama yüreğin neler neler yapar ona yardım etmek için.. belki faydası olmaz karşına senin düşüncede yaptığın ama sana ve insanlığa çok şey katar.. Bugünde iyilik yerine kötülük yapılacak haber olacak belki.. kadınlar gününde kadınlar öldüğü, 22 Nisan'da çocuk istismarları olduğu, nice özel güne ait kişilere özellikle o günde kötülük edildiği bir dünyada yaşıyoruz evet.. ama bu hayatta iyi insanda çok fazla.. kötüler ne kadar göze batsada bu iyi bir şey bence.. çünkü çoğunluğun içinde azınlık göze çarpar bu yüzden kötülük göze çarpar.. iyiliğin göze çarptığı bir dünya olmaması dileğiyle.. Senin değindiğin konuya gelirsek bir yandan haklı olabilirsin.. anlık bakarsan iyilik yapan kaybedersin enayi gözüyle bakarlar yıpranırsın ama uzun vadede kazanırsın.. sonradan çıkar bunun sonucu.. bu yüzden ne gözle bakarlarsa baksınlar insan iyilik yapmaktan vazgeçmemeli.. dünya iyi insanlarla iyi bir dünya olur ne kadar enayi denilse de yıpratılsada iyiler sonunda kazanır çünkü Allah herşeyi görür yanına bırakmaz hiç bir şeyi.. bilmem okur musun bu kadar uzun yazıyı ama teşekkürler böyle güzel konuya değindiğin için..
Güzel yorumun için çok teşekkür ediyorum.🙏 Tamamen katılıyorum. Benyi insan olmayı 'enayilik görmüyorum asla. Ama maalesef günümüzde böyle anlaşılıyor ne yazık ki.. Böyle de olsa iyi olmayı tercih etmek en doğrusu.. Hani bir laf vardır "Etrafta hiç kötülük yokken iyi olmak marifet değildir. Aslolan tüm kötülükleri görüp, bilip yine de iyi olmayı seçmektir.." 🌷
Allahım sinirden kendimi parçalıcam.. yine o kadar destan gibi yazı yazdım tam paylaşacam sayfa kapandı gitti yazılar ben nasıl yazacam yaa tekrar.. 😭😭 işin özeti haklısın ve senin gibi güzel yürekli insanlar kazanır hep.. yazıya bak ya sinir oldum
İyiligin enayilik olarak gorulmesi, goren kisilerin aldigi egitimden kaynaklidir bence.
Ben oyle dusunmuyorum mesela, bana bu sekilde bir sey ogretilmedi, yetistigim cevredede yoktu bu sekilde dusunen insanlar, olsaydi herhalde sapkin fikili insanlar diye dusunmekden kendimi alamazdim, sozum meclisden disari :)
Fi tarihinde yagmurlu bir gunde birkac ogrenci yi yagmurda islanmasinlar diye gideceginiz yer yolumun uzeriyse birakayim sizi islanmayin cocuklar dedim, yemedigim kufur kalmadi , he bu yuzden bir daha kimseye bu sekilde yardimcimi olmayayim dedim? Hayir tabikide, bu o cocuklara verilen daha dogrusu verilmeyen egitimin neticesi olan bir durum, ne yazikki...
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Iyiligin enayi sayilmasinin sebebi kotu insanlarin varligi bence. Atiyorum karsimdaki kisi dostum bildigim birisi ve yahut sevgilim vb olsun fark etmiyor. Karsimdaki cok sevdigim birisi. Onun icin maddi manevi her seyi yaptim. Herseyden herkesten soyutladim kendimi. Benim gozumde cok iyi. Peki onun gozunde ben neyim? Saf, salak, aptal vb. degil mi? Cunku kalp yok, kalp gozuyle bakamiyor bakamiyor degil de bakmiyor. O yurek yok yani. Burasi iyilerin cehennemi. Olan her zaman onlara olur. Ahiret hayatimiz guzel olsun. Onca ezilmenin, kandirilmanin, aldatilmanin cezalarini bu dunyada olmasa bile ahirette ceksinler. Peki bende sana bir sey sormak istiyorum. Neden saf ayagina yatan, sessiz, sakin insanlar daha yilan olur?
Iyilige iyilik her kisinin Iyilige kotuluk ser kisinin Kotuluge iyilik er kisinin isidir...
Amma ve lakin deveye diken insana s.. Ken demisler gariptir insanoglu i. Ne dersin kizar s.. Kersin aldirmaz iste boyle bisey fazla kufurlu oldu ama iste baska turlu anlatamadim icimdekini🤣🤣🤣🤣
Sorduğunun sorunun cevabını vereyim hemen. Doğada her şey denge kanunları çerçevesinde işler. Tıpkı terazinin iki kefesinin eşit düzeyde dengede kalması gibi. Eğer bir kefe biraz hafif olsa denge bozulur. Eğer bir kefe biraz ağır olsa denge yine bozulur.
Aslında hayatı dikkatli inceleyebilirsek bu sadece iyilikte değil hayatın her alanında öyledir. Dengesi bozulan her şey ''Dengesizlik'' doğurur. Bu da şuna işarettir. Yaptığımız şeyin adı ''İyilik'' dahi olsa dengeyi gözetmemiz gerekir.
Denge bozulursa ''İyilik'' kavramının yerini ''Enayilik'' kavramının alması gayet doğal olur. Diye düşünüyorum. Yanılıyor da olabilirim tabi. İnsanlık hali. (:
Doğru hak anlayışına göre hak yalnız bu 4 sebepten dolayı doğar. Bunun dışında hiçbir sebepten dolayı hak doğmaz. Ne kuvvet ne çoğunluk, ne imtiyaz ne de çıkar hak sebebi olamaz. İşte insanlık tarihi boyunca hak ve batıl birbiriyle mücadele etmiştir. Bu mücadelenin temelinde hak anlayışı ve kabulündeki farklılık yatmaktadır. Batıla dayanan medeniyetlerin temelinde kuvveti üstün tutan zihniyet yatmaktadır. Hakka dayanan medeniyetlerin temeli ise hakkı üstün tutan zihniyete dayanmaktadır.
Takriben 350 yıldan beri yeryüzünde kaba kuvvete dayanarak üstünlük tesis etmiş bulunan “ırkçı emperyalizm” gerçekte kuvveti üstün tutan bir zihniyet medeniyetidir. İnsanlığa saadet getirmesi mümkün değildir. Sadece zulüm yapmaktadır. Nitekim bu medeniyet insanlığı iki ikiz kardeşle ezmektedir. Bunlardan birisi komünizm, diğeri de kapitalizmdir.
Her iki sistem de temelde birbirinin aynıdır. Çünkü her ikisi de kuvveti üstün tutan bir zihniyete dayanmaktadır. Bundan dolayı netice itibariyle bir “ezen-ezilen” sistemidirler. Aralarındaki tek fark komünizmde ezen güç siyasi güçtür, kapitalizmde ezen güç ise ekonomik güçtür. Sermayeyi elinde bulunduran tekelci mutlu azınlığın gücüdür. Bugün komünizm çökmüştür. Düşmanı olmayan yaşayamaz şeklinde batıl bir inanışa sahip olan Siyonist küresel sömürü sermayesi, kapitalizmin karşısına düşman olarak İslam’ı koymuştur. Ancak Kapitalizm de dünyaya huzur ve barış getirmekten çok uzak olduğu için komünizm gibi yok olmaya mahkûmdur.
İnsanlık şimdi kendisine “Mutluluk=Saadet” getirecek yeni bir düzen aramaktadır. Bu düzen ancak hakkı üstün tutan “Adil Düzen” olabilir. Adil Düzen, bugün karşılaşılan sorunlara kalıcı ve sağlıklı çözümler üretecek bir düzendir. Adil Düzen, birçok iktisadi sorunu yol açan faizci kapitalizmin 5 mikrobunun yol açtığı sorunları aşağıda belirtilen 5 vasıta ile çözecek
İyilik nedir? Bilmiyorum ama zaten kimse gercekten bilemez. Enayilik midir? Bilmiyorum. Ama ben şuna inanırım insan eylemlerinde çok dikkatli olmalıdır. Öyle küçük anlar öyle şeylere sebep oluyor ki gün içinde sürekli olarak karar vermek zorunda kalıyoruz. Bu kararların akıbeti ve nihayeti ne olacak bilmiyoruz. O an içimizden ne gelirse veya nasıl biriysek öyle davranıyoruz. Bundan dolayı enayilik diye bir tabir kullandığımızda böyle bir yazıya ve iyilik yapmak hakkında böyle bir düşünceye sebep olacağımızı bilsek acaba böyle bir şey yapar mıydık
Iyilik enayilik degildir ama yapilan haksizliklara tepkisiz kalmak enayiliktir Insan hem iyi olup hemde hakkini savunmayi bilirse olgunluk seviyesini yakalamiş demektir
Ortaya koyduğun konunun açıklama kısmında, Her şeye çok açık ve net dile getirerek söyleyecek başka söz bırakmamışsın. ama yine ben de kendi açımdan aptallık ve iyilik arasındaki o ince ve sıkı bağı, Şu sözle dile getirebilirim. Dünyaca ünlü İngiliz aktör Ben kingsley: ‘’aşık olma sürecinde kendini aptal yerine getirmekten korkmayan bir adamı oynamayı çok severdim.’’
Medeniyet dışı kalmış mantıkla hareket etmeden önce, iyi düzeyde olan tek canlı insandır. İnsan temelde bir dine veya bir inanışa ihtiyaç duymamalıdır. Mutlak bir yaratanı kabul edip sosyal etik düzlemler içerisinde kimsenin özgürlüğünü kısıtlamadan özgürlüğünü en üst düzeyde yaşayabilen insan hem iyi hem medeni hemde kendi dünyasının yaratanı olur. Soruyu düzeltmek gerekirse iyi insan olmak enayilik-midir den ziyade insan olmak kime ne kadar enayi gibi hissettirir daha doğru olur. // Bence
İyilik et denize at, balık bilmezse Halik bilir. Dünyayı güzellik kurtaracak Bir insanı sevmekle başlayacak herşey. yooo yooo bu enayilik olamaz evet elbette su istimaller var olucakda ama bu iyinin degil kötü olanin hali :)
Insanların içindeki kötülüğü harekete geçirmek daha kolay. Kapitalist sistem bizi pragmatig olmaya zorluyor. Sistem kötü insan doğası da buna daha yatkın. Zaten durumu kaldıramayanların balatalar yanıyo.
Enayilik falan degildir. Pislik olmaktansa millete göre enayi ol daha iyi. Iyi biriyimdir genelde ama bunun harcandigini veya kotülük görünce, bin pisman ederim. Pislige de baglamasini bilirim😈
İyi olmak insan olmaktır. İnsan olmayı beceremeyenler insan olanları kıskandıkları için enayi derler. Şeklen insan oldukları asılda ne oldukları ortaya çıkmasın diye.
İyi insan olmaya devam ama şu bir gerçek iyi insanın karşına her zaman kötü denk gelir iyinin karşısına iyi çıkmaz çünkü iyi insanlar aldatılmaya mahkumdur
Iyilik hic bir zaman enayilik olmadi kötü kalpli insanlar sadececiyi insanlari kullanip bunu bir marifetmiş gibi cevrelerine gosterdi ve bu seklide insanlar iyiligi enayilik saflik yerine koymaya basladi
Belki dışardan bakılınca enayilik olarak görülebilir ama o iyiliği yapanın iç huzurunu onların asla bilemiyeceği tadamıyacağı bir duygu biz iyi olalım kim ne isterse onu düşünsün
İyilik karşılıksız yapılır fakat bu enayilik olarak algılanır. Boyle beklentilere girmek insani enayi konumuna koyar. Onun için enayi değilim sadece iyi bir insanım.
Karaktersiz kisiler iyi insanlarin iyi duygularini suiistimal ettikleri icin iyiler enayi yerine koyuluyor aslinda en cok el ustunde tutulmasi gereken iyilik bunlarn elinde salaklik olarak kaliyor
En İyi Cevaplar