https://www.youtube.com/watch?v=pew9o8waPn0
Türkiye, Almanya'nın sömürgesi mi?
https://www.youtube.com/watch?v=pew9o8waPn0
dolaylı olarak baktığımızda ekonomi üzerinden her devlet birbirini sömirmekte Almanlar türkleri bu açıdan bakınca sömürürken bizde Almanya’daki yatırımlarımızla onları sömürmekteyiz eğer sömürgeciliği sadece iş gücüne endeksli düşünüyorsak Almanlar bizden önce italyan Yunan ispanyol işçiler almıştır demek İtalya yunanistan ispanyollarda almanyanın sömürgesidir şunu da hatırlayalım 1963 lerdeki mutabakatta isteyen başvurabiliyodu aynı italya yunanistan ve ispanyayla yapılan anlaşma gibi zorunlu bir mübadele anlayışı yoktu bizler gemilerle zorla yakalanarak aç susuz amerikaya avrupaya gönderilen afrikalı toplumlar gibi sömürgeleşmiş değiliz
Neden sadece işçi alımına baktın. Üstelik bu konudaki asıl soruma da cvp vermemişsin. Neden kültürel açıdan taman farklı olan bir ülke? Neden 1. Dünya savaşında "Biz" Almanlarla beraberdik? Ve Almanlar neden bizi destekledi?
harbıye nazırı enver paşanın b. ok yemesı hocam o almanlarında ışıne geldı tabı müttefık lazım doğuda ruslara karşı dığer ıtılaf devletlerı kolluk kuvvetlerının ayrılması da ışlerıne gelırdı tabı tam bılemıyorum bırçok nedenı vardır ama bırlıktelığımız karşılıklı menfaatten doğdu. yoksa bır sömürgeleşme yok bana göre
Sömürge ülkesi Hindistan ingilizlere isyan etti bağımsız olarak dünyanın sayılı ekonomileri arasında ilk 5 içinde. Türkiye kurulduğunda yerli uçakları fabrikaları vardı. Kendi kendine yeten dünyanın birkaç ülkesinden biriydi. Bu almanlar kendi ülkelerinde aralıksız 8 saat adam çalıştıramaz. Asgari Ücret veremez. Eşit işe eşit ücret saat üzerinden vermek zorunda. Türkiye sınırları yakın ve tl değersiz bir para yuroya göre, üstelik asgari ücrete birçok çalışacak insan var türkiyede. Alman fabrikalarının bir kısmı türkiyede bu arada.
Söz konusu eski sömürgeler... Ayrıca Hindistan Commowealth üyesidir.
Hintliler ile Çin anlaşamaz. Aralarında savaşa bile neden olabilecek ciddi sorunlar var. Beyaz adam o kadar yüksekte ki sen etkisinin farkında bile değilsin.
Almanyanın tahıl, maden bölgeleri ve ucuz işçi Doğu Avrupa fakat Doğu Avrupa komünistlere katıldığı için Turkiyeden işçi alıyor yoksa Dogu Avrupada cogu Almanca konuştuğu için işler kolaylaştırdı. Biz ezelden beri kavga icerisindeydik. Mesela, bizim Balkandaki topraklar kayıp konusunda 2 devler sorumlu: Avusturya yani Alman Imparatorluğu ve Rusya çünkü Avusturya dükleri Alman Imparatoruydu.
Yani aslında Almanya bizim yandaş değil ama tarihî gidişat gereği biz şu anda ticari köprü kurduk.
Evet bu doğru ve güzel bir açıklama olmuş. Lakin celladına aşık olmak gibi bir durumla karşılaşmışız. "Köprü" oldukça yerinde bir tanım. Hatta Avrupa tarihi ile de yakından ilgili bir tanım. Çünkü Osmanlı toprakları, Almanlar'ın Ortadoğu petrollerine ulaşması için tam bir köprüydü. Başka bir deyişle, İngiltere, Fransa ve Rusya arasına sıkışmış, emperyalist bir devletin, enerjiye ulaşması için alternatif bir yoldu. O yüzden Osmanlı topraklarında tren yolları yapıldı. Kötü olan ise ne Osmanlı, ne de Türkiye Cumhuriyeti, Almanların bu zayıflığını görüp değerlendirmek yerine, kendi kaynaklarını Almanlara teslim etmeyi tercih etmiş. Aslında 100 yıl önceki durum bugün için de geçerli. Türklerin Almanlara ihtiyacı yok ama Almanların Türklerle iyi geçinmeye ihtiyacı var. Ve biz halen, ticari olarak sömürüleniz, halen körüz.
Yıllardır söylüyorum. Günümüzün hasta adamı Avrupa'dır. Şu an sadece ABD desteği ile ayakta durabiliyor. ABD desteğini çektiği anda, tüm enerji kaynaklarını kaybedecek. Ben AB nin komaya girişi için 20 yıl daha süre biçtim. Sonrası çöküş olacak. Bunu, birçok AB ülkesine yaptığım seyahatlerde görebiliyorum. Sorunuza gelirsek; konu siyasilerin çözebileceği bir sorun değil. Toplumsal bilinç ve eğitimle ilgilidir. Almanya da "Alman malı" ne demek ise, Türkiye de "Türk malı" da aynı anlama geldiğinde zaten çözülecektir. Toplumsal konularda herhangi bir sorunu siyasilere atarak, kendimizi günahlarımızdan arındırmak benim hayata bakışıma uymuyor.
Ama yere geldiğinde siyaset görüşü bildiriyorsunuz. Bizim da toplumuz hasta kronik derecede değil belki. Iktidar 16 sene boyunca sürüyorsa eğitimde kokten değişim yapılabilirdi demek ıstediğim. Bu kadar tapan insan varken iletisim cok güçlü RTE nin, iyi bir reform yapılabilirdi. Ben cocuklara 5 okul degistirdim ve devlet okulları berbat buluyorum. Kaynak kitap az, ana kitabın içeriği zayıf, ingilizcesi 10 kere yaz deftere modunda, beden eğitimde simit ye yat şeklinde, Türkçe test yaparak öğrenilir mi bizce, sınıfta bağıran çağıran kişi sayısı 35 geçiyor. Oruç zamanı geldiğinde kimse okulda yok, bu durumu kınıyorum.
Özel okulların müfredatı ile, devlet okullarının ki aynı. Zaten bu zorunlu. Özel okullar da ek dersler var.. Başta yabancı dil olmak üzere okuluna göre değişen türde. Test konusunda size katılıyorum.. Test bir başarı ölçüsü olamaz. Aksine öğrencinin yaratıcı düşünmesini engelleyerek, robotlaşmış düşünemeyen insan yetiştirmeye yönelik bir uygulama. Yabancı dil konusunda kökten bir başarısızlık olduğunu görüyorum... Özeller de dahil Türkiye de dil eğitiminin verilemiyor olmasını, dil eğitimindeki mantık hatası olduğunu düşünüyorum. Çünkü dil sadece bir ders değil kültürdür. Eğer bu kültürü öğrenciye vermiyorsak grammer öğretmekle sonuç alamayız. Bu konuda iyi eğitim veren ülkelerde ilkokul öğrencisi bile, bizim dil eğitimi almış üniversite öğrencisinden daha iyi. Tabi bu yorumları yaparken ben de siyasiler gibi uzman olmadığımı belirtmek isterim :) Ortada bir suçlu var ise o konunun uzmanlarıdır. Sanırım konuyu dağıttık :D
Müfredatı aynı da olsa fiziki koşullar mesela lab veya kaynak kitapları farklı bu sene sadece kitaplar için 3000 tl verdik umarım faydası olur kitapları iyi buldum epey zorlayacak çocukları. Müfredat veya program aynı da olsa bir sağa bir sola da gidiyorlar. Yani değişime uğruyor.
Kültür konusunda hemfikirdeyim. Atasozler, deyimler, şiirler, halk arasında dolaşan inançlar gelenekler olmadan dili öğrenmek gülünçtür.
Siyasîler bilmez ama dream team eğitim alanında kurabilirdi, kurmalıydı
Eğitim konusunda fazla da söz etmek istemiyorum. Naçizane uzman değilim demiştim... Aynı masrafı ben de yaptığıma göre sanırım çocuklar aynı şartlarda eğitim görüyor :) Üstelik ben henüz yardımcı kitap alamdım.. Sadece ders kitapları... Siz böyle yazınca bir düşündüm de.. Kazıklandık mı acaba? :)
Kazıklandık
Ben bu sene eski kitapları getirerek yüzde 30 temiz kaldığını göstererek bazi kitaplari gereksiz masraf olduğunu gösterdim yönetime
Geçen Ilber Altayli kitabında okudum ki Almanya eskisi gibi teknoloji icatlar, mühendislik konusunda güçlü değil, Israil, ABD ve uzak Doğu gibi. Ayrıca, nüfusu yaşlanıyor, yüzde 52 galiba bu rakam, yaşlı. Turkiyenin priority genç nüfusun sahibi bu avantajı unutmamak gerek bu yüzden eğitim konuya saptım konuyu dağıtmadım
Evet genç nüfus önemli bir faktör ama ben köprü konusuna odaklandım... İki farklı, zıt ve birbirinden nefret eden kültürün arasındayız. Bu fırsata çevrilebilir. İşte bu noktada siyasetçilere önemli iş düşer ve tabi ülkenin aydınlarına.
Ben de bunu söylemekle o sınıfa mı dahil oldum😊
Teşekkür ederim. İlgin ile sende aynı sınıftasın o halde. 😊
Evet olabilir. Bence bir insan her hangi bir sebepten dolayı başka bir ülkede yaşamak istiyorsa eğer o ülkede en güzel şekilde kendisini göstermelidir kendi ülkesinde bir çalışıyorsa yabancı ülkede iki kat, fazla kaliteli ve düzgün çalışmalıdır. Şimdi Suriyeli geldi buraya yaşamak istiyo devamli neden bizim askerlerle beraber savaş meydanlarına gitmiyor? Bu nankörlük bence
Türkiye de Suriyeli olmak ile, Almanya da Türk olmak arasında bir fark yok. Hatta Suriyelilerin haklı bir mazeretleri bile var. Bu açıdan Türklerden 1 puan ilerideler.
Tam da öyle.. Evet savaşı biz açtık... Suriye de iç karışıklı çıkaran ve destekleyen ilk ülke Türkiye dir.
Dengeler..
Cevap
18Cevap
Madem davet gelmiş yorum yapmadan geçmeyelim. :)
Günümüzde ekonomik olarak zaten birçok ülke bir diğerinin sömürgesi gibi duruyor. Alınan borçlar, giden beyin gücü vs. vs. Ama sömürü ülkelere bakınca bizim sömürü olmadığımız anlaşılıyor. Niye böyle diyorum? Bugün bir Cezayirli, Faslı, Tunuslu bir insan Fransız gibi takılabiliyor ve onunla aynı şeyleri konuşuyor. Ama bir de oradaki Türklere bakalım, pek de Alman gibi hareket etmiyorlar ve hatta Almanlar da bundan rahatsız. Geleceği biraz düşündüğümüz zaman, hızlı bir şekilde nüfusu artan Türkler ve nüfusu her geçen gün yaşlanan Almanlar. İlerleyen zamanlarda bir bakmışız, Türklerin daha fazla sözü geçer olmuş koca Almanya'da. O işçi gönderimi olayı gönüllülük üzerine diye biliyorum. Yani sen sen sen git demek yerine, isteyerek başvuranlar gitmişti. Ki bir tek Türkiye'den değil, diğer birçok ülkeden de işçi alımı yapmıştı Almanya. Bugün en çok ticaret yaptıklarımız arasında Almanya varsa ilk sebep bence budur, ikinci sebep ise geçmişte olan yakınlıklarımız ve o dönemden gelen birliktelik. Şimdi diyeceksinki Almanlar bizi sevmiyor, doğru ama biz de Avrupa birliğini sevmiyoruz. Sonuç? Tek başına %45'lik bir ticaret bağımız var. Ama mevcut ekonomi ve borçlar ile, hele ki bunları ödeyemeyecek duruma gelirsek, borçlu olduğumuz ülkeler bizi daha rahat yönlendirecektir. Klasik bir Afrikalı sömürge gibi olmasak da biraz yumuşatılmışı haline gelebiliriz. Bu yüzden ekonomik güç çok önemli.
Evet bir Cezayirli, Faslı ve hatta Tunuslu Sonia Krimi kadar sömürge olmayı kanıksamadık. Soruda bizim bakışımız değil... Almanların bakışını yorumladım aslında.
amerikanın kuklası olmuşuz zaten. almanya sömürse ne olur...
üstelik almanya 2. dünya savaşından sonra mecburi türk işçi aldı. diğerleri gibi keyfi, kar amaçlı değil. sömürge anlayışıyla yapmadı bunu, bugün biz dünyaya mecbur bırakıldık. düne kadar dünyaya fındık portakal ithal ediyorduk, bugün dilenci konumuna düşmemizin sebebi almanyaya göç eden işçilerimiz değildir herhalde :)
Almanya neden başka bir ülkeden değilde Türkiye'den işçi aldı... Bize olan aşklarından mı?
kabul edersin ki 2. dünya savaşından sonra dünya genelinde türkiye dışında pek sevilen bir itibarı yoktu. gidip de amerikadan rusyada alacak değillerdi :)
Tarikat ve cemaat kurucuları Yahudi elemanı olduğu için onların hedefi Türk insanını Yahudinin hizmetine sokmaktır.. Şu and Türkiyede en çok toprak alanlar sanayi ve tesis alanlar Yahudiler yakında Yahudinin sömürgesi olacağız..60 lı yıllarda Almanya işçi alırken ahmakları toplayıp aldı en aşağılık işleri yaptırmak için dişlerine ve bileklerine bakarak adam aldılar.. Hemen arkalarından cemaat ajanları yerleşti.. Menderes denilen köpeğin bu ülkeye yaptığı kötülüğü kimse asla yapmadı asla..
Türkiye sadece almanyanın değil bütün emperyalist güçlerin ortak sömürgesidir ABD , ingiltere ve AB ülkeleri gibi günümüze bakarsak bu apaçık ortadadır.
Alla allaaa.. Değişük bir bakış.
Türkiye de iki akım var Alman ekolü, ABD ekolü (İngiltere)
Yıllarca da İngiltere nin sömürüsü oldu kimin adamı başa geldi ise ülkeyi onlar ile paylaştı
Yani Türkiye sömürge midir?
Yıllarca maalesef sömürge :(
İşin ilginç kısmı ne biliyor musun Almanya 3. Dünya savaşını başlatmanın peşinde, Almanya kendine müttefik arıyor
Evet Almanyanın yeni bir savaşa ihtiyacı var ama henüz buna hazır değil.
Bence Alman ya yine yenilecek Almanya tarafında olmamak gerekli diye düşünüyorum
Ben gurbetçi bir ailenin oğluyum. Öncelik ile şunu belirtmek isterim Vatanımız savaş sonrası ters kararlar almıştır. 200 bin dönümlük bir arazimizi parçalamıştır. Babam bey oğlu iken sürgün hayatı yaşamıştır avrupada. Ama hamd olsun o arazilerin 40% tekrardan satın aldım. Ulkemi seviyorum ama insanları çok boş.
Avrupa birliğine katılmayı ıstedıgı müddetçe evet. Bırde sanırım birtakım antlaşmalar var içeriğini tam bılmesemde belli oranda evet.
Ne konudaymış o anlaşmalar?
Türkler Almanya’yı sömürmüş bence kesin maaş var diye 10 tane yapmışlardır çocuk Kemal Sunal’ın öyle bir filmi vardı.
senin geçmişin ataların akıllı olsaydı da sömürtmeseydi onların yaptığı hataları gelecek nesil çekiyor zaten. bide sen kendi ülke sınırların içinde bile sömürülüyosun Almanya sömürdüyse hiç gocunma 😂
Benim babam senin babanı döver :D
Baban Alman mı?
Hayır Samsunlu :D
O zaman benim babam seninkini döver 😊
Onlar dövüşsün bırak... Biz sevişelim :D
Biz sevişirsek bizide dövmesinler sonra 😂😂
Görmesinler yeter.. Gerisi sorun değil :D
arap emırlıklerındede bolca hintli var ben dubai ye ilk gittiğiimde hindistana mı geldim diye düşünmüştüm asfasdasdgf
Bu doğru ancak arada bir fark var. O ülkelerde var oluşlarının nedeni siyasi değil, coğrafi ve kültüreldir.
Naaptın sen sattın mı arabaları...
Sn dükkan nerede?
Ahhaaa.. Ters köşe... Ben İstanbuldayım.
Mekan İstanbul.. Zaten yurt dışındayım bir süredir. Ama döneceğim elbet bir gün..
Soru bayagı eskiymiş ya. :) Hortlatsam mı bilemedim :))
Soru eski olabilir... Güncelliğini koruyor.. ;)
5-6 ay münih’te kaldım alman karılarıyla çok vakit geçirdim kimse küçümsemedi kanka
He yavrum he... İfade biçiminden bile dünyadan ne kadar bihaber olduğun belli oluyor.
Neyse s. klenmemişsin zaten ben niye cevap yazıyosam jffhjhd
Yüzünü yıka ki, aklına ışık vursun. Almanya da sktiğin 3 kofona ile tarih yorumluyorsun.
Öyle değildir umarım
Okurken bile zoruma gitti milliyetçilik duygularım kabardı
Ben sadece düşündürmek için sordum. Karar sizin.
Dikkat et siyasiler ne zaman İngiltere ye gitse önemli bir şey olur seçim, askeri harekat vs
Olamaz ama 35 milyar avroluk tren yolu ihalesi vereckmisiz almanlara yakinda
Olamaz dediğin maddeleri ben soruda sıraladım.
Cezayirliler de biz sömürge değiliz diyor lakin doğalgazını sadece Fransızlar tüketiyor ;)
Her dönem belirli ekonomik dengesizlikten dolayı sömürüldüğünü düşünsemde sömürge oldugunu düşünmuyorum en azından sadece almanyanın birçok ulkenın uzerımızde yaptırım gücü var
ekonomik gücü elimize alamadığımız sürece daha çok yaptırım uygulayan ülke olur :( sömürge konusunda bende sana katılıyorum. Özellikle Almanya 2. dünya savaşı sonrası dağılan ekonomisini Türk işçiler ile güçlendirdi bugünlere geldi en basit örnek yüzeysel olarak.
Hayır. Almanya türkiyeden iki defa resmi işçi alımı yaptı. Yüklü sayıda
Ben sadece işçi alımı ile kısıtlı bir soru sormadım.
Bu konulara pek ilgili değilim ama evet olabilir zaten ülke her geçen gün ekonomik çöküş bataklığına battıkça batıyor
Sömürgesi demek agir olur.. Bir kisim insanimiz mecburen calismaya gitmek zorunda kaldilar diyelim buna.
Türkiye Almanya'nın Amerika'nın İngiltere'nin ağır sömürgesidir zaten.
Olmaz öyle. bir kadının bir kocası olur.
Kim kimin somurgesi bilmem ama Amerika dolari yukselterek hepimizin anasini aglatiyo..
Almaya'nın mı bilemiyorum ama birilerinin sömürgesi olduğumuz kesin.
Adı konulmamış şekilde sömürülüyoruz ve aciz durumdayız.
Artık dünyada sömürge devlet kalmadı ki!
Haklısın tamamı sömürülüyor :D Ah be kardeşim siz hangi dünya da yaşıyorsunuz.. Nasıl kalmadı diyorsun...
Afrika nın, tamamı... Güneydoğu Asya ülkeleri, Arap Petrolleri... Türkiye... Güney Amerika... Sen şimdi detay da istersin..
Sen onları sgtir et. Ben sana Türkiye ne şekilde sömürülüyor onu yazayım. Bak şimdi, Türkiye de kriz olur. Devlet kapı kapı dolaşıp borç para arar... Sonunda ABD ye gider. ABD derki, tabi ki size faiziyle borç veririz ama bizim de bir şartımız var. Şu bizim dünya devi Cargill şirketimiz sizin ülkenizde şeker ve yağlı tohumlar işini tekeline alsın. Para yok... Mecbur ülke yasalarını değiştirir ve Cargill e kapıları açarken kendi üreticine yasak koyarsın. Cargill sana 10 dolar olması gereken şekeri 100 dolardan çakar. Bu arada ABD devleti de der ki, "Cargill sen kazancından, %15 vergi vermen gerekiyor ama ben sana Türkiye de fırsat yarattım. O yüzden %50 vergi vereceksin" . Böylece ABD devleti ve Cargill birlikte Türkiye yi skerler... Diğerlerini de yazayım mı? Bak özet geçiyorum... Vurursun silahı kafasına... Bu arazide petrol çıkarma hakkı sadece Fransa ya verilmiştir dersin... Mevzu biter...
Temelde bakarsan herkes kendinden sorumlu.. Tabi ki değil... Ama onların eline fırsatı verirsen skmekte tereddüt etmezler. Devlet ilişkileri de tıpkı insan ilişkileri gibidir. Düştüysen vururlar. Acımazlar.
Bence değil, Türkiye’yi başa geçenler sömürüyor, bu sömürüden kaçıyor millet
Değil!
Açıklamayı okumamışsın.
Şaka bu
Neyi ne kadar gördüğün önemli.
Astigmatim azdi oku oku
Okuma sende..
Türkiye = Dünya
Layla layla layla laylaaa Looommmm :) Yürüyün ya aslanlarım.. :)
Hiç bir fikrim yok
Fikir sahibi olmana çalışıyorum.
Sanırım öyle.
Bilmiyorum...
Bilmem sanmıyorum.
öyle zaten
Abd nin
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar