Muhafazakâr olmak kimi insanlar için olması gereken bir durum iken, kimi insanlar için ise fazla abartı bulunuyor. Hatta öyle ki, kimileri bunu özgürlüğü kısıtlayan bir araç olarak görür. Bazen denk geliyorum, bazı kadınlar muhafazakâr aileye sahip olduklarını ve zorla bazı şeyleri yapmak zorunda bırakıldıklarını söylüyorlar. (Zorla örtünmek gibi) Peki sizce muhafazakâr bir aileye sahip olmanın olumlu ve olumsuz yanları sizce nelerdir? Bu konuda neler düşünüyorsunuz?
Muhafazakâr bir aileye sahip olmanın olumlu ve olumsuz yanları sizce nelerdir?
muhafazakarlık teslimiyettir. islamcılar bunu tanrıya olan teslimiyet derler fakat kadınlar teslimiyeti eşlerinedir. inandıkları din sadece eşlerine hürmet etmelerini emreder. kendi hür iradelerini ödül karşılığı eşlerine sunarlar. yazlıktan tanıdığım komşumuz çok neşeli bir bayan hoca. mevlütlere, cenazelere sünnetlere vs. gider. kocası da cami imamı. ikisi de tam bir akp fanatiği ama yine de teyze çok sevilir. sebebi kadın fıkır fıkır kaynıyor resmen :). günlerde toplandığımız vakit bize belden altı fıkralar anlatır, yaşamak istediği anılarını anlatır. kızlar sizin yerinizde olsam şununla bununla olurdum, şu adamla şöyle yaparım bunu böyle yaparım diye +18 tavsiyeler verir. kocasını boşayıp bizim eve yerleşmek istediğini söylüyor. artık bizi evde ne yapıyoruz zannediyorsa... bize karşı da ayrı bir ilgisi var teyzenin. hani kadın erkek ayırt etmiyor. neşesini hareketlerini sohbetini çok seviyoruz ama bu davranışı ürkütmüyor da değil açıkçası. görsen tontoş kilolu bir teyze ama içinde fırtınalar kopuyor. şimdi bu kadının kendi hür iradesiyle seçim yaptığını bir düşünseniz. içinde yaşayamadıklarını, yapmak istediklerini yaptıklarını. belki hata olarak görecek belki ders çıkartacak bir daha yapmayacak. nereden biliyorsun? belki dünyanın en mutlu kadını olacak. sen daha 11 yaşındayken onun elinden bu seçim hakkını almışsın. sonra yaptığın ayıbı yumuşatmak için de adına muhafazakarlık koymuşsun. yobazlıkla ne farkı var bunun? dünya düzeliyorken, arap yarımadasında bile kadına hakları tanınmaya başlamışken bizimkiler hala aynı goygoya devam...
ayrıca toplumda iyi insan olur diyenler, ortadoğu muhafazakar kaynıyor. gidin iyiliği orada yaşayın bir zahmet.
İşte anlatılan bu tarz insanlar yüzünden zaten islam bu kadar lekeleniyor. Ve biz bunları görmemek için diretiyoruz hala. O kadar yapılan kötülüklere, haksızlıklara rağmen peygamber vazgeçmedi çünkü inancı sağlamdı. Ama biz sallanıyoruz. Tabi ki böyle olmasını istediğimiz için. O kadar akıllıyız ve herşeyi biliyoruz ki (!)
Olumsuz bir yani yok aksine olumlu muhafazakar deyince baskici aile anlamayin muhafazakar demek korumak kollamak yanlisa degil iyiye yonelmeyi saglamak demek ben bir kiz olarak boyle bir ailede yetistirildim iyiki de uzerime dusmus ailem belli sinirlar icinde istedigim gibi yasayabiliyorum halimden mutluyum
Olumsuz pek çok yanı var. Babanız en basitinden şarkı dinlemenizi aşırı görür, hatta kabul edemez ancak kendisi sevgiliye yazılan sözlerle farkı olmayan ilahileri son ses dinler. Kız çocuğunu markete tek başına göndermezken ya da sürekli arayıp sorarken oğlu şehir şehir dolaşır. Sabah namazına kalkamayan çocuğa evde fazlalık muamelesi yapılır çünkü günahkardır. Kıza çay doldurmazsa, sofra toplamazsa edepsiz olarak bakılır. Çünkü din kocaya hizmeti, babaya hürmeti emreder. Tabi anne de var ama o daha yumuşak tutulur, çünkü o da hizmetçi. Okul okuyan kız imam hatibe gitmek zorunda iken oğlan nerede olursa olsun kafasına eseni seçebilir. Akrabaların hepsi namaza başlatılmaya çalışılır. Hele bir de aile babası mutasavvıfsa -benim olduğu gibi- bütün herkes tek tek yola girdirilir. Özellikle erkekler -kadın ne de olsa takip eder diyerek-. Evet, bunlar biraz da ataerkil sistem dayatması ancak dinin de kucakladığı örfler. Içerisinde yaşamayanın uzaktan anlaması zor. Daha pek çok eksisi var. Istediğin kitabı bile okumak zordur o ailede. Ha güzel yanları da var ama. Anne de baba da bunca baskıya rağmen -istediklerini yaparsan- merhametlidirler. Öyle diğer ebeveynler gibi azarlamaz, dövmezler (!) Çünkü islam dini hoşgörü dinidir. Erkek için üniversiteye geçene, kız için de evlenene kadar izinsiz sadece nefes alınabilen korunaklı bir yuva işte. Ne kadar da normal değil mi?
Bence önemli bir şey. Hayata bakış açısını etkileyen bir durum. Öyle bir ailede saygının apayrı bir yeri oluyor. Sadakat fazlasıyla hissettiriliyor. Yani güven konusunda zerre kadar şüphe kalmıyor ki en önemli şey bu bence. Evin içindeki o manevi havayı insan her an hissedebiliyor gerek günlük yapılan ibadetlerle gerekse karşılıklı hoş sohbetlerle.. Tüm bunlar da aile içindeki sevgi bağını güçlendiriyor. Evdeki o huzur da insanın daha da çok şükretmesini sağlıyor. Rabbine her an teşekkür edesi geliyor.. Peki sonra? " Siz şükrederseniz ben de size olan nimetlerimi arttırırım " ( İbrahim 7 ) Allah verdiği sözden dönmez, öyle bir aileye Allah daha çok huzur, daha çok bereket, daha çok afiyet verir.
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
32
Cevap
20
Cevap
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Benim namaz kilan, oruc tutan, Kuran okuyan bir ailem var. Bunlari ben de yapiyorum. Aşırı olmamakla beraber elimden geldigince tabi. Fakat benim annem kapali olmasina ragmen ben başı açık biriyim. Ablam da öyle. Tayt da giyip geziyorum. Kimisi konusuyor "demek ki hicbir sey anlamamissin o okudugun Kurandan" diye. Ama kim ne derse desin. Benim annem babam bana karışmıyor. Sen nasil olursan ol biz seni destekleriz kizim sen bilirsin derler hep. Tabi benim de bazi sinirlarim var yaşayiş olarak. Kisaca biz hem dinine önem veren hem modern görüşte olan insanlariz.
7
1 Yorumla
Cevap sahibi
+1 yıl
Burda bile eksileyen kişiden ben şunu anlarım: benim müslümanlığımı küçümsemiş demek ki. Ibadet ediyorum ama açığım dedim. Demek ki bunu hor görmüş. Doğrumuzu ve yanlışımızı Allah görüyor. Kim ibadette daha üstün Allah bilir. Kimse kimseyi yadırgama gafletine düşmesin.
Medeni muhafazakarlar bence avantajli ama bu medeni olanlari malesef cok az. Genel olarak kindar muhafazakarlar var ve en buyuk dez avantaji cocuk daha 2 yasindayken basliyorlar beynini yikamaya. Ve cocuk hür iradesiyle dusunemiyor, acaba şöyle düşünsem günaha girermiyim psikolojisindeler. En yakin iki arkadasimin babasida hoca, biri baskilara dayanamadi saygida kusur etmedigi babasini bir yana anasini bir yana firlatti bir gun sinir hastasi olup. Digeride babasina dusmanbve kufurlesiorlar her gün.
muhafazakar bir aile bence genel olarak kesin çizgilerle çizilmemeli. yani kadının zorla örtünmesi, erkeğin küpe takmaması , kadının tamamen evcimen olması doğru düzgün dışarı çıkamaması vsvs değildir aslında. o tip aileler daha çok yobaz dediğimiz kafa yapısından ibaret. şahsen ailem benim muhafazakar lakin benim kardeşlerim kesinlikle kendi istekleri ile kapandı, gelinler açık kapalı karışık yani ☺️kimse kimsenin inanç niteliğine müdahale etmez , kimin kimden daha inançlı olduğuna yalnızca yaratan karar verir bunu herkes de bilir. lakin avantajı tabiki vardır. Genel bir anlamda edep vardır. Herşey harala gürele ulu orta yapılmaz. Bireyler başıboş oradan oraya savrulmaz. Tabiki kişiye özgü bazı kısıtlar da ara ara nükseder lakin buda ciddi problem yaratmaz bir şekilde aşılır.
Ben olumlu bir yanını göremiyorum hiçbir şekilde. Muhafazakar olmadıgında tüm seçimlerini kendin yapabiliyorsun ve bana göre daha sıkı bir aile ilişkin oluyor. Çünkü kimse birbirinden bir şey gizlemek zorunda kalmaz herkes herkesin fikirlerine saygı gösterirse
5
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Galiba bu benim ailem de muhafazakar kendi isteğimle kapandım şehrime cok uzak bir yerde okudum ve ailem baskı yapmadi ama bir aile namaz kıl oruç tut diyorsa bu onun kötülüğü de değildir HER AÇIK OLAN INSAN NASIL ONLARIN TABIRI ILE YOLLU OLMUYORSA HER KAPALI INSAN DA YOBAZ DEGILDIR
Saygı yönünden, bağlılık tarafından, güven duygusu aşılanması, can bağlarının korunması işleri muhafazakar aileler de bir tık fazla sağlanabiliyor. Olumsuz yanları, aşırı tutucu oluşları, kişilik üzerinde baskı kurmaları, kendi doğrularının üstüne doğru tanımamaları vs
Benim ailem muhavazakâr bir aile zorla başımı kapatmaya çalıstılar herşeyime karısırlar sayelerinde a sosyal oldum normal kıyafet olarak pantolon giydim laf ettiler sırf oje sürüyorum ojelerimi atmış kafayı yicem şükredin böyle aileniz olmadığı için sadece annemi seviyorum
Olumsuz bir yanı yok. Ailemin baskısıylada örtünmedim. Muhafazakar deyince çoğu kişinin aklına neden baskı, zorlama geliyor anlamıyorum. Yapmak istediğim herşeyide yapabiliyorum.
Lütfen inadına tam tersini yapın, kimse sizi zorla müslüman yapamaz...
Müslümanlığın yani muhafezakarlıktan kastın ne olduğu kuranda yazar; haram helal vs..
Ve aileler çocuklarından mesul değil sadece kensi frontal lobları gelişinceye kadar yani ergenlik dönemi veya bitimine kadar size kendi doğru bildiklerini yansıtır ve sizi kormak için yasaklar serbeatler ödüller ve cezalar koyar...
Ergenlikten sonra 18-19 gibi.. Size ne maddi nede manevi sorumlulukları kalır..
O aileye yük olmak yerine kendi hayatını kurmalısın nitekim benim hayatıma kimse karışamaz diyosun (haklı olarak)..
Kendi ayaklarının üzerinde durup kendi yolunda ilerle..
Yolsa niye bir başkasının kötü olanı yapmasını isteyim..
Yani tutarsız gelen yerler aslında bir sitem..
Örn, bişeyin tam tersini söyleyerek karşındakine stem edersin... daha ne kadar net açıklayabilirim bilmiyorum..
Bunu farketmen gerekirdi..
Bunun dışında;neyin ne olduğuna bir karşılık verirsiniz ama doğru olanı bildiğinize nasıl emin olabiliyorsunuz?
Ama sonuç olarak herkesin kendi hayatı, bunu eleştirmiyorum..
Eleştirdiğim nokta şudur;
18 yaşından büyük (hukuki olarak tam bağımsız vatandaş yani artık "velii in yok"), özgür bir bireyin (çocuk olmayan) ailesini baskıcı olarak şikayet etmesi, bahane bulması vs..(tersini yapmaya teşfik ediyor demen mesela)
Bizde zorla hiç birşey yok bilgilendirirler herkesin kendi aklı fikri var sonuçta karar kişinin kendine kalıyor tabi bilinçli olmakla alakalı bu tamamiyle... bir olumsuzluğunu görmedim çok şükür ki...
Muhafazakar olmak sözde değil fiilde olmalı diye düşünüyorum dinden zorlama olmadığı gibi her insan istediği gibi yaşama hakkına sahiptir muhafazakar olmayı yürekten istemektir önemli olan başkalarının baskısıyla olacak bir şey değil 😊
iyi bir şey inancına dair en azından çoğu şeyi biliyorsun ama bazı insanlar muhafazakarlığını anlamıyorum dinde aşırılık sanki (yanlış bir şeyde söylemek istemem)
Kafayı özgürlükle bozmuş insanlar muhafazakarlığın baskı olduğunu düşünürler. Ama öyle değil. Muhafazakar insanlar hayatı yaşayamayan silik insanlar değiller.
Olumlu yanı Chp gibi ülkeye hiçbir faydası olmamış partileri desteklememek. Ak partili olmak :) Olumsuz yanı çoğu zaman istediğin gibi davranamamak, baskı altında olmak.
Muhafazakar ailelerde yanlış bir algı var sanki kapanmaya ya da sakal bırakmaya zorlanıyomuş gibi böyle bişey yok çocuk görerek yetişiyor çocuklar duyduğundan çok gördüğünü uygular
En İyi Cevaplar