Mavi Işığın Zararları ve Korunma Yöntemleri

SonDUÂM

Es-selamu aleyküm.

Teknolojik aletlerin ve görsel iletişimin yaygınlaştığı zamanımızda ekranlardan yansıyan mavi ışıklar sağlık problemlerini de beraberinde getirdi.

Göz Sağlığı Problemleri

Mavi ışık dalgaları diğer ışınların dalga boylarına oranla daha kısadır ve daha güçlü bir enerjiye sahiptir. Bu yüzden diğerlerinden daha hızlı ve kolay titreşir. Bu titreşimler de görsel kontrastı azaltan, keskinliği ve netliği etkileyen bir parıltı yayılmasına neden olur. Bu titreşim ve parıltılarla birlikte göz yorgunluğu, uyku düzeni bozuklukları, bulanık görme, odaklanma zorluğu, göz kuruluğu ve tahrişleri gibi birçok sağlık sorunlarına yol açar.

Çalışmalarımda tespit edip araştırdığım bir diğer husus da, göz kızarıklığıdır. Çok geç saatlere kadar, aralıksız ve uzun süre boyunca bilgisayar başında çalışmakla oluşan göz yorgunluğunun diğer bir belirtisi de gözde kan toplanmasıdır. Birkaç gün içerisinde dinlenme ile birlikte gözdeki kızarıklık geçse de bu önemsenmeyecek bir durum değildir. Ne yazık ki birçoğumuzun dikkat etmediği zamanlarda göz batmaları da oluyor ve rahatsız edici hale geliyor. Bu da ileride doğabilecek büyük problemler demektir..

Mavi Işığın Zararları ve Korunma Yöntemleri

Uyku Düzeni Bozuklukları

Vücudumuz uyku düzenini korumak için gecenin karanlığı ile birlikte melatonin hormonu salgılar. Bu da bize uyku vaktinin geldiğini gösterir. Yani melatonin salgılanması gün ışığı ve diğer yapay ışıkların (mavi ışık) yayılımının kesilmesi ile olur.

Rabbimizin bize buyurduğu gibi, gece dinlenme ve gündüz ise çalışma vaktidir. Oysa modern çağın, kapitalist düzenin insan üzerindeki baskıları ile çalışma saatleri de yeniden düzenlenmiş, verimli çalışmanın yerini çok çalışmak, hiç dinlenmeden çalışmak almıştır..

﴾45﴿ Rabbinin gölgeyi nasıl uzattığını görmedin mi? Eğer dileseydi onu elbet hareketsiz de kılardı. Sonra güneşi gölgeye yol gösterici kılmı­şızdır.
﴾46﴿ Sonra da onu yavaş yavaş kendimize çekmekteyiz.
﴾47﴿ Sizin için geceyi bir örtü, uykuyu dinlenme hali kılan, gündüz vaktini ise bir diriliş ortamı yapan O’dur. (Furkân Suresi, 45 - 47. Ayet)

Uyku vaktinin geldiğini anlayabilmesi için gözlerin mavi ışıktan uzak kalması gerekir. Uyku hormonu dediğimiz melatonin aynı zamanda bir tür antidepresan olduğu için, dijital ekranlardan yansıyan mavi ışığa uzun süre maruz kalmak hem uyku düzenini bozuyor, hem de huzursuzluk, depresyon, sinirlilik haline sebep olur. Mavi ışık beynimizi yanılttığı ile kalmaz, hem göz sağlığını hem de ruh sağlığını büyük ölçüde etkiler. Stres, anksiyete gibi hastalıkların bir nedeni de uykusuzluktan gelir.

Mavi Işığın Zararları ve Korunma Yöntemleri

Çocuklarda Mavi Işığın Etkileri

Küçük yaşlarda ve hatta bebeklikten bu yana gelişen göz rahatsızlıklarının en büyük sebebi telefon ve tablet gibi dijital ekranlardan yayılan mavi ışıktır. Daha çok küçük yaşlarda başlayan ekranlara yakından bakmak da gözün ön ve arka çapını artırarak miyopi rahatsızlığına sebep oluyor. Bu sağlık problemleri de gelişen teknoloji ile birlikte yüzde elli oranlarına kadar çıkmıştır. Bu nedenle ebeveynlerin dikkatli ve titiz davranıp çocuklarını dijital ekranlara maruz bırakmaması gerekiyor.

Mavi Işığın Zararları ve Korunma Yöntemleri

Ne Yapabiliriz?

Bilgisayar ve diğer mavi ışık yayan ekranların başında geçirdiğimiz vakitleri kontrol altına almalı, dinlenme vakitlerimizi düzen içerisinde tutmaya çalışmalıyız. Sizin de bildiğiniz gibi 20-20-20 kuralı çok önemlidir. Her 20 dakikalık süreçte 20 saniyelik aralar vermeli ve bu süreçte 20 metre uzağa bakmalıyız, gözlerimizi dinlendirmeliyiz.

Çocuklarımız için alacağımız önlem de, onları telefon, tablet alışkanlığından uzak tutmak ve onlara boş vakitlerimizde zaman ayırarak eğlenceli aktiviteler gerçekleştirmektir..

En iyi nasihat, iyi örnek olmaktır deyimi gereği bizler de vaktimizi değerli bilip, gelecek neslin tohumları olan gençlerimize, bakmakla yükümlü olduklarımıza iyi örnek olmalıyız..

#Selâmetle 🙂

Mavi Işığın Zararları ve Korunma Yöntemleri
16 Cevap