Toplumsallaşma Nedir? Birey Nasıl Sosyalizasyon Sağlar?

Toplumsallaşma ve sosyalizasyon aynı kavramlardır. Arasında ufak bir nüans olabilmektedir. Biz toplum bilimcilere göre, toplumsallaşma; insanların toplum içindeki değer ve normları öğrenmesi ve onları uygulayarak, toplumunu bir üyesi haline gelmesi durumudur.
Sosyalizasyon veya toplumsallaşma için biyolojik özellikler çok fazla olmasa da önem taşımaktadır. Örneğin: siyahi bir gencin, beyaz bir toplum içinde sosyalleşmesi gibidir.
Toplumsallaşma için etkili olan faktörler şunlardır:
- Çevre ve oturulan yer.
- Aile ve akrabalar
- Siyasal düşünce ve iktidar erkleri - politikalar
- Kültür ve değerler
Bu sıraladığımız maddeler özellikle de kültür, toplumsallaşma açısından önemli bir unsurdur.
Sosyal İzolasyon ve Kısa Tanımı

Bir toplum içinde o topluma ayak uyduramamak zor bir durumdur. Bireyi bu duruma iten faktörler ise şunlardır:
- Tepki eksikliği
- Pasiflik
- Sinir - Korkaklık
- Dilin gelişememesi
Bu maddeler sıralanabilir.
Toplumsallaşma
Toplumsallaşma süreci yaşam boyu devam etmektedir. Toplum ve üyesi kişi arasında bir ayrım var sayar. Kişide bir benlik duygusu olmak zorundadır. Toplumsallaşma sürecinde en önemli faktör kişinin kendi kimliğinin farkına varıyor olmasıdır.
Toplumsal Rollerimiz
Evde anne, okulda öğretmen, sokakta vatandaş ve üye olunan dernekte gönüllü olmak rollerimizin farkında olduğumuzun bir kanıtıdır. Kişi evde öğretmen, okulda anne olmak isterse bir kargaşa yaşayabilir. Toplumsal rollerimizi, biz bireylere veren; kurumların ta kendisidir.
Toplumsallaşma Sürecinde Dilin Önemi
Toplumsallaşma sürecinde, dil ve anlam bizi biz yapan en önemli faktördür. Dil sayesinde kendimize başkalarının dışarıdan bize baktığı gibi kendimize bakabiliriz.
Toplumsallaşma ve Statü

Sosyalleşme, çocuk için aile içinde başlar. Biraz büyüyünce okul yaşamı ile devam eder. Erginlik veya yetişkinlikte ise arkadaş ve akran grubu ile sürdürülür.
Statümüz bize doğuştan veya sonradan gelebilir. Doğuştan gelen statülere örnek olarak krallık, zenginlik veya soyluluk gösterilebilir. Sonradan ise eğitim yoluyla elde edilebilir. Örneğin; bürokrat-diplomat veya bir şirkette üst düzey yönetici gibi örnek gösterilebilir.
Her statü kendine özgü bir kalıp ve davranış biçimlerini içermektedir. Toplumsal roller statü ilişkilerinin dinamik boyutunu oluşturur. Statü ilişkileri yapısal biçimde önceden belirlenmiş görev ve ödevleri içerir.
Değerli KScanlar, bu Bence'mi okuduğunuz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
Başka bir toplum bilim ile alakalı bence de görüşmek üzere.
Kendinize iyi bakın...
NOT: Bu bence oluşturulurken, yazar kendi toplum bilim lisans eğitiminden ve geçmiş yaşantılarındaki bilgi birikiminden yararlanmıştır.
Yazar: Saglamkoc
En İyi Erkek Görüşü