Bakır kahve takımlarım var, bulaşık yıkarken yine makineye atıyorum veya azsa elde yıkıyorum ama hem iyice karardılar hem de girinti çıkıntısı çok diye aralarında kir kalabiliyor, şimdi ben bakır temizlemek için neler kullanabilirim?
Bakır malzemeler evimizde ilk alındığında son derece şık duran fakat zamanla karardığı için kirli bir görüntüye ulaşan eşyalardır. Özellikle kahve takımı, çaydanlık seti, tepsi veya şekerlik gibi evlerimizde sıkça bulunan bakır malzemelerin temizliği için de ekstrem işlemler uygulamak gerekir. Şayet evde kendim temizlemek istemiyorum derseniz, bakırcılar çarşısına götürerek çok uygun fiyatlara temizletebilir, kalaylatabilirsiniz. Fakat evde bakır temizlemek için neler yapabilirim diye merak ediyorsanız, size farklı fakat son derece etkili bir yöntem anlatacağım. Hazırsanız başlıyorum ;)
Bakır Eşyalar Nasıl Temizlenir?
bakır kahve takımı
Bakır eşyaların temizliği konusunda vereceğim yöntem, hepinizin evinde bulunan ve sürekli kullandığınız bir ürünle yapılacaktır, bu ürün de salça. Evet, yanlış duymadınız, bildiğiniz yemeklik salça. Salça ile bakır temizliği nasıl yapılır diye merak etmeye başladığınızı görür gibiyim, o zaman hemen temizleme adımlarıma geçiyorum.
1. Adım: Bakır eşyaları temizliğe hazır hale getirin.
bakır kül tablası
Bakır eşyaların temizliğine başlamadan önce çaydanlık, kahve fincanı, küllük veya şekerlik için kullandıysanız, içerisini tamamen boşaltmalı, gerekirse bir duru sudan geçirip kurulamalısınız. Çünkü salça uygulamasından önce bakır eşyaların temiz ve kuru olması önemlidir.
2. Adım: Küçük bir kaba salça ayırın.
salça
Küçük bir kase veya çay tabağına 1 yemek kaşığı salça ekleyip kenara ayırın. Şayet temizleme ve parlatma işlemi yapacağınız bakır eşyanın yüzey alanı fazla ise, 2 yemek kaşığı salça anca yetecektir, ona göre göz kararı da ayırabilirsiniz.
3. Adım: Bakır eşyayı salça ile ovmaya başlayın.
salça ile bakır temizleme
Kenara ayırdığınız salçayı bir bez, bulaşık süngeri veya sihirli sünger gibi artık hangi malzeme kullanacaksanız ona bir parça alın ve bakırı dairesel hareketlerle yavaşça ovmaya başlayın. Bu işlem, salçanın asidik ve pürüzlü yapısından ötürü hem bakırları ince ayrıntılarına kadar temizleyecek hem de ilk günkü gibi parlamasını sağlayacaktır.
4. Adım: Durulama işlemini atlamayın.
bakır tava temizliği
Salça ile ovaladığınız bakır eşyaların parlamaya başladığını anında göreceksiniz. Salçadan sonra bakır tava, tencere, çaydanlık artık hangisini temizlediyseniz onu mutlaka duru suyla durulamalı, ardından bulaşık deterjanı ile salçanın kalıntılarını temizlemeli ve kurumaya bırakmalısınız.
Eğer evinizde çok sayıda bakır tava varsa ve bakır tava temizliği nasıl yapılır diye merak ediyorsanız, yukarıda bahsettiğim işlemleri sürekli yemek yaptığınız bakır tava ve tencerelerde de gönül rahatlığıyla uygulayabilirsiniz. Hatta sonucu net bir şekilde görebilmeniz adına size bir video da ekliyorum:
Evdeki bakır tavalarım için ben de uzun zaman ne yapabilirim diye araştırdım, çoğunlukta da kendimi bakırcılar çarşısında buldum kalaylatmak için :D Fakat birkaç yöntem ile bakırların temizlenip parlaması mümkün hale geldi. Bu yöntemlerden birisi şeker ve limon ile ovalamak. Ben limonu 2'ye ayırıp şekere batırıyorum, şeker tuza veya karbonata nazaran daha iri taneli olduğu için bakırın detaylarını kolayca temizleyip yüzeyini hızlıca parlatıyor, ayrıca limonun asitli yapısı sayesinde bakırın rengi de açılıyor. Diğer yöntem de ilginç ama salça ile yapıyorum. Bir parça salçayı beze sürüp bakır tavalarımı onunla ovalıyorum. Salçanın yumuşak olduğuna bakmayın, bakır tavalarda çok iyi bir parlama sağlıyor. Ama salça limon gibi değil, iyi bir durulamaya ihtiyaç oluyor.
Bakır eşyaları aşağıdaki malzemelerle kısa sürede eski haline getirebilirsin.
Limon Suyu ve Karbonat
Limon suyunu (veya sirke) kabartma tozu ile karıştırın ve bir mavun elde edin. Yüzeye uygulayın ve yumuşak, temiz bir bezle dairesel hareketlerle parlatın, ardından durulayın ve kurulayın.
Ketçap
Bakır eşyalara ketçap sürün ve yüzeye yedirin. (Ketçaptaki domates, kararmayı temizlemeye yardımcı olan bir asit içerir.) Durulayın ve kurulayın.
Limon ve Tuz
Bir limonu ikiye bölün ve kesilen kısma sofra tuzu uygulayın. Limonu yüzeye sürün ve gerektiği kadar daha fazla tuz ekleyin. Durulayın ve kurulayın.
Sirke ve Tuz
Sirke (veya limon suyu) ve tuz kullanarak bir macun yapın. Yüzeye uygulayın ve yumuşak bir bezle parlatın, ardından durulayın ve kurulayın.