Rutin temizlik yaparken dolabın bir köşesinde beni selamlayan hasır sepet ile göz göze geldim uzunca bir süredir kullanmadığım için temizlenmesi lazım. Hasır sepetler nasıl temizlenir hiç bir bilgim yok, hasır sepetlerin temizliği nasıl yapılır? Hasır sepet
Özellikle bahçe eşyalarında sıklıkla tercih edilen hasır, kullanışlı ve rahat olmalarına karşın zamanla temizlik gerektiren malzemelerdir. Lekeyi çok fazla tutmama özelliği kolay temizlik imkânı sunarken, temizlik sırasında kullanılan yanlış teknik ve malzemeler hasırın yapısını bozmaktadır.
Bu sebeple hasır eşyaları temizlerken kirlenme derecelerine göre yöntemler tercih edilmelidir. Evde kullanılan hasır eşyaların temizliğinde, nemli bez ve sabunlu su yeterli gelirken, hasırdan olan bahçe mobilyalarında su ile yıkamak gerekebilir. Yani tutup hepsini hortumla yıkamayın :)
Alışveriş & Hediyeler konusunda 424 cevap paylaştı.
Hasır Sepetler Nasıl Temizlenir?
Hasır sepetler, kirli çamaşır sepeti veya kedi köpek yatağı olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Hasır da diğer malzemeler gibi toz ve kiri çeker. Temizliği ise diğer malzemelerden girinti ve çıkıntıları nedeni ile daha zordur. Adım adım hasır sepet nasıl temizlenir bahsedeyim.
Birinci Adım: Hortumla Islatın.
Kir ve tozunu gidermek için sepeti bir suyla hortumla ıslatın. Küvette, duşakabinde veya boyutuna göre lavaboda da ıslatabilirsiniz fakat hasırların tam temizlenebilmesi için balkon veya bahçe gibi bir yerde hortum yardımıyla ıslatmanız, daha etkili bir temizlik sağlayacaktır. Hasır sepeti silme işlemi yapmak istiyorsanız, fazla suyla ıslatmak kadar iyi verim almazsınız, sizi uğraştırır.
İkinci Adım: Deterjanla Ovalayın.
Sepet ıslakken deterjanlı yumuşak bir bezle hasırı ovalayın. Kullanacağınız deterjan bulaşık deterjanı, sabun katkılı yani köpük oluşturabilecek bir temizleyici olursa çok daha etkili olur. Böylece ufak kirler de köpüğe yapışarak kolayca hasırdan uzaklaşacaktır.
Üçüncü Adım: Fırçalayın.
Tekrardan tazikli suyu açarak aralarda kalan toz ve kiri fırça yardımıyla nazikçe atın. Hasırın örgü aralarında kir kalmaması bu noktada önem kazanıyor. Ne kadar iyi fırçalanırsa o kadar temiz olacaktır. Hatta fırçalamayı dairesel hareketlerle yaparsanız sizin için de kolay olur.
Dördüncü Adım: Durulayın.
En son bir durulama yapın. Durulamak hasır malzemeler için son derece önemlidir. Eğer hasır eşyanızı iyice durulamadan kurulamaya bırakırsanız, deterjanın kalıntılarının oluşturacağı lekelerle de mücadele etmek durumunda kalırsınız. Bunun için mutlaka iyi bir durulama yapın derim.
Beşinci Adım: Kurumaya Bırakın.
Güneşte kurumaya bırakın. Kuruması uzun sürmez. Çünkü hasır malzemeler için en iyi kurutma yöntemi güneşe bırakmaktır. Tabi hasırı güneşe koyacağınız yeri de iyi seçmelisiniz, zira tekrar toz ve kirler yerleşmesin.
Altıncı Adım: Cilalayın.
Kurumuş sepet matlaşmış ise şeffaf ayakkabı cilası ile bir bezle hasır sepetinizi ovalayın. Kurumaya bırakın ve gerekirse bu son adımı tekrarlayın.
Hasır Sepet Temizlemenin Püf Noktaları
Hasır sağlam olsa da, sepete zarar vermek de kolaydır. Sert kimyasallar ve ağır temizlik ürünleri hasırın liflerini zayıflatabilir.
Sepet açık bir alanda duruyorsa zaman zaman yumuşak bir bez veya süpürgeyle zaman zaman hasır sepetlerin tozunu almak yararlıdır.
Hasır sepeti çok ıslamak çatlamasına neden olabilir, dikkat edin. Kurutmayı ihmal etmeyin.
Hasır sepet temizliğinde çok amaçlı temizlik spreyinden yardım alabilirsiniz.
kir ve yüzey tozunu gidermek için sepeti bir suyla hortumla ıslatın. Sepet ıslakken deterjanlı yumuşak bir bezle hasırı ovalayın. Tekrardan tazikli suyu açarak aralarda kalan toz ve kiri fırça yardımıyla nazikçe atın. En son bir durulama yapın. Güneşte kurumaya bırakın. Kuruması uzun sürmez. Kurumuş sepet matlaşmış ise şeffaf ayakkabı cilası ile bir bezle hasır sepetinizi ovalayın. Kurumaya bırakın ve gerekirse bu son adımı tekrarlayın. Ben böyle yapıyorum canım