Bahar temizliğini çok duydum ama kendim hiç yapmadım, ne zaman yapılmaya başlanır, bahar temizliği nasıl yapılır pek bilmem. Bana bu konuda bilgi verebilir misiniz?bahar temizliği
Bahar temizliği nasıl yapılır, ne zaman başlanmalı?
Alışveriş & Hediyeler konusunda 424 cevap paylaştı.
Bahar Temizliği Ne Zaman Yapılır?
Temizliklerin genel isimlerini çokça duymuşsunuzdur; yeni yıl temizliği, misafir temizliği, dip-köşe temizlik gibi isimleri var, bahar temizliği de onlardan birisi. Bahar temizliği ne zaman yapılır diye merak ediyorsanız isme iyice bakın, çünkü bahar temizliği, bahara ve yaza hazırlıktır, hava ısınmaya başladığında bahar temizliğini de yapabilirsiniz.
Ben genelde Nisan ayında yapıyorum. Bahar temizliği de aslında normal genel ve detay temizlikten pek farklı değildir. Sadece bahar temizliğinde kışın havasızlık oluşabileceği ve tozları, kirleri arındırması daha zor olduğundan detaylı bir çalışma yapmak gerekiyor, bahar temizliği bu yüzden daha derinlemesine olmalıdır.
Bahar Temizliğine Nereden Başlanır?
temizlik malzemeleri
Bahar temizliğinin esası derinlemesine olandır. Özellikle bahar temizliğine nereden başlanır diye merak edenler için yön olarak yukarıdan başlayıp aşağıya doğru bir temizliği öneririm. Tavan, perde, cam gibi yukarıdan aşağıya inilerek yapılan temizlik hem daha pratik hem de hızlı oluyor. Benim de genel olarak yaptığım gibi; mutfak temizliği ile başlayıp, wc temizliği ile bitirebilirsin. Salonu, koridoru, oturma odasını, yatak odalarını da derinlemesine temizlemek gerekiyor.
Bahar temizliği hangi ayda yapılır?
Bahar temizliğini yapmak için ufukta baharın olması yani kıştan çıkmak üzere olmamız gerekiyor. Haliyle bahar temizliği hangi ayda yapılır sorusunun cevabını bahar aylarından olan Mart ve Nisan aylarında olarak verebilirim. Mayıs ve sonrasındaki aylar artık bahardan çıktığımız ve yaza girdiğimiz dönemler olduğundan Mart ve Nisan aylarında bahar temizliğine başlamak en doğrusu olacaktır.
En Etkili Bahar Temizliği Önerilerim:
Halıları ve perdeleri yıkamalısın ya da yıkayan bir şirkete verebilirsin.
Mutfakta dolapların sadece dışını değil içini de temizlemelisin. Buzdolabı, mutfak dolapları sirkeli sodalı su ile doğal yolla da temizleyebilirsin. Ocağını, fırını, mutfak bataryasını ve levyesini temizlemelisin. Bunun için yağ çözücü ve kireç çözücü spreylerden yardım alabilirsin.
Koltukları, kalorifer peteklerini, sandalyeleri, avizeleri temizlemelisin. Koltuk temizliğinde çok amaçlı temizleyici ile (ben Arap Sabunu Sprey kullanıyorum) silebilir ya da bir yıkama makinesiyle temizleyebilirsin.
Tüm evi süpür, sil ve tozunu al. Silerken sıcak su ve yüzey temizleyicilerden yardım alabilirsin.
Camları ve aynaları sil. Tavsiyem; silikonlu sprey kullanman çünkü baharda zaten yağmurlar yağıyor, silikonlu temizleyici camın toz tutmamasını ve yağmur damlalarının camdan kaymasını sağlayarak temizliğin daha kalıcı olmasını sağlar.
Wc temizliğinde de sirkeli wc temizleyici ya da çamaşır suyu kullanabilirsin. Çamaşır suyunu; dök, beklet ve sil. Mermerde kullanırken sulandırmanı tavsiye ederim.