Bu sabah temiz havada bir koşu yapıyım dedim ve çıktım. 1 km civarı interval koşusu yaptım. Yapmaz olsaydım dedim. Yaklaşık 1.5 saattir boğazım resmen yırtılıyor. Soğuk hava şartlarında yapılan koşudan verimden çok zarar görüyorum. Sizde de bu tip boğaz ağrıları oluyor mu?
Koşu yaparken oluşan boğaz ağrısının önüne nasıl geçilebilir?
Soğuk havada eğer koşu esnasında ağızdan nefes alınırsa o ağrı oluşuyor. Bademcikler şişebilir. Dolayısı ile benim uyguladığım taktik , önce hafif tempo yürüyüş (ısınma amaçlı, tabii bu esnada burundan nefes alıp ağızdan veriyorsun) vücut ısınınca da daha hızlı tempoya geçiş.
Boğazının yanmasının sebebi koşarken burnundan soğuk havayı hızlı bir şekilde alıp vermen. Bunun önüne geçilmesinin bir çok yöntemi var ama en basiti koşarken bir atkı veya maske tak (yeter ki burnunu kapatsın ve soğuk havayı burnuna ulaşmadan ılıtsın).
Burundan nefes alıp ağızdan verirseniz. Kuru değil nemli hava solumuş olursunuz bu da geniz ağrısını azaltacaktır. Birde spor salonunda koştuğunuzda o ağrı olmuyor ama yinede açık havada koşmak en iyisi
Burundan alıp ağızdan versemde sürat yapınca mecburen ağızımıda açmak zorunda kalıyorum hava yine ağızımdan giriyor spor salonunda olmuyor evet birde kuru havalarda nefes alıp verdikçe farenjitim azıyor bundan ağrıyor olabilir.
Boğazına ince bir atkı geçirebilirsin ya da boğazlı ceketler sweatshirtler giyebilirsin. Arada yanındaki ılık suyu içersin, eve gidince de ballı nane limon. Bir şeyciğin kalmaz diye umuyorum :D
teşekkür ederim canım evet öyle yaptım ama nefesten girdi yine en iyi güneşli günlerde koşmak mesela bugün soğuk değildi o kadar ağrımadı bide farenjit var bende kuru havayı aldığım zaman boğaz pert oluyor :D
Tempolu yürüyüş yaparken de oluyor sanırım burundan nefes alıp verme egzersizi alıştırmak gerekiyor. Benim için biraz imkansız uyurken bile ağız açık oluyor 😁🤚🏻
Çok normal bence çünkü uzun bir aradan sonra yaptıysan bundandır. Ama bunu sürekli yaparsan gün geçtikçe azalacaktır. Sigara içiyorsan sorun ondandır. Sigara içiyorsan tempolu yürüyüş yapmalısın.
Sigara içiyorum ama kimse benden daha hızlı koşamıyor sigara içmeyen adama fark atacak ciğerim var hergün cardiyo antrenmanı yaparım dışarda haftada 1 2 kez koşuyorum interval koştuğum için mecbur ağızdan nefes aldım genelde hep oluyor havalar soğuk olduğunda bu boğaz ağrısı birde farenjit olunca daha beter
Birde burundan alıp ağızdan versen daha iyi olur bence. Sigara o yanmadaki büyük etken bunu haftada bir iki değil de daha fazla yazarsan daha iyi olur.
teşekkür ederim burundan almaya çalışıyorum ama hızlı koşuyorum havas tempo koşamıyorum kendimi durduramıyorum hızlıyken roket gibi hissediyorum kendimi ama boğazlar pert oluyor :)
Benim yaptığım kalp ritmini 180 lere çıkarmak sonra düşürmek tekrar yükseltmek bu şekilde sabit tempodan çok daha fazla yağ yakıyorsun ve dayanıklılığın artıyor :D
En İyi Cevaplar