Türkiye’de kitap okuma oranı neden düşük?

Bugün dört tane kitap aldım, iki tanesi orijinal, iki tanesi de kaçak basım.

Sizce ''Cin Ali'' seviyesini atlattık dan sonra, size bir şeyler katabilecek seviyede olan kitaplar en en en az kaç para bu Ülkede?

20TL-30TL ?

Bunlar ortalama rakamlar, evet. Bir kitabi en kötü ihtimalle bir ayda okuyanlar için iyi bir rakam bile sayılabilir belki ancak yılda on iki kitap okuyan bir insanin bir ülkeye neler katabileceğini düşünürsek… Bir kitap kesinlikle bir ay gibi bir süre için yeterli değil.

İndirime girmiş popüler kitapları ve onların gerçek kitap severleri pek de kesmediğini bir kenara atarsak, klasiklerin pahalılığını da göz önünde bulundurursak tüm koşullar bizi kaçak kitaba itiyor ve açıkcası desteklediğimi de belirteyim. Bir de sapkın kitapseverleri düşünün. Sadece 93 de basilmiş Nilgün Marmara kitabi için 85 lira vermeyi göze alacak kitapseverleri? Yani onlar da bizler oluyoruz…

Kütüphaneler desek?

Aradığımız her kitabi bulabileceğimiz kalitede bir kütüphane?

Çok sınırlı sayı da. Sınırlı sayı da olduğu kadar da her köşe basın da değil. O seçenek de eleniyor haliyle.

Ve ben kitapçıya gittiğim de ay sonunu getiremeyen bir tipim. Ben yirmi gün daha aç kalmayı göze alıp okumak istediğim kitapları satın alıyorum ama halk almıyor. Midelerini ve ay sonunu düşündükleri için kimseyi suçlayamayız üstelik. (Belki bu telif haklarıyla ilgilenen yasaları, kişileri, kurumları..kütüphanelere önem vermeyen devleti, finans sağlamayan iş adamlarını.. asla halkı değil.)

Kısacası : )

Türkiye’de kitap okuma oranının düşük olması hakkında sizin düşünceleriniz neler ?
Türkiye’de kitap okuma oranı neden düşük?