Soru gayet açık... Sosyalizm deyince milletin aklına niyeyse George Orwell gibi kiralık yazarlar geliyor. Kaç kişi Karl Marx'ın eserlerini okudu da komünizm eleştirisine kalkıştı, merak içindeyim. Komünizm fikri, eşitlik, zenginle fakirin eşitlenmesi insanları neden rahatsız ediyor ki? Siyaset yapmıyorum, sadece neden bu kadar korkulduğunu soruyorum
Cevabın nedir?
Arkadaşlar düşüncelerimin büyük bir çoğunluğunu açıkladığı için,başka bir noktaya dikkat çekmek istiyorum.Düşünsel anlamda sosyalizmi destekleyen biriyim.Fakat George Orwell'ın kiralık bir yazar olduğunu düşünmüyorum.Mesela Hayvan Çiftliği'nde,Sovyet Rusya ve Stalin yönetiminin eksikliklerini ve işleyişini dile getirmiştir.Düşüncesi bizden farklı diye George Orwell küçümsenecek ya da "kiralık" statüsüne sokulacak bir yazar değildir.
1984'e gelince,Orwell o çok kıyaslandığı Huxley'e yenilmiştir.Cesur Yeni Dünya kazanmıştır.Bizler özgürlük denizi içinde denetleniyoruz.
Karl Marx'ın eserlerini okuyan yok elbet.Birincisi,sistem buna izin vermiyor.80 öncesinde yasaktı bu tarz kitaplar.Çünkü sistem tehlike altındaydı.Şimdi ise serbest.Huxley'in dediği gibi özgürlük denizi içinde,seçilmeyen bir serbestlik içersinde Marx. Ayrıca Marx anlamak zordur.Marx'ı bize düzgün şekilde anlatacak yazarları tercih edebiliriz.
Marx'ı anlamak için,iktisat ve siyaset bilimlerine hakimiyet gerekir.Hegel,Kant ve Alman idealizmi güzelce sindirilmelidir.İşte o zaman "tez-antitez-sentez" üçgeninde bir fikire varılabilinir.01 Yorumla
Soran+1 yılLütfen Avrupa'da ve ABD'de Rockefeller gibi kapitalistlerce kurulan vakıfları, sanat derneklerini, çıkartılan dergileri kitapları araştıralım, Stalin Rusyası'na iftiralarla dolu kitapları yazan "aydınları"n kazandığı para ve şöhreti araştıralım. "Kiralık" derken boşuna yazmadım, saygılar
En İyi Cevaplar
+1 yılKomunizm ile sosyalizmi de soruda ayrıştıralım lutven!1 :(
Şimdi komunizme giden her yol sosyalizm değil :(
meh :(( tum sorularini gizliye almissin02 Yorumla
Soran+1 yılsayende :)
- +1 yıl
:(((((((
+1 yılsorun çok acayip çok karışık biraz dökük... ben karl marxı okudum ne tümden reddebildim nede tümden kabul edebildim... komünizm sadece zenginleri korkutur fakirleri korkutmaz...ve bu ilginç soruna cevabı şöyle devam edelim evrim en zayıfı elemek ve ezmek üzerinden var olagelmiştir insanlığın evrimi boyunca hep böyle devam edip gidecek anladığın üzere insanlığını ruhuna ters bireylerin toplumdan bağımsızlığına ters komist bir yaşamın gerekliği olduğu yer ve zamanlarda vardır ama geçicid savaş durumları mesela ama sosyalizm daha farklı daha yumuşatılmıştır ama yinde de liberal yapıya zerre yaklaşamaz alt gelir grupları için sosyalizm şarttır ki ben bunu destklerim ama orta ve üst sınıf için kesinlikle kapitalist ruh gerekli ki bu da insanlığın daha ileri aşamaya götürmesi içindir. bu kavramları salt olarak birbirinden ayıramazsın birbirleri arasında geçişler olabilir o konjukterde hangi durum müsaitse leninin rusyası fair olduğu için sosyalist oldu ama abd de bu durum hiç yaşanmadı ki abd sosyalist olsun sanırım bişeyleri anlatabilimişimdir.
10 Yorumla
+1 yılbu kadar büyütmeye, öcü gibi görmeye gerek yok bence. bi yönetim fikri aslında sosyalizm. bunun taraftarları olabilir tabii ki. her yönetim biçiminde olduğu gibi bunun da artıları ve eksikleri de olabilir. niye kötü bakılıyo, çünkü emperyalist amerika böyle olmasını istiyo. adamlar tüm kalkınma planını bunun üzerine yapıyorlar. onların mevcudiyetinin bir numaralı düşmanı olan 'kamusallaştırma ilkesi', sosyalizmin ilk sıradaki doktrinleri arasındadır da ondan. bu yüzden dünyanın süper gücü olan amerika emperyal akciğerlerini temiz tutabilmek adna, sosyalizm karşıtı kampanya yürütecektir. inanmak isteyen de inanacaktır. farklı alternatiflerin de olma ihtimalini düşünme zahmetine girecek olanlar açıp iki kitap okuyup kendi düşünce sistemlerini geliştireceklerdir.
20 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
4
Cevap
12Cevap
valla ben okudum kardeşim karşı olmamın sebebi de komunizimde ilerleme diye birşey yok sen ne kadar çalışmayı seversen ve ne kadar kazanmak istersen iste yaptığın herşey devlete gidecek ve böyle bir motivasyonda sence kim araştırma yapar kim kendini geliştirmeye çalışır. dünya bugune kadar komünizimle yönetilseydi ve yapılan bütün icatlar devlete ait sayılsaydı sence kaç bilim adamı sürekli icat yapmak için uğraşırdı
ve zenginle fakir eşitlenmesi diyorsunda buda saçma o sistemde zengin sadece devleti yönetenlerdir sınıf dardır ama halkla arasında büyük bir uçurum vardır01 YorumlaKomünizmle işim olmadığı için o tarz kitaplar okumadım.
Sen çok çalışsan,dişini tırnağına taksan,aç kalsan,açıkta kalsan ve uğraşıp iyi kazanç sahibi olup halini vaktini düzeltsen, sonra biri çıksa 'bu malda mülkte benim de hakkım var' dese ne cevap verirsin¿ (delikanlı gibi cevap ver)
Komünizm belli bir kitle için belki tutunacak bir dal olabilir,ona birşey diyemem ama ben karşıyım.
(zengin değilim)15 Yorumla
Soran+1 yılBu senin dediğin şimdiki sistemde olan bir şey
Soran+1 yılKomünist ekonomi sadece Küba'da kalmıştı, o da serbest piyasa ekonomisine yenildi. Çünkü yalnız, yoksul, sanayisiz, satacak tarım ürünü çok az ve de ambargo altında bir ülke. Venezüela karma bir ekonomi, Kuzey Kore de öyle. Kore'yi bilmem ama şunu diyebilirim ki Doğu Almanyalıların çoğu eski dönemi özlüyor. Bir zamanlar arkalarında devlet güvenceleri vardı, şimdi o da yok. Hayatları belirsiz. Biz kapitalistiz, çok mu mutluyuz? Sadece son 10 yılda 500 bin kişi intihara kalkışmış
Soran+1 yılTamam zaten bu iş birden olmuyor ki. Örgütlü bilinçli toplum lazım. Zaman gerektiren bir şey. Ama o da hiç ilerlemiyor çünkü insanlar korkuyor. Komünizm deyince herkesin aklına vahşet geliyor, Adolf Hitler ile Stalin bir tutuluyor falan. Yunanistan'da insanlar en ufak haksızlıkta sokağa dökülür, biz korkuyoruz
+1 yılSevgili kardeşim marxın eserlerini okuyan marxı tanıyan biri sosyalizme karşı çıkmaz zaten fakat marxın fikirlerini benimsediğini iddia eden lenin stalin mao zetung gibi bir kaç siyasetçi sosyalizm ve marxizm adı altında insanların inançlarına saldırdılar inançlarından ötürü öldürdüler hak dinlere karşı çıktılar halbuki sosyalist bir kişi din ve vicdan özgürlüğünden yanadır öyle olmalıdır yani sosyalizm akımı yanlış ellerin altında lekelendi ve insanların bilinçaltında kötü bir akım olarak kaldı..Gel gelelim kominizm farklı bir akımdır zzenginle fakirin eşitlenmesi gibi bişey olamaz fakiri orta sınıfa çekersin bir millet zenginsiz yaşayamaz senin bi işin var para kazanıyorsun ama daha fazlasını kazanma şansın ve yolun varsa atılıma yatırıma devam edersin olduğun yerde sayamazsın fakir bana yetişsin diye..Kavramlar güzel kavramlar ama iyi değerlendirmek lazım o kavramları hemen rüyalara kapılmamak lazım..
018 Yorumla
Soran+1 yılSoğuk Savaş döneminde uydurulan ABD'nin yalanları ve efsaneleri bunlar. Din ve vicdan özgürlüğü Sovyetler'de serbestti. Asıl ABD'de özgürlük yoktu. Irkçılık vardı. Lenin ve Stalin döneminde kimseye dininden ötürü baskı yapılmamış. Sadece Troçkist Musevi çevrelere yapılmış, o da Troçkist oldukları için. Sovyetler Birliği'nde bir sürü müslüman halk da yaşıyordu. En az 30 farklı halk yahu, birliktelik kolay mı? Azerilerle Ermeniler sosyalizm döneminde ne sorun yaşamış ki? Sıfır. Şimdi düşmanlar
- +1 yıl
Bak kardeşim bilmiyorsun bilmediğin içinde suçu emperyalit abdye atıyorsun sadece stalinden başlıyalım..Stalin milyonlarca müslümanı sscb topraklarında katletmiştir rus ortodokslarda bunların içindedir..Bugün moskovadaki otrodoks kilisesine git lanet okurlar staline..Stalin kırımlı türkleride yok etmiştir stalin öldürdüğü adamların cenazesine bilakis kendi katılmıştır azeriler diyorsun ermenileri karabağa sokan sokturan destekleyen sscb dir..
- +1 yıl
İmam mansur ve şeyh şamili bilirmisin sen çeçenlerin özgürlükçü lideri imam mansur ve onun öğrencisi şamil 1900 lü yılların başında beri çeçenleri sırf müslüman oldukları için kestiler astılar çeçen direnişi böyle başladı sscb de okullarda dini eğitim verilmiyordu yasaktı bunların hepsi belgeli kanıtlanmış olaylar..Sosyalist olup stalini lenini savunacak zihniyetin sosyalizmle alakası yoktur bunu böyle bil..
Soran+1 yıl1900'lerin başında Çarlık rejimi vardı, sosyalizm değil. Çarlık'ın Musevileri sınırdışı etmesini bile Lenin'e yazarlar nedense... Dini eğitim verilmiyordu, çünkü devletin yapısı laikti. Din eğitimi kişilerin kendi iradesine bırakıldı. Evinde kutsal kitabı açıp öğrenemiyor mu insanlar? Devlet, din dersi verecek değil. Okullara din dersi koymak, din özgürlüğüne darbedir, ters düşünüyorsunuz
- +1 yıl
Sevgili kardeşimçeçen direnişi çar dönemindede vardı sscb dönemindede var demokratik rusyada yani bugünkü rusyadada var..Ne demek yani din eğitimi kişilerin kendi iradesine bırakıldı kim verecek din eğitimini insanlar kendi kendinemi öğrenecek dinini sen sosyalizmi bilmediğin gibi laikliğide bilmiyorsun..Sosyalizm istiyorsan eğer kuranı kerimi açıp okuyacaksın orada sosyalizme ait sosyalizm kavramları çok fazla göreceksin..Milleti inanıyor diye asacak keseceksin sonra eşitlikten bahsedeceksin
- +1 yıl
Senin sosyalizm dediğin gerçek anlamda marxın dediği anlamda uygulanmadı uygulansaydı tutardı canilere stalinlere kaldığı için sosyalizm millet nefretini kustu..Kominizm ise palavra bir akımdır eşitişe eşit ücretmiş zenginle fakiri eşitlicekmişmişiz geçelim bunları eşit işi nasıl ölçeceksin işçinin harcadığı performansı nasıl belirleyip ona göre ücret vereceksin herkesin aynı ücreti aldığı yerde zengin sınıfı yok edilip yatırım ve üretimi nasıl sağlayacaksın?
Soran+1 yılİslam'da en ufak bir sosyalist düşünce, en ufak bir eşitlik düşüncesi yoktur. Kadın-erkek arasında uçurum vardır. Kölelerin köle olmaktan çıkarılması fikri yoktur, sürekli kölelere iyi muamele edilmesinden bahsedilir. Köleler ve efendilerin olduğu bir düzene hiçbir ayette ve hadiste karşı gelinmez. Peygamberin, halifelerin bizzat köleleri vardır, bence o konuya girmeyelim... İnsanlar dinlerini kendi kendine öğrenecek, açacak kutsal kitapları hadis kitaplarını okuyacak, özgürlük budur
Soran+1 yılKomünizmde "Eşit işe eşit ücret" diye bir şey yok, çünkü "ücret" diye bir şey yok. Sosyalizm aşaması zengin-fakir ikiliğini yok ettikten sonra bu "ütopik" dünyaya geçilecek. Stalin'in cani olduğunu ABD yazarları söyler ayrıca, çok inanıyorsunuz
- +1 yıl
Yahu sen dinini bilmiyorsun nasıl sosyalist olacaksın..Hz bilal putperest ebu süfyanın kölesiydi islama katılan ilk köle bilaldir ve bilal müslümanlığa kölelik anlayışını reddettiği için girmiştir peygamberimize ilk inananlardandır..İslamiyetten önce kadınlar alınır satılırdı kız çocukları kız doğdukları ve çoğalmamaları için öldürülürdü islamiyet evliliği getirdi islamiyet faize karşı sosyalizmdede faiz yoktur..İslam hak ve adalet dinidir buraya sürü ayet hadis yazarım sığmaz boş konuşma..
- +1 yıl
Kominizmde eşit iş ve eşit ücret var işide ücretide devlet verecek devlet üretecek devlet iki şey için vardır 1 güvenlik 2 adalet ..Devlet bu ikisinin dışındaki her şeyden muaf olmalıdır işi olmamalıdır..Zengin fakir eşitlenemez diyorum sana az mantığını çalıştır zengini olmayan toplum batar biter zengin olmazsa yatırım olmaz her devletin kendi burjuvazisi olacak işvereni olacak olmalı sadece fakir sınıfı orta sınıfa çekersin zengin-orta olur refah o zaman gelir..
- +1 yıl
Stalinin cani olduğunu biz amerikadan öğrenmedik ecdadımızdan öğrendik geç bunları stalinin cani olduğunu avrupalılar amerikalılardan çok kendi ırkdaşları rus yazarlarda yazıyor biraz araştırma yap kaynak vereceğim sana az daha uzatırsan..Gel gelelim hitler orduları avrupayı titretirken sscb ingiltere ve amerika müttefikti beraber almanyaya girdiler beraber çıktılar iki kanka ne ara birbirine çamur atar oldu stalinden sonra özellikle gorbaçov döneminde..
Soran+1 yılSovyetler Birliği olmasa bugün Nazi çizmesi altında yaşıyor olabilirdiniz, Hitler işgalini durduran adamlara katil diyorsunuz. Anlaması zor
- +1 yıl
Hitler işgalini sscb nin durdurduğunu nerden çıkarıyorsun? Hitler avusturyaya girdi polonyaya girdi belçikaya norveçe girdi ingilterenin kıyısına yanaşınca londraya jetlerini yolladı bombaladı parise jetlerini yolladı saldırdı fransa ve ingiltere karşılık verdi ikisiyle savaşırken stalinle hitler polonyayı paylaştı ve saldırmazlık paktı imzaladılar aralarında..Sonra hitler durduk yere sscb ye saldırdı japonlar amerikaya saldırınca amerikada katıldı 4 ayrı cephede savaştı hitler..!
- +1 yıl
Sscb ingiltere fransa amerika 4 koldan almanyaya girdiler berlini yok eden dağıtan amerikan ingiliz uçaklarıdır stalinin kızıl ordusuna dışardan topçu ateşi görevi verildi uçaklar çekildi kızıl ordu toplarla dövdü berlini sonra şehri ele geçirdiler hitler bitti..Bırak bu stalin sscb sevdasını biz stalinin türkler 1. dünya savaşındaki gibi almanyanın yanında yer alırlarsa boğazları alırız tehdidini biliriz..Hitlerde ha keza sscbyi ele geçirseydi bizim topraklara girecekti sen kendi atalarına bak
Soran+1 yılTarihi Hollywood savaş filmlerinden öğrenmeseniz keşke
- +1 yıl
Kardeşim ben amerikancı falan değilim türküm türk milliyetçisiyim amerikanında moskocanında canı cehenneme ayrıca savaş sanatıylada ilgilenen savaş sanatına dair bir çok kitap okuyan savaşları araştıran biriyim..Sen ne sosyalizmi biliyorsun ne sscb yi biliyorsun ne stalini biliyorsun ne hitleri biliyorsun hiç bişey bilmiyorsun takmışsın gözüne kızıl renkte çekiç desenli at gözlüğünü ha bire saçmalıyorsun seninle fikir teatisi yapılmaz biraz birikim birazda beyin lazım sana selametle..
Soran+1 yılprofil resmin kadar konuş
bence herşeyin içine stalin ve mao sıçtı yapdıkları bütün cinayetlere komüzizm kılıfı uydurdular. Stalin savaşlarda kendi askerlerine kurşun sıkacak kadar çıldırmış bir herifdir herkes bu adamdan korkardı hatta odasından 3 gün boyunca çıkmayım etrafında insanlar tarafından kendisini öldü zannettrip ölümüne sevinenleri öldürmüştür. Böyle büssürü delilikleri vardır.
00 YorumlaPratikte pek de tutmamış bir uygulama olması antipati topluyor. Kambocyada kolunda saat bulunan insanları bunlar blgilidir şimdi devrim felan yaparlar diyerek öldüren bir düşünce sisteminden bahsediyoruz. Bu gün bir hafta rusyada yaşayan her insan sosyalizmden nefret eder mantık gereği etmelidir.
00 Yorumlasosyalizmden korkmuyorum. sosyalizmden korkup, dünyadaki zengin kapitalistlerin ekmeğine yağ süremem ben kardeşim.
40 YorumlaSorunun cevabı çok kolay."Okumadılar ve kapitalist dünyanın düşüncelerini benimsediler."
14 Yorumla
Soran+1 yılne gibi kötü yanı olabilir? şimdiki gibi ellerde 3 cep telefonu, 3 ev, 3 araba olmayacağı için mi?
Soran+1 yılKomünizmin teoride hiçbir kötü bir yanı yok. Pratikte uzun soluklu olamadı, içeriden dışarıdan sağdan soldan her yönden saldırıldığı için çöktü. Binlerce yılın pisliğini 50 yılda temizleyemezsin değil mi? Yanlışlar tabii ki oldu, yönetici kadrolar dört dörtlük değildi, sorunlar çoktu, baskılar çoktu. Ama kapitalist dünyanın anlattığı kadar da vahşet, zulüm, baskı yoktu. İnsanların bunlara gözü kapalı inanması komik
+1 yılkominizm bence adil bi sistem değil bikere çok çalışan ve az çalışan aynı ücrete sahip olması ya da doktor ve çöpçünün aynı ücreti alması aynı haklara sahip olması savunuyor o zmn kimse 6 sene okuyup doktor olur mu insanları tembelliğe itmez mi sence bu gelişmenin önünü tıkamaz mı yeni adaletsizlikler yaratmaz mı benim düşüncem böyleçok çalışanla azçalışan aynı parayı aldı mı orda sorun oluşur
02 Yorumla- +1 yıl
sosyalizmde herkes aynı parayı almaz ne kadar çok çalışırsan o kadar çok kazanırsın bir madenci bir doktordan daha fazla maaş alabilir çıkardığı hamadeye bağlı mesala usta ile kalfa aynı ücreti almazlar usta üst rütbe olduğu için o daha fazla para alıcakdır. sosyalizm en iyi yanları da ülkede hiç işsiz evsiz olmıyacak eğitim sağlık herşey ücretsiz olucakdır. Komünizm suana kadar hiç gerçekleşmemiştir çünkü komüzim olsa devlet ve sınırlar olmazdu tüm dünyaya sosyalizm rejimi uygulanırsa komünizm olur. Sosyalizmin alfabesi okursan sosyalizmin nasıl bir sistem olduğunu iyi yanlarını kötü yanlarını anlayabilirsin kolaylıkla
- +1 yıl
küba her sene geri kalmış ülkere sağlık alanında büyük yardılar yapar. O çok sevdiğin kapitalizm neden bunu yapamaz? neden parası olmayan insan iyi eğitim iyi sağlık hizmeti alamıyor? ve en önemliside işsizlik kapitalizm buna bu çözüm bulucakmı sanıyosun HAYIR ASLA çünkü burjava her zaman bir işsiz insan ordusuna ihtiyaç duyar çünki çalıştırdığı işçileri daha ucuza çalıştırmak için. yane
+1 yılSosyalizm özel mülkiyet hakkını ve bireysel özgürlükleri ihlal eder. Bunu anlamamak için andaval olmak lazım. Ayrıca totaliter bir rejime evrilmesi kaçınılmaz.
00 Yorumlasosyalizmin devamı kominizim dir. evet anlayış olarak zengin ve fakirin eşitlenmesi çok güzel bir düşünce. ama ne zaman kominizm dinin ve inancın insanlar için bir uyuşturucu anlayışını terkederse ancak etkili olabilir.
10 YorumlaBundan 70 yıl önce de insanlar kötü biliyordu , şimdi de kötü biliniyor, gelecek zamanda kötü bilemicekler çünkü dünya diye birşey kalmayacak.
21 Yorumla
Soran+1 yılsence insanlık geriye mi gidiyor?
+1 yılgeorge orwell kiralık yazar değil..önce onu düzeltelim..ana soru çok fazla yönlendirme içerdiğinden cevaplamayı red ediyorum..
yan sorunuza cevap:siyaset yapmıyorsunuz, bu tutum ile yapmanız güç zaten ayrıca çok subjektifsiniz..13 Yorumla
Soran+1 yılDüzeltilecek bir şey yok. Buraya belgeler koymak lazım sanırım, Avrupa'da kurulmuş vakıfları biliyor musunuz? Fonlar ayrılıp SSCB'yi kötüleyen "solcu" kitaplar yazıldığını? Sanmıyorum. Klişelerle yazıyorsunuz
- +1 yıl
george orwell hayvan çiftliğini okursan aslında rusya ve aslında ne kadar gerçek olduğunu anlarsın bu bir arkadaşa katılıyorum
Soran+1 yılHayvanlar Çiftliği'ni referans alacak kadar düşmedim
keske herkes esit olabilse ama komunizmin de kotu taraflari var tabiki,
Karl Marx okumadim okadarini bilemem ama cin yazarlarini cok severim ve Mao zamaninda yasananlar hic de hos değildi aslinda10 Yorumlabelki kendini sosyalist diye ilan eden insanlardan dolayıdır. ve din olayı çok önemlidir.
00 Yorumlakomünizmde herkes eşit ama herkes aynı işi yapmıyor,benim daha fazla yeteneklerim var daha eğitimliyim vs ama aynı kazanıyorum vs ..neresini seveyim bunun
111 Yorumla
Soran+1 yılvedat sen yanlış okumuşsun
Soran+1 yılvedat şöyle düşün: 1 ev neyine yetmiyor? Rusya'da komünizm 1960'larda çöktü zaten, o sağlıklı bir örnek değil. Küba daha iyi örnektir, hiçbir şeyi olmayan küçücük bir ülke, yoksul ülke ama ücretsiz sağlık hizmeti verebiliyor
Soran+1 yılİnsanları tembelliğe iten şimdiki sistem aslında. Herkeste bir an önce patron, müdür, masabaşı iş kapma derdi var. Oturduğun yerden kazanıyorsun çünkü. Mecbur kalmadıkça kim madenci, işçi, çiftçi olup üretmek ister? Hiç kimse. Çünkü tembellik ruhumuza işlemiş, üretmiyoruz
- +1 yıl
üretiyoruzda ürettirmiyorlar desen daha iyi olur..almanya nasıl üretiyor japonya nasıl üretiyor..bizim başımızda abd olduğu sürece hangi sistem olursa olsun tutmaz türkiye önce abd nin çıkarları geçerlidir..samanı bile ordan getiriyorlarmış sırf abdli yatırımcılar para kazansın diye..türkiyede abd derin devleti ortadan kalkmadıkça bir cacık olmaz burdan
Soran+1 yılAlmanya üretiyor Japonya üretiyor çünkü kendi sanayi devrimini yapmış ülkeler. Sanayisini kurmuşlar, yoksul ülkeleri soymuşlar. Haklısın ürettirmiyorlar. Biz üretemiyoruz. Ortadoğu üretmiyor, Asya üretmiyor, Afrika üretmiyor, sadece montajlıyor. Hammadde ve teknoloji 9-10 ülkenin tekelinde. Diğerleri sömürge. İşte komünizm fikri bunu değiştirmeyi amaçlıyor sonuçta
Soran+1 yılTamam, kendi aralarında da rekabet ediyorlar işte. Dünya 9-10 ülkenin denetiminde ve onlar da birbirlerini ezmeye çalışıyor. Doğal kaynaklara sahip olma yarışı
+1 yılHangi liberal robin hood'u sever ki?
20 Yorumla
Devamını Gör(1)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem