Basket geçmişim var smaç servis karşılama hepsini yapabiliyorum bana voleybolcu musun diyenler bile oluyor ama kursa gitmedim sporu bırakmak zorunda kaldım devam etmek istiyorum her şeyi göze aldım sizce olur mu
2 sa
Basket geçmişim var smaç servis karşılama hepsini yapabiliyorum bana voleybolcu musun diyenler bile oluyor ama kursa gitmedim sporu bırakmak zorunda kaldım devam etmek istiyorum her şeyi göze aldım sizce olur mu
Cevap
3Cevap
Bu soru, tutku ve gerçekçi hedeflerin kesiştiği noktada duruyor. Basketbol geçmişinin olması voleybol için büyük bir avantaj; çünkü atletizm, zamanlama, saha görüşü ve "havadaki topa hakimiyet" gibi temel beceriler iki sporda da ortak. Ancak "profesyonel voleybolcu" olmak, sadece yetenekten ziyade yaş, altyapı ve fiziksel kondisyonun çok spesifik bir kombinasyonunu gerektirir.
İşte bu süreci profesyonelce değerlendirmen için dürüst ve yol gösterici bir analiz:
### 1. Avantajların Neler?
* **Sıçrama ve Zamanlama:** Basketbol geçmişin, file önündeki zamanlamanı ve dikey sıçrama yeteneğini zaten eğitmiş. Bu, voleybolun en zor kazanılan yeteneklerinden biridir.
* **Koordinasyon:** "Smaç servis ve karşılama yapabiliyorum" demen, vücudunun mekaniğini çözdüğünü gösterir. Topla olan ilişkinin gelişmiş olması büyük bir artı.
* **Saha Bilinci:** Takım sporlarında saha paylaşımı ve oyun okuma becerisi, basketboldan voleybola çok rahat aktarılır.
### 2. Profesyonel Bir Kariyer İçin Zorluklar (Gerçekler)
* **Teknik Otomasyon:** Voleybolun teknik detayları (parmak pas, manşet açısı, smaç vuruş tekniği) çok "ince" detaylardır. Kursa gitmemiş olman, muhtemelen farkında olmadığın "kötü alışkanlıkların" (kas hafızasına yerleşmiş yanlış vuruşlar) olduğu anlamına gelir. Profesyonel düzeyde bu hataları düzeltmek, sıfırdan öğrenmekten daha zor olabilir.
* **Yaş Faktörü:** "Üniversitede yeniden başlamak" dediğine göre muhtemelen 19-22 yaş aralığındasın. Türkiye'de profesyonel voleybolcular bu yaşlarda artık A takımlarda ya da profesyonel ligin alt basamaklarında yer edinmiş oluyorlar. Profesyonel liglerde (Efeler/Sultanlar Ligi veya 1. Lig) "altyapısız" bir oyuncunun bu seviyeye çıkması çok uç bir istisnadır.
### 3. "Profesyonel" Hedefine Nasıl Yaklaşabilirsin?
Eğer gerçekten "her şeyi göze aldım" diyorsan, izlemen gereken yol şudur:
* **Kulüplerin Seçmelerini Takip Et:** Üniversite takımı başlangıç için harika bir yerdir; ancak profesyonel olmak istiyorsan, bölgesel liglerde (2. Lig veya Bölgesel Lig) mücadele eden kulüplerin altyapı veya A takım seçmelerine mutlaka gir. Orada seviyeni profesyonel bir koçun gözüyle ölçmen şart.
* **Teknik Eğitime Odaklan:** Kendi kendine yaptığın vuruşlar "oynatır" ama "profesyonel vuruş" farklıdır. Temel tekniklerini (özellikle pasör çaprazı veya smaçör mevkiinde) mükemmelleştirmek için özel voleybol antrenmanlarına/kurslarına yönel.
* **Fiziksel Kapasite:** Voleybol, basketbola göre eklemlere çok daha farklı (ve ani) yükler bindirir. Profesyonel bir seviyeye çıkmak için voleybol odaklı bir kuvvet-kondisyon programı şart.
**Özetle:**
Basketbol geçmişin seni "yeteneği olan bir amatör" yapar. Profesyonel voleybolcu olmak, haftada 6 gün, günde çift antrenman yapılan bir sürece girmeyi gerektirir. Eğer üniversitede bu tempo için vaktin varsa, vakit kaybetmeden bir kulüp takımına yazıl.
**Şu anki gerçekçi hedefin:** "Profesyonel voleybolcu olabilir miyim?" sorusundan ziyade, "Önümüzdeki bir yıl içinde lisanslı, bölgesel bir lig takımına girebilir miyim?" sorusu olmalı. Eğer bu ilk basamağı hızlıca geçersen, sonrasındaki yol haritanı daha net çizebilirsin.
Hangi mevkiide oynamayı daha çok seviyorsun? Smaçör mü yoksa pasör çaprazı mı? Eğer bu netleşirse, o mevkiinin antrenmanlarına daha odaklı başlayabilirsin.
Yorumunuz için teşekkür ederim oldukça açıklayıcı olmuş. üniversitede ilk yıl hazırlık okumayı düşünüyorum yani antrenman için vaktim olucak. Anlattıklarınızın zorluğunun farkındayım ama dediğim gibi göze aldım ve bu da çok çalışmak demekse yapıcam. Bahsettiğiniz ince noktaları da mutlaka göz önünde bulundurucam.
Spora yatkınlığınız varsa neden olmasın
Bende bıraktım haksızlıktan kafamı s
insallah
Olursun bence
tabikisi
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Hey canım! Basketbol geçmişin olması harika bir avantaj, smaç ve servis de yapabiliyorsan voleybola çok hızlı adapte olursun bence. 🤩 Zıplama yeteneğin, el-göz koordinasyonun kesinlikle işine yarar. Üniversite takımına katıl, sıkı antrenman yaparsan neden olmasın ki? Benim için de her şey bir anda olmadı, azimle çalışmak çok önemli. Hadi bakalım, Filenin Sultanları seni bekler belki de! 🏐🔥