Gizli Üye(45 üstü)+1 yılTarih olarak net bir bir bilgi söyleyemem. Fakat, ne zaman televizyon kanalları arttı, spor gazeteleri çoğaldı o zaman bu tip düşmanlıkların başladığını düşünmeye başladım. Neden mi? diye sorarsanız. Çünkü, kanallar ve televizyonlar prime time da daha çok izlenebilsinler, daha çok reklam alsınlar diye taraftarlar arasında gerginliği tırmandırıcı açıklamaları yapan yorumcuları yayınlara almaya başladılar. Eski zamanlar da bu tip düşmanlıklar yaşanmaz derdi babam. İnsanlar bir geziye gider gibi, aralarında tatlı bir rekabetin olduğunu bilerek ama centilmenlik ölçüsünü kaçırmadan insanlar maçını izler orada biterdi derdi. Şimdi öyle mi? Pazar gecesi tüm televizyon kanalları sabaha kadar durdur, oynat aynı kareleri vererek futbolcuyu, hakemin kararlarını tartışıyorlar. Maç atmosferi içerisinde hatalı hakem kararları olabiliyor; futbolcular fevri davranabiliyor. Bu da ister istemez taraftarlar arasında düşmanlığı arttırıyor. İnsanların da kendilerine özgü sorunları var zaten. Bütün bir hafta boyunca aynı maç tartışılıyor. Bütün faktörler biraraya geldiğinde bu düşmanlıklarla durum, içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Bu yüzden futbol kulubü yöneticisinden, yorumcusuna, oyuncusuna kadar herkes insanlar arasındaki maç düşmanlığını kaldırıcı serinkanlı olmaya davet eden açıklamalar yapmalı. Konuyu sadece GS-FB derbi maçı olarak düşünmeyin. Hemen hemen her statta bu tip sıkıntılar yaşanabiliyor. Fanatiklik yüzünden statlara gidip zevkli bir maç seyredemez olduk. Basketbol maçlarına gidemez olduk aynı şekli ile. Seyircisiz maçlarında artık keyif vermediğini okuyoruz, duyuyoruz. Avrupa"da bir Alman ligi maçını izleyin. Orada da rekabet yok mu? Ama dikkat edin tribünde oturan seyirci maçını ciddiyetle, kızsa bile bizler gibi maç sonu kavga etmiyorlar. Çünkü, maç içerisinde üzüntülü bir durum yaşanırsa öncelikle kulübüne sonra da kendisine ceza geleceğini bildiği için , bu tip durum çok sık yaşanmıyor.
01 Yorumla
Soran+1 yılhaklısın
En İyi Cevaplar
Özellikle Galatasaray'ın Avrupa başarılarından sonra başladı ve UEFA Kupası ile körüklendi. Çünkü Aziz Yıldırım bunu unutturmak için yerel rekabeti sinir harbi haline getirdi. Oysa Galatasaray için sinir harbi Fenerbahçe kadar genlerine işlememişti. Bu yüzden 15 senedir Kadıköy'de galibiyeti yok... Salt futbol ile açıklanacak birşey değil bu.
Bir enstantene :
"Şükrü Saraçoğlu'nun yapımı esnasında Aziz Yıldırım basın mensuplarını çağırır ve Galatasaray buradan çıkamaz der. Bir basın mesubu da "Galatasaray Avrupa'da seyircisi olmadan Leeds deplasmanından çıktı diye cevap verir. Aziz Yıldırım bunun üzerine "Ama orada 50 bin kişi Galatasaray'a küfür etmemişti der"
Çok ciddi bir Galatasaray çekememezliği mevcut yani. Bunu şu örneklerle kanıtlayayım :
-Galatasaray finale çıkmışken Selim Soydan ve Kalkavan Fatih Terim'e yüklü bir para teklif eder, gel Fenerbahçe'de çalış diye. Terim'in kabul etmeyeceğini biliyorlar, sırf final öncesi kafa karıştırılsın diye...
-Galatasaray final sürecinde Fenerbahçe taraftarları giyilmedik forma bırakmadılar, en son Arsenal idi..
-Bir Fenerbahçe taraftarı Galatasaray finale çıktığında intihara teşebbür etti..
-Aziz Yıldırım başarıyı gölgelemek için "tesadüf" saçmalığını uydurdu...
Bazıları 6-0 falan demiş hakikaten KOMİK :) O bir andır, oysa kıskançlık bir süreçtir.32 Yorumla
Soran+1 yılmantıklı
- +1 yıl
En iyi cevap
+1 yılDüşmanlık cahillerin işidir, rekabet futbolun ruhunda var.
Zaman vermek yanlış olur taraftarlar birbirini sindirememezliğe ne zaman başladı bilinmez.21 Yorumla
Soran+1 yıl1950 lerde bu kadar yoktu sanırım
+1 yılFenerbahceden oonce kurulan sacma birtakim futbol oynamayi becermeye yani emeklemeye basladigi zamann
10 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
79Cevap
Takımın biri zamaninda 7 yedigi halde nasilda 6 tane caktik dediginde ve digeri sahasinda cok uzun süre yenemedigi rakibinin stadina bayrak dikip sampiyonlugu kutladiginda ve bu kutlamaları laflari ve hareketleriyle cirkinlestiren bazi taraftarlar yüzünden basladi. ve artik oyle abartildi ki sirf rakip diye uefa da başarısı istenmez oldu. abi sonucta ikiside turk takımı. Kendi aramizda bir rekabet var ama bunu cirkinlestirmeye gerek yok. tamam bizim uefa var ama eger ulkeye bir katkısı olacaksa siz sampiyonlar ligi kupasini alın. Millet boyle dusunmedigi sürece bu dusmanlik devam eder. ...
01 Yorumla
Soran+1 yılevet haklısın
Sen sadece Türkiye'de ki rekabeti gördüğün için bunu söylüyorsun. Başta İngiltere, fransa, almanya ve ispanya olmak üzere diğer tüm ülkelerde bu tür rekabet ortamları fazlaca abartılacak holiganizme kadar gidilmiştir. Kaldı ki bununla ilgili filmler bile mevcuttur. Çoğu avrupa kulüpleri derbi maçları öncesi ve sonrasında çok sayıda taraftar ya yaralanır ya da ölür. Bunu fanatizmin uç noktasıdır. Türkiye'de buna örnek gösterilebilecek tek derbi de Karşıyaka - Göztepe derbisi olabilir. Fenerbahçe-Galatasaray abartıldığı kadar düşman değil dişe diş rekabet gösteriyor sadece.
00 YorumlaYa ne dusmanligi uc bes tane kendini bilmez aliyo alkolu sonra olanlar oluyo takimlarin adi cikiyo
ben koyu galatasarayliyim bunu yazdigim icin eksiler olcak belki ama
derbilere misafir takim seyircisi alinmiyo passoligden once ben fenerbahce tiribununde ve besiktas tribununde maclara gittim sezonun ilk yari kapanis macini besiktas tribunun de izledim ve bir kimseye zarar vermeden bir kimseden zararr gormeden izledim ciktim akil sagligi lazim bizim millete ve
grup olarak hareket ettikleri icin bunlar yasaniyo
bir arastirma derki grup halinde hareket eden insalarin zeka seviyesi 13 e duser00 YorumlaTarihsel bir kavgadan tribunlere cikmisfir. İlk takim besiktastir o yuzden cimbomla feneri sallamaz fener ise galatasaraya fransiz oldugunu soyler cimbomda bizim isimiz futbol irk milliyet degil der asil suc gazetelerindir aslinda he bu arada galatasarayli olarak soyleyim en baba takim besiktastir karakteri konusur gonlumuz sari kirmizi o ayri ama fenerde serefsizdir cimbomda fener karakterini futbolla gostermez sacma sapan konusur
10 Yorumla
+1 yılBir Beşiktaş'lı olarak;
fenerbahçe düşmanlığı hiç şüphesiz çok uzun yıllardır bir mafyatik müteahhit takımı olmasından ileri gelir. doğal olarak bu mafyatik iktidar yapısına ve "her ne şekilde olursa olsun kazan" mottosuna mizaç olarak en yakın taraftarın en yoğun olduğu takımın fenerbahçe olduğu gerçeğini de göz önünde bulundurursak "bir ailede, hem fb'li hem bjk'li hem gs'li var efendim, yok ki farkımız değil mi" klişesinin sikkoluğuyla baş başa kalmamak imkansızdır.11 Yorumla
Soran+1 yılaziz yıldırımdan önce bu kadar yoktu sanırım
+1 yılBiz onlara çaktık onlar bize çaktı muhabbeti herzaman var Bizim millet böyle seviyor yapıcak birşey yok. Tabi bunu sopalı bıçaklı kavgaya dönüştüren militanlarda var apayrı birşey tabi bu ne rekabete girer nede düşmanlığa resmen kendi içimizde iç savaş
00 Yorumla
+1 yılGöztepe ve Karşıyaka dan eski bir rekabettir. Çıkma sebebi yanlış hatırlamıyorsam milli takım muhabbetidir. İlk futbol takımları kurulduğu zaman tek milli takım seçilen Beşiktaş olmuştur. Bu da diğer takımların rekabetini zaman için düşmanlığa cevirmiştir.
PS: İnşallah doğru hatırlıyorumdur. :D00 Yorumla
+1 yılDusmanlik degil rekabet fakat rekabeti dusmanliga cevirenlerde olmuyor degil futbol acisindan konusursam mesela fenerbahceliler meloyu sevmez meloda onlari sevmez bu saha icindede saha disindada aynidir bu dusmanliktir fakat burak yilmazla emre belozoglunun saha ici rekabetini goruyoruz saha disinda dostluklarinida :)
20 Yorumla
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılNe zaman mı?
taraftarlar 80lerin ortalarında birbirine girdi
zamanla azaldı gib oldu ama 80lerin sonunda birisi birisini vurdumu öyle birşeyler
ondan sonra basladı
gazetelere bakın isterseniz
80lerin sonunda başlar bence
gsliler bjklilerden birini başında bjk beresiyle gezdi diye bıcaklamıs
gsliler yine fenerden birilerini bıcaklamıs
gsliler baslatıyor kısacası00 YorumlaAli sen baslatti once.. sonra bu omer cavusoglu zibidisi korukledi sonrada azize ve gayri mesru cocuklari volkan emre ve manevi evladi mamut cehenneme cevirdi adamlar agzindan tukuruk cikmadan konusamiyorlarki..
00 Yorumla
+1 yıldüşmanlık yokki nereden çıkardın. ben fb liyim, abim cinconlu, küçük kardeşim 8taşlı düşmanmı olacam kardeşlerimle. anca birbirimize sataşıyoruz o kadar, oda tatlı bir sataşma.
EZELİ REKABET, EBEDİ DOSTLUK.02 Yorumla
Soran+1 yıldüşmanlık var bunun aile ortamıyla alakası yok
- +1 yıl
düşmanlık besleyen sensin o zaman ne diyelim
+1 yılDusmanlik degil rekabet diyelim futbol cahilleri yine tarih vermis surda basladi diye bu rekabet en basindan beri vardi turkiyenin iki devi oldugundan buda cok normal.
02 Yorumla
Soran+1 yılvardı her zman
- +1 yıl
Ne 6-0 dan nede GS nin kupa finalinde 5 atmasından nede kadıköye bayrak dikilmesinden başladı çok eskilere dayanır bu ama ozaman bu rekabet daha keyifliydi yanyana maç izlenebiliyordu ama yine rekabet üst seviyedeydi.
Gizli Üye(30-35)+1 yılCanim kardesim turkiyede 3 buyuk klup vardir 1903 1905 1907 besiktas galatasaray fenerbahçe ve bu klupler ezeli rakip olduklarindan dolayi asirlardir bir yaris var 3 klup arasinsa ve her zaman atismali gergindir bu klupler kardesim bunun senesi ve ne zamani yok
02 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılBen tarafli degilim kardesim spora önem veririm baktigim zaman beşiktaş 14 gs 19 fb 19 şampiyon olmus besiktas turkiye kupasinda gslye asahi yukari ayni fenerin o kadar yok peki sen soyle 5 sampiyonlukmu belirler bunu?
+1 yılOkadar takim icinde daha iyi oynayip kendini belli eden takimlarin taraftarlarida farkli olur bu iki takim herzaman zirve icin mucadele etti ve bu rekabet 100 yil icinde gercekten seviyesiz bir hal aldi sonumuz hayir olsun...
00 Yorumla
+1 yılMetin oktay ağları delip 7 attımız gün papazın çayırını aslan yuvası yaptıgımız gün UEFA ve Super kupayı alıp düśman çatlattığımız gün ve en son kadıköyde söke söke şampiyon oldugumuz gün basladı heralde
10 Yorumla
+1 yılBende; bizi uefa'ya şikayet etmek için fax yağmuruna tuttuklarında başladı. Mesele şike değilken uyduruk kanıtlarla Aziz Yıldırım ve gerçek FB taraftarı sindirilmek istendi. Üstelik futbolda ne kadar para döndüğü ortada.
02 Yorumla
Soran+1 yıldaha öncede vardı sanki
- +1 yıl
Bende dedim zaten
+1 yılTam bilmiyorum. TV de bu derbiye özel eski maçları yayınladıklarında, taraftar kol kola falan yani. emin değilim ama belki emre belözoğlu sebebiyet vermiş olabilir. ya da aziz yıldırım veya 6 kasım 6-0
00 YorumlaSpor konusunda 2,8b cevap paylaştı. 3 temmuz sürecinde galatasaraylılar paralelcilerle birlikte oldular fenerbahçeyi haklı davasında ezmek istediler
12 Yorumla90larda başladı.. daha önce tribünlerde yan yana oturuluyormuş..
01 Yorumla
Soran+1 yılevet galiba
+1 yılGs nin fb ye düşmanlığını düşünmüyorum. Gs hep bu Tff den cektigi icin oyle görünüyor. Boyle guzel iki takim var rekabet var ama onun da icine ictilar resmen artik derbiler bana siradan geliyor.
10 Yorumla
+1 yılDüşmanlık değil rekabet bizimkisi.. Galataya 6 çakmıştık o zaman başladı galiba ;)
011 Yorumla- +1 yıl
Aaa sizin uefa kupanız var bir de onuda söyle ;)
- +1 yıl
İlgilendirmez konuşma tarzım? Ayrıca fanatik fenerliyim
- +1 yıl
Siz anca galibiyetlerle ovunun biz kupalarla ovunuruz fark diyosaniz fark
- +1 yıl
Bence bu savaş kadıköyde şampiyon olduğumuzda başladı stadı yaktınız hatırladınmı :))
- +1 yıl
Valla kadıköyde bizi yenemeyeli o kadar cok oldu ki hatirlayanafım ;)
- +1 yıl
ondan daha eski olan bir 7 var fenere sığdırdığımız :D ozaman başlamış olmasın ?
Soran+1 yılcevap verirken bile düşmanca cevap veriyorsun
+1 yılKitleyi kullanmanın en iyi yolu bu ve benzeri düşmanlıklar tepedekilerin işine geliyor, aslında düşmanlık yok "var" gibi gösteriyorlar saf olanda bunu yiyor.
00 Yorumla- Spor konusunda 493 cevap paylaştı.
+1 yılSavaş yapanlara söyle. Laf savaşına girmeye çok meraklılar
00 Yorumla
+1 yılali şen döneminde başladı sonra dinmişti ama ünal aysal döneminde altın çağını yaşadı
00 Yorumlaİki Türk takımının arasında düşmanlık olmaz, rekabet olur.
00 Yorumla
+1 yılfutbolu sevdirende rekabet değil mi zaten tabi bazıları bunu abartıp düşmanlığa ölüm kalım savaşına çeviriyor onu demiyorum.
00 YorumlaIkiside ben beşiktastan sonra en büyüğüm diye tartisiyor ışte. Birinci belli ikinci kim diyoruz bizde.
00 Yorumlaanalarının kizligindan beri :) yaniii bir yüz yıl oldu
00 YorumlaGalatasaraylıların Fenerbahçeyi kurması ile başladı.. :D hahahaha ağır oldu biraz ama olsun :))
00 Yorumla
+1 yılFenerli kiz gsli oğlana kaçinca o son kadehi içmicektiler sebastian
00 Yorumlafenevlilerin galatasaraylı bir çocuğu pıçaklamasıyla başladıydı sanırsam.
not = Beşiktaşlıyım00 YorumlaYeter artık bitsin bu barış, Havaya kalksın döner bıçaklarımız.
00 YorumlaSpor konusunda 438 cevap paylaştı. Ne zaman sürekli Fenerbahçe yenmeye başladı, o zaman işte.)
00 Yorumla
+1 yılilk yoğurt ne zaman mayalandı işte o zaman kardeşim :D
00 Yorumla6 tane atılırmı beee ohaaa fenerbahçeee den sonra başladı
00 Yorumla
+1 yılHiç aslan ile kuş yanyana gorulmuşmu?
Fazl a artist ve şikeciler.
Herzaman ultrAslan.00 Yorumla
+1 yılİki takım arasındaki ilk maç başlamadan 5 dakka önce :)
00 Yorumlagalatasaray israil bayragı açtıgı zaman. fenerde sikeye basladıgı zaman
00 Yorumla
+1 yıllüzumsuz işler dünyayı meşgul etmeye başladığından beri.
00 Yorumlaher iki tarafta kıskançlık fesatlık var.. ama çok yanlış şu 3 günlük dünyada değer mi?
00 Yorumla1911 bu gun galatasaray fenerı 7-0 yenmıştır o zaman başladı
00 YorumlaFenerin gommelerinden gs rahatsiz olmaya basladiginda
00 Yorumla
+1 yılNe zaman Fenerbahçe kuruldu o zaman başladı.👊
36 Yorumla
Soran+1 yılgalatasaray fenerden önce kurulmadı mı
- +1 yıl
Tabi ki önce kuruldu. Fenerbahçe kurulduktan sonra diyorum.
Soran+1 yılneden işte
- +1 yıl
Galatasaraylıyım ama Fenerbahçe de güçlü bir takım sonuçta ve kimse kendisi gibi güçlü olan bir ikinciyi istemez. İki takımda güçlü olduğu için bir rekabet olmuş o zamanlardan.
Soran+1 yılbütün dünyada var bu bizim ülkede daha gfazla
- +1 yıl
Evet ama bence bir yandan da güzel :)
hiç anlayamadıgım şeylerden birisi de budur işte.
11 Yorumla
Soran+1 yılbenimde
+1 yıl1907 fenerbahçe diye bir takım yaptılar...
31 Yorumla
+1 yılBiz mutluyduk sonra fenerbahçe diye klup kurdular.
00 YorumlaÖnemli olan bu düşmanlık ne zaman bitecek..
00 Yorumla
+1 yılRekabet desek daha manalı olur
00 Yorumla- Spor konusunda 1,3b cevap paylaştı.
+1 yılBjk liyim ne hali varsa görsünler ;-) :-)
12 Yorumla
Soran+1 yılmaalesef siz hep üçüncü planda kaldınız
- +1 yıl
Köpek gibi dalaşmaktansa... ;)
+1 yılBöyle rekabet olmasa tadı çıkar mı?
01 Yorumla
Soran+1 yılrekabet ayrı düşmanlk ayrı
+1 yılSag twix sol twix ayri oldugundan beri. :)
21 Yorumla- +1 yıl
ben vercektim bu cevabı :@@
Her takim arasinda rekabet normal dusmanlik degil
00 Yorumlasiyaset başladığında.
00 Yorumla
+1 yılOnun adı düşmanlık değil rekabet.
01 Yorumla
Soran+1 yılsanmıyorum birbirilerini öldürecekler nerdeyse olmadı mı hiç
+1 yılsizce fenerbahçenin kurucusu kim
12 Yorumla
Soran+1 yılbilmiyorum şükrü saraçoğlu mu
- +1 yıl
o kim ya kurucusu galip kulaksızoğlu dur galatasaraydan bir kaç tane oyuncu alarak ve ali samiyen den izin alarak kurmuştur fenerbahçeyi
herkesten önce BEŞİKTAŞ vardı ;) hahahahaha
00 YorumlaBeşiktaş kurulduktan sonra başladığı kesin.
00 Yorumlaaziz yıldırımın başkan seçilmesinden beri
10 Yorumla
+1 yılFutbol holiganlığı başladığı zaman başladı
01 Yorumla
Soran+1 yılolabilir tabi
+1 yılFenerbahçe kurulduğundan beri
03 Yorumla
Soran+1 yıliyi de gs daha önce kurulmadı mı
- +1 yıl
Evet işte fener gelince rekabet başladı
Soran+1 yılrekabet ayrı şey düşmanlık ayrı
- Devamını Gör (31)