Yıllardır hepimiz beden dersi görüyoruz veya seçmeli olarak seçiyoruz. Buna rağmen ülkemizde potansiyel sporcu sayısı istenilen düzeyde değil. Bu şimdiki sporcuları küçümsediğim anlamına gelmesi. Benim sormak istediğim başarılı sporcularımızın sayısı neden yeterli düzeyde değil.
Yıllardır beden eğitimi dersi gördüğümüz halde neden şimdi olduğundan daha fazla yetenek ortaya çıkmıyor?
Çünkü okullarda beden eğitimi hep çocukların ders dışı oyun saati olarak görüldü. Ya yetkin beden öğretmeni yoktu ya da ilgisizdi. Topu verip oynayın demekle bu is olmadığı için, devletin yapması gerekeni özel kulüpler yapti, futbol, basketbol, tenis, voleybol... vb okulları açtı, veliler de her hafta sonu oraya taşındı. Halbuki bu yetenek avcılığı en başta ilkokulda olmali. Bana göre ilköğretimde sabahtan öğlene kadar ders, öğle yemeginden sonra 14 e kadar etüd, sonra da her çocuk için zorunlu, yaşıtlarıyla en az 1 sporu yapma zorunluluğu olmali. Hem spora destek, hem sağlıklı bireyler yetişmesi için.
çünkü toplumda sporcuların bir yere gelebildiği yok. ya spor , ya da hayat. ikisi arasında tercih yapmak zorunda bırakılıyorlar. bende sporcuydum , uzun yıllar lisanslı olarak maçlara çıktım , il şampiyonaları olsun okullar arası olsun , türkiye şampiyonası olsun. elime ne geçti? hiçbir şey :) eline fırsat geçen kişilerde , şimdi antrenörlük hakemlik falan bu tarz şeylere yöneliyorlar. en büyük sporculara dahi baksanız hep yakındıklarını görürsünüz. "biz bu sporu bırakmadık , bıraktırdılar" diye.. halil mutlu , selçuk aydın , sinan şamil sam bile yaşadığı eve baksan acırsın yani. sokakta yaşayan eski şampiyonlar. ya da inşaatta çalışan sporcular.. bu insanların çalışmaya ihtiyaç duymaması gerekiyor. ki daha fazla olimpiyatlara , şampiyonalara hazırlanabilsinler. ama bayanlar seansı başlıyor diye adamları spor salonlarından çıkartıyorlar. ama aynı siklette , aynı ringde dövüşen diğer sporculara bak , adamların adına spor salonları yapılıyor. her taraf reklam , sponsor.. futbol dışında sporda para yok anlayacağın. buda insanlara cazip gelmiyor ve hobiden öteye geçmesine engel oluyor.özetle durum bu şekilde. ben sporu bırakan binlerce insan gördüm. sebep belli , mantıken gözle görülür kazançlar ya da getiriler sağlayamıyorsun.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Çünkü yıllardır sizin gördüğünüz o beden eğitimi dersinde ben ve knkm hocadan izin alır veya iki top oynayıp sakatlandık numarası yapar ya da hastayız biz yalanı söyleyip sınıfta dururduk; milletin çantasına, cüzdanına gözcülük yapardık (çünkü bize her şeylerini bırakıp giderlerdi ve biz de "emanet hıyanet olmaz" mantığıyla hem arkadaşların eşyalarına göz kulak olur hem de eğlenirdik, ne günlerdi be 😊), sınıfta şarkı türkü marş söylerdik, beden eğitimi dersi bizim için iki saatlik boş yapacak, kendince eğlenilecek, gırgır geçilecek bir dersti. Ama bu dersi oldum olası hiç sevemedim bunu da belirteyim.
1 avrupada okulda yüzmenin zorunlu olduğu için. 2 avrupada her mahallede en az 2-3 tane komple spor salonu olduğu için 3 avrupada amca dayı yeğen değil direk yeteneğe önem verildiği için onlarda çıkıyor bizde çıkmıyor.
Emin ol potansiyeli olan birçok kişi var ama maalesef değerleri bilinmediği için bir şey başaramıyorlar yıllardı gördüğümüz beden dersi de sadece futbol voleybol basketbol hentbol bu kadar başka bir şey yok