Merhaba değerli arkadaşlar. Gün içerisinde herhangi bir yerde sevdiklerimizle, yakınlarımızla yemek yerken bir anda birinin boğazında lokma takıldığını farz edersek bu kişiye ilk olarak nasıl bir müdehale yapılır? Siz nasıl bir yöntem kullanıyorsunuz? Ya da en doğru metot nedir? Edit: ben genelde sırtına var gücümle iki tane yumruk atıyorum herşey normale dönüyor 🙄 Tabi ne kadar doğru ne kadar yanlış orası tartışılır 😑 #Subarusti
Boğazında lokma kalan birine nasıl bir müdahale yapılmalıdır?
1-) Elle Ağız İçindeki Yiyeceğin Çıkarılması Bu yöntem yenilen lokmanın halen tam olarak boğaz kısmına gitmediği fakat nefes almayı kısmi olarak engellediği zamanlarda meydana gelmektedir. Parmaklar ağız içine uzatılarak gözle görülür şekilde olan lokma hızlı şekilde çıkarılmaya çalışılır. Bu işlem sırasında dikkatli davranılmadığı takdirde yenilen yiyecek parçası soluk borusuna kaçabilir. Bu sebeple dikkatli şekilde uygulanmalıdır. 2-) Sırta Vurma Yöntemi Bu müdahale yöntemini gerçekleştirmek için rahatsızlanan kişi oturur veya ayakta tutulur. Ardından göğüs kısmı öne doğru eğiltilerek sırtında kürek kemiklerinin arasındaki bölüme 4-5 kez vurularak lokmanın çıkması sağlanır.
3-) Heimlich Manevrası Bu yöntem ise nefes borusuna yemek kaçması durumunda sıklıkla uygulanan ve yoğun şekilde işe yarayan bir yöntemdir. Bunun için yapılması gereken ilk olarak bir elin baş parmağının midenin üst kısmına yumruk haline getirilip yerleştirilmesidir. Ardından diğer el ile bu yumruğa destek yapılır. Daha sonra ise yumruk geriye doğru bastırılarak lokmanın midede oluşan basınç ile dışarı atılması sağlanır. Bu yöntemler uygulanırken aynı zamanda 112 acil aranmalıdır. Heimlich manevrası yapılırken arada durup sırta vurma işlemi yapılmalı ve sonrasında tekrar heimlich manevrasına geri dönülmelidir. Bebeklerde gırtlağa lokma tıkandığı zaman uygulanan yöntem biraz daha farklıdır. İlk olarak bebek kucağınızda yüzüstü şekilde yatırılmalıdır. Ardından sırta aynı şekilde kürek kemiklerinin arasına vurulmalıdır. Bu yöntem işe yaramaz ise heimlich manevrası yöntemini uygulayabilirsiniz.
Sırta vurmanın bir faydası yokmuş, okulda ilk yardım dersi için gelenler söylemişti. Öksürmesi çok iyi bir şeymiş yaşam belirtisi falan demişlerdi. Bide arkasına geçip göbeğine doğru iki elle baskı yapıyorlardır. Bebeklere ise bu şekilde yapmak tehlikeliymiş, bazıları da bebeği baş aşağı sallıyorlarmış oda çok yanlışmış, bebeği göbeği dizimize gelecek şekilde başı hafif aşağı bakarken sırtına hafifçe baskı uygulamamız yeterliymiş. Yalnız bunlar nasıl aklımda kaldı bende şaştım şu an.
Kişi eğer öksürebiliyorsa sırtına vurulmamalı öksürmeye teşvik edilmeli, boğazına kaçan şey soluk borusunu tıkamışsa nefes alamaz öksüremez elini boğazına götürür bu durumda hemlich manevrası yapmak. Yani sırtına vurma dediğin şey tabi doğru yöntemle 🙂 www.isgnedir.com/.../
bizzat başımdan geçttiği için tarif edebilirim hatta lokmayı geç bende direk balığın kılçığı kaldı. ne kadar su içtim geçmedi. sırtımamı vurmadılar daha aşağılara insin diye. ekmek mi yedirmediler. her şeyi denedim ama nafile. kesin çözüm BAL. evet bildiğimiz süzme bal. balı yuttuğunda, yapışkan yapısı sayesinde kalan takılan lokmayıda beraberinde alıyor. üzerine birde su iç. işte bu kadar.
Nefes borusuna kaçarsa ve uzun süre nefes alamazsa evet riski var vurunca baskı bir işe yaramıyor hastayı daha çok tıkıyor iyilik yapmaya çalışırken daha kötü yapiyorsunuz
Hatırladığım Kadarıyla Heimling Manevrası yapılıyordu ( cansız manken üzerinde ilkyardım sertifikası almadan önce eğitimini almıştık ve sınavına girmiştik uzun zaman önce)
Olmadı yatırıp cricoid'in altından dikine biraz kesip tükenmez kalem tüpü takıyoruz 😄(yok yok ya azcık nefes alabiliyosa yaşayabilecek kadar ambulansı bekleyelim)
Eğer konuşup nefes alabiliyosa ki biz buna kısmi tıkanma diyoruz bu durumda kişiye dokunmadan öksürmeye teşvik etmelisin ama morarma nefes alamama ellerini boğazına götürme gibi belirtiler varsa heimlich manevrasını uygulamalısın
Eger kesik kesik de olsa konusabiliyosa nefes alabiliyosa sadece oturtturulup nefes alamasi saglanmali. Eger nefes alamiyosa konusamayacak haldeyse heimlick manevrasiyla hastayi kurtarabilirsiniz
En İyi Cevaplar