Psikolojik rahatsızlığı olan herkes zeki demiyor araştırma. Zeki olan insanlar psikolojik rahatsızlıklara daha meyilli diyor. Bununla ilgili bir yazı okumuştum. Yüksek IQ'lu insanlardaki farkındalığın giderek artması sebebiyle, çevreden gelen uyarana tepki vermeye daha meyilli olurlar. Böylece zeki insanların hiperaktif bir merkezi sinir sistemi sergiledikleri hiper beyin/hiper vücut senaryosu ortaya çıkıyor. Çok küçük uyaranlar, mesela vücudumuza değen bir giysi etiketi veya garip bir ses bile, daha sonra hiper vücut tepkisini aktive eden, düşük seviyeli kronik stresi tetikleyebilirken IQ'su yüksek olanlardaki hassaslığın nedenini anlamak çok daha kolay. Bu sebeple bu gayet anlaşılır.
Hayır! İnsanların psikolojik sorunlarının temel sebebi "iç dünyası"'dır. Bu cümleyi ilk başlatan (söyleyen) kişi "Albert Einstein"'dir. Einstein'in asıl amacı bütün insanların psikolojik sorunlarının olacağını az çok tahmin edebiliyordu (zaten tahmin etmek pek de zor değil). Yani insanlar psikolojik sorunum var diyince hemen kendini, süper zeka (ileri zeka)'lı sanıyor. Yani Enistein mantığı şu, mesala insana kendisin de bulanan bir özelliği söyleyince ve bu özellik Enistein dediği gibi, insanı öven bir özellik ise insanlar direk kanıyor (inanıyor). Bir Atasözü ile bitireyim:"Tatlı dil yılanı (insanı) deliğinden cıkarır". Anlayan anlamıştır size kolay gelsin.
@KurtiçiKeIebek Öncelikle benim kurduğum cümle ile senin kurduğun cümle arasında hiçbir bağlantı yok ama yinede ben senin söylediğin cevap'a karşılık vereyim. Çok düşünerek kafayı bozmazsın, yanlış düşünerek kafayı bozarsın. Çok düşünen insanlarda (diyeceğim cümle doğru düşünenler için;) sadece yetersizlik hissi vardır buda tıp alanında "psikolojik"'e girmez. Yanlış düşünen, düşündüğünü sanan veya hiç düşünmeyen insanlarda psikolojik sorunlar vardır. Sebebi ise;beyini çalıştırmamasından veya yanlış çalıştırmasından kaynaklanır. Şimdi sana bu olayı (döngüyü) anlattım, şimdi düşün çok düşünenin mi psikolojisi bozuk olur, yoksa yanlış düşünen veya düşünmeyenin mi?
Genellikle metafizik olaylarinda insan üşütüyor yanıt bulamıyor sonra deliriyor filan bu konudaydi. Sordugun sorudaki yanit bariz belli fakat benim anlatmak istedigim bu yazdigimin ilk basinda ki cumle.
@KurtiçiKeIebek İyi geceler. Ben uyuyacağım eğer yanıt vermiş olursa yarın yanıtına cevap veririm , görüşmek üzeri ayrıca yazdığımı iyi bir düşünmeni isterim.
@KurtiçiKolursam Tamam kusura bakma görmemişim, yanıtına gelicek olursam yine benim yazdığım cümlelerle çelişiyorsun, yani yanıtlarımda ki mantığı anlamıyorsun ya da anlamak istemiyorsun. Yanıtını yanıtlıyayım;demişsin ki:"düşünüyor ama yanıt bulamıyor"senin kurduğun cümlenin mealini yapayım;eğer yanıt bulamıyorsa demek ki düşündüğü soru yanlış. Hani sana daha yeni demiştim ya, ya düşündüğünü sanar ya da yanlış düşünüyordur. Eğer benim yazdığım cümleyi anlıyarak okusaydın böyle saçma bir cümle kurmazdın. Ve sana Kur'an-ı Kerim'den bir cümle söyleyeyim:"Her sorunun bir cevabı vardır."Yani Kur'an burada ki senin verdiğin yanıta bir cevap veriyor. Eğer Kur'an nereden filan böyle şeyleri dersen ise, sana Kur'an-ı oku derim çünkü bütün bilim adamları Kur'an-ı okuyarak esinlenmiştir. Yani kısacası cümlelerimin mantığını anlamadan cevap verme! Yani yanıt vermek için yazma. Bu arada ben Kur'an ile ilgili öyle bir şey söylemedim diye çarpıtma! Çünkü ben sana orada sadece "varsayım"
Cümlelerini anladım. Neden sinirleniyorsun? Ben gayet sakince konuşuyorum. Celallenmenin lüzumu yok. İnanmayan bir insanı varsayalım. Sana göre doğru soru olmaya bilir ama ona göre doğru. Dinden soyutlanmış bir cevap beklerdim açıkcası
@KurtiçiKeIebek Benim orada ki dinden kastım;senin cevabını Kur'an veriyor anlamında idi. Ve hani:"İnanmayan insan..."'dan sonra ki cümleyi açıklayıcı bir anlatım ile yapar mısın? Çünkü yazdığın yerde anlamlar karışmış gibi. Ve:"Sana göre doğru...) olan cümeyi de açıklayıcı bir anlatım ile yapar mısın? Eğer sana ters bir cevap vermiş isem, kusura bakma o anda açıklama yapıyordum ve biraz sert tepki yapmış olabilirim.(seninle alakalı değil biraz sinirsel). Kusura bakma...
Sinirli bir insan olduğun belli zaten. Törpülemeni öneririm bu yönünü. Gayet net bir cümle kurduğumu düşünüyorum. Fakat rican üzerine tekrardan yazayım. İnanmayan bir insan olabilir bu , Kuran ona saçma gelmiş olabilir. Sorularına yanıt bulamamış olabilir. Sorduğu sorular onun için doğru başkası için yanlış olabilir. Kalıplaşmış doğrular ve yanlışlar vardır. Birde kişisel doğrular ve yanlışlar.
@KurtiçiKeIebek Sen benim kurduğum cümleyi tamamen yanlış anlamışsın. Benim Kur'an'dan kastım şu:"Çogu bilim insanı inanmazken (dinen), bilim ile ilgili çalışmalarının ℅90'ını Kur'an'dan bakıyor." Zaten benim kurduğum cümlelerin tamamı "bilime" dayalı iken senin beni eleştirmen biraz garip ve ayrıca, sen demişsin ki:"Kur'an'da ki şey saçma gelebilir." kurduğun cümle tamamı ile saçma çünkü Kur'an-ın ℅80(bilim yönünden) doğru, geriye kalan ℅20'si ise bilim insanları tarafından açıklanamamıştır.(Şimdilik.) Yani saçma geliyor ise;tamamı ile yanlış bir düşünce içerisindedir. Sana yanlış düşünce (farklı düşünce) ile ilgili bir örnek vereyim:"Mesala şöyle düşün, ikimizin karşısinda beyaz renkli bir şey var. Yani bilimselce "beyaz" olduğu kanıtlanmış. Ama diğeri illa ki bu renk "siyah" diyor." Yani bilimsel bir şeye inanmıyorsa zaten senin dediğin gibi:"Saçmalık".
Ve ayrıca eğer Kur'an-da ki yazılar ona yanlış gelmiş ise zaten burada senin ile tartışmaya gerek bile duymam. Sen objektif değil bilimin yanında diğeri de ezilmesin düşüncesidir. Yani "bilime" saçma diyor ve sende buna onay veriyosan, konuşmamız baştan sona kadar "saçmalıktır". Her neyse eğer şimdi cevap yazmış olursan, yarın cevaplarım. İyi geceler...
Öncelikle kusura bakma geç cevap verdim. Günlerim yoğun geçiyor ve bugünde hasta oldum. %90 ını Kuran dan bakıyor demişsin fakat bunun bir kanıtını göremiyorum. Yani belirli kaynaklardan örnek vermen gerekir. Bu istatisliklere neye dayanarak söylüyorsun? Açıklanamayan %20 sini biliyormusun?
@KurtiçiKeIebek @aliaslani Düşündüğün düşünceler yanlış demiş yukarıdaki arkadaş. Peki ona sorarım; Allah var mıdır yok mudur? Şimdi bu düşünce yanlış mı? Yoksa aa bu konular çok hassas girmeyelim mi dersin. Düşünülen şey yanlış veya doğru onu geç. Allah var mı yok mu? Ver cevabı? Var diyeceksen de “bana göreyi” eklemeyi unutma. Bak bu hayatta çok düşünerek kafayı yiyen insanlar normal bir zeka’da değillerdi. Zeka taşması denilir buna anladın? Zekayı potansiyel güce çevirmediğin taktirde şu an bana olduğunu düşündüğüm gibi yer seni. Bilmem anlatabildim mi.. çok düşünen kafayı yer o hasta deli... onunla yüz yüze gelsen belki senden dolu olduğunu görebilirsin. Konuşmak için konuşmayın. @KurtiçiKelebek yazılanlar sana değil yukarıdaki arkadaşa. “genetikten gelme bir öykü yoksa kafayı yiyen insan zekinin de ötesidir. Bazıları var karısı gözünün önünde ölüyor ondan sonra deliriyor. Kast ettiğim o değil. Lütfen düşünerek konuşalım
Bence doğru etrafındaki olaylara mantıksal açıklama yapamayınca sorunlar başlayabilir ve zeki insanlar aptallarla aynı odaya kapatılırsa daha çabuk kafayı sıyırır tıpkı kaynayan su daha hızlı soğuduğu gibi
Zeki insanlar aptal insanlarla aynı odaya kapatılırsa aptalları kullanıp atar yani daha iyi yerlere gelmek için onlara zarar vermek zorunda kalır kötülüğün en büyük nedenlerinden biri bu bu sistemin başındakiler de aptal olduğu için halka vermesi gereken parayı kendilerine ayırıp ülkeyi ve kendilerini bir yere kadar geliştirebiliyorlar ve gittikçe ülkeyi daha da batırıyorlar halkın da geneli korkak olduğu için bu sistemin başına iyi birilerini geçirip ülkeyi daha iyi bir yere getiremiyoruz bu kadar aptalın olduğu bir ülke biz ölmeden nasıl yenilenir anarşiyle öbür dünyayı boşvermemiz lazım bunların hepsi toplumu uyutup köle yapmak için düzenlenen şeyler (nasıl söz?)
zeki olup psikolojik rahatsizlik yasayan seri katiller disindakiler üzerine alinmasin pls, o da 10larca cinayet isleyip yakayi ele vermedikleri icin zeki kategorisinde yer almislardir. gelisen bilim dna arastirmalariyla seri katillerin de esasinda zeki olmadigi sadece yeterli donanima sahip olunmadigi icin bu insanlarin yakayi ele vermedigi günümüzde kabak gibi ortaya cikmistir. zodiac su devirde sifreli mesaj yollamaya kalkissa saniyesinde enselenir misal 😂😂😂
Bence de doğru bir düşünce ama burdaki yorumları görünce şaşırmadım değil birisi cahilliği zekaya bağlıyor birisi akademik başrıyı zekaya bağlıyor ilginç gerçekten cahil olmak zekayla ilgili değildir nekadar zeki olursanız olun bulunduğunuz ortamdan ve ebeveyinlerden dolayı cahil olabilirsiniz ayrıca akedemik anlamdada çoğu şey saçma sapan sistemlerle yürüdüğünden zeki birisine mantıksız gelmesi olağan birşeydir ve çoğu zeki insanda akedemik anlamda başarısızdır
İnsanın düşünme eylemini gerçekleştiriyor olması ona kafa yorması onu takıntılı yapıyor ve içsel dünyasında yaşadıkları şeyler ruhsal bir biçimde tepki oluşturmaya başlıyor. Meditasyon gibi insanda sıkıntı ya da takıntı yapan sorunların düşünülmemesini "düşünmeme eylemini" düşünmeyerek yapmasıyla gerçekleşiyor. Yani insanlar tüm gün vakit harcadıkları sosyal aktiviteler ve işlerle düşünmekten uzaklaşıyor. Bu da ruhsal problemlerin üstünü kapatıyor. Çünkü insan sosyal ve düşünen bir hayvandır.
evet bencede aynen öyle. birde gözlemlediğim şey zeki insanların bir kısmı içine kapanık oluyor çünkü toplum onun seviyesine çıkamadığı onu anlamadığı için yalnız kalıyor. insanlar bu kişiyi saf, salak gibi değerlendiriyor. en büyük örnek Einstein. hayatını google'lamanız yeterli dediklerimi anlamanız için
Doğrudur ama derinlemesine yorum isteyen bir konu şimdi bütün beyinsizler kendini zeki zannetmesin 😄 ota b. ka psikolojisi bozuluyor milletin yok ayrıldık yok bilmem param yok tamamıyla bunların dışındaki psikolojik sorunlar olması lazım. Nedensiz psikolojik sorunlar dememiz doğru olur
Ben de akademik hayatta basariluyim ama yenilgilerde öyle anlar oluyorki intihar edesim geliyor bence cok dogru basarisiz bir insan basarisizliga zaten alismistir c9k koymsz ama zekiler öylemi
Bu konuya tek bakislı bakan da yontulmamis kavram haritası bilmeyen kütüktür. Her zekinin akademik hayatı olmayabilir belki duz yoldan hayata tutunmayı secmistir bu da bir zekilik meyvesidir her zekinin akademik hayati iyi olmaya bilir ama her akademik hayati olan zekidir tabi senin gibi biri bu kavram haritasinin denklem kokune bile ulasamadan 3. Etkilwre maruz kalip yanlişolan bir dogruyu bneimseyecegi icin takma kafana senin sucunndegil tamamen dna diziliminin insanlardan farkli olmasindan kaynaklıbbir sebep
Zeki olan insanlar genelde yalnız kalmayı seven insanlardr yalnız kalan insanlar kendini çok dinlediği için psikolojik sorun yasama ihtimalleri daha yüksektir
En İyi Cevaplar