ERİTROSİT
LÖKOSİT
VE EPİTEL HÜCRE
Bunlar nedir ve çok ya da az olmasa neye işarettir.
Tıpçılar gelin !
LÖKOSİT
VE EPİTEL HÜCRE
Bunlar nedir ve çok ya da az olmasa neye işarettir.
Tıpçılar gelin !
Selam maydonoz'um,
Kan plazmadan ve kan hücrelerinden oluşur.Kan plazması %55lik kısım,kan hücreleri ise %45lik kısmı oluşturur..Kan hücreleri alyuvar(eritrosit),akyuvar(lökosit) ve kan pulcukları(trombosit) olarak üçe ayrılır.
Alyuvar yani eritrosit hemoglobin içerir.Bu sayede oksijen ve karbondioksit taşımasında görevlidir..Mesela yüksek yerlerde yaşayanlarda oksijen az olduğu için daha fazla yararlanmak için alyuvar sayısı artar.Kırmızı rengi verir ayrıca kana.Yüzeyinde taşıdığı proteinler sayesinde aynı zamanda kan gruplarını oluşturur.
Akyuvar yani lökositler ise vücut savunmasında görevlidir.Mikrobik hastalıklarda sayıca artar.Akyuvarların da bir sürü çeşidi vardır.Onlar bağışıklık görevlerine göre,granül içermesine göre değişir.
Epitel hücre epitel dokuyu oluşturur.Vücudun iç ve dış yüzeyini örter.Organların iç yüzeyini kaplar.
Eritrosit kan hücresi, lökosit savunma hücresi,epitel ise vücüdunu iç ve dış kısımdan örter.
Lökosit normalde olmaz olması bakteriyel veya viral bir enfeksiyon kaptıgına işaret olabilir. Eritrosit azlığı kansızlık (anemi) belirtisidir. Fazlalığının bir anlamı yoktur.
Not: Laborantım :)
Şöyle eritrosit için
0-4 arası Negatif; 4-15 arası +1; 15-45 arası +2; 45 üzeri +3 olarak sınırlandırılır. +2 ve +3 olması risk belirtisidir.
Lökositte 10 ve üzeri yine anlamlı kabul ederiz.
Ama hem eritrosit hem lökosit değerlerinin aynı anda yüksek olması daha anlamlıdır bizim için.
Eritrosit sayısı +1 değerinde bu normal sonuç. Lökosit sayısı 10 ve altında normal kabul edilirki sizin sölediğiniz değerde çok az üzerinde. buda pek anlamlı kabul edilmez. Epitel sayısıda keza öyle. Sizin sölediğiniz bu değerler gayet normal. Enfeksiyon oldugunu söleyebilmemiz için idrar kültürü de yapılması gerekir. Tek başına lökosit sayısı bir anlam ifade etmez.
Sonuçların gayet güzel sadece RDW dediğimiz kırmızı küre değerin biraz çok az yüksek. Demir değeri sonucunu göremedim. Genelde RDW değeri demir eksikliği anemisini gösterir. RDW değerinin anlamlı olması için demir ya da ferrritin sonuçlarıyla değerlendirilmesi gerekir. Ama sonuçların normal :)
alyuvar akyuvar ve doku hücreleri. alyuvar çoksa iyidir canlı olursun, azsa lösemi olabilir veya kansızlık. akyuvar çoksa enfeksiyon vardır, normalden azsa bağışıklık sisteminde sıkıntı vardır. epitel de doku hücresi işte bir nane yok mesela böbreğin kendi doku hücresi gibi.
Cevap
7Cevap
Lenfositler, B T bağışıklık sistemi işte ne bileyim unuttuk
Lösemimisim gı yoksa kıllandim bal dusukmu degerler?
ben tırsarım löposit moposit görünce :/
haaaa aman iyi bari napacan da merak ediyon git siyah puantiyeli stlaptez elbisenin fiyatını merak et :)
İlk ikisi akyuvar ve alyuvardır.Eksik olması vücudun korunma mekanizmasını bozar.
İdrar tahlili mi yaptırdın :))))
Eritrosit: Alyuvar (kana kırmızı rengi verir)
Lökosit: Ak yuvar (Vücudu hastalıklara ve yabancı maddelere karşı korur)
Epitel hücrede adı üstünde işte hücre :))) Epitel dokuyu oluşturan hücreler :)
İdrar tahlilinde çok çıkarsa iyiye işaret değildir belli seviyesi vardır. Çünkü vücut hergün belli oranda ölü hücreyi atar yenisini oluşturur.
Rica ederim serenatım :DD
Bizde az biraz hastane de çalıştık biliyoruz bişiler. Madem maydonozum sormuş aydınlatayım dedim :)))
Rica ederim ne dimek :))
Varsa daha sağlık sorusu buyur :D
:DD Senin soru sorduğuna pek şahit olmuyorumda :D
5 yıldız köpeen olsun senin ben sana samanyolunu getireyim :DDPDPDP
banal oldu ama idare et :)
kenks dikkat et sağlığına ölebilirsin:\
hahahahaha:D hacı tıp literatürünü kim bilsin hak ver sende şu topluma:D
şu cinsellik bölümü kaldırılsa bu sitedeki üyelerin yüzde en az 60 ı siteden gider.şu yüzden gider bir kısmı yazıcak kategori artık olmadığından hesabı kapatır diğer kısmı ise aynı işlerine diğer kategorilerde devam edip üyeliklerini banlatırlar site bunlardan kurtulmuş olur ne güzel ya:D
dur ya ben soru yapıyım şu az önce yazdığımı ahaha:D sende gel beklerim soruma:D
napçan bomba mı yapcan
Zaten site tIpcI kayniyo :D
açıklıyamam :/
hemen efenim 5 yıldızda nedirki yapıştırdım :)
rica ettim :D
aynen :D ben 5 verdim şüphe olmasın :D sende bana uyuz oldun sanırım basmışsın eksiye :D
Tamam :D
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar