fakat bu resimde neden en büyük damarımızın yani aortun alanı en az ve en küçük damarlarımızın yani kapillerin alanı en fazla? kafam durdu da :(
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer 
kapillerin oksijen alımı yüksektir bunu dalgıç su pompası gibi düşün aldığı hava, yı oksijenle basar ve en hızlı akan damardır ! anevrizma olup olmadığı bilinmelidir aksi halde mudahale edilmez ise 7 , ila 9 dk kalp fonksiyonu nu yitirir sonuç eks yani aort la kapillerin arasında fark
https://i.hizliresim.com/Mp4Xa1.jpg
https://i.hizliresim.com/214yJ2.jpg
buyur oluru bu olur başka zırnık vermem :) !
aksine akışı en yavaş olan damardır soruda formülünü de verdim
Rezzâk-ı Kerîm ve Müdebbir-i Hakiki der susarım iyi araştır öğren kolay gelsin :)
dalga mı geçiyorsun ya kılcal damarlarda kanın yavaş olduğu bilgisini mi reddediyorsun sen :D
estağfurullah öyle birşey demedim bazen görmediğin nokta vardır bakmakla görmek :D !
grafiğini attım işte kapillere doğru gidince hız azalıyor görüyor musun?
hanım apla benim verdiğim genel bilgi doğrusun ama ben bunlara merak sarsaydım zaten tıp okurdum benim bilgim genel mudahale o kadar tıpçı sensin belki yol gösteririz ampul yakarız didik ama bilemedim :/ şimdi sorunun cevabını bulunca söylede cehaletimizi pekiştirek olurmu :D !
iyi geceler diyim ben :)
Cubku aort kalbin (sag ya da soldu ) kismina bagli. O kisim cok kasli bir yapiya sahip oldugu icin cokca bol oksijenli kan yollar fazlasina gerekkalmaz.
Kapillerse okadar guclu degil cok gerekiyir ondan
ne gerek kalmaz ne gerekir anlamadım?
aorta kalten gittiği için sadece diğer damarlada kan veriyor, kapriller kılcal damarlar oldugundan dokunun her hücresini besleği için fazlalar üzüm salkımı gibi düşünmelisin mesela kalbi bir capillare besleyemez ondan çok fazla olması gerekir, yani bütün doku organlar için düşünürsek ondan bu kadar fazla :))
yani sayıca fazla olduğundan mı
toplam uzunlukları fazla diye mi
yoksa toplam kalınlıkları fazla diye mi olduğunu düşünüyosun?
uzun ve inceler basınc çok az eğer kılcar damarın kesilirse kanama kabarcık şeklinde olur mesela o yüzden basınç ve uzunluk olarak daha fazlalar mesela kalbi aorta gibi bir damar beslese 1 damar yeter basınçla tüm kalbi besleyebilir. ama capillare nadir ve ince oldukları için basınç yok denecek kadar az bundan dolayı beslemek için çok fazla damara gerek var. uzunluğuda kalbin en ücra hücresini beslemek için uzun olmak zorunda (çünkü bir basınç yok) umarım yardım edebilmişimdir
sonuç olarak tüm kapillerin toplam kalınlıkları aortun kalınlığından çok daha fazla
. hemfikir miyiz?
yukarıda 2 kişi kılcal damarlarda kanın en hızlı aktığıını düşünüyorlar ve bana cahil dediler ne dusunuyosun?
Kilcar damarlarda kan hizli akmaz. O kadar anatomi terminoloji hastaliklar bilgisini bosa almadim ben. Aourtun kalinligindan fazla olmasi birsey degistirmiyor ki hepsinin butunu aortan kalin aort tek damar kalin yani bu durumda tekbir capillare yle kiyaslamalisin. Ayrica aortun kas yapisiyla kilcar damarin ki ayni olamaz.
hocaya sordum
kesit alanı duvar kalınlığı da demek değil boruyu kesince karşımıza çıkan çemberin alanı gibi
ve tüm damarların tüm kılcalların kesitini almış
Hm o kadarni bilemicemde benim teorim bu :-)
Toplamdır diye düşünüyorum. Kapillerlerin hepsini kapsamıştır.
evet olabilir
Cevap
7Cevap
basınç aynı olduğundan dolayı aort damarından aynı basınçla aynı anda 100 gram kan gidiyorsa venadan 5 gram gider diyelim. aynı basınç ile itildiğinden dolayı kütlesi daha az olan vena kanalından geçen kan daha hızlı gider
hayır küçük damarda hız azdır
kapiller en azdır
i.gyazo.com/17b17651430e4d7ed689069283df0a52.png
değil
değil diyor bir de
cahil cahil konuşma ya
cevap vermeyeceğim bu kadar olmaz. iyi geceler
Toplam damarlar içindeki oranlar galiba. Damar sayısı ile de doğru orantılı yani
hmm olabilir bak
çoğul kullanmış zaten
aortu tekil kullanmış
Aort yarıçap olarak en büyük damar uzunluk olarak değil, kapillerin ise uzunluğu en fazla (kılcal) böylece kesit alanını hesapladığında çok uzun olduğu için (yani tüm kapilleri bir araya toplasan aorttan daha kalın olur) Akıllı kişi here
''kesit alanı'' diyor ama
damarin içindeki girintilerle herhangi bir alakası olduğunu düşünüyor musun bunun?
hocaya sordum girintilerle ilgisi yok
kesit alanı duvar kalınlığı da demek değil boruyu kesince karşımıza çıkan çemberin alanı gibi
diş hekimliği
sitede kimliğimi belli etmiyorum çoğu zaman
o zaman gereksiz insanlar yazmıyor da
hemşirelik mi okuyorsun?
19 yasinda bilimsel makaleler okuyorsun demek 👍🏻👍🏻 bilimsel dergileri de okumani tavsiye ederim
Dergi havasi vermezz:)
Ama derginin o ay sana vermek istediklerini sen internet arastirmayacaksin yani ne okuyacagina derginin karar vermesi daha guzel
Evet. profilinde yazan bazisini cevresi yaratir bazisi cevresini yaratir sozu ne demek istiyor?
Orada biraz insanların özgüvenine değiniyor, özgüvenli lafının arkasında duran yani oturmuş bir kişiliği olan kimseler girdiği yeni ortamlarda, çevrelerde etrafı daha çok etkilerler böylece anlaştıkları insanları etraflarına toplarlar, diğer türlü yani zıttı olan insanlar ise herşeyden daha kolay etkilenirler böylece lafının arkasında duran (özgüvenli) insanları örnek alırlar gibi birşey o insanları takip ederler, günlük hayattan anlarsın
Girdigim yeni bir ortamda kimseyi etkilemeye calismam hatta herkesle arkadas da olmam herkesle muhattap olmaya da gerek yok zaten. Bu benim ozguvensiz oldugum anlamina gelmez. universitede de once oturur insanlari izlerim gozlemlerim sonrasinda arkadas olurum ya da samimiyet kurarim.
Bahsettigin gibi ortama girip sesini en cok cikaran kisiler ozguvenli falan degil insanlara bagimli biridir kendi benligi yok gibidir. insanlar olunca mutludur insanlar olunca komiktir vs bagimlidir yani
Bence asil ozguven kimseye ihtiyac duymamaktir arkadaslarinla degil de tek basina bircok ortama girebilmektir
Bakiyorum lavaboya yemekhaneye tek bsina gidemiyor ve ac kaliyor
Inan cok komik geliyor
Ben yalniz da yerim. oraya sohbet etmeye degil karin doyurmaya gidiyorum sonucta.
O bahsettigin ortam insanlari var ya asla yalniz yiyemezler yalniz dolasamazlar cirilciplak hissederler. sana gore ozguven buysa peki.
:) güzel yazmışsın fargo diye bir dizi vardı oradan görmüştüm sözü beğenip not etmiştim köşeye, öncelikle şöyle diyeyim bende üni de yafa herhangi bir yerde en başta izlerim ardından söylediğin gibi arkadaşlık ya da samimilik kurarım yads kurmam, mesela özgüvenli birinin izleyip daha sonra iletişim kurduğunu düşün, bir süre sonra bu diğerlerinin gözünü çarpacaktır (aynı sınıftasın sonuçta 1 dönem) ve senin konuşmanı duyup, tavırlarını duyup sana saygı besleyeceklerdir, onların gözünde bir ağırlığın olacaktır, sunumlarda grup çalışmalarındaki tavrın falan ve belli zamanlarda insanların üzerinde etki bırakmaya başlarsın kendş çevreni kendin oluşturursun (davranışların ve tutumunla)
Bu arada tek gezmek falan demişsin orada sana katılıyorum öyle toplu gezenler (geneli) aslında zayıf insanlar, tek ya da kafana uyan arkadaşınla gezmek tabikide en sağlıklı olanı, bende öyle yaparım mesela amacıma uygun takılırım
Simdi oldu iste :)
:) aynen yanlış anlamanı istemem, yeri geldiği zaman bende tek takılırım (çoğu zaman) 2-3 samimi arkadaşım var, bence bir yeri gezmenin seyahat etmenin tadı yanında sevdiğin gerçekten iyi anlaştığın insanlar olunca daha güzel oluyor aksi türlü tek başınada gezmekte gayet doğal bence
elbette yaninda samimi bir arkadasinla her sey cok daha guzel ama insan yalniz da bir seyler yapabilmeli :) gercekten goruyorum yapamiyorlar
Kesinlikle oyle sosyal medyanin urunu. yanlis algidan kastin nedir
Anladim
onun sebebi de cevrenin ve toplumun alisagelmis dayatmalari olabilir
Nerden nereye geldik😊
Ben de oyle
Cok zeki insanlar taniyorum hakettigi bolumlerde okuyamiyorlar
Yurtdisi sinavlari cok daha kolay SAT falan..
SAT (Scholastic Aptitude Test) Amerika’daki yüksekokul ve üniversitelere girişte hem amerikan vatandaşları hem de yabancı uyruklu öğrenciler tarafından kullanılan aynı zamanda Türkiye’deki yabancı uyruklu öğrencilerin Türk üniversitelerine yerleştirilmesi sürecinde de birçok üniversite tarafından kabul edilen bir sınavdır.
Kopyaladm bunu. sinavda ingilizce ve cok kolay matematik sorulari var
Ulke disina ciksan sat a girsen (ingilizcen iyiyse cok kolay bir sinav) tip bile okursun
Hmm ingilteredeki sistemi ilk defa duydum
Ailen izin verir mi buna
Hic yakistiramadim bunca mantikli olgun cumlenden sonra :)
hayallerinin pesinden kosmak elbette cok guzel ama rizasini alman gereken kisile var ve bu kisiler senin uzerinde haklari olan kisiler bu hakki ne yaparsan yap odeyemezken ustune bir de karsi mi cikacaksin? sen de baba olacaksin sonucta cocugun icin bebeklikten beri ne gerekiyorsa yapacaksin sonra da buyuyunce seni dinlemeyip farkli ulkelere mi gitsin istersin
Tamam doğru haklısın, sen kendini geliştirmek için yurt dışına çıkmak istiyorsun ve ailen buna izin vermiyor, seni kısıtlıyorlar sonuç olarak kendi kararını verebilen olgun bir insansın ve geçmiştede ailenin böyle kısıtlamalarından dolayın istediğin yerde olamayabilirsin bende biraz öyle oldu çünkü burada biraz daha gerçek düşünmek lazım tamam ben demiyorumki git hiç konusma ama ne biliyim, senin aile durumunu falan bilemem ama
19 yas erkegin ergenligini bitirmedigi bir yas yanlis bir sey yapmadan once biraz buyumeyi bekle gercekten fikirlerm degisti benim
Ne olursa olsun birkac sene dusuncelerin 180derece degisecek eminim
Beni hatirlarsin
Gizlenme gizlnmeden cikma guncellemeyle kaldirildi diye biliyorum
Dostum şöyle örnek vereyim
Bak ege sahili mesela Türkiyenin en uzun sahili. Ama haritaya baksan Karadeniz dersin.
Anladın mı?
www.eba.gov.tr/.../7343568c7f662939a44818e18f77ab24fc1962d09c001
kapillerin girintileri fazla diye diyosun yani
aort ise az girintili
mantıklı görünse de bu kadar uçurum olur mu bilemedim çünkü kapiller çok küçükler
yukarıda arkadaşın dediği gibi toplam kapillerin alanını mı kastediyor bilemedim
şimdi vasküler ne demek öğrenem daha sonra diğerlerine cevap vericem o kadar zekiyim yani
zekilik ve bilgelik aynı şey değildir arkadaşım :)
her neyse işte:)
Uzunluğuyla bir alakası olabilir mi?
uzunluğuyla da da olabilir toplam sayısıyla da olabilir :/
Aort daha kısa knk adagfs
ters orantılıdır
ya da basınçla alakalıdır.
cevabı bulunca paylaş lütfen merak ettim.
tamam
hocaya sordum girintilerle ilgisi yok
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar