Selam :) Banyo yapmak uzun ve yorucu bir güne başlamak veya uzun ve yorucu bir günü sonlandırmak için yapılabilecek en güzel şeylerden biri. Bizi bu kadar rahatlatan bir şeyin keyif vermesini isteriz. Ancak banyodan sonra kaşıntı yaşadığımız zaman durum keyiften çıkıp ciddi bir soruna dönüşebilir. Banyodan sonra cildinde kaşıntı yaşayan birçok insandan bunun ne kadar rahatsızlık veren bir durum olduğunu daha önce duymuştum. Bu yüzden bu problem için hemen çözüm üretmekte fayda var.
Banyo sonrası kaşınma neden olur?
Banyo sonrası kaşınma neden olur?
Duştan sonra kaşıntı problemi yaşamanın birçok farklı sebebi olabilir. Bunun sebebi bir hastalık da olabilir, hafif alerjiler de.
Cilt kaşıntısı deyince akla ilk gelen hastalık Akuajenik pruritus'tir. Eğer banyo sonrası kaşıntı yaşayan biriyseniz bu hastalığa sahip olma ihtimaliniz çok yüksek. Akuajenik pruritus tenininiz su ile herhangi bir temas yaşadığında reaksiyon vermesi ve kaşınmaya başlamasıdır. Ciddi bir hastalık değildir ancak hayat standartlarını azaltır. Genelde kaşıntı 15-20 dakika kadar sürmektedir.
Duştan sonra kaşıntının sebebi kullandığınız ürünler de olabilir. Şampuan, duş jeli gibi duşta kullandığınız ürünlerin içerisindeki maddelere karşı alerjiniz olabilir. Alerjiniz olmasa dahi cildiniz hassas olduğu için bu ürünler sizde kaşıntıya sebep olabilir.
Kese ya da lif gibi duşta kullandığınız ürünlerin üretildiği malzemelere karşı alerjiniz olabilir. Veya cildiniz hassas olduğu için bu ürünler cildinizi tahriş ediyor olabilir.
Çok sıcak veya çok soğuk su ile duş almak da ciltte kaşıntıya sebep olabilir. Özellikle sıcak su cildi kurutur. Cilt nemsiz kalırsa kaşınmaya başla ve tahriş olur.
Duştan sonra kullandığınız havlular cildinizde tahrişe ve kaşıntıya sebep oluyor olabilir.
Duştan sonra kaşıntıyı önlemek için neler yapılmalı?
Duştan sonra kaşıntı
Öncelikle herhangi bir hastalığınız olmadığınızdan emin olmak için bir doktora görünün. Gerekli tahliller sonucu doktorunuz Akuajenik pruritus ya da herhangi başka bir hastalığınız olup olmadığını teşhis edip ona göre bir tedavi uygulayacaktır.
Kaşıntı hastalıktan kaynaklansa da kaynaklanmasa da sırasıyla duşta ve duştan sonra şunları uygulayın. Birinci duşta kullandığınız ürünlerin temiz içerikli olmasına dikkat edin. Alkol, paraben gibi cilde zarar veren içeriklere sahip ürünler kullanmayın.
Eğer hassas cilde sahip biriyseniz tül lif değil örme lif kullanın. Ayrıca hassas ciltlere uygun, ince ve doğal ipekten üretilmiş keseler kullanın.
Duşta çok sıcak veya çok soğuk duş ile yıkanmayın.
Kullandığınız havlu ve bornozlar pamuktan ve yumuşacık olsun. Duştan sonra havlu ile cildinizi kurularken çok bastırmayın. Tampon hareketler ile havluyu hafifçe cildinize bastırarak kurulanın.
Duştan sonra cildinize nem verecek, paraben içermeyen nemlendiriciler kullanın.
Ve cildinizi asla kaşımayın. Kaşıdığınız taktirde kaşıntının şiddeti artacaktır. Kaşıntı dayanamayacağınız kadar şiddetliyse avuç içiniz ile çok bastırmadan ovalayabilirsiniz.
Duştan sonra pamuklu kıyafetler tercih edin.
Umarım yardıma ihtiyacı olanlar için açıklayıcı bir görüş olmuştur.
sıcak su allerjisi cok aşırı sıcak suda yıkanıldıgında vücüt sıcaga karşı alleri cıkarıyor oda banyodan sonra kollarda ve bacaklarda kaşıntı ve pullanma oluyor ama soğuk suda yıkanırken bu olay olmuyor banyo sonrasında dayanabildiğiniz kadar suyu sogutarak üzerinize 1 yada 2 dk kadar soguksu tutun sonrasında kasıntı kalmayacaktır
Ben sıcak su ile banyo yaparken oluyor bu kaşıntı. Doktor "vücut kuruduğu için kaşınıyor olabilirsin çıktıktan sonra." demişti. Ben de "iyi de, banyo yaparken sıcak suyun değdiği yerler daha çok kaşınıyor." diye çıkışmıştım. Sonra tatsızlık çıkmaması için araya başhekim falan girdi, reçetemi alıp gittim.
cildin kuruyordur en son sabun ile yıkınıyorsan cildi gerer ve çıkınca cilt kurumaya başladıkça gergin olan cilt daha çok gerilir ciltte kaşıntı olur. tenine bişey değincede bu his azalır.
Ayni olay bende de var yaz kis sicak su soğuk su sabun şampuan temiz havlu hic farketmez banyodan çıkmadan kaşıntı başlıyor banyoda en fazla durdugum sure 10 dk ve 30 40 dk boyunca kaşıntı devam ediyor bir cozum bulamadım
Yok arkadaş yok... Duş jeliylede yıkandım, yeşil sabunlada, sıcak suylada, buz gibi suylada, temiz havluylada, sıcak ortamdada, soğuk ortamda da... Ne yaptıysam yaptım geçmedi şu baş belası şey.. Şu anda daha denemediğim ne var bilmiyorum...