İlaç aldık kutunun üzerindeki exp nedir? Tarih olarak 03.2015 yazıyor da. Bu, üretim tarihi mi yoksa son kullanma tarihi mi arkadaşlar? Exp ne demektir, bilen varsa beni aydınlatsın.exp nedir?
İlaçlar hastalık dönemlerimizin kurtarıcısı. Her ne kadar hala bazı insanlar ilaçlara mesafeli olsa da derde deva olmada birebirler bana göre. Tabi bir doktor tavsiyesiyle alındığı zaman. Peki ilaç kutularının üzerinde yazan exp date ne demek?
Exp Date Ne Demek, Anlamı Nedir?
Exp date
İlaçları doktor tavsiyesi ile kullanmak kadar son kullanma tarihine de dikkat ederek kullanmak önemli. Her ne kadar ilaçların son kullanma tarihi uzun olsa da her zaman bu tarihe bakıp kullanmakta fayda var. Peki ilaçlar üzerinde yazan exp ne demek?
İlaç kutularının üzerinde yazan exp nedir hemen açıklayayım. Exp, İngilizce'deki "Expiration date" teriminden gelir ve bozulabilecek ürünlerin raf ömrünü belirtmek için kullanılan "Son kullanma tarihi"dir. Bu exp tarihi, bizim ürünleri raf ömrünü aşmadan kullanabilmemizi sağlar.
İlaç Kutularında Neden Exp Date (Tarihi) Olur?
exp tarihi
Nasıl gıdalarda son kullanma tarihi varsa ilaçlarda da exp. date var. Aynı yiyeceklerde olduğu gibi ilaçların da bir bozulma süresi var. Derdimize, hastalığımıza bir çare olsun diye kullandığımız ilaç bize daha fazla zarar vermesin diye bu tarih var. Yani ilacın sağlığımıza zarar vermeden, iyi olabilmek için kullanabileceğin son tarih exp date oluyor.
Exp tarihi yanında bir de ilacın saklama koşullarına dikkat etmek gerekiyor. Çoğu ilacın oda sıcaklığında saklanması önerilir. Çok nadir ilaçlar soğuk ortamda saklanması önerilir. Yani ilaçları buzdolabına koymaya gerek yok. :D Bizim ülkemize mi has bir durum bilmiyorum ama en basit ağrı kesici ilacı bile buzdolabında saklanabiliyor. Yanlış, hiç gerek yok. :)
Exp date ne demek açıklamaya çalıştım. Umarım kafandaki soru işaretlerini giderebilmişimdir. Buradaki paylaşımda da eczanede satılan iştah kesici, kapatıcı ilaçlar, şuruplar hakkında bilgiler var. Eğer kilo sorunu yaşıyorsan buraya mutlaka göz atmanı öneririm. :)
En İyi Cevaplar