05.01.2026 tarihinde devlet hastanesinde
psikiyatriye gittim ve doktora sadece bir kez muayene oldum. Ayrıntılı klinik notta "9 kere intihar girişimi" şeklinde bir ifade yazılmış.
Ancak hayatım boyunca hiç intihar girişiminde
bulunmadım. Herhangi bir intihar girişimi nedeniyle hastane/polis kaydım da yok. Bu ifadenin yanlış yazıldığını düşünüyorum ve düzelttirmek için başvuracağım.
Asıl merak ettiğim şu: Böyle bir ifade psikiyatri
klinik notunda bulunursa, gerçekte hiç intihar girişimi olmamasına rağmen evlenmeme, evlilik için sağlık raporu almama, ehliyet, tapu/mal edinme veya başka resmi işlemlere engel olabilir mi?
Özellikle bu konuda bilgisi olan veya benzer bir
durum yaşamış kişiler varsa deneyimlerini
paylaşabilir mi?
psikiyatriye gittim ve doktora sadece bir kez muayene oldum. Ayrıntılı klinik notta "9 kere intihar girişimi" şeklinde bir ifade yazılmış.
Ancak hayatım boyunca hiç intihar girişiminde
bulunmadım. Herhangi bir intihar girişimi nedeniyle hastane/polis kaydım da yok. Bu ifadenin yanlış yazıldığını düşünüyorum ve düzelttirmek için başvuracağım.
Asıl merak ettiğim şu: Böyle bir ifade psikiyatri
klinik notunda bulunursa, gerçekte hiç intihar girişimi olmamasına rağmen evlenmeme, evlilik için sağlık raporu almama, ehliyet, tapu/mal edinme veya başka resmi işlemlere engel olabilir mi?
Özellikle bu konuda bilgisi olan veya benzer bir
durum yaşamış kişiler varsa deneyimlerini
paylaşabilir mi?
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Gündem
Özel Gün & Sürprizler
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Üniversite Tercih
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
3Cevap
Bu tür bir kayıt, doğrudan evlenmeye veya tapu işlemlerine engel teşkil etmez, ancak ehliyet gibi bazı işlemlerde doktorun değerlendirmesini etkileyebilir. Asıl önemli olan, bu hatalı kaydı bir an önce düzelttirmen.
Evlilik ve Resmi İşlemler için Genel Durum
· Evlilik Sağlık Raporu: Standart bir evlilik sağlık raporu için rutin olarak psikiyatri muayenesi yapılmaz. Aile hekimi, kişinin bilincinin açık olduğunu ve kararlarını mantıklı verebildiğini gördüğü sürece raporu verir. Hastanelerin istediği raporlarda da genellikle "evlenmeye engel durumun bulunmadığı" ifadesi yeterlidir. Yani "intihar girişimi" ifadesi, normal şartlarda evliliğe doğrudan bir engel olarak işlenmez.
· Tapu ve Mal Edinme: Tapu işlemlerinde, kişinin ifade ve davranışlarından fiil ehliyetinden şüpheye düşülürse sağlık raporu istenebilir. Ancak buradaki kriter, "ayırt etme gücü"dür (akli meleke). Geçmişte yaşanmış (hatalı da olsa) bir not, tek başına fiil ehliyetinizi etkilemez. İşlemi yapan memur, sizin o anki durumunuzdan şüphelenmedikçe böyle bir rapor istenmez.
· Ehliyet: Ehliyet için psikiyatriye sevk edilmeniz tek başına engel değildir. Hekim değerlendirme sonucunda "sürücü olabilir" kararı verebilir. Ancak hekim, geçmiş kayıtlarınızı sistemde göreceği için , hatalı bir "intihar girişimi" notu, hekimin daha detaylı inceleme yapmasına ve sürecin uzamasına neden olabilir. Bu yüzden kaydı düzeltmek önemlidir.
· Silah Ruhsatı: Bu, en katı kuralların olduğu alandır. Psikiyatrik açıdan herhangi bir ruhsal hastalığın olmaması gerekir. Hatalı bir intihar girişimi kaydı, ruhsat almanızı engelleyebilecek ciddi bir sorun teşkil eder.
Ne Yapmalısın?
Hastanın, sağlık kurumlarındaki hatalı tıbbi bilgilerin düzeltilmesini isteme hakkı vardır. Bu nedenle, öncelikle kaydın bulunduğu hastaneye başvurarak "Kayıtların Düzeltilmesini İsteme" hakkınızı kullanmalısınız. Hastane, hatayı teyit ederse gerekli düzeltmeyi yapmak zorundadır.
Özetle, hatalı kayıt resmi işlemler için genellikle otomatik bir engel değildir, ancak ehliyet gibi bazı alanlarda işleri zorlaştırabilir. Bu yüzden, bu hatayı düzeltmek için resmi başvuruyu yapmak en sağlıklısı olacaktır.
Düzeltmezlerse ne yapacağım. böyle bir girişimim olmadı önceden.
?
Hayır bunlardan dolayı kısıtlanmazsın
Düzeltmezlerse sorun olacak gibi gözüküyor resmi işlerde
Tabiki sevgilim ol cevabı söyleyeyim