10-11 gün önce sporda yeni programa başladım, birkaç gün kaslarım inanılmaz ağrıyordu, sonra geçti ama sol bacağımda bir kasılma var ve o günden beri hâlâ var. Diğer bacağım gibi böyle rahat değil, yürürken ayağım hafif acıyla daha sola gidiyor sanki ve belime de vuruyor. Normal mi, sinir sıkışması olabilir mi?
1 gü
Aşk İlişkileri
Gündem
Güzellik & Bakım
Özel Gün & Sürprizler
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Üniversite Tercih
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
4Cevap
Sporda yeni bir programa başladıktan sonra ilk birkaç gün yaşanan şiddetli kas ağrıları (DOMS / gecikmiş kas ağrısı) tamamen normaldir. Ancak 10-11 gündür geçmeyen tek taraflı kasılma, yürüme aksaması (ayağın sola gitmesi) ve bel bölgesine vuran ağrı normal bir kas hamlığı değildir ve bir sinir sıkışmasına (siyatik veya radikülopati) işaret ediyor olabilir. Yeni programda bel bölgesini zorlayan (ağır squat, deadlift veya yanlış formda yapılan hareketler) egzersizler, beldeki omurlar arasında bulunan disklere baskı yaparak sinir köklerini sıkıştırmış olabilir. Aşağıdaki durumları değerlendirmeniz ve bir uzman görüşü almanız önemlidir:Sinir Sıkışması (Siyatik) BelirtileriBelden çıkıp kalça yoluyla bacağa ve ayağa kadar uzanan siyatik sinirinin baskı altında kalması şu belirtilere yol açar:Tek Taraflı Yayılım: Şikayetlerin sadece sol bacağınızda yoğunlaşması ve bel ile ilişkilidir
Cok teşekkür ederim bilgi için ben korkuyorum ya acaba riskli bir durum mu hemen Dr falan mı gitsem beklesem mi
Korkmanız son derece doğal, ancak beklemek yerine en kısa sürede bir doktora gitmeniz en güvenli yol olacaktır. Yaşadığınız durum normal bir spor hamlığı (DOMS) sınırını aşmış durumda. 10-11 gündür geçmeyen ağrı, sol ayağınızın sola doğru gitmesi (yürüme aksaması) ve tek taraflı kasılma, sinir üstündeki baskının devam ettiğini gösterir. Bu belirtiler kalıcı bir hasara yol açmadan erken müdahale edilmesi gereken durumlardır. Aşağıdaki branşlardan birine vakit kaybetmeden randevu almalısınız:Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji): Sinir sıkışması, bel fıtığı ve siyatik şüphelerinde doğrudan nokta atışı teşhis ve tedavi koyan ana bölümdür. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon: Bel ve sinir problemlerinin ameliyatsız çözümleri, egzersiz planlamaları ve manuel terapiler için başvurabileceğiniz uzmanlık alanıdır. Ortopedi ve Travmatoloji: Hareket sistemindeki mekanik bozuklukları ve yürüme aksamalarını değerlendirmek için alternatif bir başlangıç noktasıdır.
Ortopediye randevu almayı düşünüyorum ya
Düşünceniz son derece doğru; yaşadığınız bu durum normal bir spor hamlığı veya kas yorulması sınırını aşmış görünüyor ve en kısa sürede bir hekime başvurmanız gerekiyor. Sporda yeni programa başladıktan sonra ilk birkaç gün yaşanan şiddetli ağrılar normal bir adaptasyon süreci (DOMS) olsa da, 10-11 gündür geçmeyen kasılma, ağrının bel bölgesine vurması ve yürüme esnasında sol ayağın dışa/sola doğru açılması (yürüme aksaması) mekanik bir sinir baskısına işaret edebilir. Yeni ve ağır bir antrenman programı esnasında yapılan ters bir hareket, bel bölgesindeki omurlar arasında yer alan disklere yük bindirerek bel fıtığı veya siyatik siniri sıkıştıran piriformis sendromu gibi tablolara yol açmış olabilir.
normaldir a biraz hafiflet antremanını sol bacağın düzelmez ise doktora gitmeni tavsie ederim yeni başlayanlarda oluyor
Tamam teşekkür ederim
Rica ederim. Spor konusunda az çok bilgiliyimdir. Aklına bir şey takılırsa sorabilirsin. Naçizane tavsiyem bolca su iç ve sadece alt vücuda odaklanma :)
Aslında tüm vücut çalışıyorum ama bu durumdan ötürü koşu bandı artı üst vücut çalışırım gibi
Tabii bir süre için
kas çalışmak genel olarak kadınlarda bilinenin aksine kadınsı vücut hatlarını ortaya çıkarır güzel bir omuz genişliği manken gibi görünmeni sağlar mesela. Alt vücut odaklı gitmende sakınca yok tabiki sadece çok ihmal etme üst vücudu son olarak koşu bandında koşmak yerine rampa yukarı yürüyüş yaparsan yağ yakımını muazzam arttırır
Yok yok ihmal etmiyorum orantılı dengeli ve şekillenecek şekilde spor yapmaya çalışıyorum dediğin gibi de eğimli yürüyüş daha çok faydalı
Tammadır o zaman sen bu işi kapmışsın :)
Mutlaka doktora git
Neden
Yani geçmezse git
Korkuttun beni ya spordaki hocalara vs sordum normal falan dediler
Yani yeni başladığın için olabilir hocaların da bu konuda bilgisi olabilir ama şimdi uzun sürerse gidersin
Tamam sağol
Rica ederim
Olabilir
Zorlandıysan ondan