Tam Kan Sayımı (Hemogram); vücudumuzdaki kan hücrelerinin sayısını, oranlarını ve fiziksel yapılarını ayrıntılı biçimde inceleyen en temel laboratuvar testidir. Sonuçları doğru anlayabilmek için öncelikle kanın

-
3 temel elemanını tanımak gerekir!
Eritrosit (Alyuvar / Kırmızı Kan Hücresi): Akciğerlerden aldığı oksijeni dokulara taşıyan ve karbondioksiti geri getiren hücrelerdir.
Lökosit (Akyuvar / Beyaz Kan Hücresi): Vücudu mikroplara ve enfeksiyonlara karşı koruyan savunma askerleridir.
Trombosit (Kan Pulcuğu): Damar hasarı oluştuğunda kanamayı durduran pıhtılaşma hücre parçacıklarıdır.
Referans aralıkları yaş, cinsiyet (özellikle HGB ve HCT kadın ve erkekte belirgin farklıdır), gebelik ve cihazlara göre değişebildiğinden aşağıdaki değerler genel bilgilendirme amaçlıdır.
1. Kırmızı Kan Hücreleri (Eritrosit Grubu)
RBC (Eritrosit Sayısı) Ref: 4.0 – 5.50 ×10⁶/µL
Düşük (Eritropeni): Demir, B12/folat eksikliği, kan kaybı, kronik hastalıklar, kemik iliği yetersizliği.
Yüksek (Eritrositoz): Dehidrasyon (susuzluk), sigara, yüksek rakım, akciğer/kalp hastalıkları, polisitemi.
HGB (Hemoglobin) Ref: Kadın: 12.0–15.5 / Erkek: 13.5–17.5 g/dL
Düşük: Demir, B12/folat eksikliği, böbrek hastalıkları, aktif veya gizli kanamalar.
Yüksek: Dehidrasyon, sigara kullanımı, KOAH, yüksek rakım veya polisitemi.
HCT (Hematokrit) Ref: Kadın: %37–48 / Erkek: %40–54
Düşük: Anemi (kansızlık), belirgin kan kaybı, aşırı sıvı yüklenmesi.
Yüksek: Kanın yoğunlaşması (dehidrasyon), polisitemi, kronik oksijen azlığı.
MCV (Ortalama Alyuvar Hacmi) Ref: 80 – 100 fL
Düşük (Mikrositoz): Demir eksikliği anemisi, talasemi (Akdeniz anemisi) taşıyıcılığı.
Yüksek (Makrositoz): B12/folat eksikliği, karaciğer hastalıkları, bazı ilaçlar.
MCH (Ortalama Alyuvar Hemoglobini) Ref: 27 – 34 pg
Düşük: Demir eksikliği anemisi. Yüksek: B12 veya folat eksikliği.
MCHC (Ortalama Alyuvar Hemoglobin Konsantrasyonu) Ref: 32 – 36 g/dL
Düşük: Demir eksikliği, kronik hastalıklar. Yüksek: Herediter sferositoz, ağır yanıklar.
RDW (Eritrosit Dağılım Genişliği) Ref: %11 – 16
Düşük: Anlamı azdır. Yüksek (Anizositoz): Alyuvar boyutlarının farklılaştığını gösterir. Kritik ipucu: MCV düşükken RDW yüksekse demir eksikliği; MCV düşükken RDW normalse talasemi taşıyıcılığı ön plandadır.
2. Beyaz Kan Hücreleri (Lökosit Grubu)
(Önemli not: Akyuvar alt gruplarında yüzdesel oranlardan (%) ziyade kesin hücre sayısı (#) klinik kararda önceliklidir.)
WBC (Lökosit) Ref: 4.0 – 10.0 ×10⁹/L
Düşük (Lökopeni): Viral enfeksiyonlar, kemik iliği baskılanması, otoimmün durumlar, ilaçlar.
Yüksek (Lökositoz): Enfeksiyonlar, iltihabi süreçler, doku hasarı, yoğun stres, kortizon.
NEU# / NEU% (Nötrofil) Ref: 2.0 – 7.0 ×10⁹/L / %50 – 70
Düşük: Viral enfeksiyonlar, ilaçlar. Yüksek: Bakteriyel enfeksiyonlar, ameliyat, stres.
LYM# / LYM% (Lenfosit) Ref: 0.8 – 4.0 ×10⁹/L / %20 – 40
Düşük: Steroid kullanımı, bağışıklık yetmezliği. Yüksek: Viral ve kronik enfeksiyonlar.
MONO# / MONO% (Monosit) Ref: 0.12 – 1.20 ×10⁹/L / %3 – 12
Düşük: Anlamı azdır. Yüksek (Monositoz): Kronik enfeksiyonlar (tüberküloz vb.), iyileşme evresi.
EOS# / EOS% (Eozinofil) Ref: 0.02 – 0.50 ×10⁹/L / %0.5 – 5
Düşük: Stres, kortizon. Yüksek (Eozinofili): Alerjik hastalıklar (astım, egzama), parazitler.
BASO# / BASO% (Bazofil) Ref: 0.0 – 0.1 ×10⁹/L / %0 – 1
Düşük: Anlamsızdır. Yüksek: Alerjik reaksiyonlar, kronik iltihaplar.
Pratik ipucu: NEU yüksekliği genellikle bakteriyel enfeksiyonları; LYM yüksekliği ise sıklıkla viral enfeksiyonları düşündürür.
3. Trombosit Grubu (Pıhtılaşma Hücreleri)
PLT (Trombosit) Ref: 100 – 400 ×10⁹/L
Düşük (Trombositopeni): Morarma, diş eti/burun kanaması, pıhtılaşma güçlüğü.
Yüksek (Trombositoz): Enfeksiyon, iltihap, demir eksikliği, ameliyat sonrası dönem.
MPV (Ortalama Trombosit Hacmi) Ref: 6.5 – 12.0 fL
Düşük: Üretim yavaşlaması. Yüksek: Genç/iri trombosit üretim artışı veya artmış yıkım.
PDW (Trombosit Dağılım Genişliği) Ref: %9 – 17
Düşük: Boyut homojenliği. Yüksek: Trombosit boyut değişkenliğinin artması.
PCT (Trombositokrit) Ref: %0.15 – 0.40
Düşük: Toplam trombosit kütlesinin azaldığını gösterir.
Yüksek: Toplam trombosit kütlesinin arttığını gösterir.
Hemogramda hiçbir değer tek başına yorumlanmaz. HGB + MCV + RDW aneminin tipini; WBC + NEU + LYM enfeksiyonun karakterini; PLT + MPV + PDW pıhtılaşma dengesini gösterir.
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Üniversite Tercih
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
3Cevap
Kansızlık var, demir hapı kullanıyorum. Peki hocam bu döngü bende sürekli var. Kalıcı çözümü nedir?
Kansızlık maalesef özellikle kadınlarda dünya genelinde çok sık görülen bir sorun. Ama önemli olan sadece demir ilacı kullanmak değil, kansızlığın neden oluştuğunu bulmaktır. Sorunu çocukluk çağında fark edip tedavi etmek de çok kıymetlidir. Buradan annelere de sesleniyorum; çocuklarınızın kan düzeylerii ve gerekli kan tahlillerini yaptırmayı ihmal etmeyin.
Sizdeki kansızlığın derecesi nedir? Hangi kan ilacını kullanıyorsunuz? Sebebi ne olarak tespit edildi? Hemotoloji aratırma yaptımı? Kansızlık demir eksikliğinden mi, B12 eksikliği mi, adet kanamalarının etkisi mı, yoksa altta yatan başka bir hastalık mı? Kalıcı çözüm ancak doğru neden bulunup ona yönelik tedavi uygulandığında mümkündür. Bir hastada araştırma sonucun da gizli kan kaybı bulduk mesela...
Feritinim çok düşük. Yoğun adet döneminden kaynaklı. Tabi ben birde çayı çok tüketiyorum. Ben jinekoloji onkoloji hastasıyım. Rutin olarak 6 aylık kontrollerim var. 3 ay demi ilacı kullanıp normal sınıra çıkıyor değerlerim ama sonraki kontrolde yine düşüyor yine ilaca devam ediyorum:/
Öncelikle çok geçmiş olsun. Allah'tan acil şifalar diliyorum.
Sağlık, insanın çoğu zaman ancak kaybetmeye başlayınca değerini anladığı en büyük zenginliklerden biridir.
kısa yazıdan vucudunuzun sistemi hakkında genelde rastlanan sonuçlara göre
Sizde demir ilacıyla değerler düzeliyor ama demir depoları tekrar boşalıyor. Bu yüzden ilaç kadar doğru beslenme alışkanlığı da önemlidir. Aslında yediğimiz besinlerden demiri almak, bilinçli olunduğunda sandığımız kadar zor değildir. Kahvaltıda yumurta, peynir (süt yerine), yeşillikler, domates ve biber gibi besinlerle birlikte C vitamini açısından zengin bir meyve veya gıda tüketmek, demirin emilimini artırmaya yardımcı olur. Buna karşılık çay ve kahveyi mümkünse yemeklerle birlikte değil, en az 1-2 saat sonra içmek demir emilimi açısından daha faydalıdır.
Tabii sizde yoğun adet kanamaları da olduğu için demir kaybı devam ediyor. Bu nedenle doktorunuzun önerdiği tedaviyi ve kontrolleri aksatmamanız çok önemli. Vücudumuz gerçekten her koşula uyum sağlamaya çalışan muhteşem bir sistemdir; ancak ona doğru şartları sunmak da bizim elimizde.
Benim demir eksikliği ve doğru beslenme konusunda daha önce hazırladığım detaylı yazılarım var. Vakit bulduğunuzda onları da okumanızı tavsiye ederim.
Kızlar... Koşun Koşun Size En Çok Demir Eksikliği Neden Kadınlarda Görülür Bahsedeceğim ↗
İnsan Vücudunda Bulunan Vitaminler ve Mineraller Nelerdir, Nasıl Bir Fayda Sağlarlar? ↗
"Hemogram (Tam Kan Sayımı)" Vücudun Gizli Hikâyesini Anlatan Testler ↗
Toprağın Kalbindeki Şifa Kırmızı Pancar ↗
“Yedikleriniz İlacınız, İlacınız Yedikleriniz Olsun” Binlerce Yıl önce, Hipokrat Bu Sırrı Çözmüştü ↗
Teşekkürler öncelikle. Sağlık anca yitirilince kıymeti anlaşılan en önemli şey insan hayatında. Oysa ilk sırada öncelik olmalı.
Ama işte hayatın olağan akışında teoride olan bazı şeyler pek uygulanamıyor. ya da biz uygulayamıyoruz. Ben çaysız bir kahvaltı düşünemiyorum. ya da yemeğin peşine çay içmeden sanki günün yorgunluğunu atamıyorum gibi. Elbette akışkanlıkla alakalı. Alışkanlıklarımızı değiştirmek de bizim elimizde. Yazdıklarınız kıymetli. Tabiki göz atacağım. Saygılar hocam.
hocam size atsak siz okusanız olur mu
o kadar okumuşunuz bunun için bide bizmi kafa yoralım okumamış halimizle fasdfasdf
Senin canın sağolsun Toprağım tabikide bakarız lafı mı olur... at bakalım için dışın gerçekten de bir mi yoksa için farklı şeyler mi söylüyor anlarız
bayadır saydırmıyorum kanımı. içim çürümüş olabilir her an yıkılabilirim
Baktır bir sağlık ocağında tam travma istiyor de Statüko anında yaparlar :D :D... Kan + Vitamin + hormonlara..
gereğini yapılsınn
Tamam hocam. Evet tam olarak şimdi anlamadım. 😄
Görsel cp telefonunda bulunsun Hekimi beklerken bunlar ney layn diye sorarken lazım olur.
Gptye atıp yorumlatıyorum direkt ya, teşekkürler yz
ChatGPT basit konularda isabetli yorumlar yapabiliyor ancak teorik bilgi tecrübe ile sağlaması yaılmadığında teorik kalır... Kritik konularda hekim yorumu daha iyi sonuç verir
Öyle tabii ama özel bir sağlık sorunuyla ilgili olmadan yapılan tahliller için gayet açıklayıcı yorumlar yapıyor. Hekime göstersen iki kelimeyle özetleyeceği şeyleri güzelce açıklattırmak için birebir
:D "Hekime göstersen iki kelimeyle özetleyeceği şeyleri güzelce açıklattırmak için birebir" anladığım kadar ile sizde doktora gittim ancak benim ile yeterince ilgilenmedi diyenlerdensiniz aslında haklısınız ancak sıra bekleyen hasta sayısı çok fazla olunca gereken ilgiyi belkide bu sbepten gösterememiş olabilir
Çocukluğumdan beri benim wbc hep 16 kötü bir şey mi bu anlıyor musun
Tek bir WBC değerine bakarak "kötü" ya da "iyi" demek doğru değildir. Doğduğunuz günden beri böyle ise bunu her doktora gittiğinizde mutlaka bildirmenizde fayda var Ailede bir tek sizde mi bu durum var yoksa diğer kişilerde de var mı buna benzer bir durum?
Bilmiyom onları CRP de öyleydi hep çok yüksek alerji ilacı kullandığımdab beri o düşmüş normal alerji wbc yi yükseltir mi
Alerji bazı kişilerde özellikle eozinofil (EOS) değerini yükseltebilir, bazen WBC'yi de etkileyebilir. Ama 'WBC hep 16, sebebi sadece alerji' demek doğru olmaz. Bir de CRP'nin yıllarca yüksek seyretmesi de ayrıca değerlendirilmesi gereken bir durum. Eğer çocukluğundan beri böyleyse bunun altında yapısal bir özellik mi var? kronik bir iltihabi durum mu var? yoksa başka bir neden mi var? buna geçmiş tahlillerin tamamına bakılarak karar verilir. Tek bir kan sonucuna bakarak tanı ve teşhis olarak hüküm verilmez... Ama hemotoloji bunu araştıra bilir