Çoğumuz sabah güneşine çıkmayı sadece D vitamini almak için önemli sanıyoruz.
Oysa bilim bize çok daha ilginç bir şey söylüyor...
Sabah güneşini gören ilk organınız cildiniz değil, beyninizdir.
-
Nasıl mı? Anlatayım...
Sabahın doğal ışığı önce gözümüzde bulunan, görmeden sorumlu olmayan özel ışık algılayıcı hücreler tarafından fark edilir. Bu hücreler, beynimizin biyolojik saat merkezine adeta bir mesaj gönderir:
"Gün başladı... Hormonları düzenle, metabolizmayı çalıştır, vücudu uyandır!"
İşte bu küçücük ışık sinyali; uyku düzeninden ruh halimize, enerji seviyemizden metabolizmamıza kadar birçok sistemi etkilemeye başlar.
Bu yüzden sabah güneşi gören insanlar geceleri daha kolay uykuya dalabilir, gün içinde ise kendilerini daha dinç hissedebilir.
Ama asıl "Vay... be!" dedirten bilgi şimdi geliyor...
Vücudumuzda iki farklı yağ deposu var! Birincisi hepimizin bildiği beyaz yağ dokusu.
Görevi enerjiyi depolamaktır.
İkincisi ise birçok kişinin adını bile duymadığı kahverengi yağ dokusu.
Kahverengi yağ, enerji depolamaz.
Tam tersine enerji yakarak ısı üretir.
Adeta vücudumuzun doğal kaloriferi gibi çalışır.
Araştırmalar; düzenli uyku, sağlıklı çalışan biyolojik saat ve sabah doğal gün ışığıyla uyumlu yaşamanın, kahverengi yağ dokusunun daha verimli çalıştığı metabolik düzenle ilişkili olduğunu gösteriyor.
Yani sabah güneşi tek başına yağ yakmaz, mucizevi şekilde zayıflatmaz.
Ama vücudun doğal ritmini destekleyerek enerji kullanım sisteminin daha sağlıklı işlemesine katkı sağlayabilir.
- Güneş sadece D vitamini değildir... Sabah doğal gün ışığı.
- Biyolojik saati yeniden ayarlar.
- Melatonin ve kortizol dengesinin kurulmasına yardımcı olur.
- Serotonin üretimini destekleyerek ruh halini olumlu etkileyebilir.
- Dikkat, odaklanma ve gece uyku kalitesine katkı sağlayabilir.
Belki de bu yüzden sabah güneşini gören insanların gün içinde kendilerini daha enerjik hissetmeleri tesadüf değildir.
Bir yanlış bilgi daha... Yıllardır birçok kişi şöyle düşünüyor!
"Ne kadar çok güneşte kalırsam o kadar çok D vitamini üretirim." Hayır!
Cildimiz belli bir noktadan sonra daha fazla D vitamini üretmez.
Siz güneşte kalmaya devam ederseniz D vitamini artmaz...
Ama güneşin cilt yaşlanması ve hasarı gibi olumsuz etkileri artmaya devam eder.
Yani mesele saatlerce güneş altında kalmak değil...
Doğru zamanda ve kararında güneş görmektir.
Genel olarak yaz aylarında 08.00-10.00, ilkbahar ve sonbaharda ise 09.00-11.00 arası güneşten daha güvenli şekilde yararlanılabilecek saatlerdir.
Açık tenliler için yaklaşık 10-15 dakika, koyu tenliler için ise 20-30 dakika kadar yüz, kol ve bacakların bir kısmının güneş görmesi çoğu zaman yeterlidir.
Son olarak çok ilginç bir vay... be bilgisi.
İnsan vücudu milyonlarca yıldır alarm sesiyle değil...
Güneşle uyanacak şekilde evrimleşti.
Belki de bu yüzden telefona bakarak başlayan bir sabahla, gökyüzüne bakarak başlayan bir sabah beynimiz için aynı şey değildir.
Bazen sağlığımızı değiştiren şey; pahalı takviyeler, mucize formüller ya da karmaşık yöntemler değildir.
Belki de her sabah penceremizin önünden sessizce geçen güneşe, birkaç dakika olsun "merhaba" demektir.
Vay... be! Bunu bilmiyordum...
Madem güneşten bahsediyoruz...
Size çoğu kişinin bilmediği bir bilgi daha vereyim.
Biz Güneş'i çoğu zaman sarı görüyoruz.
Ama aslında Güneş'in gerçek rengi sarı değildir.
Daha da ilginci... Vay... be
Bazı insanlar "Güneş yeşildir." der. Peki bu doğru mu?
Hem evet... hem hayır.
Bilim insanları, Güneş'in yaydığı ışığın en güçlü olduğu dalga boyunun yeşil bölgeye denk geldiğini söylüyor.
Fakat bu, Güneş'in yeşil olduğu anlamına gelmiyor.
Çünkü Güneş aynı anda mor, mavi, yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı olmak üzere görünür tayfın hemen hemen bütün renklerini yayar.
Bu renklerin tamamı birleştiğinde ortaya çıkan renk ise beyazdır.
Yani uzaydan bakabilseydiniz Güneş'i büyük olasılıkla bembeyaz görürdünüz.
Bizim onu sarı, turuncu ya da gün batımında kıpkırmızı görmemizin nedeni ise Güneş'in rengi değil...
Dünya atmosferidir.
Atmosfer, özellikle mavi ışığı daha fazla saçtığı için gözümüze ulaşan ışığın rengi değişir. Bu yüzden öğle saatlerinde Güneş sarımsı, gün doğumu ve gün batımında ise turuncu veya kırmızı görünür.
Demek ki yıllardır "sarı Güneş" diye resimler çizsek de...
Bilim bize bambaşka bir gerçeği söylüyor:
Güneş'in gerçek rengi beyazdır; yeşil olan ise yalnızca en güçlü ışık yaydığı dalga boyudur.
Aşk İlişkileri
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
4Cevap
Sabah güneşi sadece cildinizi değil, beyninizi de uyandırır. Gözlerinize ulaşan doğal ışık, beyninizin biyolojik saatini düzenlemeye yardımcı olur ve gün boyunca daha uyanık hissetmenizi sağlar.
Zaten ben de daltaşak çıkıyom güneşlenmeye bildiğim iyi oldu
Daltestis burada pek işe yaramıyor... :D
Bu kadarını bilmiyordum artık korurum elime alıp 😂🤭
Hocam ben bıktım yav.
:D :D hayırdır konu yine uykusuzluk mu?
Çok kolay uyanıyorum. Yorgun kalkıyorum ama her şey normal çıkıyor testlerde. Savaş ya da kaçına da başlıcam şimdi. 😂
Valla Senin Kaç ya da savş modunu bozan konu nedir bilmiyorum... Bilmek çözüm mü? Normalde bu mod korku ve endişe gerektiren bir durumlarda oluşur. Dolayısı ile kendini güvende hissettiğin bir durumda nasıl oluyorsun? uyumak da zorluk halen oluşuyor mu?
Uykuya dalmada sorun yok. En kötü ihtimalle 20 dk sürer.
Belki troidle alakalı. Belki çok daha farklı bir şey. Baktıkları her şey normal diye illa psikolojik mi olması lazım.
İlla psikoloji olması tabikide gerekmiyor ancak bu konu genelde % sel ile çoğunluk ile insan Psikolojisi ile olduğu için tabikide ilk oraya bakılıyor.
20 dk ne şekilde sürüyor? o 20 dk nasıl ne konuda geçiyor muhtamelen birşeyler Düşünmek ile geçer? Mesela ben 1 dk sürmez başımı yastığa koydum tık uyurum Narkoz versen dah uzun sürer
Valla dün işle alakalı düşündüm biraz. Sonra düşünürsem uyuyamam diye düşündüm. Aman en fazla ne kadar sürer sanki filan diye düşünürken dalmışım uykuya 😂
Valla ben uyumam lazım diye düşünerek uyurum uykudan başka çok aklıma bir şey gelmez
Büyük çoğunlukla ben de bir şey düşünmem.
ondanmı yanmış
🙏🤌🌸