“Vay be… bunu gerçekten bilmiyordum” Beyninle mi karar verdin, kalbinle mi?

“Kalbinle karar ver.”
“Önce kalbini dinle.”
“Akıl başka söyler, kalp başka…”

Peki bu sözler sadece mecaz mı?
Yoksa kalbin gerçekten söyleyecek bir sözü mü var?

Bu seferki vay be konumuz... KALP.

Kalp, çalışmak için beyinden “şimdi at” emrini bekleyen sıradan bir organ değildir. Kendi elektriksel sistemine sahip nadir organlardan biridir. Kalbin sağ kulakçığında bulunan sinoatriyal düğüm, doğal bir pil gibi çalışır ve düzenli aralıklarla elektrik sinyali üretir. Bu sinyal kalp kasına yayılır, kasılmayı başlatır ve ritmi belirler. Yani kalp, atmak için beyinden komut almaz; ritmini kendi içinden doğurur. Beyin bu ritmi sadece hızlandırır ya da yavaşlatır.

“Kendi enerji santrali vardır” denildiğinde ise kastedilen şudur..
Kalp kası hücreleri, vücuttaki en yoğun mitokondri içeren hücrelerdendir. Hücrelerin yaklaşık üçte biri enerji üretim merkezlerinden oluşur. Bu sayede kalp, günde yaklaşık 100 bin kez atan, bir ömür boyunca durmaksızın çalışan bir biyolojik pompa hâline gelir. Enerjisini dışarıdan beklemez; kendi içinde üretir.

Bir insan kalbi..

Günde ortalama 100.000 kez atar
Günde yaklaşık 7.000–8.000 litre kan pompalar
Ortalama bir ömürde
>>>180–200 milyon litre kan dolaştırır
Yani yaklaşık 2–3 olimpik yüzme havuzu dolusu.

Ama kalp yalnızca kan pompalayan bir organ değildir.

Kalbin kendi “beyni” olabilir mi?
Modern tıp, kalpte yaklaşık 40.000 adet nöron benzeri hücreden oluşan bir sinir ağı bulunduğunu söylüyor. Bu yapı,
“intrinsik kardiyak sinir sistemi”
yani kalbin kendi sinir ağı olarak adlandırılıyor.

Bu ağ ve bağ...

Beyinden gelen sinyalleri sadece uygulamaz
Gelen bilgiyi işler
Ve beyne geri sinyal gönderir
Kalp, beyinle konuşur.

Bu yüzden stres, korku, sevinç ve yas gibi durumlarda kalp atışı değişir. Kalp sadece duygulara tepki veren değil, duygusal durumu şekillendiren bir merkezdir.

Vay be…

Bazı laboratuvar çalışmalarında, kalp dokusundan alınan ayrı parçaların elektriksel uyarı ile farklı ortamlarda çalıştırıldığında, başlangıçta bağımsız ritimler gösterirken zamanla birbirine uyumlu, senkronize atımlar sergilediği gözlemlenmiştir. Bu durum, kalp hücrelerinin yalnızca kasılmakla kalmayıp ritim üretme ve uyum sağlama kapasitesine sahip olduğunu düşündürmektedir.

Ancak kalp parçalarının uzak mesafelerde birbirini etkilediği yönündeki bazı iddialar, günümüzde bilimsel olarak kesinleşmiş kabul edilmemekte, daha çok teorik ve tartışmalı hipotezler olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle bu tür gözlemler, “kanıt”tan ziyade düşündürücü bir yorum alanı sunar.

Bu açıdan bakıldığında,
“Kalpten kalbe bir yol vardır, görünmez”
sözü, yalnızca mecazi değil; bilimin henüz tam açıklayamadığı bazı biyolojik uyum süreçlerine de işaret ediyor olabilir.

Peki insanlar bunu ne zamandan beri biliyor?
Bu sözler söylenirken:

Ne nöron bilinirdi
Ne laboratuvar vardı
Ne elektrot
Ne MR
Ne de modern tıp
Ama insanlar şunları diyordu:

“Kalpten kalbe bir yol vardır, dil bilmez.”
“Seni aklıma değil, kalbime yazdım.”
“Aklım unutur ama kalbim unutmaz.”
“Kalp akıldan daha cesurdur.”
“Anne ile evlat arasında kalpten bir bağ vardır.”

Bunlar romantik sözler miydi?
Yoksa sezgisel bir bilginin ifadesi mi?

Bilim ne diyor?
Bazı deneyler, kalp hücrelerinin ritim oluşturma ve uyum sağlama yeteneğine sahip olduğunu gösteriyor. Ancak uzak mesafelerde senkronizasyon gibi anlatılan bazı iddialar bilimsel olarak hâlâ tartışmalı. Yani ilginçtir, düşündürücüdür ama kesin hüküm değildir.

Ama şu artık nettir:
>>>Kalp, pasif bir makine değildir.

Belki de Asıl mesele şu!
Binlerce yıl önce insanlar ölçemiyordu ama hissediyordu.
Biz bugün ölçebiliyoruz…

“Vay be… bunu gerçekten bilmiyordum” Beyninle mi karar verdin, kalbinle mi?