Annem panik atak hastası. Benim de yüzde 40 psikolojik raporum var. Babam, ben ve annem aynı evde yaşıyoruz. Babam benim vasim. Annemin vasisi mi bilmiyorum. Babam annem ve benden sürekli cep tel saklıyor. Maaş çektiği zaman yarısını kaybediyor. Para ne oldu desek hep markette size harcadım diyor. Ama yalan konuşuyor. Benimle konuşmayın diyor. Sürekli susun konuşmayın başımı ağrıtmayın diyor. Kapının önüne çıksam hemen içeri girmemi istiyor. Bundan 4 5 sene önce bir sabah markete gitmiştik 30 tl lik alışveriş yaptık. Sen ne yapıyorsun. Senin bu aldıklarında başkasının hakkı var dedi, beni dövmeye kalktı. Annem de diyor ki bizi evde istemiyor bu adam. Eve getirecek kişileri var diyor. Annemin halasının kızı babamın evli bir kadınla ilişkisi olduğunu anlatmış anneme. Bu kadına alışveriş yapar, evine gidermiş. Hatta annemin halasının kızı kadını polise ihbar etmiş. Mahallede imza toplamış. Sorun şu. Babam herkese bizim psikolojimizin bozuk olduğunu söylüyor. Vasim olduğu için doktor, polis hep babama inanıyor. Babamın annemi ve beni hastaneye yatırmaması için bir şey yapamaz mıyım?
1 sa
Aşk İlişkileri
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
5Cevap
Bak canım öncelikle yaşadıkların gerçekten çok zor ve ağır bir durum ama kesinlikle yalnız ya da çaresiz değilsin babanın vasi olması sana ya da annene istediği gibi zülmetme hakkı vermez hastaneye yatırma mevzusuna gelince bir insanı öyle kafana göre ben vasisiyim deyip hastaneye yatıramazsın doktorlar sırf baban istiyor diye sizi içeri almaz gözlem yaparlar raporlara bakarlar ve durum değerlendirmesi yaparlar senin veya annenin kendinize ya da çevrenize zarar verme durumunuz yoksa kimse sizi zorla hastaneye kapatamaz
Ayrıca babanın bu şüpheli hareketleri ve sadakatsizlik iddiaları için şunları yapabilirsin öncelikle bir avukattan veya barodan ücretsiz adli yardım talep ederek vasi değişim davası açabilirsin babanın vasilik görevini kötüye kullandığını maaşını usulsüz harcadığını ve üzerinizde psikolojik baskı kurduğunu belirterek vasiliğin başka birine verilmesini veya kayyum atanmasını isteyebilirsiniz aile ve sosyal hizmetler bakanlığının alo 183 hattını arayıp durumu anlatarak evde inceleme yapılmasını ve destek verilmesini talep edebilirsin
Bu anlattıkların gerçekten zor bir aile ortamına işaret ediyor. Ancak hukuki açıdan birkaç önemli noktayı ayırmak gerekiyor.
Bir kişinin psikiyatri hastanesine zorla yatırılması, sadece babası istedi diye olmaz. Türkiye'de bunun için kişinin kendisine ya da çevresine ciddi zarar verme riski taşıdığına dair psikiyatri değerlendirmesi gerekir. Doktorlar sadece bir yakının "psikolojisi bozuk" demesiyle yatış kararı vermezler. Vasi olması da babana böyle sınırsız bir yetki vermez.
Eğer gerçekten babanın sizi haksız yere hastaneye yatırmaya çalışacağından endişe ediyorsan şunları yapabilirsin:
Psikiyatri kontrollerine mümkün olduğunca sen de katıl ve doktorla yalnız görüşmek istediğini söyle. Aile içinde yaşadığın sorunları kendi ağzınla anlatma hakkın var.
Eğer babanın paranı kötüye kullandığını, haklarını ihlal ettiğini veya vasilik görevini kötüye kullandığını düşünüyorsan, bu durum için Sulh Hukuk Mahkemesine başvurularak vasiliğin denetlenmesi veya değiştirilmesi talep edilebilir.
Kendini tehdit altında hissedersen veya fiziksel şiddet olursa, polise başvurabilir ya da bulunduğun ildeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünden destek isteyebilirsin.
Annenin "eve başka birini getirecek" veya "ilişkisi var" yönündeki iddiaları ise doğru da olabilir, yanlış da olabilir; bunları doğrulayacak bilgi olmadan kesin bir sonuca varmak mümkün değil. Bu konu, seni zorla hastaneye yatırma meselesinden ayrı değerlendirilmeli.
Merak ettiğim bir nokta var: "Babam benim vasim" demişsin. Bu vasilik, mahkeme kararıyla resmen atanmış bir vasilik mi, yoksa sadece işlerini o mu yürütüyor? Bu ayrıntı, hakların açısından önemli.
Mahkeme kararıyla.
Bu önemli bir ayrıntı. Mahkeme kararıyla atanmış vasi olması, babanın senin adına bazı hukuki ve mali işlemleri yapabilmesini sağlar; ancak seni istediği zaman psikiyatri hastanesine yatırabileceği anlamına gelmez.
Eğer babanın:
Vasilik görevini kötüye kullandığını,
Paranızı usulsüz kullandığını,
Seni veya anneni baskı altında tuttuğunu,
Doktorlara veya resmi kurumlara gerçeğe aykırı bilgiler verdiğini düşünüyorsan,
bunlar için Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak vasinin denetlenmesini, değiştirilmesini veya görevden alınmasını talep etme hakkın olabilir. Mahkeme gerekli görürse başka bir vasi atayabilir.
Psikiyatri hastanesine zorla yatış konusunda ise yine temel ölçüt, bir psikiyatri hekiminin tıbbi değerlendirmesidir. Sen muayenede sakin bir şekilde durumunu anlatabiliyor, kendine veya başkalarına zarar verme riski taşımıyorsan, sırf baban istedi diye yatış yapılması beklenmez.
Anlattığın olaylarda beni en çok düşündüren konu, "maaş çektiğinde paranın yarısının kaybolması" ve "telefonları saklaması". Eğer bunlar düzenli oluyorsa, vasilik görevinin kötüye kullanılması açısından önem taşıyabilir.
Bir şey sormak istiyorum: %40 raporun hangi engel veya tanı nedeniyle verildi? Psikiyatrik bir tanı mı, yoksa başka bir sağlık durumundan dolayı mı? Bu, vasilik ve hakların açısından durumu daha doğru değerlendirmeye yardımcı olur.
Yatırsın da kurtulalım bari birinden
Anlamadim
Kaç yaşındasın da vasi olarak atadılar?
28 yasindayim
%40 la nasıl vasi verdiler. Hangi teşhisler var sende. Evden dışarı cıkmana izin vermemek nedir ya? Sen iyi değilsen, destek al. Valiliği bozdurmak için yardım talep et
*Vasiliği
Yatıramz