İnsanlık modern çağda muhtevası belirsiz bir histerinin peşine düştü. Etrafa bakıyorum; herkes elinde rengarenk, arkasında 20 satır kimyasal formül yazan yabancı şişelerle geziyor.
Enerji verecek, yağ yakacak, metabolizmayı uçuracak… Sağlığı, laboratuvar ambalajlarına gizlenmiş “mucizevi ajanlarda” arıyoruz.
Geçen gün o meşhur söz “Olmaya sıhhat cihanda ayran gibi şurubat, gerekmez muhtevası belirsiz herhangi bir meşrubat.”
Peki neden ayran? Neden bin bir “mucize” vaat eden içecek değil de, bin yıldır formülü değişmeyen bu beyaz statüko?
Çoğu insan ayranı sıradan bir yemek içeceği sanır. İşte burada soru belirir: Her şey göründüğü gibi midir?
Eskiler “elektrolit dengesi” ya da “hidrasyon mühendisliği” bilmezdi. Ama tarlada çalışırken neyi içeceğini, bedenin iç dengesini neyle koruyacağını otonom bir refleksle bilirdi.
Biz ise sağlığı karmaşada, Latince isimlerde, muhtevası belirsiz şişelerde arıyoruz. Bu, çoğu zaman zihinsel konforun menfaatidir. Çünkü düşünmek zahmetlidir. Oysa gerçek zaten yalın hâliyle yeterince gerçektir.
Şimdi size desem ki!
"Mikrobiyotadaki otonom kerametini anlatıyordum. Ayranın içindeki laktik asit bakterileri içeride quorum sensing yapıyor, SCFA fabrikalarını açıyor. Oradan çıkan asitler GPR43 reseptörüne vurunca içerisi GLP-1 hormon kaynıyor, bu sayede yağlar eriyor...”
Siz de muhtemelen bırakın GPR’yi, bize anlayacağımız dilde anlat.
Biz bu ayranı içelim mi içmeyelim mi? Kimi içine limon koy diyor, kimi maden suyu, kimi karabiber.
Herkes diyette, herkes zayıflamak için başka bir mucize anlatıyor.
Ayran içmek zayıflatıyor mu zayıflatmıyor mu? Siz onu söyleyeyim?
Ayran içmek direkt yağları yakmaz ancak bu konuda oldukça farklı yönlerden fayda etkileri vardır.
İnsan zihni sürekli eklemek ister. Sade olan gözümüze eksik görünür. Oysa ayran bin yıldır yoğurt, su ve tuzla ayakta. Biz hâlâ içine mucize eklemeye çalışıyoruz.
1. Karabiber–Limon Efsanesi:
Karabiber metabolizmayı hızlandırabilir ama SCFA fabrikasını kuran o değildir. Ayranın kendi biyolojisi vardır. “Termonükleer yağ yakımı” bir efsanedir.
2. Maden Suyu Modası:
Maden suyu eklemek lezzet veya elektrolit için olabilir ama GPR43 reseptörü “gaz geldi yağ yakalım” demez. Ayran zaten kendi statükosuyla iş görür.
“Ne Olduğu Değil, Ne Olmadığı”
Modern diyet sektörü sürekli “ekleme” öğretir. Oysa bazen tedavi, eklemek değil çıkarmaktır. Ayranın gücü, içine ne konduğu değil, içine ne konmadığıdır.
İçindekiler basittir. Yoğurt, su, tuz. Bitti.
Daha da detaylısı içerdiği protein, kalsiyum, magnezyum, fosfor, A, B, C, D, E vitaminleri ve probiyotikler
Ayran içmenin faydaları öncelikle başta sindirim sistemi olmak üzere kemik sağlığına, kan basıncının düzenlenmesine, kolesterole ve daha pek çok açıdan sağlığa faydalar sağlar.
- Kilo vermeye yardımcıdır
- Harareti önler
- Hazımsızlık problemine iyi gelir
- Kalsiyum ve kemik sağlığına katkı sağlar ve yardımcı olur
- Anemi riskini azaltmakta yardımcı olur
- Sindirime ve karaciğere yardımcıdır
- Kan basıncını dengeler
- Midede asidini kontrol altına alır
- Kabızlığın giderilmesinde yardımcı olur.
- Hidrasyon ve elektrolit dengesini sağlar.
Yani tam da bu söze uygundur "Olmaya sıhhat cihanda ayran gibi şurubat, gerekmez içine karabiber basılmış herhangi bir meşrubat"
Ayran bu sadeliğiyle modern dünyanın “muhtelif içerikli” içeceklerine karşı bir istisnadır.
Endüstri ona dokunmaya çalıştıkça o reddetmiştir. Çünkü o, sahte mucize pazarlamasına ihtiyaç duymaz.
Sağlığın sırrı ayrana ne katacağında değil, hayatından neyi çıkaracağındadır.
Tasınız yok mu ayran içmeye tahtırevanla... Ee bu söz çok uygun değil zannederim.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
5Cevap
Yıllardır doğru tercih yapiyormusum o zaman.. bizde sabah kahvaltısi dahil masada her öğünde yoğurt olur.. ayranda yaz kış sürekli tuketirim. çokta severim :))
Afiyet şifa olsun... iç ayranı kudur... geçlik budur
Ayranı yok içmeye tahterevanla gider çarşıya hahah bunu da hatırlatmış yazar. Ayran kafasını niye yazmadın ama? 😅
Bu konun ucunu bilerek açık bıraktım :D :D
Belli ben en çok elektrolite iyi geldiğini düşünenlerdendim fakat laktik asit bizim Türklerde yan etki yapıyor galiba 🤣 Aşırı zeki çevik kuvvetli halkımız maşallah 😬
Araplarla ilgisi ne kast ettiğin Dilberaylar mı Ssudiler mi? 😂
Yerli Dudakları Dolgulu olanlar
Dudakları dolgusuz olanlar da var köfte duduşlular jdjdjd
Ne güzel mecbur muyum misali iyi yapmış bizdede öyle ayranım budur dupduru sudur içmez sende budur içersende budur söz temsili çok var
anamın ekmeğine kuru, ayranına duru demem.
asıl azmaz... bal kokmaz... kokarsa yağ kokar onun da aslı ayrandır.
Ben ayran içmedim ama...
seni içtim durudum sabaha kadar... diyor şarkıda
https://youtu.be/dLpSYmlVR58?si=av4Hl6kOyHJo9X1l
Ne ayranmış bu arkadaş bugün 🤣😂
Puhahah Mevzu Gariban devede sorun ayranda değil
Allah'tan öpeceksin demişler hocam :D
Bende öpeceksin diye biliyordum zaten :D
Valla ben olsam 40 çadır değil 80 çadır bile deviridim
Ayran sağlıktır gazdan ne fayda gelir
Evet bencede Ülkemizin Dünyada ki milli içeceği
Evet
Emeğinize sağlık 👏🏻 çok güzel bir yazı olmuş 😊 bende severim ayranı
Ayranı sevmeyenide ne bileyim: )))
Deve araptan ötürü sevmiyor galiba... yoksa çok severmiş
Ellerinize sağlık mükemmel bir yazı..
Sağol kanka...
Sende sağol canım kankam
Ellerinize sağlık mükemmel bir yazı
Sağol Ağa kızı sen yaparsın yayık gibi ayran
Elhamdülillah yaparım bu akşam yapacağım kepse yemeğinin yanında 🥰
40 satır mı?
40 katır mı? Abi hangisi😂
Aparabı öpmiceksek fark etmez
Ağabey istediğin Arap olsun
Hangi ülkesinden konum söyle 😂
Puahhah Türkiye deyim ama kadınların çoğu dudaklarını dolgu yaptırmışlar Arap dudağı gibi
Allah’a yakın bize uzak olsunlar 🤣
Doğru söylüyorsun