Tükenmişlik sendromu belirtileri nelerdir? Tedavi olunmazsa ne gibi zararları olur? Ve tedavi şekli nedir?
2 ay
Depresyonla benzerlik gösterir. Depresyondaki "tükenmişlik" olayı burada sade olarak var. Beyindeki serotonin ya da dopamin eksikliğinden kaynaklanması muhtemeldir. Travmalar da tetikleyebilir tabi. Antidepresan verilebiliyor.
düzeltmek isterim, artık iyice anlaşılıyor ki, depresyon sadece monoamin eksikliğinden kaynaklanmıyor (dopamin, norepinefrin, serotonin) bir çok karmaşık ağın bozulmasıyla gerçekleşiyor (NMDA gibi) antidepresanları ilk verdiğimizde hızla serotonin seviyeleri yükseliyor fakat etkisi için haftalar-aylar bekliyoruz, iyileşmenin asıl sebebi, BDNF ve beynin kendini yenilemesinden, yeni bağlantılar oluşturmasından kaynaklandığnı görüyoruz. bu da umut verici bir şey, yeni tedaviler gelişiyor, ve mekanizmayı daha iyi anladığımız için farklı yaklaşımlarla alternatif tedaviler üretebiliyoruz, mesela aerobik ve direnç egzersizlerinin, BDNF seviyelerimi direkt artırdığını görüyoruz (özellikle IGF-1) üzerinden. bu yüzden ilaca başlamaktan önce farklı yaklaşımlar denenmeli.
Depresyonla ayırt edemiyorum. Yılım belli dönemleri kısa süreli depresyona giriyorum ona alışkınım ama bu sefer ki daha farklı ayırt edemiyorum
@CptMac Depresyon sadece Monoaminoksidaz (MAO) enzimininin eksikliğinden kaynaklanmaz zaten. Yalnızca üzülmek değildir. Olayların acı tarafı algılanır ve haz ve tatmin yitimi de vardır. Nöroplastisitede depresyon için genellikle serotonin geri alımı hedeflenir. Çünkü serotonin mutluluk hormonudur ve bazı klinik kişilerde bu hormon beynin prefrontal korteksinde yeterince bulunmaz. İlaçlar genelde 5HT1-A üzerinden bazıları ise doğrudan 5-HT ile serotonin pompasını durdurur. Bu da nöronal aralıklardaki serotonin seviyesinin artmasına yol açar. Sinyaller güçlenir. Okb dahi serotonin artışıyla iyileşme gösterir. Genelde fluoksetin hariç çoğu 4-6. haftadan sonra beyne oturuyor. Fluoksetin 2 haftadan itibaren hızlı toparlanma gösterdiği için genelde ilk o yazılır. Bir insan depresif hissettiğinde elbette hemen ilaca başlatılmaz. Ancak vaka klinik bir anlam kazanmışsa, meselenin kimyevi olduğu düşünülür ve bunun üzerine başlanır.
Mevsimsel depresyon olağan bir durum. Ama mesele benimki gibi majör ya da kronik depresyon olmaması. Belki de tükenmişlik sendromu değil de bu sefer uzun süren bir depresif epizoda girmişsindir. Psikiyatra gittin mi?
@High-Serotonin
söylediklerinde 6 hata var ama özetle:
Depresyon yalnızca monoamin düzensizliğinden kaynaklanmaz; anhedoni (haz ve tatmin yitimi) ile olayların ağırlıklı olarak negatif algılanması da tanımlayıcı özelliklerdir. Tedavide sıkça başvurulan SSRİ'ler, serotonin taşıyıcısını (SERT) bloke ederek sinaptik aralıktaki serotonin konsantrasyonunu artırır — bu da downstream olarak BDNF sentezini ve nöroplastisiteyi tetikler. Asıl terapötik etki monoamin artışından çok bu nöroplastisite değişikliklerine atfedilmektedir. OKB de bu mekanizmadan yararlanır. SSRİ'lerin klinik etkisi 4-6 haftada oturur; ilaçlar arasındaki hız farkları yarı ömür ve reseptör profiline göre değişir.
Yakın zamanda gitmedim🥺 okb ve dikkat dağınıklığı için tedavi gördüm 13-16 yaşlar arasında. Tabi depresyon içinde arada gördüm. İlaçları hiç bir zaman düzenli kullanmadım aile zoruyla gittim çünkü hepsine. Bundan 3 sene önce yine bir bunalıma girmiştim ölecek gibi hissetmiştim o şekilde kendi isteğimle gitmiştim o da ilaç verdi bir hafta kullandım bıraktım. Günlük hayatımda da ilaç kullanmıyorum. İlaca karşı bir insanım son çare olsa bile kullanmamaya gayret gösteriyorum. O yüzden psikiyatriye gitmek istemiyorum.
Serotonin bir hormon değil, nörotransmitterdir. "Mutluluk hormonu" popüler ama nörobilimsel açıdan yanlış bir tanım. Dopamin daha çok ödül/motivasyonla ilişkiliyken, serotonin daha çok mood regülasyonu, impuls kontrolü ve anksiyete eşiğiyle ilişkilendirilir. "Mutluluk hormonu" söylemi 1990'ların basit monoamin hipotezinin kalıntısı — modern literatür bunu geçti. ayrıca, MAO bir yıkım enzimidir, eksikliği depresyona yol açmaz — tam tersi, fazla aktivitesi monoaminleri aşırı parçalar. MAO inhibitörleri (MAOI) antidepresan olarak kullanılır. "Eksiklik" kelimesi yanlış, mantık ters kurulmuş.
@CptMac Sinaptik aralık dediğin prefrontal korteksteki yoğunluğu. Doğrudan oraya oturduğunda anlam kazanıyor. Taşıyıcısını değil doğrudan pompayı bloke ediyor. İleride salınmak üzere depolanarak tasarruf edilen serotonin tasarruf edilmeden daha verimli kullanılıyor. Monoaminoksidaz inhibitörleri zaten eski sistem ve şu an daha modern sistemler kullanılıyor. Bahsedilen SSRI türevi antidepresanlar az miktarda dopamin ve norepinefrin ile de oynuyor. Sadece onlarla kalmıyor, prolaktin, testosteron, dihidrotestosteronun kan plazmasındaki seviyeleri de etkileniyor. Hız farkları en yoğun olarak beynin verdiği yanıta göre oluşuyor. Ne kadar hatam olduğunu sormadım. Düzeltilme ihtiyacı hissetmiyorum.
İlk defa bu kadar kaliteli bir anlaşmazlığa denk geliyorum 🤝🏼
Eskiden ben de aile zoruyla giderdim. Şimdi kendi başıma zorla gidiyorum. 47 farklı OKB semptomum olunca hayat cehenneme dönmüştü. 14 ümden itibaren çıktı bende de yetmedi 23 de anksiyete bozukluğu da kondu. Zaman zaman arttı azaldı tabi. Bazen tamamen kesildi. Ama bu hastalıklar yenilmiyor. Sadece kontrol altına alınıyor. Bunalım bende çok ağır seyrediyor. En son 2023 Şubatta hepsi birlikte patladı. İntih4r düşünceleri falan. Mecbur ilaca yapıştık tabi. İlaca gereksiz olarak zaten herkes karşıdır. Ama gerek varsa düşünülmeli. Okb sinsi bir bozukluktur ve anksiyeteyle sinerjik şekilde artıyor. İlaca karşı olmanın belli bir sebebi var mı? Bence kesinlikle gitmeli ve durumu anlatmalısın. En basitiyle hafif bir ilacı başlangıç dozunda verirler.
anlaşmazlık yok, literatür böyle. aynı şeyin farklı yönleri, fakat prolaktin ve androjen hormonlarının üzerinde anlamlı bir etkisi yok, üzerimde testini de yaptım. beklemeyiz anlamlı bir şey.
"Serotonin pompası" ve "serotonin taşıyıcısı (SERT)" ikisi de aynı proteini tanımlıyor. SERT, sinaptik aralıktan serotonini geri çeken bir taşıyıcı proteindir — ama bu taşıma işlemini iyon gradyanı kullanarak yaptığı için halk arasında ve bazı kaynaklarda "pompa" olarak adlandırılıyor. Teknik doğruluğu biraz tartışmalı ama yaygın kullanım bu. anlaşmazlık yok, tedavi aynı. sonuç:psikiyatriste git :DD
@CptMac Pek çok şey eskiden kalma. Ama şu anda bunu kullanıyoruz. Asperger'in OSB'ye dahil edilmesine rağmen bugün kullanıldığını görüyoruz. Çünkü hafif otizmi tanımlıyor. MAO yıkım enzimidir ama nerede ve ne için faaliyete girdiği daha önemlidir. Neticede bazı antipsikotikler Tourette Sendromu'nun etkilerini hafifletmek için de kullanılabiliyor. Serotonin hala bir hormondur. Bugün D3'ün bir hormon olmadığını kim ispatlayabilir?
Sonuç psikiyatriye gitmek evet ama maksimum 10 dakika dinleyip peşine ilaç veren psikiyatriler bende güvensizlik yaratıyor ve geçmiş 3 ay boyunca tiroid ve yumurtalık kisti için ilaç kullandım o da beni yıprattı hayatımda ilk defa bu kadar uzun süre ilaç kullandım
@CptMac Basbayağı var. Paroksetin sadece başlı başına Prolaktin'i %30 arttırıyor. Testo ve DHT deki etkiler yüzünden libido, sertleşme hatta ejekülasyon sorunları yaşanır. Kaldı ki kız bir konuda yardım istemiş ve buna yardım etmeye çalıştım. Beni düzeltmek ya da bilgimi sorgulamak senin haddine değildir. Engin bilgilerini başka kişilere de gösterebilirsin.
:')
kardeşim triplenme, hatanı düzeltiyorum literatürü oku da gel. haddimdir ve haddimi kullandım. prolaktini %30 artırdığına dair kanıtın nedir? sertleşme bozukluğu reseptör boyutuna kadar girebilirsin. testosteronumu antipsikotik+SSRI kullanmama rağmen %144 artırdım. prolaktin artmadı düştü. bitarafından literatür uydurma.
Nerede yaşadığını bilmiyorum ama genelde son 15 günde ne oldu deyip reçete yazıyorlar. Seni gerçekten dinleyenine denk gelmek çok önemli. Cerrahpaşa bendeki çoğu olayı tespit etmedi mesela. Hatta iç sıkıntısına karakteristik diyecek kadar saçmaladılar. Çapa'ya gidince testler yapıldı ve Atipik Otizm olduğu kanaatine vardılar ama ona da ucundan giriyormuşum. Tek bir konuyla ve detaylarla ilgilenme, aynı yemeği 2 sene yeme dsfdsfdsf. 60 üstünden 40 almak gerekiyor mesela. Ben 18 aldım testte. Ama yine de var dedilerdi. Sonra bu anksiyete halindeyken tabi ki çalışamaz mantığı oluştu. %76 engeli verdiler. İstanbul'daysan Çapa'ya gidebilirsin.
@High-Serotonin kendindeki bu süreci atlatabildin mi? Ya da bir şeylerin yolunda gitmediğini nasıl anladın?
Benim girdiğim tek test IQ testiydi 10 yaşımdaydım nansjsks (aile zoruyla)
@CptMac Triplenmiyorum sen burada seni düzeltiyorum diyerek saygısızlık ediyorsun. O literatür dediğin senin 5 cilt yayınlandı. Yarın fikirler değişir 6. cildi de çıkar. Haddin falan değildir benimle muhattap olmak. Arttırdığına dair onlarca makale yayınlandı DSM edebiyatı yapacağına çift kör çalışmalar yapan klinik makaleleri incele. Testosteronumu çinko, aspartik asit, e vitamini, tongkat ali kullanarak ben de arttırırım. Testosteron propiyonat basarım %100 artar. Anabolik testosteron steroidleri basarım %600 de artar. Bu sonuçlar takviye ya da spor yapmayan insanlar için geçerlidir. Bir tarafından bir şeyler uyduran sensin.
Kuzum 2023 başındaki gibi değilim ama çok da iyi değilim. Depresif anlamda hala hayatın acıyla dolu olduğunu ve depresif olmasam da vardığım sonucun bu olduğunu görüyorum. Önemsemeden yaşayayım diyorum o zaman da ilgimi çekecek, motivasyonumu arttıracak bir şey bulamıyorum. Kaç çeşit hastalık yüzünden çalışamıyorum da. Ne para var ne sevgi. Bir şeylerin yolunda gitmediği günde 18 saat uyuyup uyanmak da istemediğinde anlaşılıyor. En basitinden çocukluğuna ergenliğine bakıyorsun. Hayat o zamandı diyorsun. An yaşanıyordu. Şimdi hiçbir şey yaşanmıyor ve canımı en az şekilde acıtacak yolu seçerek yaşamaya çalışıyorum.
Beni belki IQ ya 5 kere sokmuşlardır hepsinde başka çıkıyo :D
Ben 1 kez girdim o zamanlar tuhaftır ki yüksek zekalı çıkmışım dikkat eksikliğim vs buradan geliyormuş ama tuhaf bir şekilde okumadım ve ders notlarım öyle aman aman yüksek değildi ders çalışmayı da sevmezdim sıkılırdım hemen liseyide açıktan bitirdim bu kadar kdjdks bizimkiler onu duyduktan sonra tekrar sokmadılar teste neyse ki shhshs
Genel olarak bende de çocukluğa bakıp hayat o zamanlar çok zor geliyordu ama asıl o zamanlar çok güzelmiş dediğim çokça an oluyor sorumluluk derdi yoktu en basitinden etraf cıvıl cıvıldı insanlarda öyle şimdi bakıyorum insanlar suratsız renkler yok gerçek anlamda ve ben yaz insanıyım kasvetli havalar bana hep intihar havası gibi geliyor bunalıma sokuyor beni
Evet. Zaten dehb, özellikle asperger, okb gibi hastalıklara sahip olanların önemli bir kısmı zeki oluyor. Beni 17 yaşımda profesöre götürmüşlerdi. O demiş deha hastalıkları bunlar. Bu insanlar kendini kanalize etmekte zorlanırlar diye. Ben 3,5 yaşında okuma öğrenmişim. Kendi kendime yapmışım bunu. Tıpta araştırınca denk geldim. Erken okuma sendromu varmış. Ders çalışmayı hiç sevmezdim. İlkokul ve ortaokulda başarılıydım. Ama liseye geçince ergenlik ağır vurdu. Alttaki hastalıklar zeminde filizlendi diyelim. Başarısızdım ve okulda sürekli uyurdum. İte kaka bitirdik işte. Çocukluğuma dönmek ve sonsuza dek arkadaşlarımla mutlu yaşamak gibi bir hayalim vardı. Mahalle dağılınca bunu fikirsel bir zemine oturtup internetten benim gibi düşünenleri bularak devam etmek istedim. O da olmayınca yaşamın bir anlamı kalmadı. Sadece yatıp kalkıyordum senelerce.
Kapalı havadan ben de nefret ederim. Güneş çok önemli. Evet, çocukken rengarenk gelirdi her şey. Bilinmezlik vardı. Sürprizdi her şey ve öğrenecek çok şey vardı. Lezzet alıyorduk hayattan. Büyüyünce o da azaldı. Hala arkadaşımla nostalji yapar, tüplü tv ye atari takar oynarım. :)
Cevap
3Cevap
Yorgunluk aşırı düşünme
Çabuk sinirlenme, tahammülsüzlük
• “Hiçbir şey yetişmiyor” hissi
• Odaklanma zorluğu, dalgınlık
Hepsi var🙂↔️
psikiyatri en son çözüm olabilir, spor, aerobik egzersiz, ve multidisipliner yaklaşım en iyi çözüm
Kendimde o motivasyonu bulamıyorum 🥺
Çok teşekkür ederim araştırıp kullanmaya başlayacağım 🙏🏽
Doktora gitmek iyidir
Yaşın kaç başın kaç ne tükenmişliği aq
Doğru söylüyorsun demek ki senin yaşına gelmek gerekiyor bazı psikolojik sorunlar yaşamak için.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?