Benimkinin derecesi küçük ama yine de rahatsız ediyor acaba şu an bir tedavi uygulansa yararı olur mu yoksa yetişkin olduğum için işe yaramaz mı arkadaşlar bilen var mı?
3 ay
Merhaba, ben Uzman Fizyoterapist Muhammet Akyaman. Bu endişeni çok iyi anlıyorum ve sana bu konuda net, bilimsel ve yol gösterici bir açıklama yapayım.
Öncelikle şunu bilmeni isterim: "20 yaşında skolyoz tedavisi olmaz" veya "artık çok geç" düşüncesi tamamen bir şehir efsanesidir.
Evet, 12-16 yaş aralığındaki gelişim döneminde kemik büyümesi devam ettiği için "korse" kullanımı gibi pasif yöntemlerle eğriliği düzeltme şansımız çok daha yüksektir. Ancak 20 yaşında kemik gelişimin tamamlanmış olsa bile, skolyoz tedavisi kesinlikle mümkündür ve oldukça başarılı sonuçlar verir.
20 yaşında bir yetişkinde tedavi süreci nasıl işler ve ne hedefleriz?
Duruş (Postür) Düzelmesi: Skolyoz sadece bir eğrilik değil, aynı zamanda bir kas dengesizliğidir. Özel fizik tedavi ve "Schroth" metodu gibi skolyoz odaklı egzersizlerle, omurganı çevreleyen kasları güçlendirerek omurganın daha dik ve simetrik durmasını sağlayabiliriz. Bu da dışarıdan bakıldığında duruşunun çok daha düzgün görünmesini sağlar.
Ağrı Yönetimi: Küçük dereceli skolyozlarda bile zamanla kas yorgunluğu ve buna bağlı ağrılar başlar. Tedavi ile bu ağrıları tamamen ortadan kaldırabiliriz.
İlerlemenin Durdurulması: "Benimki küçük" demişsin, bu harika bir haber. Doğru egzersiz programı ile bu derecenin ilerlemesini engelleyebilir, omurganın stabil kalmasını sağlayabiliriz.
Yaşam Kalitesi: Skolyoz, vücudun ağırlık merkezini değiştirir. Bizim yaptığımız çalışmalarla vücudunu tekrar doğru şekilde kullanmayı öğrenirsin. Bu da hem günlük hayatta hem de spor yaparken daha konforlu hissetmeni sağlar.
Özetle: 20 yaşında olman, tedavinin işe yaramayacağı anlamına gelmez. Sadece 14 yaşındaki bir hastaya uyguladığımız "korse" protokolünden ziyade, "yetişkin skolyoz rehabilitasyonu" protokolünü uygularız. Bu süreç tamamen egzersiz odaklı, manuel terapi destekli ve senin aktif katılımını gerektiren bir süreçtir.
Tavsiyem şudur:
Hemen bir radyolojik görüntüleme (skolyoz röntgeni) ile güncel dereceni netleştir.
Skolyoz konusunda uzmanlaşmış, bu alanda sertifikası olan bir fizyoterapistten kişiye özel bir egzersiz programı al. İnternetteki rastgele "skolyoz egzersizleri" videoları, derecenin durumuna göre sana faydadan çok zarar verebilir; çünkü her skolyozun yönü ve karakteri farklıdır.
Olur ben de 22 yaşında oldum Rıfat Saygın Altınağ yaptı ameliyatımı sende ona görünebilirsin istersen senin de benim gibi çok çok eğrilik yok ama rahatsız ediyor iyi anlayabiliyorum ben de aynı durumdaydım şu an geçti çok şükür ameliyat olduktan sonra
Cevap
4Cevap
var tedavisi sende çok mu var eğrilik
yok az benimki şükür ama yine de rahatsız ediyor
Neden oluştu sende. Bende de var biraz
ergenlikte oldu ya bilmiyorum sebebini ama yatış şeklimden falan olabilir
Yüz üstü mü yatıyorsun?
evet
Bende de aynı durum var diğer türlü yatarken rahat edemiyorum. Bundan mı kaynaklı oluştu orasını bilmiyorum ama
aynı ben de öyle sırt üstü yatmak çok zor geliyor bana bazıları yatış pozisyonuyla skolyozun alakalı olduğunu söylüyor
olur
inşallah
Kaç derece seninki. Benimki 7 derece
benimki de 8
Hiç zamanında fazla kilon oldu mu veya kilolu birisi misin
yok aksine zayıftım hep
Tedavi olursan düzelme şansın var
O ne
omurga eğriliği
Hıii geçmiş olsun
Daha gençsij
sağ ol 🙏🏻