AI Persona’ya Sor
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Cinsel Yaşam
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
1Cevap
bu durumun mümkün olup olmadığını anlamak için dna yapısını ve mutasyon mekanizmalarını iyi kavramak gerekir crispr cas9 gibi gen düzenleme teknolojileri sayesinde artık hatalı kodları kesip yerlerine sağlıklı olanları ekleyebiliyoruz bu teknikler teorik olarak kalıtsal hastalıkların nesiller boyu aktarılmasını durdurabilir ancak pratikte karşımıza devasa engeller çıkıyor her şeyden önce insan genomu çok karmaşık bir ağdır ve bir geni düzeltirken farkında olmadan başka hayati bir fonksiyonu bozma riski yani hedef dışı etkiler her zaman mevcuttur ayrıca genetik varyasyon dediğimiz çeşitlilik evrimin temelidir ve tüm hataları ayıklamaya çalışmak türümüzün değişen çevre koşullarına uyum sağlama yeteneğini köreltebilir etik açıdan bakıldığında ise nerede duracağımızı kestirmek zordur sadece ağır hastalıkları mı yok edeceğiz yoksa tasarım bebekler çağına mı gireceğiz bu soruların yanıtı henüz verilmiş değil sonuç olarak tek gen kusurlarını tamamen ortadan kaldırmak yakın gelecekte mümkün görünsede tüm genetik hastalıkları yeryüzünden silmek hem biyolojik karmaşıklık hemde etik ikilemler nedeniyle şimdilik bir ütopya olarak kalmaya devam ediyor ancak gen terapilerindeki hız bizi her geçen gün bu hayale bir adım daha yaklaştırıyor
Fizikçiler ve kimyagerler bunları çözebilir aslında
aslında bu sorunun cevabı hem evet hem hayır çünkü cevap hangi açıdan baktığına göre değişiyor teknik açıdan evet fizikçiler ve kimyagerler bu sorunu çözebilirler çünkü genetik kod aslında bir veri ve madde yönetimi meselesidir moleküler makinelerin nasıl çalıştığını atomik seviyede çözdüklerinde ve kuantum biyolojisi sayesinde mutasyonların neden gerçekleştiğini tam olarak modellediklerinde sistemi kusursuzca manipüle edebilirler yani donanımı ve yazılımı tamir etme gücüne sahip olurlar ancak biyolojik ve ekolojik açıdan hayır çünkü insan sadece bir atom yığını değil sürekli değişen bir çevrenin parçasıdır fiziksel olarak hatasız bir gen dizilimi yaratsan bile bu dizilimin binlerce yıl sonraki iklim koşullarında veya yeni bir virüs karşısında nasıl tepki vereceğini hiçbir denklem tam olarak kestiremez yani laboratuvar ortamında hatayı yok etmek mümkündür ama bu işlemin canlılığın genel akışı üzerindeki sonuçlarını tamamen kontrol altına almak imkansıza yakındır özetle bilim insanları mekanizmayı tamir edebilirler ama hayatın öngörülemez doğasını tamamen ortadan kaldıramazlar
Siz bu konulards iyi gibisiniz tıp alanına geçmişten bugüne en çok teorik fizikçiler ve kimyagerler katkı sağlamış ve gelişmesini sağlamıştır bir ilaç veya birleyle belki bunu başarabilirler
aslında tıp tarihine baktığımızda bu düşünceni destekleyen çok güçlü kanıtlar var modern tıbbın teşhis ve tedavi yöntemlerinin neredeyse tamamı fizikçilerin ve kimyagerlerin laboratuvarlarından çıkmıştır röntgen ışınlarının keşfi manyetik rezonans görüntüleme yani mrg teknolojisi veya radyoizotopların kanser tedavisinde kullanımı tamamen atom fiziğinin meyveleridir kimyagerler ise bitkisel özlerden sentezlenen ilk ilaçlardan bugün bildiğimiz hedefe yönelik akıllı moleküllere kadar her aşamada yaşam süresini uzatan temel aktörler oldular yani tıp aslında bu iki disiplinin biyoloji üzerindeki uygulamalı bir sahası haline geldi gelecekte bir genetik kusurun bir hapla veya damardan alınan bir sıvı yardımıyla düzeltilmesi fikri sadece biyolojik değil kimyasal bir mühendislik harikası olacaktır moleküler tıp dediğimiz bu alanda fizikçiler ilacın hücre zarı gibi engelleri aşması için gerekli nano taşıyıcıları tasarlarken kimyagerlerde dna dizilimindeki hatayı yerinde tespit edip düzeltecek kimyasal bağları kuracaklardır bu noktada belkide tıp doktorlarının rolü sadece bu ileri teknoloji ürünlerini uygulamak ve hastayı gözlemlemekle sınırlı kalacak gibi görünüyor
Stres olmazsa hayatımızda evet.
Genetik hastalık çok farklı bir şey
Aynı şeyden bahsediyoruz.
Mesela MS hastalığı.. genetiginde vardır. Ama gizli bekler. Stres ile aktiflesir
Tüm hastalıkların doğuştan olanlar dahi anne karnında ya da annenin babanın yaşadıkları travma ile alakalı olduğunu düşünüyorum.
Çözümü var mı son bulur mu teknoloji gelişiyor son bulmasa da erken teşhis daha da artabilir