DEHB OLANLAR YARDIM EDEBİLİR Mİ?

Konuya başlamadan önce, sizlerden medikal bir destek almak istemediğimi belirtmek isterim. 4 Kasım tarihinde psikiyatri randevumu aldım fakat sabırsız olduğum için sizlerin fikirlerini tecrübesini merak ediyorum.

Öncelikle 23 yaşında üniversitesini yeni bitirmiş biriyim. Rastgele redditte gezerken denk geldiğim ADHD teşhisi konmuş birinin konusu ilgimi çekti ve çoğunlukla kendimi buldum. Aşağıya çocukluğumdaki ve şu anki halimi madde madde anlatmak isterim.

Çocuklukta:
- Çok dar duvarların üstünde koşup, kendi boyuma göre yüksek yerlerden atlardım. Hiperaktif sayılacak derecede aktif ve yaramazdım.
- Bana alınan oyuncakların vidalarını söküyordum.
- Çok sosyal bir çocukluk geçirdim, tamamen dışadönük ve arkadaş olmak istediğim insanlarla direkt olarak iletişime geçerdim.
- (Yardımcı olursa) Anaokulundan önce okuma ve yazmayı, televizyondaki harfleri ebeveynlerime tek tek sorarak kendim öğrendim. Zeki olarak nitelendiriliyordum ama somut bir kanıtım yok yönlendirilmediğim için.
- Ödevlerime ilgim ve tahammülüm olmadığı için hileye başvurup, cevap anahtarı kullanıyordum.
- Sabırsız bir çocuktum.
- Ödevlerimi son gün yapar ve sınavlara çalışmazdım.
- Liseye gitmeye başlamadan 1-2 yıl önce, dışadönüklüğüm tamamen zıtlaşmaya başladı.
- Ortalama bir liseye gitmeye başladım. Burada tamamen içe dönük biriydim. Arkadaş olmak istediğim kişilerle asla ilk adımı atamazdım, öğretmenlerim bana bir okuma parçası verdiğinde çekingenliğimden 10-15 saniye hiç konuşmazdım.

Yetişkinlikte:
- İlgi alanım oyunlardan dolayı dil bilimleri üstüneydi. İlk yıl üniversiteye yerleşme puanım ortalama altıydı ve beğenmedim. Kendim 1 yıl daha çalışmaya heves ettim fakat bir kitap dolabı kadar kitabım olmasına rağmen birini bitiremedim, bir önceki yıldan neredeyse farksız derecem vardı.
- Erteleme durumum devam ediyor.
- Büyüdükçe hiperaktifliğimin zihnime doğru yöneldiğinin farkındayım. Bir şeyin 1000 tane ihtimalini düşünüyorum, konudan konuya atlıyorum ve bu yüzden uyku problemi de çekiyorum.
- Depresif bir insanım çünkü zeki diye adlandırılırken hiçbir başarımın olmaması beni üzüyor.
- Çok ciddi bir odak ve bir şeye başlayamama sorunum var. İlgi alanımın ne olduğunu biliyorum ona rağmen adım atamıyorum.
- Dün bu konu hakkında basit bir ADHD testini çözerken arkada sevdiğim bir yayıncının yayını açıktı, bilmiyorum bir şeyleri bu şekilde yapmayı severim. Fakat arkadaki ses yüzünden soruları 3-4 kez okuduğum oldu.
- Hareket konusunda elimde kalem gibi şeyler varsa onunla oynarım, yoksa parmaklarımla masa üstünde ritim tutarım. Oturma pozisyonumu sıklıkla değiştiririm, diğerleri kadar olmasa da bacağımı sallarım.
- Sosyal olarak seçici bir insan oldum ve şu an aktivite yapabileceğim arkadaşlarım bulunmamakta okul bittiği için.
- Bir şeyle uğraşmadığım zaman ayakta gezinme durumu

Her şeye biraz alıştım fakat odak problemim bunların önüne geçiyor, o en güçlüsü.

Sizlerin farkındalığı nasıl oldu, bunları siz de yaşıyor musunuz merak ediyorum. Cevaplarınız için teşekkürler.

DEHB OLANLAR YARDIM EDEBİLİR Mİ?