Asperger diye bir şey mi kaldı geçen yüzyılda kaldı. DSM 5 kılavuzu ile asperger diye bir şey kalmadı hocam dedim, yüksek işlevli otizm spektrum bozukluğu o dedim. Yani insan kendi mesleğindeki gelişmeleri takip etmez mi? Böyle biri bana yardımcı olabilir mi? Beni daha çocuk yaştaki asperger tanısı almış biriyle karşılaştırıyor.. ben göz teması daha fazla kuruyormusum, evet ama sonuçta o çocuk, ben de belki çocukken kuramiyordum, hepimiz sonradan öğrendik göz teması kurmayı ama ben konuşurken kaçırıyorum birden mesela. Kendim konuşurken düşünürken, bu sizde de var mı? Bazıları var psikopat gibi bakıyor ben öyle yapamıyorum 🤣 işte o çocuk bilime merakliymis, bilimdeki belirli bir alanda her şeyi biliyor ve hiç durmadan konuşuyormuş. O çocuk belki 10 yaşında, sosyal normları bilmiyor, ben sonuçta bu yaşıma kadar sosyal psikoloji öğrendim, hiç durmadan konusmayabilirim karşımdakine de alan tanıyabilirim. Ama benim de dönem dönem takıntılı olarak araştırdığım konular olmuştur. Kendi aile çevremde hiç durmadan anlattığım da olmuştur. Yani o kaç yaşında ben kaç yaşındayım bizi karşılaştırıyor 🙃
Psikiyatriye sen tedavi olmak için mi yoksa bilimsel makaleleri tartışmak için mi gidiyorsn psikoloğa gelecek olursa anlattığım kadarıyla internetten sallayan gençler gibi küçük uyuşmaları büyük olayları yorumlamaya çalışmış
019 Yorumla- 9 ay
Psikolog, psikiyatri değil. Evet psikolog bilgili olmalı. Bilimsel makaleleri tartışmak için de gittim.. benim ilgi alanım çünkü otizm, bu konuda konuşmak zevkli oluyor 🤣
- 9 ay
Var mı ki yetişkin otizminin tanısında uzman bir isim
- 9 ay
Zaten ben bu psikolog bana tanı koysun diye gitmedim. Sadece bu konuyu konuşalım fikrini alayım. Ama fikri olması için doğru bilmesi gerekir.. psikoloji tabi derya deniz, her şeyi bilemez her psikolog.. herkesin uzmanlık alanı var..
- 9 ay
Kesinlikle ama vardır
- 9 ay
Psikolog dedi ama olabilirsin dedi anlattığım şeylerden
- 9 ay
Bence otistik davranış örüntüleri var bende. Sıra beklerken sabırsızlık, karşımdaki uzun süre konuşursa tahammül edememe, arkadaşlarım çok kuralcı ve katı, dobra demişlerdir. Çocukken annem bak annem bana kibirli kelimesini uygun gören bir kadın.. yani otistik insanlara genelde yakıştırılan tanımlar yakıştiriliyor.. bazen bir bilgiyi sürekli tekrar eder karşımdaki çünkü ben ona evet biliyorum bunu diye geri bildirim vermemisimdir, evet biliyorum deyince de cevap geciktiği için küstah demiştir 🤣 seslere karşı çok duyarlıyim. Kimsenin duymadığı veya rahatsız etmediği sesler benim için dayanılmaz olabilir. Işyerinde bununla ilgili neden sorun çıkarıyorsun dediler yüzüme karşı..
- 9 ay
Teşekkür ederim 🫶 ilgi duyduğum konuyu anlatıyorum işte. Ama başka ne biliyorsun dersen kısıtlı yani.. 🤗
- 9 ay
Evet aslında benim gibi belirli konularda çok derinlesebilen takıntı derecesinde olan insanlara ihtiyaç da var.. ama doğru yönlendirme olmalı işte benim gibi çocuklar 10 yaşından küçük tespit edilirse doğru yönlendirme rehberlik olmalı. Bilim insanları öyle çıkıyor.
- 9 ay
Ama mesela böyle noroatipik olan insanların duygusal ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için norotipik insanlara ihtiyaçları var.. yalnız birakilmamamiz gerekiyor yani.. böyle doğmayı ben seçmedim. Depresyona kaygıya daha yatkın otistik insanlar.
- 9 ay
Kesinlikle katılıyorum ve kesinlikle haklısınız bu şekilde yönlendirme ile şu an ve pis derin Bir psikiyatrist veya ruh sağlığı uzmanı olabilirsiniz ama hayatta bu konular fırsatlarla ilgilidir küçük yaşları karşınıza bu fırsatlar çıkan insanlar genelde hep önemli başarıları imza atmıştır ama onların sayısı da kendileri gibi azdır
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
4Cevap
9 ayOtizm spektrum bozukluğuna sahip olduğunu düşünüyor musun?
09 Yorumla- 9 ay
Yani o yüzden sordum
- 9 ay
Dikkat ettiğin ne gibi şeyler var. Benim bir tanıdığım da otistik.
- 9 ay
Bir sürü şey var yorumlarda okuyabilirsin istersen. 😊 Ilgin için teşekkürler sonra bana yazabilirsin buraya yorumunu cevaplarım
- 9 ay
Biraz farklısın galiba bir de otizm belirtileri erkeklerde çok yaygın, kadınlarda pek fazla olmuyor, kadınlarda otizm teşhisi koymak daha zor diye biliyorum. Seslere karşı duyarlı olman, rahatsız olman bence otizm gibi geldi. Başka bir rahatsızlıkta var mı bu bilmiyorum. Mesela evden çıkmak istememek, hep aynı markete gitmek, aynı kuaföre gitmek, genelde okul/iş ile ev arası bir hayata mı sahiptin ve şu an sahipsin?
- 9 ay
Evet belli rutinler var. Rutinler dönem dönem değişir ama mutlaka bir rutin olur. Mesela evin yakınında AVM vardı ben belirli bir sıklıkta belirli bir saatte yürüyerek giderdim, orada belirli yerler geziliyor tabi. Çocukken de mesela belirli rutinler vardı her gün aynı. Sonra bir konuyu öğrenmeye kalktım dikkatimi de çekmeyi başardı o konu, saatlerce o konuya yogunlasirdim. Yemeden içmeden kesilme derecesinde. Şimdi de evin yakınında 3 market var birbirine yakın market alışverişi deyince üçüne de belirli bir sırayla gidilir belirli şeyler alınır. O şey evde varsa yine de alasim gelir. Muz mesela çok alırım 🤣 ama kendimi durduruyorum artık yani elim gidince evde var diyorum.. kuaför tercihim hep aynı evet ama çoğu kadın oyle bence erkekler de öyle. Heo aynı mahalle berberine gidilir. Aslında toplumda pek çok kişi otistik eğilimlere sahip. Mesela günde 8 saat Instagram'da zaman gecirmek de otistik oruntuye uygun ama o insan otistik mi hayır. canım sadece 🤣 haftada 3 gün iş çıkışı spora giderim, bana çok disiplinli demişlerdir ama aslında o ritüel olmasa eve erken geldim ne yapacağımı bilmiyorum. O yüzden yapıyorum. Bari evde zaman öldüreceğime sporumu yapıyorum.
- 9 ay
6 ayda bir aynı kan tahlilleri işyerinde yapılır. Işyeri hekimi ile benim istediğim tahliller çıkmadı diye tartıştığım olmuştur. Işyerinde bize hizmet veren insanlarla bir şekilde başım belaya girmiştir, yöneticiler çağırmıştır böyle bir durum yaşanmış bir daha olmasın gibisinden.. insan ilişkilerim iyi değil yani anlayışlı olamıyorum. O anki durumu ters algılıyorum, beni test etmeye çalışıyor ya da bana saygı duymuyor gibi. Orada sinirleniyorum işte. Halbuki o insanın o anki ihtiyacı benim düşündüğüm şeyle alakasizdir.. 20'li yaşlarımın başında annem odamı topladı diye öfke nöbeti geçirdiğim oldu kaç kez. Bana dolap almışlar dolabı oraya buraya çarpa çarpa oynatiyorum mesela hirpaliyorum ağlıyorum vs.. çünkü alışık olmadığım bir nesne. Sonra sevdim tabi şimdi o dolabi atamam alıştım. Gardrobumu değiştirmeyi düşündüm ama yapamadim. Annem de odamda eşyalarımı benim alıştığım düzenden farklı yerlere koyunca öfke nöbeti işte.. bizim ailede perdeleri indirme olayı olarak tanınır 🤣 perdeleri yırttım aşağı indirdim. Yani o zaman mesela neden beni psikiyatriye götürmediler. Ben onu düşünecek durumda değilim.. o an götürse ve uygun ilaç tedavisi baslansa daha iyi sosyal ilişkilerim daha iyi iş hayatım olabilirdi
- 9 ay
Şimdi öyle bir öfke nöbeti geçirmem bu arada yanlış anlaşılmasın.. ama annem benim evime gelip eşyalarımın yerini değiştirmeye başlayınca sınırlarım aşılıyor gibi hissediyorum çünkü öyle zaten.. tatlı tatlı söylerim anlayışlı olmaya çalışırım ama devam ederse ben anlayışlıyim diye, patladığım oldu. Ailem benim evime gelince gürültü yapmalarından da etkilenirim, ışık da rahatsız eder. Ben onlarda kalmaya gidince de uzun süre ara lamba açık kalmıştı, bu ne dedim ya sabaha kadar mı yanacak, kalktım kapattım.. babam anladı açmadı tekrar.. tv sesini sürekli kismalarini söylerim. Mutfakta iş yapılırken durmam asla, çok ses oluyor.
- 9 ay
Sesler seni nasıl rahatsız ediyor. Kulağının dibinde biri korna çalışıyormuş gibi bir rahatsızlık bu? Ses kesici kulaklık kullandığın oluyor mu? İş yeri, market, vs. gibi dışarda gezinirken kulaklıksız rahat edebiliyor musun. Evden hiç çıkmak istemediğin bir zaman oldu mu? Dışarda güneş var, gölgeler var, insanlar var, çok ses var diye hiç dışarı çıkmak istemediğin oldu mu? ve olduysa bu ne zaman sonra ve nasıl değişti?
- 9 ay
Yok o kadar olmadı. Evde ses kesici kulaklık kullandığım oldu, uzun süre evden çıkmadığım da oldu. Pandemi döneminde vs. kulağımın dibinde korna çalınıyor gibi değil ama bir ses geliyorsa o dikkatimi çekiyor, odaklandığım diğer şeyden ayrılmak durumunda kalıyorum. Dışarıda gezerken kulaklık takmam evet. Sıcak diye çıkmak istemediğim olmuştur. Ailemle yaşarken daha uzun süre cikmamisimdir ama şimdi ihtiyaçlarım için bir noktada çıkıyorum. Evden çalışırken uzun süre evden çıkmadığım olmuştur. Ama otizmliysem her otizmli insanın yaşadığı deneyim farklı. Aynı olmak zorunda değil. Ağır otizmli biriyle beni karşılaştırıp sen otizmli değilsin demek pek anlamlı olmuyor. Onun derecesi farklı çünkü. Benim zekamda da bir sorun yok, çok üstün zekalı değilim ama ortalama uzeriyim. O yüzden yüksek işlevli otizm olabilir.
- Sağlık konusunda 627 cevap paylaştı.
9 ayFarklı psikoloğa gittin mi
134 Yorumla- 9 ay
Bakalım yarın online biriyle görüşeceğim. Norogelisimsel bozukluklar yazıyordu ilgi alanlarında.. o daha iyi yardımcı olur belki daha çok bilgisi vardır. Tek umudum önyargılı olmaması. Otizm erkek çocuk hastalığı olarak görülüyor çünkü. Ben erkek de değilim çocuk da değilim.. ama bende bir gariplik olduğunu biliyorum.. hastalık hiç değil zaten tedavisi olmayan bir şey hastalık olamaz. Bu norogelisimsel bir durumdur..
- 9 ay
Yani referansları iyiyse evet bide onunla görüş tabi ki tek birinin görüşüyle düşürme modunu hemen
- 9 ay
Modum düşmez ki. Ben aynı insanım sadece tanı almış olacağım. İşyerine veririm tanı alırsam. Belki bana daha uygun bir iş verirler. Sosyalleşme konusunda sorunluyum. Bir sebep yokken sevmiyorlar mesela ya ben anlamıyorum ki sebebini. Karşılarında anlayabilen empatik biri yok.. empati benim için senden duyduğumu biraz da yumuşak bir sesle sana geri iade etmek. Empati sadece bir kelime benim için. Hem de belki benim durumum bilinirse anlayışlı olurlar ne bileyim. Kendi bilerek yaptığım bir şey yok çünkü
- 9 ay
Hem de nasıl daha iyi insanlarla iletişim kurabilirim mimiklerimi nasıl kullanabilirim bu konuyla ilgili psikologdan eğitim almış olurum tanı alırsam.. geri bildirim verir yani bana
- 9 ay
Öyle evet ama doğru tanı önemli, iş yeri sonrasında tabi uygun departmana dahaa anlayışlı ortama geçirir sadece iş hayatı değil sanırım normal çevrede sıkıntılı galiba etrafında
- 9 ay
Sıkıntılı.. bir yerde hizmet almaya gideyim asla anlaşamam.. yani bir noktada öfke krizi geliyor.. patlıyor her şey.. arkadaşım zor insansın dedi, görüşmüyor benimle..🤣
- 9 ay
Zor olmak iyidir. 😄 ama gerginlik pek iyi değil sonunda sinir krizi geçirip etrafa terör saçarsn
- 9 ay
Mesela satış danışmanına oradaki kumaşın içeriğini sorarım nasıl üretilmiş vs tüm detayları.. bir yerde sıkıntılı cevaplar veriyorlar ben de sinirlenmeye başlıyorum. İşyerinde de mesela işyeri hekimi hemşire güvenlik yemekhane personeli kim varsa önce sevmemiş sonra alışmıştır 🤣 işyeri hekimi ismimi hiç unutmaz 6 ayda bir fix kan tahlili yaptırırım.. her tahlilde aynı testler mutlaka olmak zorunda. Benim rituelim bu.
- 9 ay
Azıcık takıntılı gibisin. 😄😄 cidden arkadaş olmak zor senle galiba öyle görünüyor birazcık
- 9 ay
Zor olmak iyi mi bilemedim. Ben zor olunca dünya da zor oluyor. Yani mesela orada bekliyorum kasada diyelim kimse bakmıyor. Sinirlenmeye başlarım.. yani aslında ben iyi bir insan olduğumu düşünüyorum ama o an o insanın yorgunluğu ile empati kuramiyorum, anlayışı kıt bir insanım. Otobüs şoförü kapı önünde sigara içiyordu mesela ya az ötede içer misiniz içeri duman gelebilir diye tersledim 🤣 gelmez dedi, gelmez diyemez meselaa.. ben ne dediysem o.. gelir dedim biraz ötede için..
- 9 ay
Senin fikirlerine kimse farklı yaklaşım yapamaz diyorsun yani. 😄 ben ne dersem doğru odur nokta. Yani iyi bence zor olmak, basit insanı çözmek kolay ama sen oldukça gizemli birisin
- 9 ay
Evet zor yani kolay değil.. çünkü arkadaşlık nasıl sürdürülür fazla fikrim yok. Elimden geleni yapıyorum.
- 9 ay
Bırak onu karşı taraf yapsın bence. 😄 arkadaş olmak isteyen bi takım süreçleri atlatacak senin için
- 9 ay
Evet mesela bir konuda tartışıyoruz diyelim masadaki herkes benim fikrimi kabul edene kadar durmam 🤣
- 9 ay
😄 işte diyorum yaaa senin doğrularını herkes kabul edecek yoksa çekecekleri var 😄😄
- 9 ay
Ikna olana kadar demiyorum bak. Ikna olmayabilir ama kabul etmek yani bir nevi he demek zorunda yoksa devam ederim bir şekilde kanıtlar manitlar 🤣
- 9 ay
😄 polis olmalısın sen iyi sorgu filan yaparsın veya avukat filan bak
- 9 ay
Peki kaç samimi arkadaşn var tam bi wednesday havasındasn galiba hee. 😄😄
- 9 ay
Arkadaşlık karşılıklı ilerlemeli.. beni aramayan mesaj atmayan arkadaşlarıma ben de aramıyorum mesaj atmıyorum. O yapmalı çünkü biraz da. Bunu da ben lisede öğrendim.. yakın arkadaşım arkadaşlıklar karşılıklı bir sen bir o demişti. Ben mesela o yaşıma kadar arkadaşlık böyle devam eder bir kere de ben aramalıyım diye aklıma gelmemiştir.. yani beynim norotipik insanlar gibi çalışmıyor. Noroatipik olduğumu biliyorum ben. Ortaokulda mesela herkes mahallede oynar mahallenin çocukları bana allı pullu davetiye getirecekler de ben öyle ineceğim.. her günün bir rutini var, sabah kalk belli bir saatte bir saat spor meditasyon meditasyon yapmadan önce yastıklarla balkonda kendime ambiyans kuruyordum. Her gün aynı dizilim, sonra bir saat yürüyüş, yürüyüşte kabuksuz ay çekirdeği yerdim.. böyle takip edilen rutinler vardı. Tvde gördüğüm veya ailemde duyduğum cümle ve davranışların tekrarı.. bana babaannem dırdır etme demişti bir gün, ben de ona başka bir gün annemle konuşurken dırdır etmeyin demiştim 🤣 daha böyle 10 yaşımdan küçüğüm işte..
- 9 ay
😄 hayatını saniye saniye dinlemek istiyorum cidden çok iyi betimleme yapıyorsun cidden hayran kaldım resmen. Zamanın arkadaşlıkları evet çıkar uğruna olmuş kimse kimsenin mutluluğunu istemiyor veya menfaat olmadan toka dahi almıyor. 😄
- 9 ay
Samimi arkadaşım sadece işyerinde var. O da ne kadar samimi olursa o kadar. Yani belli bir mesafe. Fazla özel sorun dinlemem.. sıkılırım zamanım değerli. Dışarıda işte arkadaşım aramıyor o aramadığı için ben de aramıyorum
- 9 ay
Arkadaşlık dert sıkıntı dinlemekten ibaret değil zaten yaa. Tek taraflı sürekli sorunları anlatırsa sana Güzin abladan farkın kalmaz
- 9 ay
Evet ya zaten çok fazla detay vermek susmamak otizm spektrumu 🤣 ben de bir şeyi çok detaylı anlatırım.. örneğin işyerinde bir şey soracağım oradan girerim buradan çıkarım sonra şimdi bu ne yani diye sorarım. Niye direk sormuyorsun olurlar. Ama ben önce onun mantığını karşı taraf anlasın diye anlatıyorum.. öyle olması gerektiğine inanıyorum yani
- 9 ay
Aslında güzel yaaa doğrudan değilde dolaylı detayli şekilde olmak. 😄 çevremde sen gibi biri olsa cidden heyecanla durup dinlerm sanırım. 😄😄
- 9 ay
Evet tek taraflı dert dinlemeyi sevmem. Psikolog da anlamadı mesela bunu. O insanın o an sana ihtiyacı varmış falan diyor.. onunla Empati kuruyor. Gitsin o da psikologa Allah Allah 🤣 ben oraya çalışmaya geliyorum o kadar. Daha arada fazla samimiyet yokken çok özel şeyler anlatılması simetrik olmuyor. Ben seninle çok yakın olmadığım halde özel seylerini biliyorum burada bir bilgi asimetrisi var beni rahatsız ediyor 🤣
- 9 ay
Evet özel durumları belirli bi süreyi aşmış arkadaşlıklarda paylaşır insan tabi oda terazi denge seviyesinde. Peki ailen nasıl sana davranış yönünden anlayışlımı onlar konuyu çok uzatmadan tamam haklısın diyorlar mı 😄😄
- 9 ay
Beni ikna edemeyecekleri için tartışmaya girmiyorlar. Kardeşim çok kendi düşüncesine kabul ettirmeye çalışır ya o da otistik olabilir zaten. 🤣 Seslere karşı duyarlı. Arkadaşlıklarını kısa süreli. Sosyal ama eski arkadaşı yok mesela şu an. Benim de öyle.. benden daha sosyal biraz daha geliştirmiştir belki. Özelliklerini benden daha olumlu kullandı.
- 9 ay
😇 kardeşin bi üst level yani ama sen ona göre dahaa zor birisin
- 9 ay
Şimdiye dek peki kaç psikolog ile görüştün 😄 saymışsndr sen şimdi kesin
- 9 ay
Kardeşim dışarıda anlayışlı millete karşı, ama evde zor biri.
- 9 ay
Dışarı farklı evde farklı yani sen gibi değil sen herkese aynı 😄
- 9 ay
Ben de benim dediğim yapıldığı sürece anlayışlı olurum. 🤣
- 9 ay
😄 ama ayrım yapmazsın sen yaaa bence herkese aynı seviyede
- 9 ay
Peki olumsuz yönleri nedir gözlendiğin kadarıyla bu durumunun
9 ayOlur.
00 YorumlaOlabilirsin
01 Yorumla- 9 ay
Eğer asperger diye bir şey tanımlanıyor olsa olabilirdim ama istesem de olamam yani artık 🤣
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar