Olur balım ama sadece balık etli diye değil. Kilo, hormonlar, genetik gibi birçok şeyden etkilenir. Zayıfta da olur, kiloluda da. Ama evet, fazla kilo varsa risk artar, o yüzden dikkatli olmakta fayda var. Doktor kontrolleri şart, ne olur ne olmaz
Bir kızın balık etli olması kist olduğunu belirtmez ancak. Polikistik overa yakalanma şansı kilolularda daha fazladır, ya da polikistik over o kişinin kilolu olmasını sağlar daha 17 yaşta bu başlar ve durduramaz. Su içsem yarıyor şişmanlıyorum der. Kafa yapısı normal kızlardan daha oval ve geniştir. Sakallanma yapar çene altına. Ve 200 300 metre uzaktan bir kızın kist olup olmadığını anlarım kafa yapısından. Çünkü belli bir süre sonra kendini belli etmeye başlar. Bu genetik de olabilir. Fakat kisti olan bir kadın zayıflarsa kistler de zayıflar. Polikistik over olan kızlar çocuk sahibi olabilir emzirebilir hiçbir sorun olmaz. Normal kadınlardan farkı yoktur. Evlenirken de söylemez bunu yani sonradan çıkar, Ömür boyu kontrol altında olmak zorunda, kontrolden çıkarsa yumurtalık kanalı tıkanır ve büyük problemler oluşabilir, genelde doğum kontrol hapı olarak düzelir. Hamile kalmak istenirse. Kontrollü olarak bu haplar bırakılır. İki üç çocuk sahibi olanlar bile vardır. Bazı kadınlar evlense bile bunu kocasindan saklar. Çünkü sakat evlendi damgası yemek istemez. Kadın erkek arasında cins çatışması vardır ama ırk çatışması da vardır. Sizinkiler bizimkiler muhabbeti vardır.
Hep söylüyorum. İlle de 34 bedenli küçük memeli küçücük fındık kalçali sıfır basenli incecik bacaklı bebeksi okşamalık yüzlü kalem etekli stilettolu Yasemin Özilhan tadında olmalı garı dediğin diye. Al işte. Bilim de benden yana 😝
Kilo yadsınamaz bir faktör ama esas PCOS kişinin hatalı ve veya yetersiz beslenmesinden kaynaklanıyor. Hareketsizlik de bir kadar etkiliyor. Bende de PCOS var. Kendi çabalarımla bir yere kadar kilo verdim balık etli orta kilodan biraz fazla bir kilodayım şu anda. İnsülin direncinin dizginlenmesi çok önemli.