Bununla ilgili bence yazmak geldi aklıma ama neyse
Uyku felci de denen, bu durumdayken gelen sözde bilinçaltının tehlike diye kendi kendine uydurduğu varlık mı her neyse artık, her geldiğinde daha çok boğuyor sanki. Tamam bunu da o yapmıyor aslında ama neyse. Bu hafta mükemmel olmasa da ruhsalım iyi, mutluyum, öyle aslında tetikte de beklemiyorum ama, dört gündür her gece başımda beliriyor. Sırtüstü de uyumuyorum, yan yatıyorum genelde ama kendimi sırtüstü yatarken buluyorum o anlarda geliyor mübarek. Bu arkadaşın tam sırrı ne, nasıl gelmez nasıl gönderilir, net dışında deneyim tavsiyesi almak daha iyi hissettirecek o yüzden... iyi kötü bir iki cevap bekliyorum ') Bi de bi görselini koyayım zoruna gitmesin abimin.
Şu şekilde kopyala yapıştır yaptım, umarım faydalı olur:
Karabasan (Uyku Felci) Nedir? Uyku felci veya halk arasındaki ismiyle karabasan, rüya görülen evre olan REM uykusu sırasında uyku evreleri arasında geçiş sırasında beynin vücudu kilitlediği, kişinin hem hareket edemediği hem de konuşamadığı geçici felç anıdır. Uyku felcinin fiziksel açıdan kişiye bir zararı olmasa da bazı kişiler için psikolojik olarak korkutucu olabilmektedir.
Uykunun aşamalarında vücut, bir rüyayı gerçekleştirmenizi engelleyebilecek geçici bir felç durumuna girer. Uyku esnasında bu durum normaldir fakat uykuda olunduğu için kişi bunun farkında olmayabilir. Uyandıktan sonra birkaç saniye sürse de felçli olma hissi, hareket edememe ve konuşamama durumu kişileri rahatsız edebilmektedir.
Karabasan Neden Gelir?
• Yemek yedikten sonra uyumak • Yoğun ve düzensiz çalışma saatleri • Gün içerisinde uyuma eğilimi • Uyku düzeninin olmaması • Jet lag • Narkolepsi • Stres • Depresyon • Yaşam tarzının ya da ortamın ani bir şekilde değişmesi • Uyku sorunu yaşanma durumunda kullanılan ilaçların etkisi • Aç uyumak • Aşırı sigara ve alkol kullanımı • Sırt üstü uyumak • Genetik faktör
Karabasan (Uyku Felci) Nasıl Geçer? Karabasanın sık yaşandığı durumda, yaratacağı psikolojik problemlere karşı önlem almak gerekebilir. Bunun için uzman doktordan destek almak önemlidir.
Bunların yanında karabasanın geçmesi için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:
• Uyku düzeni sağlamak için günlük 6 ila 8 saat arasında uyumaya çalışın. • Uyku bozukluğunuz varsa bunu teşhis etmek için doktora başvurun. • Karabasanın neden olduğu psikolojik problemler için psikolojik destek alın. • Stres, alkol ve sigaradan uzak durun.
Karabasan Tedavi Edilebilir mi? Uyku felci için uygulanabilecek tedavi yöntemlerinden bir tanesi terapi desteği almaktır. Uyku düzeni olmayan kişiler üzerinde bu durum fayda sağlayabilir. Öncelikle karabasan yaşayan kişinin uzman bir doktordan görüş alması gerekmektedir. Uzman doktor, uyku felcinin sebebini araştırır ve bunun üzerine çalışır. Bu durumun altında yatan en önemli neden strestir. Bu yüzden uzman doktor sizi psikolog ya da psikiyatriste yönlendirebilir.
Dede Korkut masalları gibi insanların bilinçaltına yerleştirilmiş olan tamamıyla hurafe olduğu gibi psikolojik bir sorundur Karabasan denen bir şey olmadığı gibi bu gibi durumlar kişinin haliselasyon görmesinin tetikler tamamiyle ruh haliyle alakalı durumlar yaşanır önce kendinize böyle bir şeyin olmadığını kabul ettirmeniz lazım
Çok derin uykudan birden uyanmaya çalışılnca olur.. Vücudunuz kitlenir, hareket edemezsiniz, gözleriniz yarı açık etrafa bakarsınız, hatta garip sesler bile duyarsınız... Tamamen beynin bi olayıdır... Öyle öcülerle falan alakası yoktur... Kötü bi durumdur.. yavaş yavaş uyanmak gerekir sakince.. Tabi ne kadar işe yararsa
2
13 Yorumla
Soran
11 ay
Evet beyin yapıyor yapacağını ama yönetemedim gitti be kaç gündür : )
Bulunduğun şehirde uyku servisi varsa oraya git.. Bir gece uyutup bakıyorlar. Muhtemelen derin uykuya geçişte sıkıntı yaşıyorsun bir çok farklı nedeni olabilir.. Sen uyuduğunu sanıyorsun ama beyin açık kalıyor farkedersin o anı bu sorunlar ortaya çıkıyor.. Kuzenim gitti ve yatırdılar baktılar gece boyu 89 kez uyanmış ama farkında bile değil derin uykuya geçemiyor.. Uyku apnesi varmış meğerse derin uykuya gecmiyirmus 5 sene fela oldu gayet iyi :))
Bakın ciddi şeylerin habercisi eğer üstüne düşmezsen.. Bizde gidince öğrendik baya ciddi olduğunu :)) bir gidip kontrol etrirmekten zarar gelmez.. En azindzn sorunla ilgili fikir alabilirsin
Huzursuz mu uyuyorsun? Kafanda çözemedeğinin sorular mı var?
1
2 Yorumla
Soran
11 ay
Hayır bu hafta her şeyi arka plana atıyorum, yani stres vs yapabileceğim şeyleri çok da umursamıyorum sakin karşılıyorum o yüzden mutluyum iyiyim de ama işte
Karabasan diye bir şey yoktur öyle varlıktan ne hadislerde ne Kuranda bahsedilmektedir iki sey olma ihtimali var ya uyku felci ya da cin eger rahatsızlık verdiysen cinlere senle ugrasıyolardır ayetelkürsi okumadan bısey yapma 🙂
İki kere başıma geldi. Birinde aşırı yorgundum stresliydim Diğerinde de aşırı sıcak olmuştu 😅 Geçmiş olsun. Belki yattığın yeri değiştirmek etki edebilir