ve kime kimlere gelir? size hiç geldimi? gelince ne oluyor ? ben hiç öyle bişey yaşamadım ama son bikaç gündür heryerden duyar oldum bu olayı bende merak ettim sizlere soruyorum
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
+1 yılKarabasan Nedir?

Halk arasında "karabasan" olarak bilinen durum aslında tıbbi olarak kanıtlanmış bir uyku bozukluğu çeşidi olan 'uyku felci'dir.
Bedenin uykuya dalış sırasında hareket edememesi beynin ise hala tam olarak uykuya geçememesi sebebiyle hissedilen kısa süreli felçlik hissidir.
Karabasan Neden Olur? Kimlere Gelir?

Özellikle iş stresiyle uyku düzensizliği yaşayan kişilere daha çok karabasan gelir çünkü uyku felcinin en büyük tetikleyicisi düzensiz uyku ve strestir.
Vardiyalı çalışan, depresyonda olan ve çeşitli ilaclar kullanan kişilerde uyku felci görülme ihtimali daha çoktur.
Karabasan Tetikleyen Unsurlar Nelerdir?

Karabasan (uyku felci) bir uyku bozukluğu türü olduğu için, uykusuzluk, düzensiz uyku saatleri karabasanı tetikleyen unsurlar arasındadır.Ayrıca depresyon, anksiyete gibi psikolojik ilaçlar kullanıyor olmak da karabasanı tetikleyebilir.
Narkolepsi hastalığı da kişinin daha çok karabasan yaşamasına sebep olabilir. Uyku testleri ile tanısı koyulan bu hastalar ciddi uyku bozukluğu yaşar. Geceleri yeterli uyumalarına rağmen sürekli uykulu halde dolaşırlar.
Bazı araştırmalara göre kişinin bir yakını kaybetmesi, iş değişikliği yapması veya şehir değistirip taşınması bile karabasanı tetikleyebilir.
Karabasan Belirtileri Nelerdir?
Beynin en çok rüya gördüğü REM uykusu sırasında oluşan karabasan (uyku felci) sırasında kişinin bilinci açık olduğu için etrafını görebilir. Fakat vücut hala uyku durumunda olduğu için bedenini ve kollarını hareket ettiremez.
Uyku felci sırasında bilincin açık olması bazı halüsinasyonların görülmesine de sebep olabilir.
Bazı insanlar uyku felci sırasında vücutlarını hareket ettiremediği için üzerlerine kara bir gölgenin oturduğunu düşünür. Bu yüzden de halk arasında bu duruma karabasan denilmiştir.Uykuda Karabasan Çökmesinin Nedeni Nedir?
Yapılan araştırmalarda uykuda karabasan çökmesinin en büyük nedenlerinden biri de sırt üstü yatış şeklidir. Sürekli sırt üstü yatarak uykuya dalan kişilerde daha çok karabasan çökmesi yaşanmaktadır.
Ayrıca kaygı bozukluğu ve anksiyeteye bağlı stresli ruh halleri de uykuya dalışta sorun yaşattığı için karabasan çökmesinin yaşanması da muhtemeldir.
Karabasan Tehlikeli Midir?
Karabasan (uyku felci) bilim insanlarınca uykunun bir parçası olarak kabul edildiği için doğal zamanlarda bir tehlike teşkil etmez.
Ancak bir narkolepsi hastasının sürekli karabasan yaşaması hayat kalitesini düşürebilir. Bu da sürekli uykusuzluğa ve stres bozukluğu yaşamasına sebep olur.
Karabasan Tedavi Edilebilir Mi?
Karabasan, uyku bozukluğu sonucu yaşanan bir durum olduğu için doğrudan bu durumu tetikleyen unsurlar göz önünde bulundurulmalıdır.
Kişinin neden uyku bozukluğu yaşadığı nörolog ve psikologlarca tespit edilip çeşitli ilaçlarla kontrol altına alınabilir.
Uyku düzensizliği yaşayan kişinin bu sorunları ortadan kalkınca karabasan yaşama durumu da ortadan kalkacaktır.
50 Yorumla
En İyi Cevaplar
Merhaba. Uzun olacak ama anlatmak istiyorum :)
Benim başıma sıkça gelen bir durum. Neredeyse 1 yıldır bu durumla uğraşıyorum. Bazen bağırıyorum kimse duymuyor bazen de ailemden birilerinin konuşmalarını duyuyorum basılma esnasında. Ama bu konuşmalar beni üzen konuşmalar. Sonra öğreniyorum ki öyle bir şey söylememişler. Bazen nefessiz kalıyorum... O kadar farklı şeyler yaşadım ki. En başta psikolojikmen çok düştüm, uykusuzluk başlı başına insanı düşüren bir şey. Uykusuzsun ama uyumaktan korkuyorsun. Uyku felci diyen de oldu karabasan da. Ama karabasan olduğuna eminim. Öncelikle öyle aşırı derecede dinin gerekliliklerini yerine getiren birisi değilim. Namaz kılmam ama dua ederim sürekli. İlk zamanlar besmele çekip uyuyordum. Ama işe yaramadı yine olmaya devam etti. Bir süre sonra alışmaya başladım bu duruma. En azından eskisi kadar korkmamaya başladım. Sonra bir tesadüf Nas suresinin anlamını gördüm. Cinler ve o mahlukatlarda bu duanın ne kadar yararlı olduğunu öğrendim. Sonrasında ezberleyip okuyarak yatmaya başladım. Bir şey olmadı bir süre. Sonraları ne hikmetse kestim okumaya ve yine başladı. Karabasan olduğuna eminim çünkü basılma anında düşünce gücüm açık oluyor ve içimden dua okuyup besmele çekebiliyorum. geçenlerde olduğunda Nas suresini okudum basılma anında. Sureye başlayınca hafifledim ama nedense son iki satıra gelince tekrar basıyordu. Ertesi gün bir baktım meğer son iki satırı yanlış okuyormuşum. Ondan sonra emin oldum. Tavsiyem Nas suresini oku yat gerisi işe yaramıyor. Basma durumunda başla içinden okumaya. Hala bitmedi bu durum ama artık önlemini biliyor olmanın verdiği rahatlıkla uyuyorum :)141 Yorumla
Sevgilimle 2 aydır çıkıyoruz ve biz çıkmaya başladıktan bir hafta sonra eski sevgilim beni aradı kimle çıkıyorsunuz diye ters tepki verdim ve bununla çıkıyorum dedim başka konuşmamış olmadı beni bidaha arama dedim ve ardından asla konusmamiz olmadı. Bugünde faceden bildirim geldi eski çıktığım adına x kisisini tanıyor musunuz diye? Oysa hiç alakam yok ne aradım faceden ne duvarına baktım 2 aydır lakin bana böyle bir mesaj geldi sevgilim de bunu gördü bana sordu konustuniz mu diye bende faceden konuşmadık ama telden aramisti böyle böyle oldu dedim ama bana artık güvenmiyorum dedi çünkü aradığını bundan gizlemiştim. Daha önceden gizlediği n biseyler var mi benden birşeyler gizle me demişti ve bende eski sevgilimin aradığını söylememiştir korktum olay çıkmasından ama şimdi daha büyük olay oldu. Niye soulemedin artık sana guvenim kalmadı gibisinden kavga ettik bana çok soğuk konuşuyor. bana söylemedin ki hala onu elde tutmak istedim falan dedi. Onun eski sevgilileri onu da aramisti evet o bana söylemişti ama ben sadece sorun çıkmasından korktugum için söylemedim şimdide ortaya çıktı ne yapcam bilmiyorum. Su faceden gelen bildirimi de daha anlamış değilim. Gerizekali face yüzünden herşey nasıl olurda öyle bir bildirim gelir.
02 Yorumla- +1 yıl
bunun karabasanla alakası ne şimdi
Valla ben açıklaması. nedir bilmiyorum ama gerçekten kötü bir durum çok yaşadım çünkü velakin benim yaşadıklarımda hep aynı olay oluyor her zaman odanın içinde oluyorum bazen ucuyorum havada bazen geziyorum ama 3 harfli vs ışık karanlık görmüyorum ama hissediyorum varlığıni sanki sesim kisilio bağırmak istiyorum anne veya kardeşim adını bagiramirom üzerinde bir yük oluyor ama kardesmde geç yattığında olay olduğunda beni kaldırdığı çok oldu bana tuhafca bagirdigimi söylüyor korkutucu bisekilde ama şu dikkatimi çekti 1 kere yanliskla cenabet uyumak zorunda kaldım ama sabah 6 ya kadar uyumadım zorluk çektim tam 6 7 arası uykuya daldığında anlattığım olayların hepsi gerçeklesiyordu uykuya dalar dalmaz yarı uykulu sanki uyumuyor gibi anda oluyor birde bazen uyku çok tatlı geldiği için kalkıyorum ardından 1 sn geçmeden yine oluyordu gözlerinizi kapatınca ağır uyku basıyor ve tekrar aynı olayı yaşadığımı biliyorum 3 5 defa sonra tekrar cenabet uyudum sabah 6 arası 7 arası uyumaya çalıştım bu durum u 3 kez tekrarlama ve karabasan geldi ama erken uyuyonca gelmiyor bana atıyorum 3 4 de uyusam gelmiyor
00 Yorumla
Başıma cidden bir iki kere bu denilen durum geldi. Yattığın yerde oluyor çoğu zaman. Salonda yatıyordum uyanığım ama nefes alamıyormuşum gibi hisediyorum (boğuluyormuş gibi). Bağırıp çığırmama rağmen ne annem ne de ablam dönüp bana bakmıyor. Onlara bakıyorum ve her hareketini görüyorum. Onlar bana hiç tepki vermiyordu. En sonunda ağlayarak uyandım ama (uyanırken ağlamıyordum) ve nefes nefeseydim. Annem ve ablam yaklaşık 2 saattir mışıl mışıl uyuduğumu söylediler. Onların her hareketini tarif ettiğim gibiydi. Yani ben onları görüyordum ve bağırıyordum ama onlar tepki vermiyordu. Böyle ilginç bir durumdu. Bir tane daha yaşadım ama onu anlatmayayım istersen biraz korkunç ki hala düşündükçe tüylerim diken diken olur..
25 Yorumla- +1 yıl
anlatırsanız çok sevinirim ama hani tekrar hatırlatıpta korkmanızı istemem ama merakda ettim size bırakıyorum..
peki bişey daha sorabilirmiyim bu nefesalamama hali kendiliğinden mi geçiyo? - +1 yıl
Dua okuduğumda geçmişti ama duayı bir müddet sonra akıl edebildim can havliyle..
Önceki gördüğüm şey ise karabasan mıydı değil miydi bilemiyorum belki çoğu kişi bana inanmayacaktır ama yine de size anlatayım. Evde uyuyorum kuşluk vakti güneş doğmak üzere kapıyı birisi çalıyor. Yataktan kalkıp kapının göz deliğine baktığımda simsiyah pelerine benzer bir kıyafet giyen yüzü kırmızı biri duruyordu ve ben korkudan (yaşım da 13 felandı o zamanlar) odaya tekrar döndüm camdan beni 10-15 dakika izledi.. - +1 yıl
altınınamı kaçırdın kızzz.:))))). bu bendede var alıştım artık hertürlüsüne rahatsız edici ama yapacak bişey yok...
AI Persona’ya Sor
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
30
Cevap
28Cevap
Gizli Üye(25-29)+1 yılBanada dün geldi sahura kalktım yemeğimi yedim tıka basa doldum tabi sonra yattım ve (geceleyin çok dönerim) uyandım ve sırt üstüydüm sonra nedense korkmuş gibi hissettim ve baba diye bağırdım tam o anda kapıdan korkunç bir siyah kız (zenci değil siyaha boyanmış yüzü dehşet verici bişey) gibi bişey girdi korkudan bişey yapamadım sonra gitti işte ben bağırmaya çalışıyom bağıramıyom hareket etmeye çalışıyom edemiyom sonra biraz bekledim ve gücümü toplayıp tekrar babaaa diye bağırdım oda sanki kapı arkasında beklermiş gibi tekrar çıktı bu sefer hepten gittim hiç bişey yapamıyom sadece nefes alabiliyom sonra beni geçerken filan farketsin diye hızlı nefes alıp vermeye başladım dişimin arasından ses çıkıyo diye sonra öyle geçti biraz ve bir anda kendime geldim ve aynı pozisyondaydım çok fazla korktum ve biraz yatakta bekledim yine çıkçak diye korkuyodum ama artık uyanmıştım çıkmaz (Saat:05.12) diyodum annemlerin odasına gitçektim ama odadan çıkarken karşıma çıkar diye korkudan çıkamadım yarım saat bekledim sonra annemlerin odasına gittim annem hemen uyandı noldu filan dedi bende bir tek karabasan dedim yarın da çok yedeğin için olabilir dedi ve ramazanın bitmesine 27 gün var bu gecede nasıl yatçam bilmiyorum inşallah bir daha çıkmaz allah kimsenin başına vermesin.(bu olaydan önce 9 yaşlarındaydım galiba o zamanda yatarken üstüme örümcekler geldi örümcekler çökmüş gibi oldu ben yine bağıtmaya çalıştım bağıramadım en çok korktuğum şeyde sesimin çıkmaması bağırmaya çalışıuom ama ses yok mesela baba diye bağıracakken fafa diye çok az sesle senki mırıldanıyomuş gibi bişey çıkıyo yani o 9 yaşındayken pek yakmadım rüya diyip geçtim ama şimdiki çok korkunçtu ya
12 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılBide söylemeyi unutmuşum karabasan geldiğinde ona seni sevdiğini söyle herkez gibi o da gider
- +1 yıl
Aga be
+1 yılKarabasan uyku felci ile anlamlaştırılan bir şey ama bence çok daha fazlası. Karabasan kimseyi ayırmadan herkese gelebilir. Gusül abdesti olmadan kuran okumak, namaz kılmak, camiye girmek, yatağın pis olması karabasanın gelmeyi en sevdiği kişilerin yaptıklarıdır. Korunmak için sureler okuyabilirsiniz. Sure okumak için boy abdestinizin olması lazım. Yattığınız yeri temiz tutun.
Yatmadan önce üşenmezseniz namaz abdesti alıp nas felak ihlas surelerini okuyup mümkünse Ayetel kürsi de okuyup yatarsanız daha korunaklı olursunuz.
Ayetel kursi enerjisi çok yüksek olan bir suredir.
Ayrıca karabasan geldiği esnada okuduğunuz sureyi duayı unutup tekrar başlamanız normal. Çünkü sizi bırakmamak için dua etmenizi önleyebiliyor.
Bu kadar bilgiyi bilmemin sebebi maaleseff yaşarken tecrübe etmem. Boy abdestsiz yani regl iken falan kurana dokunmak gibi hatalarım oldu mesela. Gecesine uykumu zehir etmişti. Ben bunun nedeninin bu olduğunu bilmiyordum mesela eskiden. Şimdi biliyorum ve dikkatli davranıyorum.
Bana geldiğinde, bana bağırdığı da olmuştu dua okuduğum için.
Bir keresinde üstümde kemikli tüylü iğrenç bir yaratık görmüştüm bi anlık.
Bazen rüya içinde rüyaya sebep oluyordu. 5. De uyanıyordum. Uyan uyan bir türlü gerçek dünyaya uyanamıyordum falan.
Bi kaç kere geldiği esnada rüyada iken çocuk sesleri falan duyuyordum. Hep aynı sesler.
Ergenliğimden beri var bende ve nesnel olarak temasım da 13 yaşımda başıma gelmişti. Uyurken karnıma birinin sürekli vurduğunu hissetmiştim ama hareket edemiyorum. Uyandığımda karnımdaki acıyı hissedebiliyordum hatta.
Öyle yani.
Not: götümden uydurmadım. 11 senedir karabasanla yaşıyorum. Artık daha az tabi. Hala geldiğinde korkuyorum. Alışamadım. Yattığım yeri temizlemem konusunda uyarmak için gelir sürekli. Bende 1 2 haftada bir çarşafları değiştiririm geldiği zaman. Sağolsun bazen yardımcı oluyo ndjdjx
21 Yorumla- 1 yıl
Ben de uyurken rüya değil çocuk sesi falan duyoyorum bazen tanıdık sesler ayıp olmasın diye kalkmaya çalışyorum ama gözlerimi açamıyorum gözlerim ağırlaşıyor zor bela kalkınca gerçekte uyanıyorum ve hiç bir şey yok korkuyorum uyumaya bunun sebebinin karabasan olduğunu bilmiyordum yeni öğrendim bu olay karabasan mı
+1 yılMerhaba arkadaşlar biraz uzun olacak ama yaklaşık 1 buçuk yıldır ilk haftalarda ara ara gelen karabasan artik sıkça gelmeye başladı bu durum hem psikolojimi hemde sinirlerimi çok bozuyordu normalde çok sosyal bı insanimdir ama bu olaylar olduktan sonra asosyalleşmeye başladım odamdan çıkamıyorum gece gelen ağlama krizleri gece ansızın uyanıp tekrar uyuyacağım zaman kitlenirdim birden nefes alma hareket etme kilitliligi yaşardım bu sonrasında dalga gibi oldu karabasanmiydi gelen bilmiyorum ama nefes nefeseydik onunla ve gözlerimi açmaya çalışıp kahkaha atıyordu psikolojim darmadağın oldu ve artık alışmam gerektigini düşündüm hergun hergun aynı şeyleri yaşadım en sonki gördüğüm rüyada ise Arapçadan bir yazma başıma bağlanıyordu ve bir tahta mezarın yanına uzanıp ölen 3 kişiye ruhumu teslim ettiğimi görüyordum ve inanmicaksiniz belki ama sabah uyandigimda ölü kokuyordum ve bu kokuyu alabilen tek bendim 1 hafta önce uyuduğum esnada aniden uyandım ve başımda siyah çarşaflı bir kadının Arapçadan dualar okuduğunu gördüm psikolojim sahada bozuldu ve bugün öğle saatlerinde uyandım birden kitlendim gözlerim açıktı baş ucumda oturan o siyah çarşaflı kızı gördüm gözlerimi kapatmaya çalışıyordum yanındada bir kadın vardı ve sürekli odada gidip geliyordu bana dakikalarca gibi geldi çığlık atmaya çalışıyordum olmuyordu neler olduğunu bilmiyorum ama böyle devam ederse kendimi kaybedeceğimi düşünüyorum umarım kimsenin başına gelmez
02 Yorumla- +1 yıl
Hala yaşıyorsan bu durumu karabasan çöküyor sana onların yüzüne yüzüne euzübillahimineşşeytanirracim Bismillahirrahmanirrahim de uyandığını göreceksin selametle kal normal besmele “Bismillahirrahmanirrahim” dediğinde gitmiyo ama euzübesmele çekmen lazım ben her yaşadığımda bununla kurtuluyorum %100 işe yarıyor anlamı ise Kovulmuş seytanın şerrinden Rahman ve Rahim olan Allaha sığınırım demek gerçekten çok işe yarıyor denersen yaz buraya
Bu durumu birkaç kez yaşadım. İşte siyah birşey geliyor seni izliyor, üstüne oturuyor falan hepsi palavra. Gece uyurken uyandım. Üzerimde bir baskı var hertarafım uyuşmuş gibi. Ağzımı açıp ses çıkarmaya çalışıyorum ama sesim çıkmıyor. Kalbim korkudan son derece hızlı atıyor. Sadece gözümü hareket ettirebiliyorum. Korkunç bir durum. Ama daha sonra kendiliğinden geçiyor. Bunu ilk yaşadığımda 13 yaşındaydım. Anneme anlttığımda annem karabasan demişti. Bende o yaşta tabi duyduğum herşeye inanıyordum. Karabasanı bir yaratık, bir canavar sanıyordum. Daha sonra internetten araştırdım ve korkulacak bir durum olmadığını öğrendim. Uyku felci deniliyormuş. Beynin senin uyanık olduğunu algılayamıyor ve sinirlerini çalıştıramıyor bu yüzdende hareket edemiyormuşsun. Beni tekrar karabasan bastığında gözümü kapattıyor ve 3 e kadar sayıyorum geçiyor fakan bu durum bazen birkaç dakika hatta birkaç saat bile sürebiliyormuş. Uyku düzeni bozuk olan insanlarda genelde daha çok basıyormuş. Gerçektende öyle bazenleri gece 4 uyuyorum. Öyle olduğu zamanlarda daha çok geliyor. Ama korkulacak birşey yok. Kimse siz uyurken gelip sizin üzerinize oturmuyor.😂
10 Yorumla
+1 yılBen de anlatmak istiyorum
Bu olay 2 gün önce, saat gece 1 buçuk civariydi zar zor uykuya dalıyor gibi olmuştum bilincim yerindeydi ama rüya görüyordum rüyamda sanki bir video açmıştım yatakta yatan bir kadın vardı yüzü gorunmuyordu sonra uyandı ve yüzüne göstermeden yaklaşmaya başladı ben ne olacağını biliyor mşum gibi rüyamda gözlerimi kapattım ama çığlıklar duyuyordum sanki birileri o kadını görmüş ve korkmus gibi kulağım feci bir şekilde çınlamaya başladı sağa dönmek istedim ama hareket edemedim. Kalbim aşırı hızlı atıyordu rüya tekrar ve tekrar aklıma geldikçe kalbim daha da kötü atmaya başladı sanırım kalp krizinden olucektim öyle hissettim. Sonra rüyayı düşünmemen gerektiğini fark ettim. Çünki rüyayı hatirladikca kalp atislarim atıyordu deli gibi. Sonra aklıma şirinler geldi onları dusunursem geçer diye düşündüm ve geçti smurf ingilizcesi ya hani küçükken izlerdim ve smurf yazardı aklıma o yazı geldi sonra Samuray jack filan neyse ancak o şekilde geçti bu kabus iğrenç bir şeydi bir daha yaşamayı asla istemem daha sonrasinda annemin yanına gittim annem çok inanmadi ama babam ayda 3 4 kez olduğunu söyledi kendisine. Annem o şekilde inandı sanırım ona hiç olmamış tüm gece orada yattım bu da böyle bir tecrubeydi.00 YorumlaYa ben genellikle hep sırt üstü yatarım ama bana bir kere bile gelmedi size nasıl geliyor ki "Her gece Ayetel Kürsi okumadan uyuyanı biz akıllıdan saymazdık" buyurur Hz. Ömer (r. a)... Ben dua ve besmele ile yatarım dua bilmiyorsanız en azından yatağa tam girerken euzu besmele çekin. Yattığınız yer temiz olsun abdestli yatın. Sadece bir kere uğradılar bana yatağımın boş tarafında kısa kırmızır varlık yatıyo gibiydi sabaha karşı korkuyla uyandım duaya o kadar alışmışım ki uykulu hâlimle dua okuyodum 😐
01 YorumlaGenelde iyi insanlara gelir. Banada dün rastladı, kulaklıkla yatıyodum evde sadece arkadaşla ben vardım arkadaşım mışıl mışıl uyuyodu karanlıktı birden göğüsüme yük çöktü gözlerimi açtım kalktım tekrar yattım 4 kere üst üste tekrar oldu. en sonunda yattım daha karabasan olduğunu anlamamıştım, Gözlerimi kapadığımda tekrar geldi gözlerimi açtığımda üzerime bir gölgenin yürüdünü gördüm ve yürüme sesi duydum o an bağırmaya çalıştım ama beceremedim 7 dakika boyunca hiçbişey yapamadım. Allah kimsenin başına vermesin çok kötü bişey
23 Yorumla- +1 yıl
bunlara inanamıyorum ben işte :S
- +1 yıl
bir donuna işetsinler senide ozaman görürsün :)))))))
- Diğer konusunda 1,7b cevap paylaştı.
+1 yılSözcük genel anlamda insanların kötü şeyler görmesi demektir. Korkulu rüyalardır. Bazı yörelerde Karakura veya Kamos adlı bir varlığın neden olduğu düşünülür. Ağırbasma ifadesi de kullanılır. Karabasanlara kötü ruhların veya cinlerin neden olduğuna inanılır. Bu ruhlar bazen ölümcül olabilmektedir. Bazen uykuda ölen insanların bu varlıkların öfkeleri dolayısıyla öldükleri düşünülür. Karabasmak fiili ile kullanıldığında kabus görmek veya bu nedenle hastalanmak manası verir. Moğolca Harah/Karah sözcüğü bakmak ve Harağah ise lanet anlamına gelir
Karabasanların günümüzde bilimsel olarak Uyku Felci diye tabir edilen durumla örtüştüğü görülmektedir. Buna göre uykunun bazı evrelerinde uyanılması halinde uyuma doğal döngüsünü sürdürmekte ve bilinç tam olarak açık olsa bile beden kımıldayamamaktadır. Bu durumda çeşitli sanrılarda görülebilmektedir.00 Yorumla banada çok sık geliyor iki gün önce gelmişti en son gece yatarken koridordan şarkı söyleyerek yaklaşan birini hissetim kız kardeşim sandım ilk başta sonradan kötü bişey olcanı hissetim yanıma yaklaştı o sorıda yataktan tam kalkıodum üstüme siyah perde gibi bişey örtüldü 1 veya 3 dk sürdü başımın ucunda ceketim asılıydı gittigi anda rüzgardından ceketimin salandgnı gördüm bana çok oluor 3 4 seneden beri var alıştım artık ama genelde sırt üstü yattgın zaman gelir bide uyırken besmele çeköediginiz zaman nas süresini okuyun yeterli gelmez o gece sırt üstü yattıgnz zaman kesin gelir ama allah kimseye yaşatmadısn
00 YorumlaYaklaşık 1 aydır 5. kez başıma geliyor ilkönce annem ön yatakta ben arka yatakta uyuyordum ilkönce bir korku hissettim içime kuşku düştü ve daha sonra süet üstü yatmadığım halde üzerime çok ağır birşey çöktü gözlerimi açmadım kulağımda yüksek tonda çınlamalar oldu daha sonra nefesim DARALDI anne demek istedim ama felç gibiydim sesim çıkmadı araştırdım 1 kez gelince uzun süre gelmez diyordu ve çok geçmeden dua okuduğum halde yinede geldi en kötüsü önce kabus görüp sonra üzerime çökmesi son 2 sine çınlamalara aldırış etmeden kurtarmaya çalıştım kendimi tek yapabildiğim annemin dikkatini çekmek olmuş anne demişim ama çok ince zorla
11 Yorumla- +1 yıl
evet genelde herkese aynı oluyor aynı çınlama , aynı hisler, uyurken yanında biri varsa tembihle kıvranmaya başlayınca uyandırsın seni
+1 yılKarabasanı her şekilde görebilirsin geldiğinde ise genelde uyku vaziyetinde olursun rüya gibi düşün. Bana uykumda olmuşsun. Kaçmaya çalışırsın kaçamazsın bağırırsın sesin çıkmaz falan.. Kötü birşey ben çok korkmuştum ama epeydir yaşamadım genelde çocuk yaştakileri basarmış..
01 Yorumla- +1 yıl
hmm teşekkürr ederim
Uyku halindeyken sırtüstü yatınca olan bişey o durumda zaten düşünce gücünüzü kullanabiliyorsunuz benim her başıma geldiğinde rüyada ayet dua okuyabiliyorsunuz ben sadece Euzü besmele çekiyorum “bismillahirrahmanirrahim” dediğinizde gitmiyor bizim rüyada “ Euzübillahimineşşeytanirracim Bismillahirrahmanirrahim “ dememiz lazım o zaman hemen anında kalkıyor üstünüzden
Bismillahirrahmanirrahim dediğimizde gitmemesinin sebebi şu besmelenin anlamı “Rahman ve rahim olan Allah’ın adıyla “ demek…
Ama başına “euzübillahimineşşeytanirracim”koyduğunuzda bizi koruyan ve o durumdan hemen kurtaran kalkan olmuş oluyor onun anlamı ise şu “kovulmuş şeytanın şerrinden Rahman ve Rahim olan Allah’a sığınırım “ demek beni her bastığında euzübesmele çekerim ve anında üzerimden kalkar çünkü en çaresiz olduğun an Rahman ve rahim olan Allah’a sığınıyorsun bizzat denendi yaşandı her seferindede %100 işe yarıyor selametle kalın Allaha emanet olun… #BirYozgatlı🌹00 Yorumla
+1 yılbende bugün yaşadım genelde derslerden sonra (öğlen iki civarı) uyurum ve sırtüstü yatma fobim vardır hiçte yatmamıştım olay yaşandığında neyse olaya gelelim ben ilk rüya görüyorum sanmıştım aynı odamda aynı yerde sırtüstü bi şekilde yatıydm başucumda biri vardı ben onu babam sandım ve bi anda benim yüzüme yaklaştı o sırada annemde kapımın önündeydi işte yaklaştığında öpücek gibi hissettim ve babamdan nefret ederim böyle huyları vardır hep kızların orasına burasına bakar ondan sonra işte seste çıkaramıyosun annem kapımın önünde olduğu için ona sesleniyorm duymuyo sonra bi anda gitti ben aynı şekilde sırt üstü uyandım annemde kapının önünden bana geldi uyandığımda nefes nefeseydim ve uyandığımda sanki kapının önünde biri varmış gibi hissettim ama kimse yoktu yani çok değişik hareket edebiyosun kafamdan tutuyomuş gibi hissettim bide neyse bu kdr inş bi daha yaşamam
00 Yorumlagece yaşadım yılda bir kere yaşıyorum, durmadan neler oluyor anlatim. gece yatağana gidiyorsun tabi tek başına yatmak kötü ben ve abimle aynı odada uyuyorum. ayrı yatak, gece abim yoktu. başka yerde uyudu benim odamda değil. sonra saat 1:30 civarlarda uyumaya çalışıyorum, daha 5 dk oldu hala uyuyamadım ama gözlerim kapalı, sonra gözlerimi açmaya çalıştım açamadım sonra karabasan olduğunu fark ettim ama ben bunları 3 harfli dedim tüylerim diken diken oldu. hala uyanamıyorum gözlerim, kollarım ayaklarım hareket edemedim. konuşmaya çalıştım yine olmadı içimde besleme çektim. sonra kendimi serbest bıraktım bırakalı 1 dk oldu. sonra gözlerimi açtım baktım etrafa kimse yok abimde yok bu karabasandı yani ben başarısız oldum... hepsi gerçek...
00 YorumlaUykuya dalacapın an gelir, tam uyuycakken birden ayaklarından başlıyarak mükemmel bir ağırlık çöker üstüne konuşmak istersin, kımıldamak istersin ama yapamazsın artık korkudan ve hareket edememenden dolayı vücut katılaşır bayılmak üzere olursun kalp krizi geçirdiğinş düşünürsün işte çoğu zaman tam o esnada bırakır seni :)
00 Yorumla
+1 yılEvet bende de oldu hatta dün gece bende bu yüzden araştırdım kimlere gelir neden olur gibi. Aslında daha önceden de oldu ama o zaman daha kucuktum 10 yaşlarında ya da daha küçük anlamamıştım umursamamistim. Ama bu seferki beni korkuttu. Hissi çok garip bir şey sanki gerçek ama değil. Gözlerimi kapatınca kalkıyorum gibi hissettim ama öyle birsey yoktu. Etrafımı görebiliyordum ama kalamiyordum. Hatta koktum babama seslenmek istedim bağırmak için uğraştım sanki sesim çıktığını düşündüm ama çıkmamış. Hiç de kipirdayamiyorsun felç gibi allah korusun. İnşallah sizlere olmaz.
01 Yorumla- +1 yıl
ayısını yaşadık zamanında.. rahatsız edici bişey ama çözümü yok galiba
benim sabah saat 13.30 da oldu bu olay. Daha yeni uyanmıştım aklıma karabasan geldi ve aniden ellerim uyuştu sonra üzerimde bir ağırlık aynı anda da kulağımda bir uğultu (yoğun) kalktım sonra
bugün ise 12.30 da oldu. Uyandım bu sefer olmadı dedim ama aklıma gelince hemen ellerim uyuştu üzerimde bir ağırlık ve kulağımda sanki poşeti haşır huşur ediyor gibi bir ses (ses çok yüksekti) sonra biraz yatakta etrafa baktım ama bişey yok gibiydi
bugün arkadaşla internete bu olayla ilgili neler bulabiliriz diye bakalım dedik üç harfliler olabilir mi diye bağlantısı varmış bence herkes dikkatli olsun.01 YorumlaMerhaba Arkadaslar selamlar banada haftata 3-4 sefer karabasan geliyo. Üzerime yatiyo. Ama cok agir sanki 100kilo. Kafa pilot modusa geciyo vücut felc oluyo. besmele cekiyom gitmiyo. Konusuyorumda agzina bile yapiyom git lan diyom. Gitmiyo. gözümü biraz acabiliyom. Kara insan görüyom.(yakalarsam...) Artik alistik haftata 3-4 sefer geliyo cay iciyoruz. Haha saka bir yana ama cok problem yaratiyor bana. Bana abim dediki :Olum gusül abdesi al bedenin kirli olabilir yani dua etsen bile o dua kabul olmuyo. Gusül abdesi al sonra dua et o zaman hic gelmez dedi. bakalim abdes aldiktan sonra gene gelecekmi.
01 Yorumla- +1 yıl
kardeşim benim sabah saat 13.30 da oldu bu olay. Daha yeni uyanmıştım aklıma karabasan geldi ve aniden ellerim uyuştu sonra üzerimde bir ağırlık aynı anda da kulağımda bir uğultu (yoğun) kalktım sonra
bugün ise 12.30 da oldu. Uyandım bu sefer olmadı dedim ama aklıma gelince hemen ellerim uyuştu üzerimde bir ağırlık ve kulağımda sanki poşeti haşır huşur ediyor gibi bir ses (ses çok yüksekti) sonra biraz yatakta etrafa baktım ama bişey yok gibiydi
bugün arkadaşla internete bu olayla ilgili neler bulabiliriz diye bakalım dedik üç harfliler olabilir mi diye bağlantısı varmış bence herkes dikkatli olsun.
en buyuk sorunum askerde başladı geceler 34 kez oluyordu askerde ıkın şimdilerde arada bır oluyor.. hastalığın adı panık bozukluk panık atak kalpte rıtım bozukluğu. tamamen pısıkolojık.. gece uyuyosunuz uykunuzda bı ara nefes lamaıyor gıbı oluyosunuz kalkmaya çalışıyosunuuz kalkamıyosunuz kalkmaya çalıştıkça kalkamıyor nefes almak ıstedıkçe alamıyor hızlı hızlı nefes alıp verıyorsunuz bağırmak ıstıyosunuz evde en yakınınızı çağırmaya çalışıyosunuz sesınızı duyuramıyosunuz sız aslında o an goruyor bağırıyorsunuz ama sesınız çıkmıyor tum vucudunuz uyuşuyor.. ural mutlu face adresınden ulaşanılırsınız.. aksaray dıye çıkar..
00 Yorumla
+1 yılarkadaşlar bu olay başıma çok geldi. cinler, karabasanlar.. bu tarz şeyleri sürekli araştıran biriyim. bir gün yatağımda yatarken (sırt üstü) uyandığımı fark ettim hatta ablam uyanıktı telefonla ilgileniyordu. gardolabın oradan bana doğru siyah bir gölge yaklaşıyodu (sıfatı yoktu). ama içime bir korku girdi (sanki bana zarar vericekti). hareket edemiyor, konuşamıyordum. ablamın neler yaptığını görebiliyorum. beni fark etmesi için hızlı hızlı nefes alıp vermeye başladım uyandırdı. inlediğimi söyledi. bu çoğu kez oldu. fakat 2 gün önce tekrar oldu bu kez uyandım ve yorganın altına girip uyumaya çalıştım. bu defa bir bebek kafası geldi (beyaz ve sadece siyah gözleri vardı) ağlıyordu aynı zamanlda bişeyler diyordu. anlamadım. babamın lavoya kalktığını gördüm beni fark edip uyandırması için nefes alıp verdim ama duymadı. dua okumak geldi aklıma fakat o da işe yaramadı sonra kendiliğinden geçti. çevremdekilere anlattığımda inanmadıklarını fark ediyorum. ama gerçekten oluyor
00 YorumlaKarabasan (Sleep Paralaysis): Uyku felcidir. Derin uyku ve uyku uyuşukluğunun anormal bir şekli.. İnsanlar, rüya gördükleri REM uykusu sırasında, göz ve solunum kasları dışında tamamen fizyolojik bir felç durumundadırlar. Hiçbir kasları çalışmaz. Hasta, birkaç dakika hareket edemez. Umumiyetle uykuya dalarken veya uykudan kalkarken bu uykulu hali ile birtakım sesler duyduğunu veya şekiller gördüğünü sanır. Kestirme yaparken veya uykuya başlarken. Bu durum, başka sebeplerle de ortaya çıkabilir.
02 Yorumla- +1 yıl
teşekkürr ederim
bazı arkadaslar cünüplere gelir falan demiş ama tecrübeyle sabit kesinlikle alakasız bir durum :)
bundan 1 yıl falan önce haftada en az 3 4 kez karabasan gelirdi bana ilk zamanlar çok sıkıntı yapıyodum ama sonradan alıştım umursamıyodum bile kendiliğinden geçiyordu nedeni bilmiyorum fakat uyku felci falan diyorlar :))02 Yorumla
+1 yıl2 yıl boyunca hergece abartmıyorum her gece yaşadığım olaydı kendim zihinsel mücadelem sonucunda kazandım üstesinden geldim cinlerle ilgili bir durum , su kan yavaslaması felan hikaye inanmayanların uydurması, yaşadığımı ben bilirim tırı vırı okumasın yani kimse .
00 Yorumlakarabasan uyku halınde olan bir olay buyuk ihtimalle üzuntulu bir bunalim zamani olan bir olay sanirim birde yatilan yer in temiz olmasi ekmek kırıntısi vs gibi seylerin olmamasi lazim korkuturlar birde 😆güsüllü yatın ondanda olur
01 Yorumla- +1 yıl
yok beee cenabetken hiç gelmedi bana... bilimsel yönü var diyende var manevi birşey diyende var bu işin kesin çözümü yok galiba alıştık artık.. ilk başlarda çok korkardım. şimdi uyanınca yakalarsam ananızı s... cemm o çocukları diyorum arkalarından :))))))))))
+1 yılBanada az önce geldi ve arastırmak icin girdim bu sayfa cikti karsima daha cok korktum cok korkunc bisey ya bir an hic uyanamıcam sandım ve şu an sabah olmasını bekliyorum deli gibi korkuyorum
02 Yorumla- +1 yıl
Baski falanmi. Hissettin uzerinde
- +1 yıl
ilkleri öyle olur
+1 yılBir kaç tanıdığıma geliyordu ne hikmetse hepsinin de sorunları özellikle kabullenemedikleri bir hayatları vardı. Benim de ilgimi çekmişti Ankebut / enkebit de diyorlar buna. Duası bile var kuran- ı kerimde ...
02 Yorumla- +1 yıl
allah yaşatmasın gende ama insan ordan burdan duyunca merak etmiyo değil
- +1 yıl
bak insanın başına ne gelirse ya meraktan ya da ... dan anladın umarım) gelirmiş :))))
+1 yıldün akşam başıma geldi hatırlamıyorum pek ama sabahkisini unutamaz oldum kahkaha sesleri üstüme saldırması "herşeye değmezsin" diyordu bana ruhsal sorunlarım var bu aralar ve bilinçaltım mı benimle konuştu anlayamadım da bu gece de olur diye çok korkuyorum ve yalnızım beni kaldırma ihtimali olan kimse olmayacak ve çaresizce bağırmaya çalışacağım...
00 Yorumla
+1 yılGerçekmiş karabasan küçükken yanımda dedem vardı aynı yatakta yatıyordum uyandım kibirdayamadim sadece gözüm oynuyordu üzerimde karartili bir şey vardı aynı maymuna benziyordu dedem sağa sola döndü üzerimdeki sey kalktı ve pencereden atladı gitti gerçekti bilincim açıktı aşırı korkutum tabi aileme anlattım inanmadılar
00 Yorumla
+1 yılBakın arkadaşlar ben benimkini anlatayım gece saat 3e doğru uyandım ve çocuk sesleri duydum sonra hareket edemedim sonra sesim cikmadigimdan eğuzu besmele çektim ve bir ses duydum ve hemen annemin yanına gittim ona olayı anlattım onlar inanmadi onları yanında yattım ama bişey olmadı çok garip bu olaydı bile dede aynı oldu eğuzu besmele çektim ve inanmazsiniz ama bu yüz gördüm çok dehşet vericiydi
00 Yorumla
+1 yıllink ..
02 Yorumla- +1 yıl
evet bu soruyu bilioyurm
- +1 yıl
:( garip cevaplar vardı ondan söledm
- Diğer konusunda 5,9b cevap paylaştı.
+1 yılbildiğim kadarıyla kan basıncı ile ilgili bir durum... sık sık oluyorsa doktora görünmekte fayda var. dahiliyeye gidin sizi yönlendirsin.
00 Yorumla
+1 yılHayali varlık psikolojik yorgunluklar genelde ben çok uykulu olupta bir anda uyandığımda oluyor bana stres sıkıntı vb. şeylerdende olur
00 YorumlaDiğer konusunda 626 cevap paylaştı. karabasan diye bişey yoktur , beynin vücuttan önce uyanmasıdır yani bir nevi ani kısmi felç geçirir vücut
00 Yorumlaekmek kırıntısı olursa pıslıkte yatrsan ve besmelesız yatrsan basarr rhtsz ederler gece
01 Yorumla
+1 yılcenabet olanlara gelır genelde pampa :D geldımı nefes fılan alamazsın bögürür durursun :d
00 YorumlaBanada çok sık geliyor ve çok kötü oluyorum. Ama yattıgın yerde ekmek kırıntısı varsa ve sırt üstü yatıyorsnız gelme olasılıgı daha yüksek.
21 Yorumla- +1 yıl
sırt üstü yatarken hiç gelmedi.. galiba gelen dişi bişey adamın şeyinin üzerine oturmayalım diye sırt üstü yatarken gelmiyo :) yan yatarken ya da yüz üstü yatarken oluyor genelde..
Korkutuyonuz l*n :D sizin yuzunuzden yatamadim dun aksam
03 Yorumla- +1 yıl
korkamkta geç kalmışın sanki biraz taa bir sene ya da iki sene önce sormuştum bu soruyu yanlış hatırlamıosam :D
- +1 yıl
Hayirrrrr ben gece uyuyamicammmm
- +1 yıl
hahahaha :) çok komiksin yaaa bizede ufakken cinden periden karabasandan bahsederlerdi, evde tuvalete gidemezdik işemeye korkudan , tuvaletin kapısında biri beklerdi ses verirdik iş bitene kadar bekliyomusun diye,
+1 yılBen yasadım hayvan seklinde gelir genelde kedi köpek vb...
00 YorumlaCanı sıkılıyor onun da; onun da eğlenmeye ihtiyacı var.
10 Yorumlasağlık sorunu o yav. gelen giden bişey yok :) uyku felci
00 Yorumlaben böyle birsey yasamadim ama arkadasim onun gibi birseyler yasamis neden gelir kim gelir?
01 Yorumla- +1 yıl
merak etme... korkudan çişşş yaparsın kilotuna..
Seni çok seviyor demek ki.
01 Yorumla- +1 yıl
kim
Anneye cebap verirsen, söz dinlemezsen gelirler
01 Yorumla- +1 yıl
buyursun ozaman bekliorum.
Karalar bekarları basıyor genelde. asdf Haha
00 Yorumla
+1 yılDaha yeni başıma geldi.
00 Yorumlabana geldi :(( çok korktum :(((
04 Yorumla- +1 yıl
nasıl bişeydi.
- +1 yıl
ne oluyo gelince peki?
nerden geldiği bilinmez ama gitmek bilmiyo
05 Yorumla- +1 yıl
ne oluyo peki bişeymi gözüküo ?
- +1 yıl
hmm teşekkürr ederim sonra kendiliğindenmi çözülüo?
- +1 yıl
anladım çok teşekkürr ederim
+1 yılUyku felcidir.Dua edip yatarsan bir şey olmaz.
00 YorumlaTırsıyorum lan yapmayın boyle seyler..
03 Yorumla- +1 yıl
oy oy kıyamam tamam bi daha sormam ama napim merakımı celbetti :)
- +1 yıl
:)))))))))))))) yalnız yatma
Gizli Üye(25-29)+1 yılEğer o gün karabastıysan gelir.
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılKışın geliyor :SFASFASAS
00 Yorumla
+1 yılLa ben kalkmak istiyodum ama kalkamıyodum
00 YorumlaPis insanlara
00 YorumlaUykum felci onun adi
00 Yorumla
+1 yılBoogeyman
00 Yorumla
+1 yılokuyarak yat gelmez
00 Yorumla
+1 yılAbdesti yaz