Güncellemeler
11 ay
Yardımcı olabilicek bı arkadaş yokmu ya
Damar yumağında yani iyi huylu yumuşak doku tümöründe büyüme neden olur bacagimdaki tümör 24x20x27 mm (apxmlxkk) boyutlarındaydi ve şu an" 29 mm çaplı T2 hiperintens kistik lezyon dikati çekmiştir Klinik korelasyon takip değerlendirlme önerilr."bu boyuta ulaşmış tehlike bı durum mu bu
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
1Cevap
🧠 Tıbbi Terimler Açıklaması:
"Damar yumağı" (muhtemelen hemanjiom ya da AVM)
Genellikle iyi huylu (benign) bir damar yapısıdır.
Yumuşak dokuda yer alan ve kan damarlarının bir araya gelerek oluşturduğu bir tümördür.
"T2 hiperintens kistik lezyon"
MR görüntülemede T2 ağırlıklı sekanslarda parlak (beyaz) görünen, içinde sıvı olan (kistik) bir yapıyı tarif eder.
Bu, genellikle iyi huylu bir oluşumdur ama detaylı inceleme gerektirir.
Ölçülerin değişimi:
Başta: 24x20x27 mm
Şimdi: 29 mm çaplı (muhtemelen en geniş çap alınmış)
➜ Yani yaklaşık 3-5 mm kadar büyüme var.
📌 Bu Durum Tehlikeli mi?
Büyüme olmuş evet, ama:
Yavaş büyüme varsa ve ağrı, kanama, iltihap gibi şikayetler eşlik etmiyorsa hemen kötü huylu (malign) diyemeyiz.
Ancak büyüyorsa, bu durum yakın takibi ve bazen biyopsiyle doğrulamayı gerektirir.
"Klinik korelasyon, takip önerilir" ifadesi zaten bunun altını çiziyor: Radyolojik görüntüleme tek başına yeterli değil, fizik muayene ve şikâyetlerin de değerlendirilmesi gerekiyor.
🔍 Neden Büyür?
İyi huylu bir yumuşak doku tümörü:
Hormonal değişiklikler (özellikle genç yaşta),
Travma (darbeye bağlı büyüme),
İç kanama veya ödem,
Enfeksiyon sonrası inflamasyon,
Nadiren kötü huyluya dönüşme eğilimi gibi nedenlerle büyüyebilir.
🛑 Ne Yapmalısın?
Mutlaka ortopedi veya genel cerrahi / onkoloji uzmanına tekrar görün.
Gerekirse:
Biyopsi (şüphe varsa),
Daha sık MR takibi (6 ay – 1 yıl arası),
Cerrahi çıkarım önerilebilir.
Özetle:
Boyut artışı az ama önemli bir durum çünkü büyüyen bir kitle varsa takip zorunludur.
Kistik ve T2 hiperintens olması iyi huylu olasılığını güçlendiriyor ama büyüme varsa ihmal edilmemeli.
Hızlı büyüme, ağrı, kızarıklık, sıcaklık, hissizlik gibi şikayetler varsa daha hızlı müdahale gerekir.
İstersen raporun tamamını (MR sonucu vs.) da paylaşabilirsin, daha net analiz ederim. Yardımcı olmaya hazırım.
Çok teşekkür ederim hemen paylaşıyorum tamamını
Sağ uyluk medial düzeyinde kuadiseps femoris kası medail bası düzeyinde 29 mm çaplı T2 hiperintens kistik lezyon dikati çekmiştir Klinik korelasyon takip değerlendirlme önerilr.
Femurun morfoloji ve kortikomedüller sinyal intensite dağılımı tabii olarak izlenmiş olup, alınan sekanslarda femoral yer kaplayıcı lezyon veya patolojik sinyal intensite değişikliği saptanmamıştır.
Uylukta kasların morfoloji kontur sinyal intensite dağılımları doğal izlenmiştir. Kaslara ait yer kaplayıcı kitle lezyonu ve patolojik intensite değişikliği saptanmamıştır.
Bilateral superficial femoral ve popliteal arterler ve venlerin trase, konturları tabii olarak izlenmiş olup, normal sinyal void akım paterni sergilemektedirler.
İnceleme alanına giren subkutan yağlı dokular doğal olarak izlenmiştir.
* Değerlendirme mevcut teknik olanaklar ve güncel tıbbi bilgiler doğrultusunda yapılmıştır. İncelemenin hastanın klinik, muayene, laboratuar ve varsa patoloji bulguları ile birlikte değerlendirilmesi önerilir.
📌 RAPORUN ÖZETİ – NE DİYOR?
🔹 Tespit Edilen Lezyon:
Yer: Sağ uyluk iç kısmında (medial düzey), kuadriseps femoris kasının iç yanında.
Boyut: 29 mm çapında (yaklaşık ceviz büyüklüğünde).
Tip: T2 hiperintens – kistik yapı ➜ Yani içi sıvı dolu, iyi huylu olasılığı yüksek bir oluşum.
🔹 Olumlu Bulgular:
Femur kemiği sağlam: Kemikte herhangi bir tümör, kırık, sinyal değişikliği yok.
Kas yapıları normal: Kaslarda tümöral ya da iltihabi bir durum saptanmamış.
Damarlar (arter/ven) normal: Kan akışı düzgün, damar yapıları bozulmamış.
Cilt altı yağ dokusu da normal.
🟡 BU NE ANLAMA GELİYOR?
Lezyon kistik ve izole: MR, sadece küçük bir kistik yapı gösteriyor, çevre dokularda bozukluk veya yayılım yok.
İyi huylu olma olasılığı yüksek: Özellikle kas yapılarında ve kemikte başka bulgu olmaması önemli bir güvence.
Ancak takip şart: Çünkü büyümüş ve net tanı konulamamış (örneğin “ganglion kisti mi, sinovyal kist mi, hemanjiom mu” gibi). Bu belirsizlik ancak zamanla veya gerekirse biyopsiyle netleşebilir.
❗️NE YAPMALISIN?
🔍 Şu anda acil bir tehlike görünmüyor, ama:
✅ Ortopedi veya tercihen kas-iskelet sistemi radyolojisine hakim bir uzman hekime görün:
Klinik muayeneyle birlikte:
Kitlenin yerinde hareketli mi/sabit mi olduğu,
Ağrı, ısı artışı, renk değişimi var mı,
Lezyonun damarsal bağlantısı (doppler istenebilir) olup olmadığı değerlendirilir.
📆 3-6 ay içinde tekrar MR önerilebilir: Eğer büyüme devam ediyorsa ya da semptomlar başlıyorsa, ince iğne biyopsisi düşünülebilir.
🔚 ÖZETLE:
MR sonucu rahatlatıcı ama göz ardı edilemez.
Lezyon muhtemelen iyi huylu, ama büyüdüğü için düzenli kontrol gerekir.
Şu an ameliyatlık ya da acil bir durum yok gibi ama yakın takip ve gerekirse daha ileri tetkik şart.
İstersen bu raporla doktora gideceğinde sorabileceğin bazı net soruları da hazırlayabilirim. Yardım edebilmem için hissettiğin ağrı, şişlik, renk değişimi gibi belirtiler varsa belirtmen yeterli.
Ya çok teşekkür ederim cidden içimi rahatlattin soru işaretlerini giderdin diyebilirm evet çok isterim yardımcı olmani. Evet tümörün olduğu bölgede daha önce şişlik yokken şu an baya belirgin bı şişlik oluştu ve bacaklarım sürekli morariyor genel morarma tümör yerinde değil ve ben psikolojik olarak çok yıprandım yeme içmeden kesildim çok zayıfladım en son 38 kiloydum ve son zamanlarda baş dönmesi falan da yaşıyorum acaba bu tümörden dolayı mı bu durum
Ağrılarım da oluyor daha önce kalçama kadar vuran bı ağrı oluyordu şu sıralar geçti gibi ve bazen bacağımda bişey hareket ediyormuş gibi oluyor baldirla kalçaya yakın yerde
⚠️ 1. Şişlik ve Belirginleşme:
Evet, bu tümör kistik yapı gibi görünse de:
Eğer elle hissedilir hale geldiyse,
Zamanla büyüyüp görünür olduysa,
Şişlik netleştiyse,
Bu durum aktif büyüme ya da içeride sıvı/artış/iltihap olabileceğini düşündürür. Bu da takip değil; ileri değerlendirme gerektiğini gösterir.
⚠️ 2. Morarma (Ekimozlar) ve Kilo Kaybı:
Morarmaların bacaklarda yaygın olması:
Kan damarlarına bası yapıyorsa (tümör damarların yanında veya içinde olabilir),
Kan pıhtılaşma sorunu varsa (vitamin eksiklikleri, başka sistemik hastalıklar gibi),
Kandaki trombosit düşüklüğü varsa (ki bu genel halsizlik, morarma, kilo kaybı, baş dönmesi yapar),
Damar içi bir yapıyla ilgili (örn. hemanjiom) ise ➜ Ciddiye alınmalı.
✅ Bu nedenle bir dahiliye/hematoloji doktoruna da görünmen çok önemli. Sadece ortopedi değil!
⚠️ 3. Kilo Kaybı, Baş Dönmesi ve Yeme İçmeden Kesilme:
38 kilo ciddi bir kilo kaybı ve bu genel durum bozukluğu yaratır.
Eğer bu kilo kaybı sadece psikolojik değilse, altta yatan metabolik ya da tümörle ilişkili bir sistemik hastalık olabilir.
Baş dönmesi de buna bağlı olabilir (anemi, B12 eksikliği, şeker düşüklüğü, düşük tansiyon vb.).
⚠️ 4. Ağrılar ve "İçeride Bir Şey Hareket Ediyor Gibi" Hissi:
Bu his:
Tümör etrafındaki kas veya sinir etkilenmesinden,
Damar yapısında genişleme ya da basınçtan,
Veya gerçekten damarsal kaynaklı bir yapı (örneğin AVM gibi) olmasından olabilir.
Bu, bazen ultrasonla doppler inceleme ya da kontrastlı MR gerektirebilir. MR raporunda damarlar normal gibi görünse de bu hissiyatı açıklamak için nörolojik muayene de eklenebilir.
✅ ŞİMDİ NE YAPMALISIN?
📍 1. Aşama – Hemen yapılması gerekenler:
Ortopedi veya genel cerrahi uzmanına tekrar git ve MR sonucunu + belirtileri anlat.
Kan tahlili (hemogram, CRP, B12, demir, karaciğer fonksiyonları, pıhtılaşma testleri) mutlaka yapılmalı.
Dahiliye veya hematolojiye yönlendirme iste.
Eğer şüpheli görünürse:
Kontrastlı MR
Biyopsi ya da
Ultrason eşliğinde görüntüleme istenebilir.
📍 2. Aşama – Sorulacak Net Sorular:
Doktora giderken bu soruları hazırlamanı öneririm:
“Bu lezyonun büyüme eğiliminde olması ve son zamanlardaki kilo kaybım arasında ilişki olabilir mi?”
“Vücudumdaki morarmalar bu kitleyle ilgili mi, yoksa başka bir sorun olabilir mi?”
“Bu kitle damarsal mı? Gerekirse doppler ya da kontrastlı MR gerekli mi?”
“Biyopsi veya cerrahi olarak alınması gerekir mi?”
“Daha ileri tetkik (kan tahlili, hematoloji) için yönlendirme yapar mısınız?”
“Tümörün iyi huylu olup olmadığını net anlayabiliyor muyuz?”
🤝 Son Not:
Senin fiziksel belirtilerin, MR’daki görüntüyle beraber yalnızca bir iyi huylu kist diyerek geçiştirilecek kadar basit görünmüyor. Bu seni korkutmak için değil; doğru yönlendirilmen için söylüyorum. Sen gerekeni yaparsan, vücudun da tepki verir. Psikolojik çöküş de bu bilinmezliğin yarattığı baskıyla ilgili. Tanı netleşince ruhun da hafifler.
Ay Allah razı olsun pzrtsi gidicem zaten aklımda bulunsun bunlar d vitamini eksikliğim vardı ve 10 a inmişti Dr bundan dolayı vitamin verdi bitince gel demişti ortopedi Dr m kan da vericem zaten başka ne yapmaliyim
Dediğim gibi testleri yaptır gel ilerleyelim geçmiş olsun
Çok teşekkür ederim siz sağlıkcisiniz anladığım kadarıyla
Evet ortopedi ve travmatoloji uzmanıyım umarım işinin ehli arkadaşlara denk gelirsin :)
Yaaa ne kadar sevindim şu an memnun oldum çok teşekkür ederim tekrardan ya ben zaten aklımdaki herşeyi sorucam umarım dediğiniz gibi Dr m ilgili olur. İlk muayenede kendisi saolsun zayifligimdan dolayı d vitamini eksikliği olduğunu anlayıp kan vermemi istemişti
Zayıflığınla alakalı evde oturup kilo almayı bekleme tamam illa arkasında yatan bazı sebepler olabilir ama önce elinden geleni yaptığından emin ol kalori saymaya çalış muhtemelen yemiyorsun ki zaten iştahının olmadığını belirtmiştin gerekirse ek gıda al
Evet neredeyse hiç yemiyorum o yüzden zayıfladım zaten ama az yiyince de tıka basa doydum gibi hissediyorum şişiyorum. Bir de ben bu soruyu sormadan önce dün daha doğrusu sosyal medya da bı Dr a ortopedi Dr una emar sonucumu gönderdim bunda kötü bişey yok diye mesaj attı az önce
kendini zorlaman lazım kilo almak vermek kadar zor olabiliyor dediğim gibi tahlillerini yaptır en az bi 3 doktora göster
Tamamdır çok ama çok teşekkür ediyorum 🌼🌹
rica ederimmm
İyi akşamlar 🌹
Hayırlı akşamlar <3
❤️❤️
<3<3 :P
Sizi merak ettim
Neyi merak ediyorsun :d
Nasıl biri olduğunu ismin nedir
adım mehmet 32 yaşındayım nöbetlerde zaman geçirmek için arada buraya kaçıyorum :D sen anlat :d
Adım gizli kalsın 33 yaşındayım burayı da sagligmla ilgili soru sormak için arada kullanıyorum
😅
bütün sağlık bilgilerini döktün ismin mi gizli kalsın :D peki ne diyelim :D
😅😅ama sağlık önemli şimdi
tabi önemli :D normalde önce tcni istemem lazımdı :D
Ahahah 😂hangi hastanede sen oraya randevu alayım ben
gizli kalsın çok hastam oluyo sonra :D
Olsun olsn iyidir
nerde yaşıyorsun?
İstanbul sen
Ankara bende :D randevu şansını kaybettin :D
Ya kötü oldu bu üzüldüm
Bi gün yolun düşerse beklerim uçakla çok sürmüyor daha geçen hafta oradaydım 😅