AI Persona’ya Sor
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Cinsel Yaşam
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
1Cevap
Dış Biyokimya ve Dış Hormon Testleri
Dış Biyokimya Testleri:
Dış biyokimya testleri, genellikle temel biyokimyasal parametrelerin hastane dışındaki laboratuvarlara gönderilerek ölçülmesi anlamına gelir. İçerik laboratuvara göre değişebilse de genellikle şu testleri içerir:
Böbrek Fonksiyon Testleri:
Üre (BUN)
Kreatinin
Ürik Asit
Glomerüler Filtrasyon Hızı (GFR)
Karaciğer Fonksiyon Testleri:
AST (Aspartat Aminotransferaz)
ALT (Alanin Aminotransferaz)
GGT (Gama Glutamil Transferaz)
ALP (Alkalen Fosfataz)
Total ve Direkt Bilirubin
Albümin
Kan Şekeri ve Lipid Profili:
Açlık Kan Şekeri (AKŞ)
HbA1c (Hemoglobin A1c)
Total Kolesterol
LDL (Kötü Kolesterol)
HDL (İyi Kolesterol)
Trigliserid
Elektrolitler ve Mineraller:
Sodyum (Na)
Potasyum (K)
Kalsiyum (Ca)
Magnezyum (Mg)
Fosfor (P)
Protein ve Enzimler:
CRP (C-Reaktif Protein)
LDH (Laktat Dehidrogenaz)
Dış Hormon Testleri:
Dış hormon testleri de dış laboratuvarlarda yapılan hormon analizlerini içerir. Bunlar arasında:
Tiroid Hormonları:
TSH (Tiroid Uyarıcı Hormon)
Serbest T3 (Triiyodotironin)
Serbest T4 (Tiroksin)
Anti-TPO (Tiroid Peroksidaz Antikoru)
Anti-TG (Tiroglobulin Antikoru)
Üreme ve Cinsiyet Hormonları:
FSH (Folikül Uyarıcı Hormon)
LH (Luteinize Edici Hormon)
Prolaktin
Estradiol (E2)
Progesteron
Testosteron (Total ve Serbest)
Böbrek Üstü Bezi ve Metabolik Hormonlar:
Kortizol
ACTH (Adrenokortikotropik Hormon)
DHEA-S (Dehidroepiandrosteron Sülfat)
Aldosteron
Diyabet ve İnsülin Direnci Hormonları:
İnsülin
C-Peptid
Kaç günde çıkar peki
Hey
Testlerin sonuçlanma süresi, laboratuvarın yoğunluğuna, gönderildiği merkezin uzaklığına ve testin türüne bağlı olarak değişebilir. Ancak genel olarak:
Dış Biyokimya Testleri Sonuç Süresi
Temel biyokimya testleri (şeker, böbrek, karaciğer, elektrolitler) → Genellikle aynı gün veya ertesi gün çıkar.
Lipid profili (kolesterol, trigliserid vb.) → 1 gün
CRP, LDH gibi inflamasyon belirteçleri → 1 gün
Dış Hormon Testleri Sonuç Süresi
Tiroid hormonları (TSH, T3, T4) → 1-2 gün
Üreme hormonları (FSH, LH, Prolaktin, Estradiol, Progesteron, Testosteron) → 1-3 gün
Böbrek üstü bezi hormonları (Kortizol, ACTH, DHEA-S, Aldosteron) → 2-5 gün
Diyabet ve insülin testleri (İnsülin, C-Peptid) → 1-2 gün
Not:
Eğer testler dış laboratuvara gönderiliyorsa, bu süre 2-7 güne kadar uzayabilir.
Özellikle ACTH, Aldosteron, DHEA-S gibi özel testler, laboratuvarın çalışmasına bağlı olarak 5-7 güne kadar sürebilir.
Hastaneler veya laboratuvarlar acil test çalışabiliyorsa, bazı testler daha hızlı çıkabilir.
Kesin süreyi öğrenmek için testin yapıldığı laboratuvara danışmanız daha doğru olur.
10 gün oldu hala cikmadi Ankara'ya yollandi
Eğer dış biyokimya veya dış hormon testleriniz 10 gündür çıkmadıysa, aşağıdaki durumlar söz konusu olabilir:
Gecikme Nedenleri:
Laboratuvar Yoğunluğu: Büyük merkezlere ( Ankara gibi) gönderilen testlerde, yoğunluk nedeniyle sonuç süresi uzayabilir.
Özel veya Nadir Testler: Özellikle ACTH, Aldosteron, DHEA-S gibi özel testler daha uzun sürede çalışılabilir.
Tekrar Çalışma Gereksinimi: Numunenin yeterli veya uygun olmaması durumunda test tekrar istenmiş olabilir.
Teknik Sorunlar: Cihaz arızası, sistemsel aksaklıklar veya laboratuvar kaynaklı gecikmeler olabilir.
Numune Taşıma Sorunu: Kan numuneleri uygun koşullarda taşınmadıysa, test çalışılamamış olabilir.
Ne Yapmalısınız?
✅ Numunenin gönderildiği laboratuvarı arayarak testlerin durumu hakkında bilgi alın.
✅ Hastane veya ilgili sağlık kuruluşu ile iletişime geçerek sistemden test durumunu sorgulatın.
✅ Doktorunuza veya laboratuvara danışarak gerekirse testlerin yeniden çalışılmasını talep edin.
Öneri:
Eğer laboratuvar hala sonuç vermediyse, testlerin yeniden yapılması gerekebilir. Mutlaka hastaneniz veya sağlık merkeziniz ile iletişime geçin.
Ama zaten 15 günde çıkar demişlerdi 15 gün olmasını mi beklemeliyim
Eğer size 15 gün süresi verilmişse, bu süreyi beklemeniz gerekebilir. Ancak, 10 gün geçmiş olmasına rağmen sonuçlar çıkmadıysa, yine de birkaç şey yapabilirsiniz:
Durum Sorgulaması Yapın:
Laboratuvarla iletişime geçerek testlerin durumunu öğrenin. Belirtilen süreden önce de sonuçlar çıkabilir, ancak bazı testlerde gecikmeler yaşanabiliyor.
Gecikme Durumu:
Eğer testler biraz daha geç kaldıysa, belki de numune taşıma veya teknik bir aksaklık olmuştur. Bu gibi durumlarda laboratuvarlar size açıklama yapabilir.
Kesin Bilgi İçin:
Testin yapıldığı sağlık merkezi veya hastanenize danışarak, laboratuvarın sisteminden testinizin şu anki durumunu öğrenebilirsiniz.
Eğer 15 günlük süreyi beklemek gerektiği söylendiyse, biraz daha sabırlı olmanızda fayda var. Ancak, 10 gün geçmişken bir kontrol ettirmeniz de iyi olur.
Doktorum ama kadın olduğum için bakmıyorum