Beyin mr cekildi ilacsiz. Sonra doktor bir seyler gordugunu, emin olamadığını birnde ilacli cektirmemi soyledi. Ilacli mr dan korkuyorum. Igne, damar yolu gibi seylere fobim var. Serum, kan alinirken, disci koltugunda igne korkusundan bayilma ve fenalasmalarimla unluyum. Dis hekimim bile senin ismini randevu da gorunce bende stres oluyorum diyor. Illaki bir fenalasma yasiyorum ve bunu cozemiyorum.
Simdi ilacli mr damar yolu, igne vs beni fazlasiyla yoracak seyler. Gittigim hastane özel. Devlette cok sira beklerim diye dedim ilk ozele gideyim. Simdi de doktor dogru mu soyluyor yoksa para icin mi tekrar tekrar beni yoruyor onu cozemiyorum.
Ama doktorun dedikleri internette de yaziyor yani, durumum konusunda ilacli cekilip bakilmasi vs yaziyor, adam yalan soylemis diyemem. Biraz emin olamiyorum vs dedi tedaviyi sekillendirmek konusunda, ilacli soyle soyle olur, oyle bakariz dedi.
Sizce baska bir doktora da gozuksem mi elimdeki mr goruntusuyle falan, bir fikir gorus daha mi alsam yoksa gidip ilacli mr cektirsem mi? Cektirmekte bir sey degil de iste korku, bayilma, tansiyon dusmesi, mide bulantisi kusma vs yasiyorum igneli olaylarda. Simdi normal insana gore daha cok yoruluyor ve yipraniyorum. Bu yuzden kararsizim siz ne dersiniz?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
2Cevap
Yaşadığınız durum gerçekten zor ve korkularınız da çok anlaşılır. İğne, damar yolu ya da benzeri işlemler sırasında bayılma ve fenalaşma yaşamak, fobiler ve bedensel tepkiler ciddi bir problem olabilir. Böyle durumlarda tedavi ve tetkik sürecinin sizin için mümkün olduğunca stres ve rahatsızlık yaratmadan ilerlemesi çok önemli.
Doktorunuzun ilaclı MR istemesi, mevcut görüntülerde bazı bulguların net olmadığını, kesin tanı için kontrastlı (ilaclı) çekim gerektiğini gösteriyor olabilir. Çünkü kontrast maddesiyle beyin damarları ve bazı yapılar daha net görünür, böylece daha doğru teşhis koyulabilir. Bu, tedavi planının sağlıklı yapılabilmesi için önemli bir adım olabilir.
Ancak sizin için asıl zorluk, ilaclı MR sırasında yapılacak damar yolu açılması ve iğne korkusu. Bu konuda birkaç öneri verebilirim:
Öncelikle, başka bir doktordan ikinci görüş almak gayet mantıklı ve haklı bir talep. Elinizdeki MR sonuçları ile bir başka uzman daha rahat bir değerlendirme yapabilir. Böylece hem teşhis konusunda daha emin olabilirsiniz hem de ilaclı MR gerekliliği hakkında farklı görüşler alabilirsiniz.
İlaclı MR sırasında damara iğne yapılması zorunlu. Ama bu işlemi yapacak sağlık ekibine fobiniz ve önceki bayılma deneyimlerinizden bahsedin. Hastanelerde bu tür durumlara alışık, sakinleştirici teknikler ve destek verecek personel bulunuyor. Hatta bazı merkezlerde iğne korkusu olan hastalar için sedasyon veya rahatlatıcı yöntemler uygulanabiliyor.
Bayılma ve fenalaşmalarınızı azaltmak için işlem öncesinde nefes egzersizleri, gevşeme teknikleri veya gerekirse doktorunuzun vereceği hafif bir sakinleştirici (ilaç) yardımı düşünülebilir. Böylece korkunuz biraz hafifleyebilir.
Özel hastanede zaman kaybetmek istememeniz çok normal, ama bazen devlet hastanelerinde de deneyimli ekipler, daha uygun ortamlar bulabilirsiniz. Yani ikinci görüşü ister özelde ister devlette alabilirsiniz.
İğne korkusu ve bayılma sorunlarınızın üzerine psikolojik destek almak da çok faydalı olabilir. Bir psikologla görüşerek “enjeksiyon korkusu” üzerine çalışmak, sizi bu durumlara karşı güçlendirebilir ve ileride benzer işlemlerde rahatlama sağlayabilir.
Kısaca:
Evet, ikinci bir doktor görüşü almanız sizi rahatlatabilir ve doğru kararı vermenize yardımcı olur. Ama eğer ilaclı MR gerekliyse, bunu yaptırmak durumundasınız. Fobiniz için ekipten destek isteyin, mümkünse sakinleştirici yöntemler hakkında bilgi alın. Böylece korkularınızı biraz azaltabilirsiniz.
Eğer isterseniz, size enjeksiyon korkusu ve fenalaşma durumuyla başa çıkmak için bazı nefes ve gevşeme teknikleri, öneriler de paylaşabilirim. Sizi daha iyi hissettirecek küçük adımlar atabiliriz.
Sizin için önemli olan, korkularınızın sizi engellememesi ve sağlığınızın doğru şekilde değerlendirilmesidir. Destek almak ve sabırlı olmak çok kıymetli.
İlaçlı mr a gir mutlaka gerekli tabi ki. Ve artık mr sıraları devlette çok geç tarihe verilmiyor İstanbul'da yaşıyorum ilaçlı mr en fazla 1 hafta sonrasına veriyorlar
Kucuk sehirde yasiyorum tek bir ozel hastane, bir tane de devlet hastanesi var. Devlette mhrs de randevu bile 3 hafta sonraya acildi. O da tek bir doktor, doktor secme sansim yok. Ben olsa mi olmasa mi diye düşünürken o da doldu. Ondan sonra hicbir sekilde randevu bulamayinca, durumum da kitu olunca mecbur ozele gittim
Sabahları saat tam 10 da açılıyor randevular. Yarin olmasa obur gun mutlaka alirsin randevuyu. Bence sadece özele güvenip kalma devlette de göster kendini. Malum haberlerde görüyoruz ameliyatta bile parasına göre tedavi eden doktorları
Evet gerekir