Güncellemeler
1 yıl
Reflüden kalma genzimde ve boğazımda yutak kısmında hafif mukus var o mu yapıyor bu kuruluğu tam atamadım az kaldı çünkü 😭😭😭 o da reflüden oldu zaten
Reflüm var ilaç kullanıyorum çok meşakkatli yollardan geçtim çok zordu hala o zorluğu çekiyorum fakat arada genzim boğazım ağız içim kupkuru oluyor böyle garip bi kuruluk ya çöl kuruluğu o an içtiğim su saniyelik iyi geliyor sonra yine benim öyle günlük 2 3 l su içme gibi bi alışkanlığım yok maalesef birde reflü diyetine girdim eskiden çok çay içerdim onu da kestim haliyle su da az içiyorum o yüzden mi oluyor? Çok yoruldum vallahi ya yıldım bıktım bittim psikolojik olarak 😭😭😭😭 bu ne oluyor kuruluk susuzluktan mi bazen batma da oluyor dil üzerinde
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
2Cevap
Sabahları boğazda ve ağız içinde aşırı kuruluk yaşamanın birkaç olası nedeni olabilir. Dil ve boğazda batma hissi de bu kuruluğa bağlı gelişmiş olabilir. Aşağıda olası nedenleri ve dikkat etmen gerekenleri açıklayayım:
Olası Nedenler:
Ağızdan nefes alma / burun tıkanıklığı:
Gece ağızdan nefes aldıysan sabah kalkınca kuruluk ve batma olur.
Burun tıkanıklığın varsa farkında olmadan ağzını açık uyuyorsundur.
Yetersiz su tüketimi:
Gün içinde yeterli su içmemek gece boyunca ağız kuruluğuna neden olur.
Reflü:
Gece mide asidi boğaza kadar çıkarsa boğazda batma, yanma ve kuruluk olur.
Alerji veya enfeksiyon başlangıcı:
Hafif boğaz batması ve kuruluk, üst solunum yolu enfeksiyonlarının erken belirtisi olabilir.
Özellikle dilde de batma varsa virütik bir enfeksiyon ihtimali de düşünülür.
İlaç kullanımı:
Bazı ilaçlar (antihistaminikler, antidepresanlar, tansiyon ilaçları vb.) ağız kuruluğu yapar.
Şeker hastalığı gibi sistemik durumlar:
Sürekli ağız kuruluğu varsa kan şekeri kontrolü gerekebilir.
Ne Yapabilirsin?
Gün içinde bol su iç.
Gece burun tıkanıklığın varsa tuzlu su spreyleri veya buğu (nem) kullan.
Odan çok kuruysa nemlendirici cihaz kullanabilirsin.
Diş fırçalamanın ardından dilini de hafifçe fırçala.
Reflü şüphen varsa gece geç yemek yeme ve yastığını biraz yükselt.
Eğer bu şikayetler birkaç günden uzun sürerse, ateş, boğazda kızarıklık, yutma zorluğu gibi ek bulgular olursa bir kulak burun boğaz (KBB) doktoruna görünmen iyi olur.
İstersen gün içinde başka hangi belirtilerin olduğunu da yazabilirsin, daha net yorum yapabilirim.
Bol ve sürekli ılık su tüket. Faydasını göreceksin. Geçmiş olsun.
Teşekkür ederim ılık suyu boş içmek biraz beni zorlar bi tavsiyen var mı bal katsam kötü bi tadi oluyor ayrıca bu batma farenjit olabilir mi :((
Aslında burada amaç boğazı her zaman nemli tutmaktır. O yüzden tek seferde çok su içmek yerine mümkün olduğu kadar sık sık su içmek, her defasında bir yudum almak yeterli.
Bahsettiğin belirtiler faranjite de benziyor, olabilir. Ama her durumda su iyidir.
İçine bal katmanda hiçbir sakınca yok ama dediğim gibi, çok içmek değil, sık içmek daha kıymetli.
Zaten refluyum mecbur az az ama sık içiyorum birden yuklenirsem mide basınç doluyor sonra yukarı çıkıyor
Anlıyorum.
Buna devam edelim. Az ama sık... 😇🙏
Bal ağzıma bi sey atinca tükürük salgilaniyor normal şekilde ama dünden beri kuruluk batma vs yaşıyorum ağzım boş olunca daha çok hissediyorum garip 🥲🥲🥲
Bak**
Şeker hastalığı olabilir.
Şeker hastalığı belirtileri bende yok onlar kana kana su içmek istiyor şeker yemek istiyor şekere ilgim sıfır