İnsanlar bir tek ağır derecede otizmlileri biliyor.

İnsanlar bir tek ağır derecede otizmlileri biliyor.
Otizm çok yüksek odaklanma kabiliyeti yanında, insanlığından çok şeyi geride bıraktığın çok tuhaf bir hastalık. Her konuda iyi değilsin, bir şeyde inanılmazsın ama o bağlantıyı kuracak araçlar olmadığından zombi gibi dolaşanda çok. Sıkıntı yani.
Otizm, ilk 3 yaş içinde ortaya çıkan ve yaşam boyu süren, özellikle sosyal ilişkiler kurma ve sürdürmede zorluklara neden olan gelişimsel bozukluktur. Sözel ve göz teması kurma ve jest-mimik kullanımı gibi sözsüz iletişimde zorluk yaşanması ile karakterizedir. Konuşma kabiliyetinin geç ya da sınırlı olması, kolları sallama ve yüksek seslerden hoşlanmama gibi belirleyici ve tekrar eden belirtiler gösterirler. Otizm her yaşta teşhis edilebilse de semptomlar daha çok yaşamın ilk 3 yılında ortaya çıktığı için gelişimsel bir bozukluk olarak kabul edilmektedir.
Bazen belirtiler 1 yaşından önce başlarken, bazılarında normal psiko-sosyal gelişme olup “mama, baba” gibi ilk kelimeler söylendikten sonra gelişimde gerileme, duraksama fark edilir. Otizmin beynin yapısını ve işleyişini etkileyen sinir sistemindeki sorunlardan kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu hastalığın çocuk yetiştirme türleriyle ve ailenin sosyo-ekonomik düzeyiyle bir ilgisi bulunmamaktadır.
3-4 yaşlarında fark edildiği özel eğitim gerektirdiği göz teması kuramama sınırlı kurma hayali oyunlar oynama eşyalara anlam yükleme fazla iletişim kurmama temas ve benzeri durumlarda sınırlı şekilde bulunma aşırı hareketli veya hareketsiz olabilir kişiler etrafta dönme bulunduğu ortamdan uzaklaşma bir eşyaya aşırı takıntılı olma davranışları görebiliyor aklımda kalanlar bunlar
yüksek işlevli otizm dışarıdan belirgin olmayabiliyor. 3-4 yaşında kısmı geçerli değil yani. daha doğrusu onlar. daha çok belirgin otizmi olanlar için diyebiliriz. ben 22 yaşında kendim fark ettim doktorlar bile emin olamıyor bilemiyordu otizm konusunda bilgili bir psikiyatrist bulmak gerekiyor ki ben buldum
İleriki yaşlar için duydum ama pek bilgim yoktu bilgi için teşekkürler kendini fark etmen güzel bir sey tabi ilgili birini bulmak zor teşhisi de tabi kolay değil tabi
Cevap
1Cevap
zor olur hayatları
Yetişkin otizm bile var
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?